Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524 Notice: Array to string conversion in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 701 Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524
Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524 Notice: Array to string conversion in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 701 Notice: Array to string conversion in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 701 Notice: Array to string conversion in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 701 Notice: Array to string conversion in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 701 Notice: Array to string conversion in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 701

Sidst opdateret den

Med fokus på ynde og naturskønne omgivelser er haveindretningen ikke længere en bare noget, man kan vælge til og fra – i hvert fald ikke uden konsekvenser, såsom fx et grim eller ubalanceret have.

Det er meget nemt at sætte lighedstegn mellem havens udseende og ejerens personlighed, hvilket betyder, at du helst bør tage din have seriøst, hvis du ikke ønsker at fremstå som doven og uorganiseret. I følgende artikel vil du blive præsenteret for fire vidt forskellige buskplanter, som hver især har den formidable egenskab, at de kan gøre din have yndefuld og smuk uden alt for meget arbejde. Med fokus på de to planter, Dronninge- og Kejserbusken, vil du få øjnene op for en busk, som ikke kan sammenlignes med havens andre planter.

Modtag 3 gratis tilbud på hækplantning

I de senere år har dansk haveindretning taget en længe ventet drejning. Hvor man tidligere havde en relativ stor valgfrihed imellem det praktiske og det smukke, er der i dag krav om, at haven har noget af det hele. Når du skal vælge planter og andre elementer til din have, er det derfor vigtigt at være kræsen, når du skal indrette din helt egen personlige have.

Dronninge- og kejserbusken er to oplagte valg, som bør tages i betragtning, når du står over for at skulle indrette din have. Fyldt med blomster og smukke farver er buskplanterne nemlig ikke bare en almindelig busk, men en central del af havens ånd og sjæl.

De to buskplanter blev oprindeligt importeret fra det frodige Kina, hvor handels- og adelsmænd ikke kunne stå for den uimodståelige blomsterbusk. Med ét kunne haven stråle med prangende farver hele foråret, og da planten let tilpasser sig forskellige jordbundsforhold, havde man altså fundet en eksotisk plante, der trives i danske muld. De iøjnefaldende buskplanter blev hurtigt opkaldt efter nationens statshoveder og anset som værende noget af det fineste, man kunne anskaffe sig og holde i haven.

Kendetegnet ved de karakteristiske buskplanter er, at de får utallige blomster i blomstringsperioden. Alt energien bruges på at frembringe de mange farverige blomster, hvis mængde får buskens grene til at hænge af udmattelse. Dette er en fryd for enhver haveentusiast, som uden tvivl vil anse buskplanten som havens tilløbsstykke eller, endnu bedre, havens bankende hjerte.

Nedenfor beskrives to eksemplarer af henholdsvis dronninge- og kejserbusken, som er valgt ud fra deres ekstravagante og uimodståelige udseende.

Dronningebusk ~ Kolkwitziaamabilis

Dronningebusk ~ Kolkwitziaamabilis
0 kr.

KolkwitziaAmabilis er kendt som værende den traditionelle og mest kendte dronningebusk.

Den karakteristiske buskplante kan blive mellem to og tre meter bred – det samme i højden – hvis den får lov til at udfolde sig ubegrænset.

Bladene på den smukke dronningebusk er ægformede og har en klar, mørkegrøn farve, som ændrer sig i takt med årstidernes skifte, hvorefter de bliver brune og gule som efterårsløv.

Blomstringen sker først i maj, afhængig af forårsperioden, og breder sig over dele af foråret samt den første del af sommeren, hvorefter den afsluttes sidst i juni.

I forbindelse med blomstringen springer en til fem cm store blomster fra buskplantens grene, som har en klar rosa rød farve.

De vil med garanti supplere havens stemning på en positiv og opfriskende måde.

Ud over de yndige farvenuancer udskiller den naturskønne dronningebusk en frisk og uimodståelig duft, som ved besøg i haven helt sikkert vil vække begejstring og opmærksomhed hos de besøgende.

Denne duft er klar og gennemtrængende, men dog ikke så kraftig, at den generer og medfører ubehag hos nogen.

KolkwitziaAmabilis har, selvom sorten oprindeligt stammer fra Kina, en fantastisk evne til at tilpasse sig, hvilket betyder, at planten er særdeles hårdfør over for det ellers barske danske vejr.

Med forbehold for ekstraordinære vejrforhold kan planten modstå mere eller mindre alle al slags vejr, som gør sig gældende i Danmark, hvilket kategoriserer planten som værende fuldtud hårdfør.

Dronningebusk ‘Pink Cloud’

Dronningebusk 'Pink Cloud'
0 kr.

Pink Cloud har fået navnet efter dens utrolige smukke udseende.

Med dens lyserøde blomster ligner busken i blomstringsperioden mest af alt en lyserød sky, hvilket må være enhver kvindes største drøm.

Denne variant har som udgangspunkt de samme kvalifikationer og det samme potentiale som den forrige variant.

Den eneste iøjnefaldende forskel er, at den har en anden farve.

Ønsker man således en farve, som er lidt ud over det sædvanlige, er den lyserøde dronningebusk måske det optimale valg.

Generelt kan der dog siges om dronningebusken, og dermed også Pink Cloud, at busken kræver en del energi til at vedligeholde den imponerende blomstring.

Derfor vil det i mange henseender være fordelagtigt, hvis man supplerede den almindelige vedligeholdelsen med en god omgang gødning til netop denne buskplante.

Dermed opnås det bedst mulige resultat, idet planten får tilført rigelig energi, hvilket fjerner potentielle vækstbegrænsninger.

Ydermere kan man afhjælpe det enorme energibehov, hvis man ved placering af buskplanten sørger for, at man placerer den et sted i haven, hvor den har en fri adgang til sollys.

Således får planten den energi, som den har behov for, og du skal ikke være så bekymret ift. vedligeholdelse og pleje.

Kejserbusk’Dawn’

Kejserbusk’Dawn’
0 kr.

Dawn er ingen dronningebusk, men i stedet en kejserbusk.

Generelt er der ikke den store forskel på hverken blomstring eller størrelse, men dog er der den klare forskel, at buskens blade er helt anderledes.

Mens dronningebusken har ægformede blade, er kejserbuskens blade lange og lanceformede.

De er således knap så synlige, og når busken står i fuldt flor, kan det være besværligt overhovedet at se, at den har nogen blade.

Dawn har ligesom den ”almindelige” KolkwitziaAmabilis rosa/røde blomster, som i marts og april måned springer ud i mindre fingerbøllignende blomsterhoveder.

De er tætsiddende i mindre buketter, og det er derfor svært ikke at blive betaget af de mange blomsterbundter, som sidder på de barkbrune grene.

Det er skønhed og farver for alle pengene.

Dawn er meget hårdfør, men kræver dertil også en jævn vedligeholdelse i form af gødning og rigelige mængdersollys.

Dette betyder ikke, at planten vil dø, hvis det er sparsomt med begge dele, men for at opnå det bedst mulige resultat, er det anbefalelsesværdigt, at du sikrer gode forhold.

Specielt ved denne kejserbusk er, at den er særdeles velegnet til beplantninger, hvor flere buskplanter plantes nær hinanden.

Dawn kræver ikke meget plads og er på den måde god til at indordne sig.

Dette kan være en fordel, hvis man ønsker et tætvokset bed, hvor forskellige farvenuancer og blomsterarter kombineres.

Derudover er Dawn velegnet til drivning, hvorved man hurtigt kan få meget ud af en enkelt plante.

Kejserbusk ‘Charles Lamont’

Kejserbusk ‘Charles Lamont’
0 kr.

Charles Lamonter kejserbuskens svar på ’Pink Cloud’.

Med den samme lyserøde farve er den eneste forskel, at kejserbusken ofte forekommer mere beskeden i dens udstråling.

Med få, næsten usynlige, blade fremstår buskplanten som en blomsterbusk uden blade.

Dette giver et charmerende look, som ikke findes andre steder.

I modsætning til de andre omtalte buskplanter har Charles Lamont to blomstringsperioder.

Første gang blomstrer busken i marts/april, og efterfølgende blomstrer den igen i november/december.

Dermed er buskplanten både aktiv i forårsperioden samt atter i efterårsperioden, og man får således meget mere ud af at vælge netop denne plante.

Dette fænomen er meget atypisk og kan da også variere afhængigt af klima og temperatur, men hvis man aktivt søger en længere blomstrende buskplante, er Charles Lamont et særdeles godt valg.

I forhold til pleje og vedligeholdelse er planten identisk med Dawn, men det skal dog siges, at der i forbindelse med efterårsblomstringen bør tages hensyn til, at planten ikke får den samme ”naturlige” energitilførsel som om foråret, hvorfor det kan være en idé at hjælpe planten lidt på vej i form af ekstra gødning.

Gode råd – sådan får du det optimale resultat ud af din buskplante

Der er som sådan ikke mange råd at hente i forhold til de nævnte buskplanter, idet deres hårdførhed gør, at de kan tilpasse sig til langt de fleste situationer, men generelt er der dog alligevel et par forholdsregler, som du som haveejer bør tage med i dine overvejelser. Som med enhver anden buskplante er regelmæssig gødning og adgang til sollys essentielt, for at du får det optimale resultat ud af din buskplante. Uden energi hæmmes blomstringen, hvilket påvirker det endelige resultat.

Derudover kan det være smart at tænke over, hvad du vil bruge planten til, før du går ud og køber den. Holder du den ikke nede, vil den ofte brede sig meget, og før du ved af det, har du en tre meter høj blomsterbusk, som stjæler både opmærksomhed, plads og energi fra resten af havens planter.

Når buskplanten beskæres, er det vigtigt, at man venter til blomstringen er forbi. Selvfølgelig vil der ikke ske noget, ved at man afskærer et par grene til bordpynt eller lignende, men større beskæringer vil muligvis skade planten. Når grenene beskæres (uden for blomstringen), skal man holde øje med, at der ikke dannes vanris på grenene. Gør der dette, er det vigtigt, at dette fjernes øjeblikkeligt for at undgå et ridset udseende. Med sådan en formidabel og naturskøn plante ville det være en skam, hvis resultatet blev ødelagt på grund af en uheldig beskæring.

Planlægger du andet havearbejde nær ved planten, skal du være varsom med at ødelægge hele plantens rodnet. Rødderne på buskplanten breder sig vidt omkring, og skader du større dele af rodnettet, kan det betyde, at planten går til grunde. Derfor vil det, i forbindelse med havearbejdet, være en god idé, hvis du sørger for at ordne hele det omkringliggende område på én gang, så man ikke senere skal ned og påvirke/ødelægge rodnettet.

 

This post has a rating of stars based on reviews from our users.
Rate this post
Forfatter

Skriv en kommentar

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524 Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/www/bygoghjem.dk/www/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524