Når naboskellet skal sættes, eller haven skal deles op, er en tætsiddende hækplante ofte det foretrukne valg. Uden at bryde med den naturskønne udstråling opnås en klar og naturlig grænsetrækning, der giver haven både sjæl og ynde.

Hækplanten er lige så effektiv som et stakit, men dog alligevel meget pænere. I denne artikel vil tager vi otte varianter af den fantastiske hækplante – kirsebærlaurbær – under luppen. Det er en fantastisk plante,som giver dig en unik, traditionel og anderledes mulighed for at indrette din have.

Modtag 3 gratis tilbud på hækplantning

Hækplanten kirsebærlaurbær kommer oprindeligt fra de fugtige og dog alligevel solrige områder i Sydøsteuropa, Lilleasien og Kaukasus, hvor den i forbindelse med haveindretning er kendt for at foretrække et klima med forholdsvis meget nedbør. Dette faktum gør, at netop denne plante også er særdeles velegnet til det danske klima, og du kan med fordel og uden særlig hensyntagen, placere den i din have – uanset om du bor i det frodige ø-klima eller på den forholdsvis tørre jyske hede. Med jævne mængder nedbør og fugtige omgivelser er der ingen tvivl om, at den med garanti også ville kunne trives i din have.

Gennem årene er Kirsebærlaurbær da også blevet taget godt imod i mange danske haver. Planten tilpasser sig hurtigt til haven. Den tætsiddende og robuste struktur sørger for, i samspil med en særdeles smuk og iøjnefaldende blomstring, at kirsebærlaurbær er en helt særlig hækplante. Hvor andre sorter synes naturlige, men dog alligevel kedelige, har kirsebærlaurbær lidt af det hele.

Bladene på den karakteristiske buskpante er ellipseformede og mørkegrønne, lidt afhængigt af hvor langt henne i sæsonen du befinder dig. Dette er en naturligfølgevirkning af årstiderne, hvor farvespillet er lysere om foråret, mørkere i sommerperioden og til efteråret ses en gullig-grøn farvenuance.

Bladenes størrelse minder meget om størrelsen hos merenormale hækplanter, men for kirsebærlaurbær har bladenes tætsiddende karakter dog en helt unik evne til at få hækken til at fremstå både tæt og fast. Dette understøttes også af det faktum, at hækplanten bærer flere blade end den gennemsnitlige buskplante.

Blomstringsperioden for kirsebærlaurbær varierer fra eksemplar til eksemplar, men den vil typisk foregå i det første halvår. Du kan allerede relativt tidligt på året have en frisk og super smuk hæk. Plantens blomst er ikke helt traditionel i forhold til andre buskblomster. I lodretstående stilling udspringer nemlig et hav af  mellem en til fem centimeter lange og fluffy blomster, som er dekorative i haven, men også som pynt til middagsbordet eller i vindueskarmen. Således har du en fornemmelse for forår, selvom det kan være køligt at bevæge sig ud i haven.

Efter blomstring fremkommer små kirsebærlignende bær i enten sorte eller røde farver. Disse bør ikke spises af mennesker, men er både fulde med energi og super effektive, hvis man ønsker et rigt fugleliv i haven. Udover at være naturligt mad for havens fugle er bærerne også særdeles skønne rent synsmæssigt – som de naturlige bær i haven eller som en naturlig borddekoration.

LÆS OGSÅ: Fjeldribs

LÆS OGSÅ: Plantebord

Portugisisk laurbærkirsebær

Den portugisiske laurbærkirsebær er ikke helt så sammenlignelig med resten af denne artikels eksemplarer. Mest karakteristisk er, at denne hækplante, i stedet for en maksimal højde på tre meter, kan blive helt op til seks meter høj.

Dermed kan der skærmes til større vej- eller industrianlæg, og haven kan centraliseres og indelukkes, så du opnår en mere personlig adgang til haven.

Dernæst adskiller den portugisiske laurbærkirsebær sig ved at den i stedet for ellipseformede blade, har ovale ditto. Dette er ikke særligt iøjnefaldende for det blotte øje, men når du betragter hækplanten, er der en synlig forskel, som for den kræsne havemand eller kvinde kan være vigtigt.

Som den sidste, og måske mest atypiske forskel, er dette eksemplar anderledes, idet at den har sin blomstring i juni, og hertil bærer denne blomstring præg af, at hækplantens blomster dufter.

Hvor den traditionelle laurbærkirsebær ikke udskiller dufte, kan det altså mærkes via lugtesansen, at du har valgt netop den portugisiske laurbærkirsebær.

Kirsebærlaurbær ‘Genolia’®

Genolia er en forholdsvis ny spiller på markedet.

Umiddelbart kan der ikke forventes den store variation fra den ovenstående ”Kirsebærlaurbær til klippet hæk”, men det ukendte gør ikke den hækplante et dårligt valg – tværtimod.

Køb således denne Genolia, hvis du vil være en af de første med netop denne plante i haven.

Udforsk dens potentiale og lad dig ikke skræmme af uvisheden.

Med åbenhed og nysgerrighed kan man kun blive positivt overrasket.

Kirsebærlaurbær ‘Herbergii’

Herbergii synes at være en af kirsebærlaurbærfamiliens mindre søskende.

Med en maksimal højde på to meter og en maksimal bredde på halvanden, er denne hækplante således velegnet til haveopdeling i et mindre villa- eller parcelhuskvarter. Hermed kan du lukke naboerne ude, uden helt at fraskrive dig din plads i kvarteret.

Ud over størrelsen fraviger Herbergii de traditionelle hækplanter ved at have en cremegul blomst, hvilket er generelt mere imødekommende og til dels fremkalder en mere afslappende følelse for havens besøgende.

Denne blomst blomstrer, som mange af dens familiemedlemmer, i maj og er dermed også en af de første, friske forårspust, som øjeblikkeligt er synligt, når du træder ud i haven.

Prismæssigt ligger denne hækplante i en langt lavere prisklasse. Med en pris på ca. halvdelen af en ”almindelig” kirsebærlaurbær, kan det derfor også være en klar økonomisk fordel at vælge netop denne variant.

Her fås mere for pengene, og hvis hækplanten passer fint til det, du skal bruge den til, er det som sådan kun blomsternes farve, du skal overveje.

LÆS OGSÅ: Bjergfyr

Kirsebærlaurbær ‘Otto Luyken’

Otto Luyken er ligesomHerbergii en af de forholdsvis mindre varianter. Anderledes fra den ovenstående er dog, at denne, som dens større brødre nævnt først i artiklen, har en klar hvid blomst, som også springer ud i løbet af maj måned.

En af de klareste forskelle er dog, at Otto Luyken også har en super skøn udstråling som enkeltstående buskplante. Hvor de førnævnte egnede sig bedst som hæk, er denne plante således også et meget fint supplement til de buskplanter, som mere traditionelt plantes i havens blomsterbede.

Otto Luykens bær er sorte og blanke, hvilket ikke er helt traditionelt, når man ser de mere kendte bær i en dansk have.

Dette giver dog endnu en mulighed for at skille sig ud, og når bærrene kommer frem, vil den sorte farve med garanti gribe opmærksomheden hos havens besøgende, da det ikke just synes almindeligt, at en hæk bærer større kirsebærlignende, som er sorte.

Hæk-Kirsebærlaurbær ‘Rotundifolia’

I forhold til ovenstående Otto Luyken er der kun en klar og dog alligevel fundamental forskel hos Rotundifolia. Med en bredde på lige omkring en meter er dette eksemplar nemlig den smalleste af de udvalgte varianter.

Dette gør den særdeles velegnet til et parcelhuskvarter, da pladsen måske allerede er begrænset.

Ved valg af Rotundifolia får du således en plante, som vil bevare det gode naboskab, samtidig med at den er tætsiddende og beskytter dit privatliv på en blomsterrig og yndefuld måde.

Rotundifolia kan fås til en særdeles fordelagtig og billig pris. Med øje for at spare penge kan det derved være nærliggende at vælge denne variant. Nok får du en mindre plante, men er formålet ikke ”højere” kan det jo ikke være bedre.

Kirsebærlaurbær ‘Novita’

Novita er umiddelbart identisk med Rotundifolia. Med et lidt større vækstpotentiale kan forskellen være særdeles besværlig at få øje på, når man selv på nært hold observerer hækplanterne.

Som den første forskel kan dog nævnes, at Novita er en smule mere hårdfør i forhold til mindre gunstige væske- eller jordbundsforhold. Dette er for den forsigtige forbruger en god ting, da der er mindre sandsynlighed for fiasko i forbindelse med beplantning og overlevelse.

Den anden forskel er, at Novitas bær er en smule mindre end de bær, som sidder på artiklens øvrige nævnte kirsebærlaurbær-planter. Dette har måske ikke den helt store nytteværdi, men kan for helhedsindtrykket virke mere attraktivt, hvis man ikke ønsker, at plantens bær skal være alt for fremtrædende.

LÆS OGSÅ: Dronningebusk & Kejserbusk

Kirsebærlaurbær til uklippet hæk

Til uklippet hæk har denne kirsebærlaurbær flere klare fordele sammenlignet med andre foretrukne danske hækplanter. Med en langsom- til middel-voksende tendens spredes planten ikke så hurtigt, at du ikke kan følge med eller kontrollere væksten. Dette gør planten ideel, hvis du ikke har alverdens tid til at gå i haven. Så længe du er i stand til at holde øje med den et par gange årligt, burde der ikke være nogen problemer med uhæmmet vækst.

Som det fremgår af eksemplarbeskrivelsen, er det nemlig ikke nødvendigt at føle sig forpligtet til at holde hækken ved lige – ikke engang den årlige klipning er påkrævet. Med et naturligt look og en tætsiddende struktur synes haven pludselig mere levende med din nye hæk – samtidig med at du får en klar afgrænsning i forhold til naboejendommen.

Sammenlignet med andre kirsebærlaurbær er dette eksemplar atypisk, ved at den kan blive op til tre meter bred. Hvor andre af hækplantens familiemedlemmer maksimalt bliver op til halvanden, er denne således forholdsvis bred. Dette kan være være en fordel, hvis man ønsker at give fuglelivet rigeligt med gemmesteder. Ligeledes kan den store bredde også have en mere praktisk fordel, nemlig at man får en mere effektiv afskærmning over til naboen.

Kirsebærlaurbær til uklippet hæk har en klar og hvid blomst, som ved blomstring i maj står farverig og naturskøn i haven. Kirsebærlaurbær adskiller sig fra forårets mange andre blomster, idet den karakteristiske blomst er lang (i lodretstående stilling), samtidig med at den virker blød og imødekommende. Du får således en hæk, hvis blomster med garanti vil være et godt supplement til havens andre planter og blomster.

Kirsebærlaurbær til klippet hæk

Kirsebærlaurbær til klippet hæk er perfekt til haveejeren, som godt kan lide at gå i haven og vedligeholde/pleje. Der kræves nemlig en mere hensynsfuld tilgang til beplantning af netop dette eksemplar, da den frisindede opvækst kræver mindst én årlig klipning.

Dette er ikke nødvendigvis en ulempe, men en fordel for den haveentusiast, som gerne selv skal have en indflydelse på havens vækst og udformning. Dermed kan du opnå en stiv og stilren haveindretning med firkantede eller bugende hækplanter, eller lade den få lidt friere tøjler og dermed stadigvæk beholde det naturlige udseende.

Ud over pleje/vedligeholdelsesaspektet er der ikke mange forskelle mellem denne og den ovenstående. Blomstringen sker ligeledes i maj, og den er hverken sart eller udskiller dufte.

Men generelt for også denne hækplante er, at planten har nogle flotte, blanke blade. Dermed gengives solens stråler i hækplanten, og hækken kommer i sin helhed til at virke super fin og upåvirket.

Gør det godt første gang

Når du nu skal til at plante din kirsebærlaurbær hæk-plante, er det vigtigt, at du ikke forhaster processen. Denne plantefamilie er forholdsvis langsomt voksende og kræver tålmodighed og jævn pleje. Det er klart en fordel, og måske endda påkrævet, hvis hækplanten hargod adgang til sollys.

Med en tidlig blomstring samt en tætsiddende bladvækst er energien en mangelvare. Derudover vil det være særdeles effektivt, hvis planten blev hjulpet på vej af rigelige mængder gødning. Dette understøtter vækstprocessen og giver planten overskud til nemmere at kunne overkomme de krævende blomstringsperioder.

Se vores artikel om: Giv din have et personligt udtryk med opstammede træer

Se vores artikel om: De fineste slyngplanter – få inspiration her

Author

Write A Comment