Pejse og brændeovne udgør en stor del af mange boligers varmekilde i Danmark, og det synes ikke at stoppe, trods flere og flere nye alternative tiltag på varme- og energiområdet.

Det skyldes helt sikkert, at pejse og brændeovne ikke alene er fantastiske varmegivere, men også er en del af familiens trang til hygge og stemning.

Der er bare noget helt andet ved synet af ild, træ, gløder og flammer, i forhold til en kedelig og intetsigende radiator eller varmeblæser.

Pejsen og brændeovnen

Pejsen, som kendes fra rigtig mange år tilbage, muret ind i boligen med en skorsten, og dens åbne ildsted, er den romantiske, hyggelige og ikke mindst stemningsfulde varmekilde, mens brændeovnen, typisk i hårdt stål/jern, er den praktiske, stilistiske og nærmest skulpturelle pendant.

Pejse og brændeovne forbindes også lidt til urmennesket i os alle. Vores trang til at søge, finde, jage og gøre det selv – at være selvforsynende, og arbejde lidt for livet og overlevelse. Med en radiator kommer varmen så at sige ind af døren helt af sig selv, mens man med brændeovn og pejs, selv skal sørge for brænde. Ja, det kan bestilles.

Man behøver ikke at gå ud og fælde, hugge og kløve, men tendensen er at det gør folk. Det er blevet en del af fritiden – at gå på skovhugst, og selv hente brændet, enten sammen med naboen eller med venner og kolleger.

Vitavia FWS 858 brændeskjul

Vitavia FWS 858 brændeskjulDet første brændely på listen kommer fra producenten Vitavia, og er et super smart brændeskjul, som kan indeholde en god mængde brænde. Det har nemlig en dybde på 86 cm., og kan indeholde 1,8 m3 brænde, hvilket svarer til præcist et brændetårn.

Vitavia FWS 858 er lavet af paneler i materialet Zincalume, hvilket er stålelementer, som har fået tilføjet forzinket aluminium. Det er et elegant design, som passer ind til de fleste terrasser, huse og haver.

Brændeskjulet er lavet til at skulle placeres op af en mur eller væg, hvorefter man kan fylde brænde ind i skjulet, så det kan holdes tørt indtil det skal bruges.

Specifikationer:

 • Materiale: Stål
 • Højde: 100 cm.
 • Bredde: 210 cm.
 • Dybde: 86 cm.
 • Brændemængde: 1,8 m3

Cubic brændedepot

Flot brændedepot med Tokyo hegn er et tresidet brændedepot, som egner sig godt til at stå i haven eller op af en garage eller carport. Hvis man er smart bruger man siderne til at have for eksempel blomsterkasser og andet grønt.

Cubic er utroligt nemt at samle, og giver ingen særlige udfordringer. Det behøver i princippet heller ikke være et brændedepot, men kunne lige så godt blive til et blomsterbord eller en del af et udekøkken. Det er kun fantasien der sætter grænser for denne konstruktion.

Leveres trykimprægneret grundmalet sort. Taget er eksklusiv krydsfinérplade(122×244 centimeter), sternbrædder(20 centimeter x 120millimeter x 250 centimeter) og tagpap. Kan tilkøbes i de fleste trælast/byggemarkeder.

Grundmål: 193x100x210 centimeter

SE OGSÅ: Plantebord

Redskabsrum med drivhus

Redskabsrum med drivhusHvis man leder efter en helt ny smart løsning, kunne kombinationen mellem et skur og et drivhus være sagen. Det lækre og solide redskabsrum med tilstødende drivhus er en fantastisk to-i-en løsning, som de fleste godt kunne bruge.

Det eneste det kræver, er plads og hænderne skruet rigtigt på, og så varer det ikke mange timer, førend at brænde, redskaber, eller andet kommer i ly og læ for vejrliget.

Konstruktionen er også meget velegnet til kolonihaven, hvor det ikke er plads til så meget. Redskabsrummet og stolperne i drivhuset er i ubehandlet nåletræ. Sættet leveres som saml-selv-projekt. Vægelementer og døre leveres færdigsamlet, og det er eksklusiv gulv i drivhuset.

Total grundmål: 316×208 centimeter

Redskabsrum Yardsaver

Redskabsrum YardsaverYardsaver er et lille og dog meget rummeligt redskabsrum. Det solide og pladsbesparende skur er fremstillet i panelformede stålplader, som betyder at konstruktionen er yderst stabil og hårdfør.

Du kan selv vælge, hvilken side de dobbelthængslede døre skal placeres – enten i højre eller venstre side.

Yardsaver redskabsrum leveres med bagvæg, og det giver langt flere anvendelsesmuligheder, da du kan bruge væggen til redskabs- eller værktøjsvæg. Væggen giver ligeledes hele skuret ekstra styrke, og gør, at du kan vælge at placeres skuret for sig selv, som et fritstående redskabsrum.

Det har et haspelukkesystem, som kan forsynes med en hængelås (ikke inklusiv) og dermed sikrer huset effektivt.

 • Dybde 1,28 meter
 • Bredde 2,01 meter
 • Højde 2,08 meter
 • Dørmål, bredde 0,98 meter
 • Dørmål, højde 1,52 meter

Fundamentmål (ydermål)

 • Dybde 1,28 meter
 • Bredde 2,02 meter
 • Total 2,60 kvadratmeter

Plus modul redskabsrum med brændely

Plus modul redskabsrum med brændelyHer er der tale om en dobbeltløsning med både redskabsrum og en åben brændely-løsning på siden af skuret til opbevaring af brænde. Med et redskabsrum eller skur som dette, bliver det meget nemmere holde styr på sit værktøj, cykler, haveredskaber eller hvad man kunne finde på at opbevare i sit skur.

Plus Modul redskabsrum med brændely er en super praktisk ’samle-selv’-løsning, som leveres i flere færdigsamlede elementer, hvilket gør det nemt at samle. Sådan en løsning med et redskabsrum, beskytter dine ting mod det dårlige vejr og giver en plads til de ting, som man ikke ønsker at have inde i huset.

Taget er et skråtag, som bedre leder vand væk, og den smarte tagløsning går videre ud fra skuret og danner et super smart brændely, så ens brænde kan opbevares tørt og godt. Det er vigtigt at vide at tagpap skal købes separat ved siden af, når man køber dette redskabsrum.

Specifikationer:

 • Areal: 8,6 + 3,5 m2
 • Højde: 240/194 cm.
 • Længde: 359 cm.
 • Bredde: 343 cm.
 • Materiale: Fyr
 • Overflade: Ubehandlet
 • Ventilationsrist og søm/skruer medfølger
 • Taghældning: ca. 6,6 grader

SE OGSÅ: Vægdrivhus

Redskabsrum Dallas

Redskabsrum DallasDallas redskabsrum har rigtig mange anvendelsesmuligheder, som for eksempel praktisk opbevaringssted for cykler, værktøj, havemøbler og haveredskaber. Kan også anvendes som brændeskur, hobbyrum med mere. Det er kun din fantasi der sætter grænser her. Der er masser af plads til udfoldelser.

Redskabsrummet er fremstillet af profilerede, elgalvaniserede stålplader. Det er yderst effektivt forbehandlet, for at kunne modstå det danske vejrlig – først med cobolt og derefter grundmalet.

Til sidst har Dallas fået en ovnhærdende polyestermaling, og det gør redskabsrummet helt perfekt med mange leveår fremadrettet.

Stålpladerne er designet i ”trælook”, og falder godt ind i et havemiljø. At stålpladerne er panelformede gør at deres styrke bliver ekstra stor, og derfor kan tåle både vind og rusk. For at sikre den flotte trælignende finish er der påført to lag dækmaling.

Dallas har ekstra stor højde, der sikrer god bevægelsesfrihed. Den dobbelte skydedør gør det let at komme ind i og ud af huset. Husene leveres i transportvenlig karton direkte til din adresse.

 • Dybde 2,42 meter
 • Bredde 3,13 meter
 • Højde 2,09 meter
 • Dørmål, bredde 1,40 meter
 • Dørmål, højde 1,76 meter
 • Fundamentmål (ydermål)
 • Dybde 2,32 meter
 • Bredde 3,05 meter
 • Total 7,10 kvadratmeter

Plus redskabsrum 65109-1 9 m2

Plus redskabsrum 65109-1 9 m2Dette redskabsrum er meget stort med plads til en masse haveredskaber, cykler, værktøj, brænde og hvad man ellers kunne forestille sig at opbevare i et skur. Det er et perfekt køb til personen der ønsker en god løsning til et skur, som man efterfølgende kan male og indrette, så det passer til den stil og de behov man har derhjemme.

Der er placeret et lille vindue af plexiglas på siden af skuret, som gør at der kommer lys ind i skuret, og man lettere kan se hvad man laver eller have et lille øje på, hvad der sker uden for skuret.

Det 9 m2 store skur er en ’samle-selv’-løsning, hvor man får leveret det som flere elementer, der efterfølgende skal sættes sammen til et færdiglavet skur. Plus redskabsrum 65109-1 har en smart dobbeltdør, der gør det let at få større maskiner eller redskaber ind og ud af skuret, samtidig med at man kan lukke meget mere luft og lys ind i skuret, mens man er der.

Det leveres derudover med saddeltag, som hælder ca. 17 grader, så vand let kan løbe væk fra taget. Tagpap skal købes separat, når man køber dette redskabsrum.

Specifikationer:

 • Areal: 9 m2
 • Materiale: Fyrretræ
 • Højde: 242 cm.
 • Bredde: 301 cm.
 • Længde: 301 cm.

SE OGSÅ: Bålfad

Cykelskur og brænderum

Cykelskur og brænderumDenne konstruktion kan, som titlen siger, udnyttes til lidt af hvert afhænigig af, hvilket behov man måtte have. Det er nemlig muligt at opbevare cykler, brænde, havemaskiner og -redskaber i dette skur, så det er helt op til den enkelte at finde ud af, hvad man vil have opmagasineret dér.

Skuret er stort og måler hele 9,7 m2, så der er plads til mange ting, som kan stå i tørvejr. Tagspærene er tilpassede og klar til at blive samlet med resten af skuret, og der følger også tagpap med ved køb af dette skur.

Der medfølger også en samlevejledning, så skuret let kan samles på den helt rigtige måde.

Specifikationer:

 • Areal: 9,7 m2
 • Materiale: Træ
 • Højde: 219 cm.
 • Bredde: 311 cm.
 • Længde: 311 cm.

Det foregående er kun et lille udsnit af de mange muligheder for at deponere sit brænde på den rigtige måde, og i mange forskellige kvaliteter og prisklasser. Ens for dem alle er, at der skal lidt gør-det-selv til. Nogle er for de lidt mere øvede, mens andre er lige til at samle, og så er alt klart.

Hortus brændely trykimprægneret træ

Brændelyet er et færdigt brændeskjul i trykimprægneret træ. Det er lavet af fyrretræ og der følger et tag af tagpap med, når man køber dette brændely.

Dette brændely er helt perfekt til opbevaring af dit brænde, så det kan skærmes for dårligt vejr og holdes tørt. Det er beregnet til at blive stillet op af en mur, garage eller anden form for væg. Taget hælder så vand nemt bliver ledt væk.

Brændelyet kan indehole op til 1,9 m3 brænde, hvilket svarer til et helt brændetårn. Det kan nemt males, hvis man ønsker at give det sit helt eget præg eller vil sørge for at det passer bedre ind til de farver, som man har på eksempelvis hus, skur eller garage.

Specifikationer:

 • Materiale: Fyrretræ
 • Højde: 188 cm.
 • Bredde: 183 cm.
 • Dybde: 69 cm.
 • Brændemængde: 1,9 m3

Tørt brænde og opbevaring

Det er selvfølgelig også vigtigt, hvilken type træ man bruger som brænde. Det er en helt videnskab, som andre er bedre til at beskrive og argumentere for. Men vi anbefaler, at du også finder nogle gode råd omkring valg af træsorter og ikke mindst, hvordan at træet skal brændes i din pejs eller brændeovn.

Uanset om man selv henter sit brænde eller får det bragt med lastvogn på paller, så skal det logistikkes i form af henlæggelse til tørring og måske kløvning til mindre brændestykker. Træet eller brændet må ikke være for vådt eller for tørt.

Det skal være helt perfekt, for at brænde bedst muligt – både med hensyn til energiudnyttelse og sodning med mere. Derfor skal man have et rigtig godt og egnet sted til at opbevare sit brænde, og det vil vi i de følgende afsnit give nogle ret gode bud på.

Brænde skal have et tørt sted – i læ for regnen, og altså overdækket. Det behøver ikke nødvendigvis at være i ly for vinden – for vinden har også en tørrende effekt. Mange har et stort depot udendørs, og et mindre i garagen eller carporten, og det er en god taktik.

Det er dit eget personlige behov der kommer i første række, og her har vi helt sikkert ramt nogle løsninger som matcher mange behov. Hvis ikke du selv lige er til gør-det-selv, kan du alliere dig med en ven, nabo eller kollega, som har lidt lettere ved sådanne løsninger.

Vi håber, at du har fået masser af inspiration til at bygge dit eget brændely, eller at du måske er kommet på en helt anden løsning til din have, bolig eller andet. God fornøjelse.

Læs også Byg et brændely på paller udgivet af goerdetselv.dk

Author

Write A Comment