Troldnød – Et træ med både charme og sin helt egen stil

Rate this post

Træer kan i mange tilfælde være både ensformige og forholdsvis kedelige. Ikke fordi de som sådan ligner hinanden af udseende, men fordi mange af de forskellige sorter ikke har den eftertragtede farvenuance, som man ellers stiler efter, når man udvælger havens planter.

Dette kedelige faktum behøver dog ikke være sandt, da der findes flere træsorter, som netop også tilbyder et fantastisk farvespil. I følgende artikel vil der blive beskrevet syv varianter af den karakteristiske troldnød, og ud fra disses forskelligheder vil du blive præsenteret for en fantastisk plante, hvis potentiale ofte undervurderes.

Modtag 3 gratis tilbud på hækplantning

Der er en række forhold, man skal overveje, når man vælger træer til haven. Disse forholdskal ikke bare være praktiske, men bør for havens helhedsbillede også være mere æstetiske. Hvorfor vælge et almindeligt og til dels kedeligt træ, når man har muligheden for at vælge en meget mere interessant variant? Troldnøden er både et praktisk og smukt træ, hvorfor den må siges at være optimal til langt de fleste danske haver.

For det første er det utænkeligt, at troldnøden bliver meget mere end fire meter høj. Dette kan være fordelagtigt, da større træer kan have den uheldige konsekvens, at de virker malplacerede i haven. Et mindre træ som troldnøden virker nemlig mere indbydende og roligt, end et kæmpe træ der ofte kan virke dominerende og altoverskyggende ift. resten af havens planter, buske og træer.

Troldnøden er på ingen måde en kedelig plante. Den fås nemlig i alle naturen skønne farver, hvorfor du helt sikkert kan finde en farve, der passer til dig.Farvenuancerne ses især i træets blomstringstid, hvilket generelt for troldnøden er relativt tidligt i vinter- og forårsperioden. Blomsten på troldnøden er helt unik, og kan egentlig ikke sammenlignes med den generelle opfattelse af en blomst. Med lange tentakel – lignende blomsterblade fyldes troldnødens grene med små centimeterstore blomster, som i billedperspektiv får hele planten til at ligne en stor blomst.

Forskellen i de mange farvemuligheder vil naturligt være en af de centrale elementer, som adskiller de forskellige sorter.

LÆS OGSÅ: Bjergfyr

Troldnød ‘Diana’

Diana bærer mange af troldnødens fællestræk, men helt specielt ved netop denne variant er, at den ved blomstring får en orangerød farve, som ved fuld blomstring får hele planten til at ligne en lysende kugle i haven.

Blomstringen hos Diana sker allerede tidligt i vinterperioden og fortsætter til begyndelsen af foråret. Ca. fra februar og ind i marts står Diana altså klart og farverigt i haven, hvilket den ofte vil gøre næsten alene, da mange af havens andre planter ikke blomstrer før senere henne på året.

Blomsten bliver mellem en og fem centimeter bred, og den har som sagt en helt unik udformning i form af de lange tentakel-lignende blomsterblade. Blomsten kan sammenlignes med en langbenet edderkop, som i skrigende blomsterfarver og med krogede ben hænger i tusindvis på træets stabile grene.

Diana kan blive mellem en og to meter høj, men den har mulighed for at få en krone, som er op til seks meter bred. Dermed står træet kraftigt og fyldigt i haveindretningen, og du er således sikret et tidligt farvespil i haven, som med garanti ikke kan overses.

De mange blomster udskiller også en helt uimodståelig frisk forårsduft, som giver en følelse af, at den danske sommer nærmer sig. De talrige blomster sikrer, at denne skønne duft ikke bare forsvinder i løbet af de første dage efter blomstringens begyndelse.

Derved har du blomsteraroma i haven helt indtil havens resterende planter springer ud, når foråret vinder frem. Troldnøden, Diana, kræver en smule vedligeholdelse. Med et højtenergiforbrug må planten have en forholdsvis ubegrænset adgang til solstråler og samtidig passes til med jævnlig gødning.

Dette er ikke nogen overvældende vedligeholdelse, men for det bedst mulige resultat må det dog siges at være nødvendigt med regelmæssig pleje og opmærksomhed.

Se flere billeder og priser her

Troldnød ‘Pallida’

Pallida er ikke en helt almindelig troldnød. Med en meget karakteristisk og stærk gul farve er planten ikke til at få øjnene fra i blomstringsperioden. Denne gule farve ses ikke mange andre steder. Hvis du elsker en kraftig og flot gul farve, er den smukke Pallida ideel.

Ud over den meget særegne blomstringsfarve skiller Pallida sig også ud, når snakken falder på blomstringstid. Den blomstrer nemlig allerede i årets første måned, januar. Blomstringen fortsætter indtil marts, og med den tidlige blomstring vil planten således være en af årets allerførste farverige planter.

Mens resten af haven stadigvæk er i vinterhi, er Pallida tidligt ude og sætter derved en tidlig og høj standard for resten af haven. Pallida er fuldt ud hårdfør og kan dermed snildt overleve i det ellers barske danske vejr.

Dette gør, at haveejeren kan placere sin Pallida lige hvor han vil uden videre forbehold for ellers ufrugtbare jordforhold. Hvor der blot er en smule næring, er der muligheder.

Med hårdførheden in mente skal man dog alligevel være opmærksom på, at den energikrævende plante skal have en hvis mængde sol og dertil også vil have godt af en gennemsnitlig mængde gødning. Dermed opnås også det bedste resultat.

Se flere billeder og priser her

SE OGSÅ: Kirsebærlaurbær

Troldnød ‘Feuerzauber’

Feuerzauber er meget sammenlignelig med den tidligere nævnte Diana. Med skønne orangerøde blomster står træet klart som et farvestrålende symbol. Anderledes er dog, at Feuerzauber blomstrer allerede i januar måned og fortsætter med dette indtil marts.

Dermed er også denne troldnød en af havens allerførste planter til at blomstre, og du kan få glæde af denorangerøde farve, før du egentlig selv er klar over, at sommeren står for døren. Med blomstringen kommer også en behagelig duft af forår og natur.

Denne duft vil være den første du møder, når du åbner vinduet eller tager på arbejde, og det sidste du kan dufte, når du vender hjem efter en hård dag. Specielt for Feuerzauber er, at planten er forholdsvis hurtigt voksende.

Mens andre af troldnødens varianter vokser langsomt og kræver meget energi, tager det forholdsvis kort tid før du har en smuk og prangende troldnød som del af din haveindretning. Vil du drage fordel af Feuerzauberens hurtige vækst, skal du dog sørge for, at træet gødes fra tid til anden og sikres rigelige mængder sollys.

Se flere billeder og priser her

Troldnød ‘Westerstede’

Westerstede er en af troldnødfamiliensmest farverige planter. Med en karakteristisk forårsgul blomstring er der ingen tvivl om at du ved anskaffelse af denne troldnød, har fået en af havens skønneste planter.

Den klare gule farve er både unik og enestående. Westerstede er et helt unikt medlem af troldnødfamilien.

Selvom de karakteristiske blomster er sammenlignelige med andre troldnød, udskiller Westerstede nemlig ikke den dejlige duft af forår, som ellers er kendetegnet ved en troldnød. Dette er som sådan ingen ulempe – især ikke hvis du eller en anden person i husstanden lider af pollenallergi.

Blomstringen for denne variant sker forholdsvis sent sammenlignet med andre troldnød. Westerstede springer nemlig ud, sammen med andre kendte blomster, i februar og marts måned. Dette giver fantastiske kombinationsmuligheder med den også gule Pallida, som har sin blomstring tidligere på året.

Dermed kan du sikre dig klare gule blomster fra januar og helt frem til april. En anden ting, som er speciel ved Westerstede, er, at planten ikke bliver nær så bred som andre troldnød. Hvor andre troldnød kan blive op til fire meter i bredden, bliver Westerstede nemlig maksimalt halvanden meter bred.

Dermed er den knap så stor som de andre, og du kan med føje plante den steder, hvor pladsen er mere begrænset.

Se flere billeder og priser her

Troldnød ‘Ruby Glow’

Ruby Glow er troldnødden, som får haven til at føles royal. Med en smuk og elegant rubinrød farve, er planten både behagelig og imødekommende, hvor flere af dens familiemedlemmer er mere iøjnefaldende.

Dermed ikke sagt at Ruby Glow er kedelig, men den tildeler haven en mere afslappet og naturlig atmosfære. Troldnødden er meget traditionel i henhold til både blomstring og størrelse, hvilket gør at planten er en af klassens mere utilregnelige varianter.

Dette er godt, hvis du ønsker et mere naturligt og vildt udtryk. Med sit beskedne udtryk, adskiller Ruby Glow da heller ikke megen duft eller pollen, hvilket er belejligt, i tilfælde hvor pollenallergi er et problem.

Med denne troldnød opnår du således en synsmæssig skøn plante uden at blive forstyrret af uønskede dufte.

Se flere billeder og priser her

LÆS OGSÅ: Spiræahæk

Troldnød ‘Arnold Promise’

Arnold Promise er nært beslægtet med den tidligere nævnte Westerstede. Med de karakteristiske gule farver, blomstring i februar – marts og en forholdsvis lille størrelse, er der ikke mange umiddelbare forskelle.

Dog er der en forskel, som for mange ikke er helt uvæsentlig. Mens Westerstede er hurtigt voksende, er Arnold Promise derimod langsom i sin opvækst.

Hvis du ikke er tidsbegrænset eller lider af utålmodighed, kan det derfor være særdeles fordelagtigt at vælge denne troldnød frem for de mere hurtigt voksende. For Arnold Promise er der ikke mange problemer ift. vedligeholdelse eller pleje.

Med en moderat adgang til sollys og en jævn tilførsel af gødning vil du med garanti se en troldnød, som lever op til den vante kvalitet for denne sort. Dette er nemlig en haveplante, som vil vække både misundelse og opmærksomhed fra havens besøgende.

Se flere billeder og priser her

Troldnød ‘Orange Beauty’

Orange Beauty er klassens storebror. Med en traditionel højde på mellem to og fire meter og en bredde på op til seks meter er planten både skøn og prangende, når den når sin blomstring. Blomsten på Orange Beauty har en kølig og neutral orangerød farve, som ved blomstring står både smukt og iøjnefaldende i haven.

Specielt ved netop denne troldnød, og det der gør, at den får titlen som klassens storebror, er dens forholdsvis store blomster. Hvor resten af de omtalte troldnød havde en bredde på én til fem centimeter, har Orange Beauty en blomst på op til 25 centimeter.

Dette gør denne variant helt speciel og betyder samtidig, at planten i blomstringen er helt tætsiddende og jævn gul. Foruden en stor blomst har planten også en ekstrem lang blomstringsperiode, som dækker over februar, marts og april.

Dette gør, at troldnødden har blomstring langt ind i foråret, hvilket er atypisk for netop troldnødden. Blomsten udskiller ingen duft, hvilket er en fordel for den sarte haveejer, som ikke ønsker de forstyrrende elementer, som duften ellers kan medføre.

Orange Beauty skal vedligeholdes med en let tilgang til sollys samt jævn tilførsel af gødning. En normal vedligeholdelse, som hverken er overdrevet eller byrdefuld.

Se flere billeder og priser her

Sådan opnår du det bedste resultat

Generelt kan der siges, at ved anskaffelse af troldnød, får du en unik og naturskøn plante.Ved en let vedligeholdelse, opnås et resultat, som både du og havens andre besøgende med garanti vil nyde i forårsperioden.Planten er særdeles hårdfør, og du behøver dermed ikke tage de store hensyn, når du vælger placeringen i din have. Med sol og gødning kan troldnødden klare sig næsten overalt.

Troldnødden er særdeles velegnet til have og parkanlæg, hvor den flotte plante kan nydes og beskues af beundrende tilskuere.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑