Er den gamle emhætte tjenelig til udskiftning, har du sat nyt køkken op eller synes du bare, det er på tide at få en mere moderne en af slagsen, kan du vælge enten at montere en ny emhætte selv eller få en fagmand til at klare opgaven.

Her viser vi dig, hvordan du selv kan montere en emhætte og hvordan du nemt kan få fat i den billigste håndværker til opgaven.

En emhætte er en vigtig installation i ethvert køkken. Den forhindrer lugt og fedt fra madlavningen i at brede sig i boligen, sætte sig i gardiner eller møbler og forhindrer at em fra de kogende gryder og stegepander giver fugt i de øvrige køkkenelementer, loftet eller lignende.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Derfor er det vigtigt, at suget i emhætten er kraftigt. Optimalt skal emhætten kunne flytte 10-20 gange mere luft i timen end køkkenrummets rumfang målt i kubikmeter. Så måler dit køkken 4 x 5 meter og har 2,3 meter til loftet, skal emhætten kunne flytte mellem 460 og 920 kubikmeter luft i timen!

De største udfordringer ved montering af emhætte

De største udfordringer ved udskiftning eller montering af ny emhætte er, at du skal have tilsluttet emhætten til en allerede etableret udluftningskanal og til strøm, samt få den til at passe i enten et særligt emhætteskab eller montere den frit på væggen over dit komfur eller dine kogeplader.

Især indbygningen i et emhætteskab kan kræve en del snedkerarbejde med at tilpasse indmaden i skabet til emhættens udformning, ligesom du kan få nogle udfordringer med tilslutningen af udluftningen og tilslutningen til el, hvis de ikke sidder nogenlunde det sted, hvor der er brug for dem.

Men har du det fornødne håndværksmæssige kendskab til, hvordan du laver nogle pæne udskæringer i spån- eller MDF-plader og kan finde ud af at tilpasse udluftnings- og el-tilslutningen, er der ikke noget i vejen for, at du selv kan montere emhætten. Det gælder også el-tilslutningen, så længe der er tale om eventuelt at forlænge eller forkorte ledningen til el-tilslutningen. Skal der etableres en et nyt strømudtag (stikkontakt eller lampested), for at du kan tilslutte emhætten, skal du have fat i en el-installatør.

Få en håndværker til at forestå monteringen af emhætten

Men har du ikke mod på at skulle rode med stiksav, el- eller udluftningstilslutning, skal du have fat i en håndværker til opgaven. Skal der ikke opsættes ny el-tilslutning, kan du nøjes med en tømrer og ellers skal der også bruges en el-installatør. Skal udluftningen flyttes eller etableres, skal du også have fat i en murer. Så alt efter opgavens omfang, kan du ende med at skulle have fat i helt op til tre håndværkere.

Oftest kan du dog nøjes med at hyre tømreren eller en dedikeret køkkenmontør, der så kan tage fat i de andre håndværkere, der måtte være nødvendige at tilkalde. De fleste har nemlig et netværk af andre håndværkere, som de samarbejder med. Men husk at få inkluderet alt nødvendigt arbejde i det tilbud, du får på montering af emhætten fra håndværkeren.

LÆS OGSÅ: Brandforebyggelse

Sådan indhenter du selv tilbud på montering af emhætte

For det er en god ide at spørge flere håndværkere om en pris på din opgave. Hver enkelt håndværker kan frit bestemme sine priser og især timepriserne kan variere meget fra håndværker til håndværker. Derfor kan der være mange penge at spare, ved at bede om et tilbud fra minimum tre forskellige håndværkere. På den måde får du et bedre billede af prisniveauet på din opgave og minimerer risikoen for, at du får bedt om et tilbud fra de to dyreste håndværkere i området.

Men bare det at finde tre tømremestre, der er interesserede i at give et tilbud på opgaven, kan være en udfordring i sig selv. Oftest skal der væsentlig mere end bare tre telefonopkald til, for at du har fundet tre håndværkere, der rent faktisk vil påtage sig opgaven eller som har tid inden for en rimelig fremtid til at sætte din emhætte op.

Dernæst skal du belave dig på, at håndværkerne vil forbi og se på opgaven. Det er sådan set en god ide, for så kan hver enkelt håndværker ved selvsyn se, hvad der helt nøjagtigt skal laves og hvor besværligt det bliver – samt finde ud af, om de skal have fat i andre håndværkere til at hjælpe dem med opgaven. Men det kræver, at du har mulighed for at være hjemme, når håndværkerne har tid til at komme og se på opgaven.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Hvor bliver mit tilbud af?

Forventer du, at håndværkeren giver en pris på stedet, bliver du skuffet. De skal først hjem og regne på det. Det kan tage forbavsende lang tid. Det skyldes hverken dovenskab eller uvilje mod at få nye kunder. Men de fleste håndværkere driver et mindre firma, hvor mester selv – oftest med hjælp fra fruen – står for alt det administrative. Det foregår oftest efter fyraften og om aftenen.

Men der skal der både være tid til at ordne regnskab, moms, diverse indberetninger til det offentlige, løn, personaleadministration og bestilling af materialer, så firmaet kan holdes kørende. Derfor kommer tilbuddene oftest i anden række og der bliver kun skrevet på dem, når der er tid.

Der kan nemt går en uges tid eller to, før du har alle tilbuddene i hus. Det er irriterende, men desværre stadig meget almindeligt.

Hvilket tilbud er reelt set det billigste?

Desværre er de tilbud, du så modtager, oftest skrevet på hver sin måde og hverken arbejdsbeskrivelser eller prisberegninger er direkte sammenlignelige. Så enten skal du bare lukke øjnene og gå efter den billigste pris eller også skal du vælge håndværker ud fra din mavefornemmelse og hvor god kemien var med håndværkeren, da han var forbi og give tilbud på opgaven.

Det er ikke noget særlig solidt grundlag, at træffe din beslutning ud fra. Så hvad gør du så?

Få 3 tilbud via en tjeneste på nettet

Du kunne starte med at udlicitere indhentningen af tilbud til en af de tjenester på nettet, der gratis skaffer dig tre tilbud på en håndværksmæssig opgave. Her er alt, hvad du skal gøre, at angive dine kontaktoplysninger og give en kort beskrivelse af opgaven.

Så finder tjenesten tre håndværkere, blandt de håndværkere de har tilknyttet, som de sender ud og ser på din opgave. Du slipper altså ikke for at få besøg af håndværkerne, men du slipper for besværet med at finde nogen, der vil give et bud på opgaven.

Samtidig kan du glæde dig over, at håndværkerne er forpligtede til at sende dig et tilbud i løbet af maksimalt en til to dage efter, de har været forbi og besigtige opgaven. Så allerede i løbet af et par dage, kan du træffe en afgørelse.

Her får du samtidig glæde af, at de bedste af tjenesterne indhenter brugerbedømmelser på de håndværkere, der vinder opgaver gennem dem og de bedømmelser, deler tjenesten med dig, når du får tilbuddene tilsendt.

Samtidig sørger tjenesterne oftest for, at tilbuddene er stillet op på samme måde og der er anvendt den samme arbejdsbeskrivelse. Det gør det meget lettere at sammenligne tilbuddene og sammenholder du dem med de andre brugeres bedømmelser, bliver det meget let at udvælge det bedste tilbud til prisen og samtidig sikre dig mod, at det er en klamphugger, der kommer og sætter din nye emhætte op.

Så ved at bruge en tilbudstjeneste på nettet sparer du både tid og kan nemmere udpege det bedste tilbud.

LÆS OGSÅ: Installation af opvaskemaskine

Når du selv vil montere din emhætte

Vil du i stedet selv stå for monteringen af din nye emhætte, skal du naturligvis først have fat i den emhætte, du har tænkt dig at sætte op. Men før du går ud og køber den, bør du først have beregnet, hvor kraftig den skal være. Det beregner du på den måde, som vi gjorde det først i artiklen.

Dernæst skal du have styr på, at emhætten rent faktisk kan sidde der, hvor du har tænkt dig den skal være. Skal du udskifte en eksisterende emhætte, har du nogle mål fra den, du kan gå efter. Bemærk også, hvor udsugning og eltilslutning sidder på den eksisterende emhætte og forsøg at få en, hvor de forskellige udtag sidder på samme sted. Så er der mindst, der skal ændres på, når den nye emhætte skal sættes op.

Sørg for rigtig afstand til og placering af emhætten

Tjek også, at der bliver en fornuftig frihøjde under den nye emhætte. Har du et keramisk eller gammeldags elkomfur med plader, skal der minimum være 60 cm fra pladerne og op til bunden af emhætten, men har du gasblus, bør der som minimum være 70 cm.

Øges afstanden bliver opsugning af em fra madlavningen dårligere og formindskes afstanden, får du mindre overblik og friplads over kogepladerne og øger risikoen for at f.eks. et tændt gasblus kan antænde emhætten.

Husk også at sørge for, at emhætten dækker hele kogepladen, så emmen kan opfanges optimalt. Midten af emhætten skal være over midten af kogepladen og emhætten må gerne række 5-10 cm ud over siderne på komfuret, hvis det skal være helt optimalt. Den må aldrig være smallere end komfuret.

Styr på udluftningen

Husk også på, at hvis udluftningsslangen bliver meget lang eller skal bøjes en eller flere gange, nedsættes sugeeffekten med cirka 10 % pr. meter slange og 10 % for hvert knæk. Metalrør giver mindst friktion, men de såkaldte harmonikarør i plast er oftest nemmere at have med at gøre. Men de nedsætter også sugeeffekten en smule.

Er der ikke et aftræk allerede eller er det ikke muligt at etablere et, skal du have fat i en emhætte med kulfilter. Den kræver ikke aftræk, men kulfilteret skal renses jævnligt. Det skal filtrene i en almindelig emhætte også, da de hurtigt bliver stoppet til med fedt fra madlavningen. Jo mere tilstoppet filtrene er, jo ringere suger emhætten – og går der rigtig lang tid, før du får renset dem, kan fedtet begynde at dryppe ned fra dem.

Etableres aftrækket eller er aftrækket etableret gennem en skorsten, er det vigtigt at sørge for, at udblæsningsluften ledes i strømretningen – oftest opad – i skorstenen. Udblæsningsslangen skal således vende opad. Så mindsker du risikoen for, at der kommer røg ind gennem den slukkede emhætte fra ildsteder på underliggende etager, ligesom du undgår at kondensvand og fedt skaber mulighed for at sodaflejringer kan ophobe sig omkring udluftningen og måske starte en skorstensbrand.

Hvad med kondensvand

Er det koldt udenfor eller føres udluftningsslangen gennem et koldt lokale, er der risiko for, at der kan opstå kondensfugt på inder- og ydersiden af udluftningsslangen. Eventuelt kan du overveje at isolere udluftningsslangen.

For at kondensen ikke skal rende tilbage i emhætten, opsættes en såkaldt kondensspærre mellem emhættens udblæsningsstuds og udluftningsslangen. Kondensspærreren opsamler kondensvandet og inddamper det igen i udluftningen, når kondensspærreren opvarmes af varm udluftningsluft fra emhætten. Du kan købe en kondensspærre som ekstraudstyr, hvis du oplever problemer eller der er øget risiko for kondens i udluftningsslangen.

Nedtagning af den gamle emhætte

Sidder der allerede en emhætte, skal den først afmonteres. Afbryd strømmen til emhætten – eventuelt på gruppetavlen – og begynd forsigtig at adskille emhætten. Sidder emhætten frit tilgængeligt, er det ikke det store problem. Sørg eventuelt for at have hjælp til at holde emhætten, når du skruer den løs og læg et tykt stykke klæde, et tæppe eller lignende over kogepladerne for at beskytte dem, hvis der skulle falde skruer, beslag elle hele emhætten ned på kogepladerne. Især keramiske kogeplader kan nemt blive beskadiget eller ridset ved den slags uheld.

Sidder emhætten i et skab, kan det være en god ide at tage indmaden ud af skabet, for at få et overblik over, hvordan emhætten er monteret og hvordan udluftningen er ført ud. Der er sjældent noget oppe i skabet, der holder på emhætten.

Husk at afmontere udluftningen og fjerne ledningen fra strømudtaget, inden du løsner emhætten helt. Kan det ikke lade sig gøre, fordi det sidder skjult eller utilgængeligt oppe i emhætteskabet, så vil ledning og udluftningsslange oftest være så lange, at de følger med ned, når du løsner emhætten.

Opsætning af ny emhætte

Når en eventuelt tidligere emhætte er fjernet, kan du gå i gang med at gøre klar til at sætte den nye op. Sammenlign placeringen af udluftningen mellem den gamle og den nye emhætte. Tidligere var det muligt at få emhætter med udluftningen placeret til en af siderne på emhætten, men i dag er det meget almindeligt, at udluftningen er placeret i midten.

Det kræver en del ombygning af indmaden i emhætteskabet. Forhør dig eventuelt hos køkkenproducenten, om de ligger inde med indmad til den pågældende skabstype, der er tilpasset til en anden placering af udluftningen end den eksisterende. Er det ikke tilfældet, bliver du nødt til at bygge den selv af enten nye hylder, bagstykker og afdækninger eller ved at genbruge det eksisterende ved at tilpasse det.

Er du snild på fingrene og god til at tage mål og skære med stiksav, bør det ikke være noget stort problem. Men det kan hurtigt tage nogle timer, hvis resultatet skal være godt. Den nemme løsning er selvfølgelig at blænde skabet helt af.

LÆS OGSÅ: Installation af vaskemaskine

Følg montagevejledningen

Derefter kan du gå i gang med at sætte emhætten op. Hver enkelt type har sin egen montagevejledning, der følger med, når du køber emhætten. Den kan være lidt kringlet at forstå for lægfolk, men følger du tegningerne og bruger din sunde fornuft, er det oftest ikke så besværligt. Men husk, at du skal forstå den fuldstændigt, før du sætter emhætten op. Et enkelt fejltrin kan være skæbnesvangert – enten med det samme eller den dag den nye emhætte skal tages ned igen.

Sidder emhætten i et skab, skal du sørge for at montere udluftning og el, før du sætter emhætten op på plads og fastgør den til skabet. Husk nu, at hvis der skal etableres nye strømtilslutninger, skal du have fat i en autoriseret elinstallatør.

Så er du klar til at lave mad

Når du har sat emhætten op og kontrolleret at alt sidder solidt og som det skal, kan du slå strømmen til igen og afprøve emhætten. Tjek også at udsugningen rent faktisk kommer ud af aftrækskanalen og tjek at udsugningen er kraftig nok. Tag f.eks. et stykke A4-papir og hold hen under emhætten. Udsugningen skal nemt kunne holde papiret fast på undersiden af emhætten.

God fornøjelse med din nye emhætte og velbekomme.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Author

Write A Comment