Installation af vaskemaskine er en af den slags ting, der ikke er noget I vejen for, at du kan gøre selv, så længe du ikke skal til at etablere nye elektriske installationer eller etablere ny vandtilførsel.

Du kan selvfølgelig også hyre en el- og en vvs-installatør, hvis du ikke er vild med at gøre det selv. I denne artikel kan du læse, hvordan du finder håndværkerne til den billigste pris og hvordan du kan gøre det tilslutte en vaskemaskine.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Hvad enten du skal udskifte den gamle vaskemaskine med en ny, eller skal sætte den første vaskemaskine op i boligen, kommer du ikke uden om at skulle rode med både strøm, vand og afløb. De fleste steder vil der allerede være etableret stikkontakter, vandtilførsel og afløb til en vaskemaskine. Her er det bare at sætte de medfølgende ledninger og slanger til. Det er ikke sværere, end du oftest vil kunne klare det selv. Mange synes dog, at det er svært at rode med især vandtilførslen, fordi de er bange for, at den ikke kan blive tæt.

Men bor du i en ældre bolig, hvor der aldrig har været sat en opvaskemaskine op før, kan du stå foran en lidt større opgave, hvor der både skal etableres ny el- og vandtilførsel og måske også et helt nyt afløb. Her er der ingen vej uden om at tage fat i ikke bare én med hele to forskellige håndværkere. Elinstallatøren til at etablere strømmen og vvs-manden til at etablere vandtilførsel og afløb.

Find selv den billigste håndværker

Det er altid dyrt at hyre en håndværker, og når der skal to forskellige på banen er det bare endnu dyrere. Derfor vil du helst finde de to billigste håndværkere til opgaven. Hvert enkelt håndværkerfirma må selv bestemme deres egne priser, så derfor kan det godt betale sig, at ringe rundt og få tilbud fra flere forskellige håndværkere.

Faktisk bør du ringe til tre forskellige elinstallatører og tre forskellige vvs-installatører. Derved er du sikker på, at du får et retvisende billede af, hvor prisniveauet ligger henne, så du kan udpege den billigste håndværker. Men det finder du hurtigt ud af, er noget nær en uoverkommelig opgave, at klare selv. For det er ikke alle de elinstallatører og vvs-firmaer, du kan finde på nettet eller i lokaltelefonbogen, der udfører opgaver for private eller har tid inden for en overskuelig fremtid. Så for at finde tre af hver slags til at give tilbud, skal der godt nok kysses nogle frøer først.

Skal vaskemaskinen bare tilsluttes til de eksisterende installationer, er det de færreste, der behøver komme ud, for at give en pris – og de færreste, der er interesseret i opgaven. Den er alt for lille. Men skal der etableres helt nye el- og vandtilførsler eller laves et nyt afløb, kan du roligt regne med, at håndværkerne vil forbi og besigtige det sted, hvor vaskemaskinen skal sættes op, før du giver dig et tilbud.

Det er fornuftigt nok. For så bliver det ordentligt undersøgt, hvordan det skal gøres korrekt og håndværkerne kan selv tage mål og bestik af situationen. Men det tager tid at have så mange håndværkere rendende og du ender som regel også med at måtte tage fri fra arbejde, så du kan være hjemme og lukke dem ind og svare på deres mange spørgsmål.

Efter de har været på besøg, begynder tilbuddene så at komme dumpende. Oftest går der lidt tid, for håndværkerne skriver tit tilbud om aftenen, hvor de også har travlt med at ordne administrative opgaver. Så der kan godt vare lidt, før tilbuddet kommer frem.

Bedre bliver det ikke, når du så langt om længe har fået alle deres tilbud. For hver håndværker skriver tilbud på deres egen måde og stiller beregninger og så videre op, som de mener det giver bedst overblik. Så oftest ender hele den lange proces med, at du blot vælger håndværkere efter, hvem der er billigst eller hvem, du synes var mest behagelig, da de var og kigge på opgaven. Det er bestemt ikke nogen garanti for, at du får den bedste løsning til den billigste pris.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Få 3 tilbud på tilslutning af vaskemaskine

Du kan spare alt besværet med at finde håndværkere selv og fjerne noget af usikkerheden ved at skulle udpege den bedste håndværker til prisen, ved at bruge en af de tilbudstjenester, som nettet synes at bugne over med.

De fungerer ved, at du udfylder en simpel formular på deres hjemmeside, hvor du kort beskriver opgaven og opgiver dine kontaktoplysninger. Derefter kontakter tjenesten dig oftest med uddybende spørgsmål, hvorefter de udpeger tre håndværkere fra deres tilsluttede pulje af håndværkere. De kommer så, ser på opgaven og giver dig et tilbud.

Så du slipper altså ikke for, at du skal have håndværkerne rendende, for at se på opgaven. Men de bedste af tilbudstjenesterne giver dig noget, du ikke har adgang til, hvis du selv henter tilbud hjem: Brugerbedømmelser.

LÆS OGSÅ: Håndklædetørre med el

Fast tilknyttede håndværkere

For tilbudstjenesterne anvender en fast række håndværkere til at give tilbud og udføre opgaverne. Hver gang en håndværker har vundet en opgave, indsamler tilbudstjenesten den pågældende brugers bedømmelse af håndværkerens arbejde. De bedømmelser bruger tjenesterne selvfølgelig, når de udpeger de håndværkere, der skal give tilbud på din opgave.

Samtidig betaler håndværkerne for at være med i tjenesten. Derfor vil de selvfølgelig gøre alt, for at få flest tilbud til at gå hjem, så de kan få noget ud af de penge, de har betalt for at være med i tjenesten. Det betyder bl.a. at de har forpligtet sig til at fremsende tilbud til dig, senest en til to dage efter de har været ude og se på opgaven. De ved også godt, at de bliver bedømt på deres arbejde, så derfor gør de sig også mere umage med at udføre arbejdet perfekt hos dig, så du giver dem en god bedømmelse.

Gennemskuelige tilbud og mere kvalitet for pengene

Kort sagt får du mere kvalitet for pengene og en bedre håndværkeroplevelse ved at bruge en tilbudstjeneste. Men du får mere end det hos de allerbedste af tilbudstjenesterne: Du får tilbud, der er stillet ensartet op og anvender samme arbejdsbeskrivelse og samme opstilling af beregningerne. For de bedste tjenester sørger for, at alle de tilknyttede håndværkere skriver tilbud efter den samme skabelon.

Samtidig får du adgang til de andre brugeres bedømmelser af de håndværkere, der har givet tilbud. Så alt i alt kan du nemmere træffe en beslutning om hvilken håndværker, det skal være – tilmed på et mere sikkert grundlag.

Tilslutning af vaskemaskine

Vil du selv foretage en lovlig tilslutning af din vaskemaskine, skal det være muligt at etablere el-, vand- og afløbstilslutning, uden at du skal hen og etablere nye tilslutninger eller afløb, og uden at du skal trække ledninger eller afløb over lange strækninger.

Samtidig skal du være sikker på, at der er jordforbindelse til det stik, du slutter vaskemaskinen til. Er der ikke det, kan du få stød, når du rører vaskemaskinen, ligesom du kan få det, hvis der løber vand ud på gulvet fra vaskemaskinen eller når du renser trævlesien i afløbet på maskinen.

Er der ikke de fornødne installationer i nærheden af det sted, hvor du vil sætte vaskemaskinen op, er du nødt til at få en el- eller vvs-installatør til at etablere dem.

LÆS OGSÅ: Opsætning af brændeovn

Udskiftning af eksisterende vaskemaskine

Skal du udskifte en eksisterende vaskemaskine, er de fornødne installationer allerede på plads. Fjern den gamle vaskemaskine ved at afbryde strømtilførslen og trække den ud fra det sted, hvor den står nu. Fjern strømstikket fra stikkontakten, så du ikke får tændt for maskinen ved et uheld, mens du er ved at rode med vandtilførslen.

Luk derefter vandtilførslen på ballufix- eller kugleventilen på vandtilførslen på væggen. Placér nu en lille skål eller kop under tilslutningen og skru vandslangen af med en papegøjetang eller en skruenøgle. Eventuelt vand i slangen kan så løbe ud i skål eller kop, så du ikke får vand på gulvet.

Nu skal du fjerne afløbet fra vaskemaskinen. Det vil oftest være sat fast på en afløbsstuds eller stukket ned i et afløb i gulvet. Sidder afløbet højt og ligger afløbsslangen under niveau med afløbet, bør du lige løfte slangen op over afløbshøjde, så du er ikke på, at eventuelt restvand i slangen er løbet ud, når du fjerner den fra afløbet.

Sidder afløbsslangen fast på en afløbsstuds, skal du oftest bruge en skruetrækker til at skrue spændebåndet løst, der holder afløbsslangen fast på studsen. Derefter kan slangen fjernes. Er afløbsslangen bare stukket ned i afløbet, kan du bare trække den op.

Tilslutning af ny vaskemaskine

Fjern nu den gamle vaskemaskine og de gamle tilslutningsslanger. Selv om både vand- og afløbsslange ser sunde og tætte ud, bør du udskifte dem med de slanger, der følger med den nye vaskemaskine – eller købe nye slanger, hvis de ikke følger med maskinen. For trykforskelle på de to maskiner og fordi slangerne har været skruet af og op, kan nemt resultere i, at de gamle slanger går i stykker kort tid efter, at den nye maskine er sat op. Så ud med de gamle og på med de nye.

Kør, slæb eller bær nu den nye vaskemaskine ind. Start med at tilslutte afløbsslangen til afløbet og skru derefter vandtilførslen på ballufix- eller kugleventilen. Med mindre du havde en meget gammel vaskemaskine, vil slangerne have de samme dimensioner, som den eksisterende vandtilførsel og det eksisterende afløb. Hvis ikke må du lige en tur ned i byggemarkedet og skaffe nogle omformere. Personalet kan oftest hjælpe dig med at finde de rigtige.

Når du tilslutter vandtilførslen, er det vigtigt, at du sørger for, at gummipakningen i omløberen ligger korrekt og at du skruer omformeren helt stramt på vandhanen. Er det en ballufix-hane, kan den godt lække en lille smule, lige når du lukker den op. Men det skal stoppe stort set med det samme, ellers slutter pakningen ikke helt tæt i omløberen.

Sæt nu strømstikket i stikkontakten, skub vaskemaskinen ind på plads og tænd for strømmen. Så er du klar til at foretage din første vask med den nye maskine.

LÆS OGSÅ: Varmt vand fra solen

Montering af vaskemaskine for første gang

Har der aldrig været opsat en vaskemaskine i din bolig før, har du højst sandsynligvis behov for at få en el- og en vvs-installatør til at etablere de fornødne tilslutninger og afløb. Hvordan du finder den billigste til den opgave, har vi allerede været inde på.

Men er du heldig, kan du måske bruge de eksisterende installationer, hvis de alle sammen kan findes inden for rækkevidde af vaskemaskinen et eller andet sted i huset. Kan de det, er det fuldt lovligt, at tilslutte vaskemaskinen på det pågældende sted.

Findes der således en stikkontakt med jord i en afstand fra vaskemaskinen, så du ikke behøver at bruge forlængerledning for at tilslutte vaskemaskinen til kontakten, kan du bruge den som strømforsyning. Du må også godt bruge en kort forlængerledning, hvis du er sikker på, at der er jordledning i forlængerledningen. Men vi taler om en forlængelse inden for samme rum – ikke noget med at trække ledningen fra et andet værelse, for at kunne få strøm frem til vaskemaskinen.

Husk også på, at en eventuelt forlængerledning og især samlingen, helst ikke må ligge på gulvet. Så kan der nemlig trænge vand ind, hvis der af en eller anden grund skulle rende vand ud fra vaskemaskinen.

Sidder der en vandhane så tilpas tæt på vaskemaskinen, at du kan sætte vandslangen fra vaskemaskinen på den, uden at du behøver forlænge den, kan den bruges som vandtilførsel. Her må du ikke bruge en ”forlængerledning”. Vandtilførslen skal gå i den samme, hele og ubrudte slange fra tappe- til forbrugssted, uden at slangen bliver strakt til bristepunktet. Eventuelt kan du undersøge, om du kan købe en længere tilslutningsslange i byggemarkedet eller på nogle af internettets vvs-webshops.

Nu mangler du bare et afløb. Er der en håndvask i nærheden med et afløb af 40- eller 50 millimeter plastrør, der er samlet med skruemuffer, må du faktisk godt etablere et afløb ved at erstatte en af plastikrørene med et rør med afløbsstuds på. Sådan et rør kan købes i byggemarkedet og bruges oftest, når du skal tilslutte en opvaskemaskine i køkkenet.

Kan du sætte røret med afløbsstudsen på under håndvasken blotved at erstatte et af de eksisterende rør, må du gerne selv gøre det. Men igen kræver det, at du kan trække afløbet fra vaskemaskinen hen til det nyetablerede afløb i afløbet fra håndvasken, uden at du skal forlænge eller strække slangen helt ud.

Husk at købe nye gummipakninger til samlingerne af afløbet, når du udskifter rørstykket i afløbet under vasken. De gamle pakninger bliver nemt beskadiget eller er tørret ind, så de ikke kan komme til at holde tæt igen. Med nye friske, sker det ikke.

Så kan du finde vand og afløb inden for en afstand af vaskemaskinen, så du kan slutte slangerne til disse, uden at de skal forlænges, har du fundet et brugbart sted til at sætte vaskemaskinen op. Du må godt forlænge strømledningen en smule, bare der er jord i forlængerledningen og samlingen ikke ligger, så der kan løbe vand ind.

Spørgsmålet er så bare, om det er praktisk at stille vaskemaskinen der. Hvis ikke er du nødt til at have fat i håndværkerne.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Author

Write A Comment