Indhold på denne side
Når du skal købe byg selv drivhus, skal du forholde til dig til størrelsen på det i forhold til dit ønskede anvendelsesformål. Derudover skal du tage stilling til, hvilke samlesæt du ønsker til dit orangeri. Byg selv drivhusene findes i mange udgaver fra danske kvalitetsbyggemarkeder, og de leveres som samlesæt, hvor du selv kan sætte de enkelte dele sammen.
Fordelene ved denne type er, at du har mange forskellige designs, materiale og konstruktioner at vælge imellem. Ulempen kan være, at det er svært at anskaffe reservedele. Derfor er det vigtigt for levetiden og holdbarheden af dit orangeri, at det samles og monteres korrekt og med brug af det bedste udstyr.
Vil du have glæde af dit orangeri i masser af år, og vil du slippe for selv at samle det, er der mange fordele ved at få professionel hjælp til opsætningen.
Guide til opsætning af byg selv drivhus
Vil du skabe ekstra værdi i haven og udnytte den i alle sæsoner, skal du finde et orangeri, som passer til dig og dine behov. Der findes mange udgaver af byg selv drivhuse. De kan vælges i fuldt design, hvor de skal støbes på en sokkel, og så findes der modeller, som skal monteres op ad en væg eller mur. Har du en stor have, og vil du kunne bruge dit orangeri til afslapning med plads til en liggestol, skal du vælge den første model.
Har du en mindre grund, eller vil du skabe de rette vækstbetingelser for særlige planter og blomster, kan du vælge den mindre model, der skal monteres op ad væg.
Der vil altid følge en konkret byggevejledning med til dit produkt, som du skal tage udgangspunkt i.
Når du selv vil bygge, er det en fordel at bruge træ som materiale til skelet.
Herunder finder du en miniguide, der beskriver byggeprocessen og dens forskellige led:
- Start med en præcis opmåling af det areal hvor orangeriet skal befinde sig
- Anlæg et stabilt og slidstærkt fundament på arealet (brug gerne fliser, mursten eller tagpap)
Sørg for at lægge fiberdug underneden, så der ikke vokser ukrudt op
- Vil du have isolering, skal du bruge flamingoplader under murstenene eller fliserne
- Byg en træramme på stedet i et design, der matcher dine ønsker
- Afslut projektet med at sætte vinduer i, som passer til trærammens mål
Det tager cirka lille uge at sætte et orangeri op fra bunden. Trærammen skal bygges, vinduerne skal skæres til, og der skal lægges et stabilt fundament.
Det kan være en hjælp at følge en videoguide, der viser dig, hvordan du samler trækonstruktionen, og hvordan du skærer korrekt i vinduerne.
Det er særligt tilskæring af vinduerne, der er den store udfordring. Det kræver præcision, øvelse og erfaring at få den skarpe udskæring, så ruderne matcher dit byg selv drivhus i træ perfekt.
Vil du slippe for det udfordrende arbejde og spare tid, kan det svare sig at få professionel hjælp til opgaven. En glarmester har alt det udstyr, som skal bruges, og vedkommende har erfaringen med at skære ud.
Materialevalg
Den største forskel på byg selv og saml selv drivhuse er konstruktionsmateriale. Til byg selv projekterne er det træ, der er det primære materiale, mens aluminium er konstruktionen til produkterne, du køber hos byggemarkeder.
Værd at vide om drivhus i træ
Bygger du selv dit orangeri, er det både af praktiske og kvalitetsmæssige årsager en fordel at vælge træ. Dette materiale kan du arbejde med derhjemme, uden det kræver den store erfaring. Du kan vælge slidstærkt og modstandsdygtigt træ som eg eller ask, der er de hårdeste træsorter. Du skal vælge træ, som egner sig til formålet. Det skal kunne modstå vind og vejr hele året, og det skal behandles, så det afskyr fugt.
Fordele og ulemper ved træ er:
- Det er nemt at bygge med
- Det kræver få redskaber
- Du kan skabe den konstruktion, der passer til dine designønsker
- Der kan vælges billige træsorter
- Lang levetid og høj slidstyrke (såfremt træet bliver vedligeholdt)
- Kan males i henhold til dine ønsker
- Kræver vedligehold
Selvom det er charmerende og tilfredsstillende at bygge egne projekter i haven, er der mange boligejere, som vælger de færdige produktløsninger. Du finder et stort udvalg af drivhuse, som du selv skal samle iblandt nogle af de bedste byggemarkeder i Danmark.
Værd at vide om drivhus i aluminium
Stilmæssigt tager et orangeri med aluminiumskonstruktion sig flot og elegant ud. Den helt store fordel ved et orangeri med aluminiumsprofil er, at det er vedligeholdelsesfrit. Har du en trækonstruktion, er det nødvendigt at vedligeholde det hvert eller hvert andet år med olie. Det kan kræve, at du sliber træværket ned, så det kan blive behandlet på ny for at opretholde den bedste modstandskraft overfor regn og fugt. Sådan er det ikke med aluminium.
Aluminium er et rustikt og hårdt materiale at arbejde med selv. Derfor er det saml selv drivhusene, som leveres i dette materiale.
Fordele og ulemper ved aluminium er:
- Smukt og tidløst design
- Kan matche enhver have
- Kræver intet vedligehold
- Lang levetid
- Er svært at bygge op som konstruktion selv
Det er dine håndværksmæssige erfaringer, og dine ønsker i forhold til holdbarhed og slidstyrke på orangeriet, som afgør, om du skal bygge selv fra bunden eller vælge saml selv produkterne.
Du får masser af valgmuligheder, når du vælger den sidste løsning.
Med professionel hjælp til opsætning kan du få det skønneste byg selv drivhus, der står færdigt på en halv dag.