Når sommeren er varm og solrig, har dine planter ofte brug for vand. Særligt nyplantede planter har et stort behov for vand, fordi de endnu ikke har slået rødder, der kan suge fugt nedefra.

På Redaktionen har fundet nogle af de bedste på markedet, og herunder giver vi dig en række bud på havevandere til forskellige formål. 

Vi guider dig i forhold til de ting, du skal være opmærksom på, når du skal købe en ny havevander.  Du kan også blive klogere på den mest økonomiske måde at vande haven på samt hvornår og hvad du bør vande.

Gardena AquaContour Havevander – Vores favorit


Set til: (Produktet er udgået)

Køb hos (Produktet er udgået)

Gardena AquaContour (1)

Introduktion

Med Gardena AquaContour kan du nå ud i alle havens hjørner og kroge. Vandingsrobotten har et sprøjtehoved med bløde plastikdysser, der sikrer en jævn vandfordeling. Ved hjælp af justeringsringe, kan du indstille vandingsområdet ekstremt præcist til mellem 25° og 360°. Du har også mulighed for at indstille rækkevidden. Du kan indstille den til mellem 2,5 og 9 meter ved et driftstryk på 2 bar og 10,5 meter ved et driftstryk på 4 bar. De mange installeringsmuligheder betyder, at du kan ramme det ønskede område med perfektion. Derfor er robotten god til både for- og baghave. Du risikerer ikke, at vandet ender på vejen eller hos naboen.

Vandingsrobotten har fået gode anmeldelser af allerede eksisterende brugere. På amazon.de er den blevet anmeldt af næsten 3.000 brugere, og her scorer den 4.3 stjerner ud af 5 mulige.

Fordele

 • Præcis regulering af rækkevidde
 • Meget brugervenlig
 • Jævn vandfordeling

Ulemper

 • Stort vandspild

Plantetorvet Sprinkler komplet Havevander – Bestseller hos forbrugerne


Plantetorvet Sprinkler komplet

Set til: 50,00

Køb hos Plantetorvet

Introduktion

Sprinkler komplet er et sæt bestående af sprinkler, jernspyd, microslange og forbinderdel til hovedslangen. Du kan etablere sættet permanent i haven eller flytte det fra bed til bed, hvis der er behov for det. Du har mulighed for at kombinere det med Aqua-Pro vandingscomputer. 

Du sætter sprinklerne med cirka tre meter mellem hver. På den måde får du den optimale, overlappende vanding, en ensartet spredning og den største selvrensende effekt. Sprinkleren yder med et almindeligt vandtryk på omkring 70 liter i timen. 

Sprinkler komplet er en bestseller hos Plantetorvet.

Fordele:

 • Populær
 • God i hele haven
 • Ensartet vandspredning

Ulemper:

 • Virker sammen med PEL-hovedslange, ikke direkte i en almindelig haveslange

 

 

Fiskars vandspare sprinkler – Et miljørigtigt valg


Set til: (Produktet er udgået)

Køb hos (Produktet er udgået)

Fiskars hvirvlende sprinkler i metal med hjul (1)

Introduktion

Vandsparesprinkleren fra Fiskars er et godt valg, hvis du vil vande haven og samtidig passe på miljøet. Du har mulighed for at justere sprøjteretningen og afstanden på sprinkleren, så den vander det område, du ønsker. Den har en universel størrelse, der gør, at du kan bruge den sammen med andre mærker end Fiskars.

Fordele

 • Justerbar sprøjteretning og afstand
 • Universel størrelse

Ulemper

 • Står mindre stabilt på skråninger

Gardena Boogie Havevander – Mest alsidige model


Set til: (Produktet er udgået)

Køb hos (Produktet er udgået)

Gardena Boogie (1)

Introduktion

Gardena Boogie giver dig mange anvendelsesmuligheder. Den kan mønstervande i seks forskellige mønstre: helcirkel, halvcirkel, firkant, rektangel, ellipse eller jetstråle. Du finder det område, du skal vande og vælger den indstilling, der passer bedst.

 

Ved de forskellige vandingsindstillinger kan du vande følgende areal:

Cirkel: ø max. 10 m / 80 m²

Semicirkel: r = max. 8 m / 100 m²

Firkant: max. 8 x 8 m / 64 m²

Rektangel: max. 16 x 2 m / 32 m²

Ellipse: max. 3 x 5 m / 11 m2

Jet: ø max. 1.5 m

 

Gardena Boogie står sikkert og stabilt selv på skråninger og ujævnt terræn. 

På amazon.de får den 4.1 ud af 5 stjerner baseret på cirka 650 anmeldelser. Derfor er den helt sikkert et af de bedre valg af havevander.

Fordele

 • Flere vandingsmønstre
 • God til flere områder

Ulemper

 • Vandspild i varmt vejr

 

Hydromat Vandingsanlæg – jævn vanding af dine planter døgnet rundt


Set til: 799,00

Køb hos Plantetorvet

Hydromat Vandingsanlæg (1)

Introduktion

Hydromat er et fuldautomatisk gødnings- og vandingsanlæg, der sikrer, at planterne i dit drivhus får den rette mængde vand.

Sættet indeholder 50 dryppinde, fordelerrør, fødeslange, termostatventil og gødningsbeholder. 

Du kobler anlægget til vandhanen og fylder gødningsbeholderen med flydende gødning. Inden vandet drypper ned i jorden, bliver det blandet med gødning. Du kan selv vælge koncentrationen af gødning. Der er to forskellige indstillinger. 

Gødnings- og vandingsanlægget sørger for en jævn vanding af dine planter gennem hele døgnet.

Fordele:

 • To funktioner i et
 • Kontrolleret vanding døgnet rundt

Fiskars hvirvlende sprinkler i metal med hjul – sprinkler i slidstærkt materiale


Set til: (Produktet er udgået)

Køb hos (Produktet er udgået)

Fiskars hvirvlende sprinkler i metal med hjul (1)

Introduktion

Den hvirvlende sprinkler fra Fiskars har et roterende sprinklerhoved. Hovedet er fremstillet i slidstærkt metal. Sprinkleren sidder fast på en stander med hjul, som giver en god bevægelighed. 

 

Sprinkleren har en universel størrelse. Det betyder, at den er kompatibel med de fleste vandslanger uanset mærke. Du skal derfor ikke bekymre dig om at skulle købe ekstra dele, før du kan tage sprinkleren i brug.

Fordele

 • Slidstærkt materiale
 • Kompatibel med de fleste vandslanger

Ulemper

 • Kun en vandingsindstilling

Ryom tryksprøjte på hjul 12 liter – en populært valg blandt kunderne hos Frishop


Set til: (Produktet er udgået)

Køb hos (Produktet er udgået)

Ryom tryksprøjte på hjul 12 liter (1)

Introduktion

Ryom Trolley er en tryksprøjte på hjul, der gør den nem at håndtere rundt i hele haven. Tryksprøjten har en overtryksventil og med fuld tank en rækkevidde på mellem 50 og 200 m2. Tanken har en kapacitet på 15 liter, men du bør maksimalt påfylde 12. Dyssen er justerbar fra stråle til forstøver. Både lansen og dyssen er fremstillet i messing.

Tryksprøjten er et populært valg blandt kunderne hos Frishop.

Fordele

 • Nem at håndtere
 • Justerbar stråle og forstøver

Ulemper

 • Tidskrævende

Hvilken type havevander skal jeg vælge?

Hvilken type havevander, du skal vælge, afhænger af, hvor i haven du skal have vandet. Den traditionelle vandkande er god til mindre vandingsopgaver. Desuden er den ideel til de steder, hvor haveslangen ikke kan nå. Du kan typisk montere et brusehoved på vandkanden og på den måde vande med bløde stråler.

 

Du kan også bruge haveslangen. Du kan bruge den direkte til at vande krukker, havebede osv., men du kan også koble den til andre vandingsenheder. 

 

Har du et større haveareal, du skal have vandet, kan det være en god idé at investere i en vippevander eller en sprinkler. Du finder mange forskellige modeller, og der er helt sikkert en, som passer til det, du skal vande. En vippevander eller sprinkler er nem at flytte rundt, så alle dele af haven, der trænger til vand, kan få en tur.

 

Du skal være opmærksom på, at planter som for eksempel roser, sommerblomster og nogle stauder ikke bryder sig om at blive vandet ovenfra. Det ødelægger blomsterne. Har du den slags i haven, er det derfor vigtigt, at du i stedet finder vandkanden eller haveslangen frem og vander jorden omkring dem direkte.

Kilde: Haveselskabet

Hvornår og hvad skal man vande?

Du skal vande haven, når vejret er tørt og varmt igennem en længere periode. Hvis planterne ikke får nok vand gennem en varm sommer, kommer de til at hænge, og i værste fald går de ud.

 

Det er aldrig nødvendigt at vande hele haven – heller ikke i tørre tider. Græsplænen er for eksempel yderst hårdfør og kan sagtens klare en masse sol og varme. Du bør kun vande den, hvis den er nyanlagt.

 

Til gengæld bør du vande:

 • Krukker
 • Højbede
 • Bede i fuld sol
 • Drivhus
 • Køkkenhave
 • Nyplantede hække, træer, buske og stauder
 • Planter i vækst

Vanding af krukker og højbede

Planter og blomster i krukker og højbede kræver en stor mængde vand, fordi jorden ofte tørrer ud i løbet af ingen tid på en varm sommerdag. Når planterne står i en krukke, har rødderne ikke mulighed for at søge vand længere nede. Derfor har de behov for mere vand, end planter plantet direkte i jorden i et af havens bede.

 

Har du placeret krukkerne et solrigt sted, kan det være nødvendigt at vande dem hver dag eller op til flere gange om dagen, hvis der virkelig er skruet op for varmen og solskinnet.

 

Et godt råd er at gennemvande krukkerne cirka hver tredje dag ved at sætte dem i et kar med vand og en smule flydende gødning. Så har planterne mulighed for at trække lidt næring nedefra. Generelt skal du være opmærksom på at give planterne i dine krukker gødning oftere end udplantede planter. 

 

Du kan dine krukker deres eget vanddepot ved at sætte en flaske fyldt med vand ned i jorden. På den måde kan jorden og rødderne optage vandet efter behov. Rejser du på ferie henover sommeren, skal du helst placere dine krukker i skyggen.

 

Vanding af bede i fuld sol

Har du bede, der ligger i fuld sol en stor del af dagen, vil de kræve en del vand på grund af den høje fordampning. Ligger bedet langs husmuren er problemet særlig stort, fordi planterne ikke får nogen betydelig mængde regn. Du bør vande bedene om aftenen eller tidlig morgen, hvis vandspildet skal være mindst muligt.

 

Vanding af drivhus og køkkenhave

Planterne i køkkenhaven og drivhuset vokser hurtigt, og de har derfor brug for rigelig vand. Særligt i drivhuset, hvor fordampningen er høj, skal du sørge for at få vandet. Af den grund kan det være en god idé at etablere et vandingsanlæg, som vander dine planter døgnet rundt.

 

Vanding af nyplantede bede og planter i vækst

Nyplantede planter har brug for en del vand, fordi rodnettet endnu ikke når ret dybt ned i jorden. Sørger du ikke for, at jorden omkring dine nye planter er fugtig, kan du være uheldig, at de går ud. Har du for eksempel nyplantede træer eller buske, er tommefingerreglen den, at du bør vande dem i tørre perioder i løbet af de første 2-3 år. Derefter vil de være i god vækst og kan klare sig selv. 

 

Kilde: Videncentret Bolius

Hvor meget koster det at vande haven?

Hvor du bor henne i landet, har faktisk betydning for, hvad det koster at vande haven. Det er, fordi der er forskel på, hvad en liter vand koster. Nogle steder er den dyrere end andre, og er prisen på vand høj, er prisen på havevanding det også.

 

Vil du vande haven på den bedste og billigste måde, bør du blandt andet anlægge nye bede det tidlige forår eller i efteråret, hvor du ikke risikerer, at jorden er knastør. Herudover kan gøre livet lettere ved at investere i en vandslangeopruller

 

Når du skal vande dine planter, er det en fordel at gøre det om aftenen eller om morgenen, inden solen for alvor er stået op. Når du vander på de tidspunkter, vil fordampningen ikke være nær så høj som midt på dagen, og du får dermed mere ud af vandet.

 

Du skal sørge for at få vandet igennem. Køkkenhaven, staudebedene og større, nyplantede træer skal have omkring 40 liter vand per m2. Det vil få rødderne til at søge nedad og med tiden gøre dem robuste i kampen mod tørke.

 

Endelig bør du sørge for at flytte krukkerne, når du rejser. Det bedste er at samle dem et skyggefuldt sted ved siden af andre bede, som også kræver vand. På den måde gør du arbejdet lettere for naboen eller familien, som skal passe på dem, mens du er af sted.

Når køkkenhaven og planterne har fået vand og står flot, er der dømt hygge i haven. Hvis du vil tage hyggen til det næste niveau, kan du tjekke vores oversigt over de bedste infrarøde terrassevarmere og bålfade

Kilder: TV2 ØST og Videncentret Bolius

FAQ

🤔 Hvilken type havevander skal jeg vælge?

Du skal vælge den type havevander, som passer til det område, du skal have vandet.

🧐 Hvornår skal man vande haven?

Du skal vande haven, når vejret er tørt og solrigt. Særligt nyplantede træer, planter, og blomster har brug for vand i sommerperioden.

😏 Hvor meget koster det at vande haven?

Prisen på at vande haven afhænger af prisen per liter vand, men du kan gøre meget for at spare penge, hvis du vander på de rigtige tidspunkter døgnet.

Author