Når man tænker på opstammede træer, tænker de fleste nok på japanske haver, hvor nogle trætyper indbindes og opstammes, for at få dem til at se ud som miniatureudgaver af større træer, men opstammede træer har mange forskellige anvendelsesmuligheder.

Opstammede træer eller buske er træer eller buske hvor de nederste grene og blade, er skåret af, hvilket giver et meget æstetiseret udtryk. Hvis du eksempelvis vil have opdelt din have eller have indhegnet din indkørsel, kan det komme til at se rigtig pænt ud, med en række opstammede træer eller opstammede buske.

Kuglekirsebær – klasseeksemplet på et opstammet træ


Giv din have et personligt udtryk med opstammede træerSet på Plantetorvet

Kuglekirsebær er klasseeksemplet på opstammede træer. Det er et højt træ med en bar stamme og mørkegrønne blade i en krone, der har en diameter på halvanden til to og en halv meter. Træet bliver ligeledes ofte op til 180 cm i højden, hvilket du bør tage højde for, inden du planter.

Kronens mørkegrønne blade står enormt flot og kuglekirsebær blomstrer med hvide blomster i maj, samtidig med at den bærer syrlige, mørkerøde bær.

Træet trives bedste i sol og halvskygge, hvilket gør det til det ideelle opstammede træ at plante i eksempelvis en gårdhave. Ligeledes trives træet i de fleste jordtyper, og der er tale om et relativt hårdført træ, hvilket gør det ideelt i danske haver.

Hvis du planter kuglekirsebær fra bunden, bør du være opmærksom på, at det er langsomt voksende. Derfor kan det være en fordel at købe et forvækstet træ, du så planter i din have.

Specifikationer

 • Bladfarve: Grøn.
 • Blomsterfarve: Hvid.
 • Blomstring i foråret.
 • Trives bedst i middel jordbund.
 • Har godt af fuld sol og halvskygge.

Se pris på Kuglekirsebær Plantetorvet

Sumpeg – det store træ til den store have


Sumpeg – det store træ til den store haveSet på Plantetorvet

Sumpegen er et mellemhøjt, løvfældende træ, der bliver op omkring fire til seks meter i højden og to til tre meter højt. Det bliver ligeledes to til tre meter i bredden, hvilket betyder, at det ikke er blandt de mindste opstammede træer, og derfor heller ikke ligefrem er det mest ideelle træ til de mindre haver.

Sumpegen har mørkerøde blade, der bliver rødere og rødere i løbet af efteråret, og det blomstrer med rosarøde blomster i maj måned. Det opstammede træ trives bedst i almindelig og relativt næringsrig havejord, samtidig er det dog kraftigt voksende, bredkronet og ekstremt hårdført, hvilket gør det ideelt til plantning i danske haver såvel som parker.

En ting du bør tage højde for, inden du beslutter dig for at plante en sumpeg i haven er dog, at træet kræver moderate mængder gødning. Ligeledes bør du også tage højde for størrelsen, da der er tale om et ret stort opstammet træ.

Specifikationer

 • Bladfarve: Purpurrøde.
 • Blomsterfarve: Rosarøde.
 • Blomstringstid omkring første maj.
 • Bredde: 2 – 3 meter.
 • Højde 4 – 6 meter.
 • Har godt af fuld sol og halvskygge.

Se pris på Sumpeg Plantetorvet

Kugleahorn – hvis du er til brede opstammede træer


Kugleahorn – hvis du er til brede opstammede træerSet på (Produktet er udgået)


Kugleahorn er et meget stort, opstammet træ, hvilket gør det ideelt til f.eks. den store indkørsel, hvor du gerne vil skabe et herskabeligt, allé-agtigt udtryk. Træet bliver tre til fem meter i højden, hvilket ikke er så meget ud over det sædvanlige. Til gengæld bliver det helt op til fem til ti meter i diameter.

Kugleahorn vokser almindeligt i næringsrig havejord, du bør dog være opmærksom på, at det trives bedst i næringsrig muldjord, der er vel drænet og derfor ikke alt for fugtig. Samtidig er det nemt at passe. Det blomstrer med grønne blomster i maj måned.

Træets blade er lappede og grønne, og løvet, der vokser frem på træet i efterårsmånederne, er gult. Kugleahorn er kort sagt den type træer små børn tegner, når de tegner træer, og måske netop derfor er det også et meget tiltalende træ, der står rigtig flot i de danske haver.

Specifikationer

 • Bladfarve: Grøn.
 • Blomsterfarve: Grøn.
 • Efterårsfarve: Gul.
 • Blomstringstid først i maj.
 • Bredde: 5 – 10 meter.
 • Højde 3 – 5 meter.
 • Har godt af fuld sol og halvskygge.

Se pris på Kugleahorn (Produktet er udgået)

Opstammet Buksbom – en opstammet stedsegrøn busk


Opstammet Buksbom – en opstammet stedsegrøn buskSet på Plantetorvet

Især hvis din have er til den lille side, kan det være lidt voldsomt med mange af de større træer. Heldigvis er der flere forskellige opstammede buske, der har samme visuelle udtryk som et opstammet træ. Den primære forskel er ofte størrelsen.

Den opstammede buksbom er en opstammet stedsegrøn busk, hvilket betyder, at den står flot og grønt hele året igennem. Samtidig bliver den kun et sted mellem en til halvanden meter i højden, hvilket betyder, at den er helt perfekt til de mindre haver eller sågar på altaner, hvor den kan stå i en krukke.

En ting du dog bør være opmærksom på er at den formklippede buksbom skal vedligeholdes med vedvarende klipning for at beholde sit opstammede udtryk. Gøres det ikke, vil den langsom vende tilbage til udseendet af en almindelig buksbom.

Specifikationer

 • Bladfarve: Grøn.
 • Højde 1 – 1,5 meter.
 • Har godt af fuld sol og halvskygge.

Se pris på Opstammet Buksbom Plantetorvet

Derfor er træer gode i haven

Især opstammede træer kan give din have et meget smukt æstetisk udtryk, men det er ikke den eneste grund til, at træer kan være med til at gøre din have endnu hyggeligere. En af de helt store fordele ved træer er, at de kan tiltrække et varieret dyreliv til din have.

Typisk, når du planter nye træer eller store buske, vil du opleve at der pludselig er nye fugle og insekter, der tager ophold i din have, og det varierede dyreliv vil være med til at holde din have sund. Ligeledes er træer også vanddrænende, hvilket betyder, at de vil være med til at holde vandstanden nede i løbet af det danske forår og efterår, hvor det typisk regner meget. Det betyder samtidig at jorden ikke tager vandskade ved længere tids regn.

Hvis du bor tæt på en større vej, eller hvis der er noget andet der larmer i nærheden, så har træer også en støjreducerende effekt, og selvfølgelig øger træer og buske også privatlivet, hvilket kan være en fordel, hvis du har have i et tætbefolket område.

Lige meget hvilken type træer du vælger at plante i haven, er der en lang række fordele ved at have træer i haven. Ikke mindst fordi de tilføjer et æstetisk, naturligt udtryk til din have.

Læs også vores artikel om: Guide til den fineste bøgehæk

Se også Video og guide: Opstamning af et træ skrevet af Haveselskabet.dk.

Denne side er anmeldt af: Alberte Mikkelsen Rating 5/5

Forfatter