Et drivhus kan blive den skønneste oase i haven, som giver dig glæde i alle sæsoner af året. De indfattede partier af glas er med til at skabe varme, og derfor kan du nyde de tidlige forårsmåneder og sene efterårsperiode i lune omgivelser i dit drivhus (der også omtales som orangeri). Du kan omdanne din oase til det mest idylliske sted, hvor du kan få de smukkeste blomster og dejligste grønsager til at vokse.

Når du skal købe byg selv drivhus, skal du forholde til dig til størrelsen på det i forhold til dit ønskede anvendelsesformål. Derudover skal du tage stilling til, hvilke samlesæt du ønsker til dit orangeri. Byg selv drivhusene findes i mange udgaver fra danske kvalitetsbyggemarkeder, og de leveres som samlesæt, hvor du selv kan sætte de enkelte dele sammen. 

Fordelene ved denne type er, at du har mange forskellige designs, materiale og konstruktioner at vælge imellem. Ulempen kan være, at det er svært at anskaffe reservedele. Derfor er det vigtigt for levetiden og holdbarheden af dit orangeri, at det samles og monteres korrekt og med brug af det bedste udstyr.

Vil du have glæde af dit orangeri i masser af år, og vil du slippe for selv at samle det, er der mange fordele ved at få professionel hjælp til opsætningen. På https://www.3byggetilbud.dk/ kan du indhente skræddersyede tilbud, der matcher dit byg selv drivhus. En håndværker kan sætte orangeriet op på en formiddag, så du sparer masser af tid.

Guide til opsætning af byg selv drivhus 

Vil du skabe ekstra værdi i haven og udnytte den i alle sæsoner, skal du finde et orangeri, som passer til dig og dine behov. Der findes mange udgaver af byg selv drivhuse. De kan vælges i fuldt design, hvor de skal støbes på en sokkel, og så findes der modeller, som skal monteres op ad en væg eller mur. Har du en stor have, og vil du kunne bruge dit orangeri til afslapning med plads til en liggestol, skal du vælge den første model.

Har du en mindre grund, eller vil du skabe de rette vækstbetingelser for særlige planter og blomster, kan du vælge den mindre model, der skal monteres op ad væg.

Der vil altid følge en konkret byggevejledning med til dit produkt, som du skal tage udgangspunkt i.

Når du selv vil bygge, er det en fordel at bruge træ som materiale til skelet.

Herunder finder du en miniguide, der beskriver byggeprocessen og dens forskellige led:

 1. Start med en præcis opmåling af det areal hvor orangeriet skal befinde sig
 2. Anlæg et stabilt og slidstærkt fundament på arealet (brug gerne fliser, mursten eller tagpap)

Sørg for at lægge fiberdug underneden, så der ikke vokser ukrudt op

 1. Vil du have isolering, skal du bruge flamingoplader under murstenene eller fliserne
 2. Byg en træramme på stedet i et design, der matcher dine ønsker
 3. Afslut projektet med at sætte vinduer i, som passer til trærammens mål

Det tager cirka lille uge at sætte et orangeri op fra bunden. Trærammen skal bygges, vinduerne skal skæres til, og der skal lægges et stabilt fundament. 

Det kan være en hjælp at følge en videoguide, der viser dig, hvordan du samler trækonstruktionen, og hvordan du skærer korrekt i vinduerne.

Det er særligt tilskæring af vinduerne, der er den store udfordring. Det kræver præcision, øvelse og erfaring at få den skarpe udskæring, så ruderne matcher dit byg selv drivhus i træ perfekt.

Vil du slippe for det udfordrende arbejde og spare tid, kan det svare sig at få professionel hjælp til opgaven. En glarmester har alt det udstyr, som skal bruges, og vedkommende har erfaringen med at skære ud. 

Materialevalg

Den største forskel på byg selv og saml selv drivhuse er konstruktionsmateriale. Til byg selv projekterne er det træ, der er det primære materiale, mens aluminium er konstruktionen til produkterne, du køber hos byggemarkeder.

Værd at vide om drivhus i træ

Bygger du selv dit orangeri, er det både af praktiske og kvalitetsmæssige årsager en fordel at vælge træ. Dette materiale kan du arbejde med derhjemme, uden det kræver den store erfaring. Du kan vælge slidstærkt og modstandsdygtigt træ som eg eller ask, der er de hårdeste træsorter. Du skal vælge træ, som egner sig til formålet. Det skal kunne modstå vind og vejr hele året, og det skal behandles, så det afskyr fugt.

Fordele og ulemper ved træ er:

 • Det er nemt at bygge med
 • Det kræver få redskaber 
 • Du kan skabe den konstruktion, der passer til dine designønsker
 • Der kan vælges billige træsorter
 • Lang levetid og høj slidstyrke (såfremt træet bliver vedligeholdt)
 • Kan males i henhold til dine ønsker
 • Kræver vedligehold 

Selvom det er charmerende og tilfredsstillende at bygge egne projekter i haven, er der mange boligejere, som vælger de færdige produktløsninger. Du finder et stort udvalg af drivhuse, som du selv skal samle iblandt nogle af de bedste byggemarkeder i Danmark.

Værd at vide om drivhus i aluminium 

Stilmæssigt tager et orangeri med aluminiumskonstruktion sig flot og elegant ud. Den helt store fordel ved et orangeri med aluminiumsprofil er, at det er vedligeholdelsesfrit. Har du en trækonstruktion, er det nødvendigt at vedligeholde det hvert eller hvert andet år med olie. Det kan kræve, at du sliber træværket ned, så det kan blive behandlet på ny for at opretholde den bedste modstandskraft overfor regn og fugt. Sådan er det ikke med aluminium.

Aluminium er et rustikt og hårdt materiale at arbejde med selv. Derfor er det saml selv drivhusene, som leveres i dette materiale.

Fordele og ulemper ved aluminium er:

 • Smukt og tidløst design
 • Kan matche enhver have
 • Kræver intet vedligehold
 • Lang levetid
 • Er svært at bygge op som konstruktion selv

Det er dine håndværksmæssige erfaringer, og dine ønsker i forhold til holdbarhed og slidstyrke på orangeriet, som afgør, om du skal bygge selv fra bunden eller vælge saml selv produkterne.

Du får masser af valgmuligheder, når du vælger den sidste løsning.

Med professionel hjælp til opsætning kan du få det skønneste byg selv drivhus, der står færdigt på en halv dag.

Halls Universal 128 (9,9 m2) – Komplet drivhus inkl. fundament

 

 • Nummer 1 i kategorien fritstående drivhuse på Pricerunner.dk

Drivhuset Universal fra Halls er et helt klassisk drivhus, der er lige til at sætte op i haven. Med glas hele vejen rundt får dine planter og blomster godt med sollys og varme, mens den firkantede grundplan gør drivhuset let at indrette.

Modellen fra Halls er meget populær på Pricerunner.dk. Her er drivhuset kåret som det bedste drivhus indenfor kategorien ”fritstående drivhuse”. Du får en komplet løsning med både hus og fundament, så du hurtigt kan komme videre med havearbejdet. Alt i alt et stort og praktisk drivhus i gode materialer fra Halls.

Derfor anbefaler vi Halls Universal 128

 • Stort klassisk drivhus på 9,9 m2
 • Solid ramme i aluminium og 3 mm glas
 • Komplet løsning inkl. fundament

Praktisk drivhus med god plads

Det fine drivhus Universal er udformet som et lille hus med rejst tag. Rammen er fremstillet i hårdført aluminium, og de mange glasvinduer er lavet af 3mm glas. Konstruktionen er solid, og drivhuset kan derfor let modstå både regn og vind. 

Døren til Halls Universal er en almindelig skydedør, der bred og behagelig at gå igennem. Du behøver derfor ikke smyge dig gennem døren til dit nye drivhus.

Taget går op i en spids, så der tættest mod glasvæggene er 1,23 m, mens det øverst oppe giver en højde på 2,3 m. Du kan derfor sagtens stå oprejst inde i drivhuset uden problem, og der er god plads til at have borde eller bede langs husets sider.

Dine planter kan vokse sig store og høje, og har du brug for det, kan de gro langs det rejste tag for ekstra plads.

To vinduer i taget kan åbnes, så der kommer ventilation i drivhuset.

Halls Universal 128 vs. markedet

Halls Universal er 9,9 m2 stort, så det er i forhold til andre modeller i oversigten i den store ende. Har du brug for god plads, kan det derfor være en fordel at vælge det store drivhus fra Halls.

Drivhuset kommer inklusiv fundament, så du hurtigt kan få sat det komplette drivhus op.

Udover at byde på ekstra god plads til både dig selv og dine planter, så er konstruktionen også solid og kraftig, så huset kan holde i rigtig mange år.

Udvalgte specifikationer

 • Mål: L3,84 x B2,57 x H1,23 – 2,3 m
 • Ramme i aluminium og 3 mm glas
 • Inkl. fundament
 • Dør: Skydedør

Juliana Veranda (12,9 m2) – Smart væghængt drivhus

 • Nummer 1 i kategorien væghængte drivhuse på Pricerunner.dk

Skal du bruge ekstra meget plads til krukker og planter, eller vil du gerne kunne omdanne dit drivhus til en hyggelig siddeplads, så er Juliana Veranda det rigtige valg. Det store drivhus har en grundplan på 12,9 m2, så der er ekstra meget plads at boltre sig på.

Det flotte drivhus med en elegant sort ramme er en favorit hos forbrugerne. På hjemmesiden Pricerunner.dk er modellen kåret som det bedste væghængte drivhus. Du kan derfor regne med både god plads og en fantastisk kvalitet, hvis du falder for Juliana Veranda.

Derfor anbefaler vi Juliana Veranda

 • Lækkert væghængt drivhus med sort ramme
 • Store 3 mm tykke hærdede vinduer i hele drivhuset
 • God plads med 12,9 m2

Nyd en længere sommer 

Det gode ved det væghængte drivhus fra Juliana er, at du kan forlænge sommeren betydeligt. Fordi drivhuset skal stå op af en mur, giver det ekstra gode betingelser i drivhuset.

Du kan udnytte varmen fra muren, der bliver varmet op af solen i løbet af dagen. Der er derfor ekstra skønt i drivhuset for både planter, der gerne vil gro, og mennesker, der gerne vil nyde en lun eftermiddag i glashuset. Om natten sikrer varmen fra muren, at vækstbetingelserne i det tidlige forår og sene efterår bliver bedre.

Drivhuset er udstyret med en god dobbelthængslet stalddør med lås, så det er let at komme ind i og evt. aflåse drivhuset efter behov. Skulle der komme en byge, så tager de 2 nedløbsrør og den smarte tagrende med vippefunktion sig af at lede vandet væk hensigtsmæssigt.

Juliana Veranda vs. markedet

Det største drivhus i oversigten er dette flotte drivhus, Juliana Veranda. Med hele 12,9 m2 har du ekstremt god plads til at hygge om dine planter og så nye. Det kræver dog også, at du har pladsen til, at det store drivhus kan stå op af en væg, der er mindst 4,39 m, som drivhuset er i længden.

Har du pladsen til drivhuset Juliana Veranda, er det en sand fornøjelse med ekstra meget plads.. Huset tager sig flot ud med sin sorte ramme i aluminium, der vil pynte flot i gårdhaven, gårdspladsen eller i den store have.

Udvalgte specifikationer

 • Mål: L4,39 x B2,93 x H1,92 – 2,59 m
 • Ramme i aluminium og 3 mm hærdet glas
 • Skal stå op af en mur
 • Inkl. 2 nedløbsrør og tagrende med særlig vippe-funktion

Elmholm Standard (9,75m2) – Billigt byg selv drivhus i professionel kvalitet

Elmholm Standard (9,75m2)

Er du på udkig efter et elegant, holdbart og klassisk orangeri, er denne model fra Elmholm et godt valg. Produktet leveres med alle de elementer, som du har brug for til montering og opsætning. Der følger en sokkel med i galvaniseret stål, og vinduerne er lavet i hærdet glas. 

Du får et orangeri med lang levetid og høj modstandsdygtighed, når du vælger dette produkt.

Konstruktionen er lavet i aluminium og bærer en tidløs og flot, antrasitgrå farve. 

Den store rummelighed i orangeriet kan give plads til alle dine potter, krukker og plantekasser. Du kan også vælge at have et lille havebord og din yndlingsliggestol placeret i orangeriet og nyde solens varmende stråler.

Udvalgte specifikationer 

 • Klassisk model i flot design
 • Egner sig til både liggestol og planter samt krukker
 • Der medfølger sokkel, tagrendenedløb, vinduer og en dobbeltdør
 • Kvalitetsprodukt

Juliana Compact (5,0-8,2m2) – Justerbare, små drivhuse til hobby og fritid

Juliana Compact (5,0-8,2m2)

Har du behov for at finde et orangeri i et særligt mål, er det værd at vælge en Juliana model. Den populære ”Compact” serie består af produkter i en lang række forskellige specialstørrelser. Når du vælger Juliana Compact, kan du få det byg selv drivhus, som matcher din have helt perfekt. 

Juliana er kvalitetsprodukt, der er skabt med alle de funktioner og detaljer, som du har brug til at give dine planter og blomster de rette vækstbetingelser. Du får f.eks. et orangeri med ventilation, dør med hængsel og de bedste indretningsmuligheder.

Du kan selv vælge, som du vil have dit produkt i lakeret eller pulverlakeret aluminiumsprofil.

Udvalgte specifikationer

 • Kvalitetsmaterialer 
 • Lakeret eller pulverlakeret konstruktion i aluminium
 • Mange specialstørrelser
 • Funktionelle detaljer
 • Skarp pris

Hall Altan 2 (0,9m2) – Byg selv drivhus op ad væg eller gavl

Hall Altan 2 (0,9m2)

Til den lille have eller til dig der ønsker at skabe det bedste miljø for dine særlige planter, kan et lille orangeri være det rette valg. Den store fordel ved at vælge et gavldrivhus er, at der skabes en naturlig, høj varme i orangeriet. I løbet af dagen optager din gavl og husmur varme, som vil blive afgivet til dine planter i løbet af natten. Du behøver således ikke bekymre dig om at lægge isolering i fundamentet.

Denne model fra Hall Altan er designet med en stærk aluminiumsprofil i mørkegrønt look. Den kan monteres på terrassen med lidt plads eller på den store altan. 

Udvalgte specifikationer

 • Stræk profil i aluminium 
 • Egner sig til blomster og krukker
 • Skydedør 
 • Perfekt valg for dig med begrænset plads
 • (stålfundament medfølger ikke)

Materialeliste 

Vil du i gang med at bygge dit eget orangeri i træ, er der forskelligt udstyr og tilbehør, du skal have anskaffet dig.

Gør det selv projektet kræver blandt andet følgende materialer:

 • Træbjælker 
 • Monteringsudstyr (herunder skruer og boremaskine)
 • Sav og geringssav 
 • Træolie
 • Vinduer
 • Flamingoplader til isolering
 • Vinduesåbner 
 • Glasskærer

Denne liste indeholder basismaterialer- og værktøj. Til selve indretningen af din oase kan du få brug for planteophæng, plantekasser, termometer, vandingssystem og hylder.

Hos https://www.10-4.dk/ finder du masser af forskelligt tilbehør og reservedele til drivhuse, som udvider dine anvendelsesmuligheder med din skønne oase i haven. 

Er der brug for ekstra værktøj eller specialudstyr, kan du også gå på opdagelse hos https://www.frishop.dk/.

Overvej dette, inden du påbegynder projektet

Der er både praktiske, vedligeholdsmæssige og tidsmæssige fordele ved at få hjælp til opsætningen af dit orangeri. En håndværker har alt det basis- og specialudstyr, som kræves i forhold til at samle dit orangeri, så det designes i henhold til dine ønsker. Der kan være behov for særlig isolering, ekstra fugning eller særlig tilskæring på en eller flere af vinduerne.

Fremfor at bruge en uge (eller mere afhængig af hvor meget fritid du har) kan en håndværker montere og sætte dit byg selv drivhus op på en halv dag. 

Når du får professionel hjælp, får du glæde af produktgarantien, der kræver, at dit orangeri er monteret korrekt og i henhold til produktvejledningen. 

Du kan få glæde af dit ekstra rum i haven hele året rundt, og det er med til at øge værdien af din bolig.

Se vores artikel om: Inspiration til valg af stedsegrønne buske

Læs også vores artikel om: Oversigt over de bedste vandslangeoprullere på markedet

Læs også: Få inspiration til et grønnere bunddække

Læs også Byg selv drivhus – Her er de bedste drivhuse til selvbyg udgivet af bomagasinet.dk.

Læs også vores artikel om: Hønsehus – skab den bedste hønsegård i haven

Denne side er anmeldt af: Liv B. Thorsen Rating 10/10

Forfatter