Silkepæon – en farverig og utrolig smuk blomst, der giver haven krydderi

Rate this post

Når du er kommet til det punkt, hvor du skal vælge, hvilke blomster der skal være i din have, kan det være smart, hvis du, i stedet for at vælge det mest populære og konforme valg, prøver på at være lidt kreativ og alternativ.

Havens blomster vil ofte være et udvalg af de planter, som tiltrækker mest opmærksomhed, og hvorfor ikke vise kreativitet og alsidighed, ved at vælge blomster, som er lidt ud over det sædvanlige?Vi præsenterer i denne artikel en række forskellige varianter af blomsterplanten silkepæon. Med fokus på de mange fordele, der er ved denne plante, vil vi forsøge at klæde dig bedst muligt på, så du forhåbentligt tager denne skønne plante til dig. 

Modtag 3 gratis tilbud på hækplantning

For mange kan valget af blomster virke forholdsvis simpelt, og valgmulighederne vil ofte være begrænsede. Om foråret forventer vi at se vintergækker, påskeliljer og tulipaner, og om sommeren venter vi spændt på,at den smukke rose og dens lignende familiemedlemmer springer ud.

Men har man bare en smule mere tålmodighed, når man skal vælge blomster til haven, kan haven virkelig få et tiltrængt pust, så den virker moderne og samtidig giver udtryk for, at du ikke bare er hvem som helst – nej, du er en sand botaniker.

Silkepæonen kommer oprindeligt fra det eksotiske Sydøstasien, hvor den ved flodbanken eller på den fugtige bjergskråning har været kendt for at sprede sig hurtigt og effektivt og sikre en sand fryd for øjet. Med de klare farver fra blomsterbladene og de utallige variationsmuligheder danner dette rammer om et ubeskriveligt nuancespil, som enhver ville ønske, han eller hun kunne inddrage i sin have.

Dette er da også blevet muligt, idet blomsterplanten sidenhen har indordnet sig efter det danske klima og i dag er både tilpas og modstandsdygtig, også i det ellers hårdføre klima, som vi kender det.

Den skønne silkepæonblomstrer midt på sommeren, når børnene har fået sommerferie – et tidspunkt hvor hygge i haven er i fokus. Dette betyder, at planten blomstrer ca. på samme tid som rosen og stokrosen, og den kan dermed let danne grundlag for skønne kombinationsmuligheder.

Blomsterhovedet på den karakteristiske silkepæon er dog ikke at forveksle med rosen, idet silkepæonen har en langt mere uformel og afslappende udstråling. Med bredde runde blomsterblade og en ”puffy” kerne er der ingen tvivl om, at de to blomstervalg vil supplere hinanden perfekt.

Derudover er plantens stamme og blade heller ikke lige så faretruende, som rosens. Med en bar stamme og store mørkegrønne blade virker planten nemlig meget mere tiltrækkende og imødekommende.

Med denne generelle information in mente vil du blive præsenteret for de forskellige valgmuligheder, der findes af denne karakteristiske og ekstremt dejlige blomsterplante.

Silkepæon ‘Monsieur Jules Elie’

Silkepæon 'Monsieur Jules Elie'
169,95 kr.

Med den smukke lyserøde farve er der ingen tvivl om, at den vil være et øjeblikkeligt blikfang for havens besøgende.

Den bliver ikke større end den traditionelle silkepæon.

Mere generelt for silkepæonen, men dermed også Monsieur Jules Elie, er, at planten er særdeles oplagt til brug i en buket eller som enkeltstående bordpynt.

Med en smuk og farvestrålende blomsterkrone er planten nemlig ikke bare smuk, men den kan også være det element i helhedsbilledet, som giver det sidste og afgørende krydderi.

Fås i en 4 liter potte.

Silkepæon ‘Primevere’

Silkepæon ‘Primevere’
79,95 kr.

Primevere er nærmest en todelt blomst, når den i midten af sommerperioden blomstrer.

Foruden det yderste lag af klare hvide og runde blomsterblade har blomsten en kraftig kugleformet midte, som har en gullig/neongul farve.

Dette giver haven ungdommelighed, og en sådan farve vil med garanti ikke ses i mange andre af havens blomster.

Præcis som med nogle af de tidligere nævnte varianter bliver Primevere en smule højere end den traditionelle blomsterplante, hvilket giver utallige kombinationsmuligheder samt mulighed for at bruge blomsterplanten i en smuk bordbuket.

Denne blomsterplante skal, som MmeCalot, helst plantes et sted i haven, hvor den vil have konstant adgang til sol.

Det større energiforbrug betyder nemlig, at planten er afhængig af den energi, den får via solens stråler.

Dette behov kan dog til dels afhjælpes ved at sikre den rigelige mængder af gødning.

Silkepæon ‘Duchesse de Nemours’

Silkepæon ‘Duchesse de Nemours
149,95 kr.

Duchesse de Nemours kan være netop den blomsterplante, som fuldender din have.

Med en kridhvid blomst, som muligvis har tendenser imod de gullige nuancer, er blomsten udtryk for en hårdfin grænse imellem det elegante og det uformelle.

Et bed med denne variant vil ofte fremstå som taget ud af kongens have, idet blomsterplanten er så smuk og fantastisk, at den burde være fast inventar i enhver have eller park.

Duchesse de Nemours udskiller en frisk og opkvikkende duft, som, sammenlignet med resten af de dufte haven indeholder, kan være netop det pift, som gør, at du kan starte dagen frisk og veloplagt.

Silkepæon ‘Karl Rosenfield’

Silkepæon 'Karl Rosenfield'
104,95 kr.

Karl Rosenfield adskiller sig fra andre af silkepæon-familiens blomsterplanter ved at den, i stedet for den todelte farvenuance, alene har en klar og smuk farve.

Karl Rosenfield er rød og har et stort og tætsiddende blomsterhoved.

Med brede røde blomsterblade og en puffy rød midte ligner blomsten mest af alt en rød bold, når den springer ud midt i sommerperioden.

Karl Rosenfield er langsomt voksende, hvilket i bund og grund er fordi, den kræver mere energi end andre blomster i Silkepæon-familien.

Dette kan afhjælpes, ved at man jævnligt tilfører planten gødning og planter den i et område, hvor den har adgang til sollys.

Bladene er mørkegrønne, mens blomsterne er mørkerøde og har en super behagelig duft. Den blomstrer fra juni til juli.

Silkepæon ‘Alice Harding’

Silkepæon 'Alice Harding'
79,95 kr.

Alice Harding er en super flot blomst, som med fordel kan bruges i blomsterbuketter, eller til at give haven nogle skarpe gule farvenuancer.

Med klare gule blomsterblade er planten ikke bare farverig, men den skaber også en naturlig nuance og kan sammen med andre Silkepæon’er skabe et iøjnefaldende farvespil.

Alice Harding er som skabt til dig, der elsker den gule farve, men tidligere har været tilbageholdende med at inddrage den i din have, idet farven ofte kan virke alt for opmærksomhedskrævende eller fremtrædende.

Med Alice Harding vil du ikke opleve denne uheldige tendens, men i stedet se det potentiale, den gule farve har.

Alice Harding bliver ca. 100 cm. høj, når den blomstrer, hvilket ofte sker sidst i juni eller først i juli – afhængigt af årstidens temperatur.

Den gængse højde er meget traditionel for de enkeltstående blomsterplanter og er dermed også den ideelle højde for en smuk og elegant blomsterplante.

Rubra Plena

Rubra Plena
119,95 kr.

Rubra Plena er en del af staude-familien og har, lidt ligesom sorten Silkepæon ‘Flame’, en mørk-rosa farve, der suppleres af en klar gul midte i blomstringsperioden.

Farvenuancen får planten til at fremstå særdeles elegant, men til tider også både ungdommelig og frisk, idet de også udskiller en sød og tiltrækkende sommerduft i hele haven.

Ud over farveforskellen er det særlige ved Rubra Plena, at den har potentiale til at blive en smule større end den foregående plante.

Med en potentiel højde på op til én meter har den lidt atypiske plante dermed mulighed for både at overstråle og spille sammen med resten af havens planter.

Den blomstrer i perioden maj-juni og under normale forhold vil den blive 50-100 cm. høj og 30-50 cm. bred.

Silkepæon ‘Bowl of Beauty’

Silkepæon 'Bowl of Beauty'
134,95 kr.

Bowl of Beauty har en smuk lyserød farve og blomstrer så hvidt inde i midten, hvilket giver et super flot farvespil i månederne hvor det blomstrer.

Bladene på Bowl of Beauty er mørkegrønne og snitdelte. De rosarøde blomster har en behagelig duft når de blomstrer i månederne juni-juli.

Bowl of Beauty kan sagtens plantes sammen med andre Silkepæon’er for at skabe et unikt farvespil i haven.

De bør plantes med cirka en meters afstand, så den enkelte silkepæon har god mulighed for at vokse. Tilføres der gødning jævnligt, vil den trives rigtig godt, da den også er en hårdfør plante.

Silkepæon ‘Nymphe’

Silkepæon 'Nymphe'
149,95 kr.

Nymphe er i det hele taget meget identisk med Kansas.

Foruden den klare forskel at Nymphe er lyserød, hvor Kansas bare var rød, er også Nymphe sammenlignelig med rosen.

Dog har denne plante, som karakteriseret ved silkepæonen, en unik evne til at virke mere imødekommende – den er hverken for formel eller stiv.

Dette kan virke både harmonerende og iøjnefaldende, idet denne variant har tendenser til generelt at blive en smule højere end Kansas.

Som med den ovenstående variant udskiller Nymphe heller ikke nogen duft.

Silkepæon ‘MmeCalot’

Silkepæon 'Mme Calot'
134,95 kr.

MmeCalot er mere eller mindre en blanding mellem den tofarvede og den enkeltfarvede silkepæon.

Med samme udformning som Immaculee – hvide blomsterblade og kugleformet – er MmeCalot nemlig speciel ift. farvenuancen, da planten har en klar mørkerød midte, som falder ud i et med den hvide farve.

Modsat de andre varianter kræver MmeCalot fuld sol i dagtimerne.

Dermed skal man generelt være mere påpasselig med beplantning af netop denne variant, men derudover er den stadigvæk særdeles hårdfør over for det danske klima.

Silkepæon ‘Scarlet O’Hare’

Silkepæon 'Scarlet O'Hare'
194,95 kr.

Med Scarlet O’Hare er vi tilbage i den traditionelle forståelse af en silkepæon.

Med klare røde og runde blomsterblade har blomsten en klar gul midte, som i sit helhedsudtryk fuldender blomsterkronen, som var den taget ud af en børnetegning.

Dermed minder denne variant særdeles meget om Flame, som også havde samme karaktertræk og samme farvenuancer.

Scarlet O’Hare er derved det perfekte valg til et bed med Bartzella, hvor de forskellige farver, men samme udformning, står perfekt sammen.

Sådan får du den skønneste silkepæon

For at få det optimale resultat ud af din silkepæon kan det være fornuftigt at pleje og passe den omhyggeligt. Planten passer som udgangspunkt sig selv, men idet den kræver relativt store mængder energi, kan det være påkrævet, at du sørger for gødning og placerer den et sted i haven, hvor den konstant har adgang til sollys. Dette vil da også gøre blomsten så meget skønnere, og du vil med garanti kunne se den klare og smukke forskel, som netop silkepæonen har i forhold til andre mere traditionelle blomstervalg.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑