Fjeldribs – en alsidig buskplante, som bærer både ynde og smag

Rate this post

En moderne have skal igen ikke bare være køn at se på – den skal også være praktisk og fortælle en historie.

Haven skal være en fryd for øjet, men den skal så sandelige også have en funktion. Det kunne eksempelvis være i form af lækre frugter. I denne artikel vil vi fortælle om en buskplante, som ikke kun er dejlig at se på den – den bærer også lækre og smagfulde bær, som kan nydes om sommeren. Med denne plante i din have kan du eller dine børn gå på rov i jeres egen have og nyde de delikate og sunde bær.

Modtag 3 gratis tilbud på hækplantning

For den kræsne og kreative haveentusiast kan det være svært at kombinere både ynde og funktionalitet. Med smukke blomsterbuske og farverige blomsterbede er der mange, der glemmer, at mange planter rent faktisk har frugter eller andet grønt, der kan spises. År efter år vil frugterne kunne høstes, og man får dermed de lækreste og skønneste bær, som resultat af sin egen have.

I den moderne have har netop tanken om en ”hjemmeproduktion”vundet frem igen. Med mulighed for at ”dyrke” sine egne 100 % økologiske frugter er haven ikke bare indrettet, for at skulle se godt ud – den skal nemlig også kunne bruges til noget.

En ideel plante til dette formål er fjeldribsen. Fjeldribs er optimal til beplantning af hæk eller som en enkeltstående busk. Den er ikke bare frugtbar – den er også utrolig smuk. Skal hækken plantes, og ønsker du mere end bare en grøn hæk? Det kan du få ved at vælge fjeldrib. Ud over planten får hvert år syrlige bær, som vokser på planten i sommerperioden.

Ribs er nok så dansk, som det kan blive. De er kendetegnet ved at være mindre end en halv kubikcentimeter, men samtidig har de mere smag end de fleste af havens frugter og grøntsager. Med en syrlig og dog frisk smag er disse bær ideelle til brug i kompot, salat eller faktisk mere eller mindre alt. Den syrlige smag er nemlig ikke at finde andetsteds, og den er svær at erstatte, når du først har smagt den.

Ud over de lækre sommerbær bærer fjeldribs de skønneste hvide blomster i blomstringsperioden, som finder sted først på foråret. Dermed får du ikke bare en plante, som giver lidt godt til ganen – du får det skønne udseende, og planten vil stå smuk og elegant i enhver have. Derudover er den perfekt i forhold til det hårdføre danske klima. Med en let tilpasningsevne og minimale vedligeholdelseskrav er der ingen tvivl om, at planten vil være et perfekt supplement til en haveejer, hvor der ikke er meget overskud til pasning og pleje af haven, eller hvor der allerede er mange elementer, som også kræver meget tid og vedligeholdelse.

LÆS OGSÅ: Brændeskur & brændely

Fjeldribs ~ Ribes Alpinum

Fjeldribs ~ Ribes Alpinum
398,75 kr.

Den traditionelle plante har et stort potentiale til både at fungere son hæk og enkeltstående buskplante.

Planten kan sagtens overleve og trives under omstændigheder, som ikke er de bedste.

Dette er ikke bare en fordel i forhold til anvendelsesmulighederne, men samtidig særdeles givtigt i forhold til at kunne klare det til tider hårde danske vejr.

Planten fungerer både som en han- og hun-plante, hvilket betyder, at man ikke behøver at tage højde for, at man også skal planten en plante af modsatte køn, når man planlægger og udformer sin have.

Dette betyder således, at planten kan bestøve sig selv, og du vil, selvom der ikke er en anden ribsplante i flere kilometerens afstand, stadigvæk få glæde af de lækre bær, som planten bærer.

Ribes Alpinum kan blive op til to meter høj og har potentiale til at blive mellem120 og 150 cm. bred.

Dermed er den, lidt atypisk for frugtplanter, også perfekt til i forhold til at bruge den som hæk ud til villahaven eller mellem parcelhusgrunde.

Den lidt atypiske hækplante udskiller ingen generende dufte og har med sin naturskønne grønne farve, varierende efter årstid, evne til at virke både traditionel og alternativ på en og samme tid.

Fjeldribs ‘Dima’

Fjeldribs ‘Dima’
748,75 kr.

Dima er på mange måder identisk med den traditionelle fjeldribs, som er beskrevet ovenfor.

Med syrlige sommerbær og et bredt anvendelsesområde er der ligeledes mange muligheder, hvor du kan benytte denne skønne frugtbusk.

I modsætning til den ovenstående sort, bør du være opmærksom på, at Dima alene er en hunplante.

Dermed er det vigtigt, for at få de lækre sommerbær, at man ligeledes planter eller sørger for, at der er planter af samme art, men af hankøn.

Ellers mister du muligheden for at få de lækre ribs, hvilket for mange er selve meningen med at anskaffe sig denne plante.

Dette er dog i de fleste tilfælde ikke noget problem, idet ribsplanterne er at finde i de fleste haver, af en eller anden art, og er de ikke det, må man jo bare selv plante en ribsplante af hankøn.

Således er man sikker på at få en lækker høst, og derudover vil man få endnu en dejlig buskplante, som bortset fra frugter er både smuk og behagelig, i og med at man har plantet endnu en fjeldribs.

Specielt for Dima er også, at planten ikke bliver nær så stor som Alpinum.

Med en højde på én meter og en bredde på mellem 30 og 50 cmer planten som hæk muligvis bedre egnet i mindre parcelhushaver, eller som internt skel i egen have.

Dermed kan haven afskærmes, uden at man udelukker resten af omverdenen, hvilket kan være lige så ønskværdig – og til tider endnu smukkere.

LÆS OGSÅ: Spiræahæk

Fjeldribs ‘Hemus’

Fjeldribs 'Hemus'
748,75 kr.

Hemus er forholdsvis identisk med traditionelle fjeldribs, såsom Ribes Alpinum.

Med et potentiale på op til to meter og en bredde på mellem 120 og 150 cm er der ikke mange forskelle mellem de to forskellige fjeldribs.

Begge blomstrer de i april/maj, og de har begge et alsidigt anvendelsesområde.

Dog kan der siges om Hemus, at den er alt andet end lig den traditionelle plante.

Hemus er nemlig kun en han-plante, hvilket i det store hele betyder, at denne ikke bærer frugter, men alene har til formål at bestøve de andre hunplanter.

Dette er i sig selv også nødvendigt, for at hunplanten får bær, men det betyder også, at Hemusikke bærer frugter.

Overvejer du en fjeldribs, er det vigtigt at huske, at der skal to til at danse tango – det betyder altså, at du skal bruge både en hun- og en hanplante for at få bær.

Uden bestøvning fra en hanplante er der nemlig ingen bær. Som et godt råd kan det således siges, at det vil være fordelagtigt at kombinere Hemusmed en hunplante som Dima.

Dermed får du maksimalt udbytte af din hunplante.

I stedet for at købe en plante, der er af begge køn, kan du nyde de karakteristiske fordele, som er ved netop en plante som Dima (fx højden).

Fjeldribs ‘Schmidt’

Fjeldribs Schmidt
149,95 kr.

Schmidt er i det store hele identisk med Hemus.

Denne er alene en hanplante, og bærer derfor ikke frugter, men er ideel til bestøvning, hvis du allerede har eller ønsker at købe hunplante.

Dog er det specielt for Schmidt, at den er blevet forholdsvist kendt for sin særdeles velegnede funktion som læhegn.

Med en funktionel og stærk hårdførhed er planten ekstremt sej, og den kan modstå de kraftfulde vindstød som hærger Danmark fra tid til anden.

Dette gør Schmidt særdeles velegnet i haver, som ellers er åbne eller steder, hvor det blæser meget.

Schmidt er løvfældende, hvilket er rart, hvis man ønsker en frodig have, idet bladene fra buskplanten således sikrer saft og kraft, så jordbunden er optimal ift. at sikre fremtidige og nutidige planters vækst.

LÆS OGSÅ: Silkepæon

Se her – sådan får du den bedst mulige fjeldribs

Som beskrevet tidligere, passer fjeldribs mere eller mindre sig selv. Der skal ikke tages højde for, at planten skal placeres et sted med adgang til sol, og kravene til gødning er også minimale. Derudover er fjeldribs modtagelig for mere eller mindre alt. Ikke meget vil påvirke den stærke plante, og når nu forholdene i Danmark er så relativt krævende, er dette kun perfekt.

For at få den bedste hækbeplantning råder vi dig til at placere planterne med en afstand på 25 cm fra hinanden. Hermed får du et solidt rodnet, og planten vil hurtigt sammenslutte sig, så hækken står fast og urokkelig. Herefter kan du frit udforme hækkens form, som det passer dig, da hækken ikke tager skade af selv den mest omfattende beskæring.

I forhold til frugter på hunplanterne, kan det, for at få det bedste resultat, være bedst at tynde ud i skuddene. Dermed opnås store og saftige bær, og den bitre smag kan reduceres kraftigt, således at planten kan bruge energi på at fremavle kvalitet frem for kvantitet. De mange bær er næringsrige på både vitaminer og næringsindhold og er sunde i næsten alle henseender; som supplement i salaten eller ved at spise dem direkte. De vil garanteret vinde popularitet hos både dig og dine gæster. Dertil er det da også sjovt for børnene i børnefamilien, at bærerne kan spises direkte fra havens buske.

Fjeldribs vokser med ca. 10 cm årligt, hvorfor planten kan siges at være langsomt voksende. Dette skyldes det store energibehov, samt at planten hurtigt etablerer et kraftigt og modstandsdygtigt rodnet. Dette støtter den omtalte hårdhed og er i sig selv med til, at planten kan modstå både vind og slag. Hvad end det danske klima byder på af overraskelser, er det ikke til hinder for, at planten hurtigt og effektivt vil genoprette sit potentiale og fremstå pragtfuldt.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑