Når du skal anlægge eller lave forandringer i din have, så tænk gerne på, at haven godt må se flot og levende ud hele året. Det kan særligt være en udfordring om vinteren, hvor det meste jo ligger i hi. I de måneder kan haven godt være temmelig grå og trist at se på.

Du kan dog gøre det, at du sørger for at få plantet nogle stedsegrønne træer eller buske. Da de ikke er løvfældende, vil de stå og se grønne og skønne ud hele året – også når det er vinter. 

I det hele taget er buske flotte og skulpturelle at have i haven. Om du så klipper dem i facon eller ej, så gør de noget godt for kompositionen og perspektivet i haven. De er oftest halvhøje, og derfor ligger de godt i mellemgrunden – imellem blomsterne og græsset i forgrunden og de højere træer i baggrunden. Du kan dog også finde lave stedsegrønne buske.

I denne oversigt vil du får god inspiration til, hvilke stedsegrønne buske du kan vælge.

Buskbom – den skulpturelle busk


Set på (Produktet er udgået)

Stedsegrønne buske

En buskbom er en af de mest populære stedsegrønne buske. Den får nogle små kønne tætte blade, og den er nem at have med at gøre. Den kræver ikke nogen særlig form for jord, og den er meget hårdfør.

Busken vokser ret langsomt, og den kan maksimalt blive op til 1,5 meter høj. Det er en temmelig tæt busk, og derfor bliver den også meget tit klippet i facon. Du kan stort set forme den, som du har lyst til, da busken er så sæt og vokser så langsomt, så vil den kunne holde formen i ret lang tid.

Du kan selvfølgelig også vælge at undlade at klippe den i facon, for den er ganske køn i sig selv. Dens små blade er blanke hele året, og derfor vil den også stå og se flot og frisk ud vinteren igennem.

Se pris på Buskbom hos (Produktet er udgået)

Rhododendron – stedsegrønne buske med blomster


Set på (Produktet er udgået)

Stedsegrønne buske

Rhododendron er en ret stor familie af buske, der kan blive virkelig overdådige. Dels er selve blomsterne store og smukke, og dels kan selve busken blive imponerende stor. De fleste af sorterne regnes for at være stedsegrønne. Det gør de, selv om selve blomsterne visner, for bladene holder sig grønne og spændstige hele året igennem. Derfor vil du kunne have en smuk og grøn rhododendron i haven vinteren over. 

En rhododendron er en surbundsplante, og det betyder blandt andet, at den stiller nogle særlige krav til jorden, som den står i. Du kan tilføje den noget særligt jordtilskud, så vil den fint kunne trives. Den er ikke svær at holde. Der kan være forskel fra sort til sort i forhold til, hvor høj den kan blive. Der kan også være forskel på, hvornår og hvor længe de enkelte sorter blomstrer.

Sæt gerne din rhododendron et sted, hvor den har plads til at brede sig.

Se pris på Rhododendron hos (Produktet er udgået)

Kirsebærlaurbær – smuk busk med høje blomster


Set på Plantetorvet

Stedsegrønne buske

Denne busk har fået sit interessante navn, fordi dens blade minder meget om laurbær, og dens frugter minder meget om mørke kirsebær. Hverken blade eller bær egner sig dog til madlavning. Bortset fra det, så er det en meget statelig og frodig busk, som kan blive op til to meter høj. Den er da også meget brugt som uklippet hæk, da den både kan blive høj og tæt. Kirsebærlaurbær fås i en del forskellige sorter.

Den stedsegrønne plantes høje ranke blomster er meget stærkt duftende. Bladene er aflange og lidt grove i det. De har en blank og mørkegrøn farve. Det er en ret hårdfør plante, og den kan fint klare at blive plantet året rundt.

Brug den enten som en flot og levende hæk, eller sæt den som en busk på et sted i haven, hvor den har god plads omkring sig.

Se pris på Kirsebærlaurbær hos Plantetorvet

Krybende taks – en lav stedsegrøn busk


Set på (Produktet er udgået)

Stedsegrønne buske

har du et sted i haven, hvor du har brug for at sætte en lav, krybende stedsegrøn busk, så er en krybende taks et rigtig godt valg. Det er en køn lav busk med nåleformede blade. Denne type taks fås i flere forskellige sorter, og bladene kan have forskellige grønne nuancer.

Denne stedsegrønne busk kan blive op til 50 cm høj, og den kan blive op til 120 cm bred. Der er således tale om en køn busk, der bliver bredere, end den bliver høj. Den foretrækker at gro i sol eller halvskygge, og det er en særdeles hårdfør plante, som sagtens kan klare sig igennem den danske vinter. Den vil stå flot og grøn gennem alle danske vejrtyper.

Se pris på Krybende taks hos (Produktet er udgået)

Kristtjørn – den smukke juleplante


Set på Plantetorvet

Stedsegrønne buske

De fleste kender kristtjørn fra juletid. De meget smukke ikoniske blade bruges ofte i juledekorationer, men denne stedsegrønne busk er lige smuk året rundt. De kønne blade holder farverne året rundt, og derfor kan du opleve busken stå med dekorativ sne på. Det kan den sagtens tåle.

Kristtjørn fås i flere varianter, nogle har bær, andre har ikke. Nogle sorter kræver en befrugtning, andre gør ikke. Der kan også være forskel på farverne på de let stikkende blade. Nogle er lyse, andre er mørke og nogle er brogede.

Stedsegrønne buske i skygge og sol er ideelt, og den er kun langsomt voksende. Den kan blive omkring 500 til 600 cm høj og 200 – 300 cm bred. Kristtjørnen kan være en smuk baggrund for mange farvestrålende blomster.

Se pris på Kristtjørn hos Plantetorvet

Hvilken stedsegrøn busk skal jeg vælge?

Som det fremgår af denne inspirerende oversigt, så findes der mange kønne og hårdføre sorter at vælge imellem inden for stedsegrønne buske. Når du skal vælge en stedsegrøn busk til din have, så kan du vælge ud fra, hvilken busk du synes bedst om. Du kan også vælge ud fra, hvordan busken udvikler sig. Du kan for eksempel vælge stedsegrønne buske hurtigvoksende. Herudover skal du blive enig med dig selv om, om du ønsker store stedsegrønne buske eller lave. Endelig kan du vælge ud fra, hvordan busken klæder resten af din beplantning i den del af haven, hvor den skal stå.

Uanset hvilken slags stedsegrøn busk du vælger, så er det dejligt at se grønne planter hele året rundt. Det er her, de stedsegrønne planter virkelig gør sig gældende. Om der så kommer en god snebyge, så vil de stedsegrønne buske stadig se friske ud – og så klæder det dem super godt med et drys sne på. 

Læs også vores artikel om: Her er de bedste hækkeklippere på markedet lige nu

Læs også: Få inspiration til et lille drivhus til haven, altanen eller terrassen: 8 gode bud

Se også denne artikel på haveunivers.dk: Buksbom i haven – Sådan får du success med buksbom i din have

Author