Du kan sagtens selv sætte filt og væv op på en væg. Det kræver ikke særlig meget værktøj, men til gengæld skal du være besindig og tålmodig.
For det kan nemt drille! Du kan selvfølgelig også bestille en maler til opgaven. Hvordan du finder sådan en billigst, og hvordan du selv griber opsætningen af filt op, kan du læse om i denne artikel.
Har du lige sat en gipspladevæg op eller trænger det gamle tapet eller væggen generelt til en opfriskning, er væv og filt en god løsning. Det giver en ensartet og pæn overflade, der nem at male i lige den farve, du synes om.
Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu
Det kræver heller ikke så meget specialværktøj selv at sætte filt eller væv op. Du skal bruge et langt bord eller en lang plade, hvor filten kan ligge på, mens du måler banerne op – ja, du kan også bruge gulvet – og du skal bruge en saks og en lineal, en lige stok eller pind at skære efter, samt en bred børste eller lignende til at glatte filten fast med på væggen. Eventuelt skal du også bruge et lille søm og en snor i næsten samme længde som væggens højde.
Ophængningen kræver præcision og tålmodighed
Så det er ikke fordi, det er det store udstyrsstykke. Hele udfordringen ved at sætte filt op ligger i selve ophængningen. For er du ikke omhyggelig med opmålingen og med at få hvert bane hængt nøjagtig og lige op, eller lader du dig stresse eller irritere over, at banen driller eller falder ned, så udvikler opsætningen sig nemt til et helvede for alle implicerede parter.
Så det er ikke uden grund, at et gammel muldhæld siger, at man først ved, om man kan fungere som ægtepar, hvis man kan finde ud af at hænge tapet – eller filt – op, uden at man bliver uvenner. Kan man det, kan man godt reservere festlokalet til sølvbrylluppet, hvis man skal tro det mundhæld.
Måske er det derfor, der er så mange mennesker, der bestiller en maler til at gøre arbejdet for dem. For hvis du vil slippe for selv at sætte filt eller væv op på væggen, er det en maler, du skal have fat i.
Hvordan finder jeg en god og billig maler
Skal du finde en god, billig og pålidelig maler, kan det godt betale sig at ringe til nogle stykker og bede om et tilbud. Malerbranchen har nemlig fri prissætning. Det betyder, at hver enkelt malermester selv må bestemme sine timesatser og andre priser. Derfor kan der nemt være stor forskel på prisen fra maler til maler – også selv om de bor næsten dør om dør.
Men der er også mange malere, der ikke arbejder med at sætte tapet, filt eller væv op. Så du kan nemt komme til at ringe forgæves til en del, inden du finder de tre-fire stykker, du har brug for, hvis du skal have en ordentlig ide om, hvad prisniveauet ligger på – og derfor bedre kan udpege den billigste maler.
Så alene det at få samlet malere sammen, der vil give dig et tilbud, kan tage tid.
LÆS OGSÅ: Pudsning af væg
Maleren kommer selv om måler op
Det er sjældent, at maleren ikke selv kommer ud og måler op, før de giver tilbud. Det er den bedste løsning, for så ved du, at de har de rigtige mål – og det er deres ansvar, at der er målt rigtigt op. Men det betyder, at du skal være hjemme, for at kunne lukke malerne ind efterhånden som de ankommer. Det betyder oftest, at du skal tage fri fra arbejde.
Når de så har været der og måle op, kan der nemt gå måske både en uge eller to, før de sender dit tilbud. Det er ikke er ond vilje, eller fordi de er ligeglade. Det er fordi, de fleste malermestre selv sidder med alt det administrative arbejde – og det ligger tit om aftenen, hvor de også skal finde tid til at skrive tilbud til dig. Så derfor kan det godt tage lidt tid.
Hvilket tilbud er det bedste?
Når så du står med tilbuddene fra de forskellige malermestre, skulle man tro, du hurtigt kunne vælge. Men dels kender du oftest ikke den enkelte malermester og kvaliteten af deres arbejde og dels er hvert tilbud skrevet og stillet op på sin måde. Så det kan være rigtigt svært at gennemskue, hvad du reelt set få for pengene.
Så for det meste ender du med at vælge maler efter et miks af, hvilken malermester du synes var mest seriøs og som du havde den bedste kemi med, og hvem af dem, der er billigst. Det er ingen garanti for, at du rent faktisk få det bedste løsning.
Få 3 tilbud på opsætning af filt på nettet
Vil du slippe for alt besværet og tvivlen, så vælger du i stedet at indhente tilbud gennem en af de populære tilbudstjenester på nettet. Her får du tre tilbud fra de malermestre, der er tilknyttet den tilbudstjeneste, du har valgt. Alt hvad du skal gøre, er at oplyse, hvordan de kan få fat i dig samt give en kort beskrivelse af opgaven.
Så udvælger tilbudstjenesten tre malermestre, som de sender ud til dig. Så du slipper ikke for at skulle have dem på besøg, før de giver tilbuddet – men du slipper for at bruge tid på at finde dem.
Brug intelligensen i skyen til at vælge malermester
Men det er ikke det eneste, tilbudstjenesten hjælper dig med. For hos de bedste tilbudstjenester, indhenter de brugernes bedømmelser af arbejdet, når en malermester eller anden håndværker har vundet en opgave gennem tjenesten.
Den viden bruger tjenesten til at udvælge de bedste malermestre til din opgave – altså dem, der har fået de bedste bedømmelser. Samtidig har malermestrene forpligtet sig til, at skulle sende dig et tilbud inden for en kort tidsfrist – typiske 24-48 timer – efter de har været ude at måle op. Overholder de ikke det, kan de blive smidt ud af tjenesten og så mister de, de penge de har givet for at være tilknyttet tjenesten.
Samtidig sender tilbudstjenesterne brugerbedømmelserne af malerne med, når de sender tilbuddene, eller sender dig et link til et sted på deres hjemmeside, hvor du kan gå ind og se dem. De allerbedste af tjenesterne sørger samtidig for, at alle tilknyttede malermestre bruger den samme skabelon og de samme opstillinger af deres tilbud.
Så dels får du direkte sammenlignelige tilbud, og dels kan du gøre brug af de andre brugeres bedømmelser, når du skal vælge, hvilken malermester der vinder opgaven hos dig. Det giver dig et meget bedre grundlag at vælge på.
LÆS OGSÅ: Opsætning af gipsvæg
Hvis du selv vælger at sættefilt op
Vælger du i stedet selv at sætte filt op, skal du først måle den eller de vægge op, som du skal have sat filt på. Når du måler dem op, er det en god ide at måle væggen i begge ender samt både ved loft og gulv. Så finder du nemlig ud af, om væggen er skæv og i så fald hvor meget. Det er rart at vide, når du skal til at sætte filtbanerne op.
Derefter skal du ud og købe filten, samt eventuelt en lang lineal til at skære eller klippe filten efter og en lang tapetbørste eller vævspartel i plast, du skal bruge, når du skal glatte filten ud på væggen. Du skal også bruge en lang bordplade, når der skal skæres baner til. Er spisebordet langt nok, kan du bruge det – eventuelt beskyttetaf aviser – og ellers kan du også vælge at bruge gulvet eller leje en lang plade og to bukke til formålet.
Hvor meget filt skal du bruge?
Du skal naturligvis også købe filt eller væv og en tilhørende vævklæber, samt en mikrodispers grunder til væggen. Ud fra dine opmålinger, kan du få medarbejderen i butikken til at beregne, hvor mange meter filt eller væv, du har brug for.
Du kan også selv regne ud, hvor meget filt du skal købe. Det gør du ved at dividere vægbredden med bredden på filtrullen og gange med væghøjden. Har du brugt målene i centimeter, skal du dividere resultatet med 100 for at få længden i meter.
Derfra trækker du arealet på eventuelle vinduer og døre på væggen fra, men med mindre væggen næsten udelukkende består af vinduer og døre, kan du også vælge at se bort fra dem i beregningen. Det er altid godt at have lidt ekstra væv i overskud til f.eks. at sætte ind i vindueskarmene og til senere lapninger af uheld.
Hvilken klæber skal jeg vælge?
Skal filten sættes op på en gipsvæg eller en anden stærkt sugende væg, kan du vælge en almindelig vævklæber. Til mindre sugende vægge – f.eks. pudset mur – og til skrå flader eller til ikkesugende lofter, skal du vælge en vævlim med højt tørstofindhold. Den siges af have større væghug.
Til vådrum skal du bruge en særlig vådrumslim. Spørg personalet i butikken til råds og husk, at det aldrig kan betale sig at spare på klæberen, hvis du skal være sikker på et ordentlig resultat.
Start med at grundevæggen
Før du begynder at sætte filt op, skal væggen grundes med mikrodisperseren, som du købte til formålet. Den sørger for, at væggen ikke er for sugende, så den suger fugten ud af vævklæberen. Skal du sætte filt op på en ikkesugende væg, kan du forhøre dig i butikken om, hvilken grunder du skal bruge. Men i de fleste tilfælde skal du bruge mikrodispers.
Rul grunderen på i et så tilpas lag, at den suges ind i væggen. Når væggen er tør, må den ikke se blank eller våd ud – så har den fået for meget. Lad væggen tørre i 6 timer. Så er den klar til, at du kan sætte filt op.
LÆS OGSÅ: Spartling af gipsplader
Opsætning af filt på væggen
Når du er klar til at gå i gang, starter du fra et hjørne i rummet og måler op til den første bane. Start på den væg, der er længst fra vinduerne, så du ikke får synlige skygger fra samlingerne.
Mål en banebredde fra hjørnet og sæt et svagt blyantsmærke i toppen og et midt på væggen. Slå eventuelt en lille stift i mærket ved loftet og hæng et lille lod eller en saks i en snor op i stiften. Så er du helt sikker på, at det blyantsmærke du sætter cirka halvt nede på væggen, er i lod med det mærke, du har sat i toppen. Det er din garanti for, at banen hænger helt lige.
Mål derefter en banelængde op. Banen skal være cirka 10 cm længere end væghøjden fra gulv til loft på det sted, hvor banen skal sættes op. Fold banen om cirka 5 fra toppen i en skarp og helt lige fold. Derved opstår der en skarp kant, som er den, du sætter banen op ved loftet med. Folden skal vende ind mod væggen, så ombukket vender ud mod dig.
Smør nu vævklæber på væggen i banens bredde og lidt ind i næste bane. Sørg for at komme godt ud i kanterne. Den bedste dækning opnås, hvis du bruger en kombination af malerrulle og malerkost til at smøre klæberen på med.
Ovenfra og nedefter
Sæt nu banen op langs loftet, så den lange kant af banen flugter med den snor, du har hængt op i stiften. Det er vigtigt, at banen hænger nøjagtigt i lod – altså følger snoren. Brug nu spartlen eller tapetbørsten til at glatte banen ud. Start ovenfra og gå ned efter, mens du holder øje med, at banen forbliver i lod. Gnid også banen ind mod hjørnet, og sørg hele tiden for, at du ikke trækker banen ud af facon.
Anvender du glasfilt eller -væv, er det en god ide at bruge handsker og have lange ærmer på. Ellers kan du får en kløelignende tilstand på hænder og arme, der minder om den, du får, når du arbejder med glasuldsisolering.
Gør nu næste bane klar, mål op, flyt stiften og snoren med saks eller lod i og smør vævklæber på. Hæng den næste bane op, så den støder ind til den første. Skulle den lappe over den første bane nogle steder, kan du skære overlappet af med en skarp hobbykniv, når du har sat banen fast. Brug en lang stållineal eller et vaterpas til at skære efter.
Skær til langs loft og gulv
Fortsæt nu på samme måde. På de næste baner kan du godt skippe snoren, bare du hele tiden sørger for at banerne slutter helt tæt sammen, uden at blive skæve eller lappe for meget over. Snart bliver du så rutineret, at du kan gøre klar til flere baner på en gang
Når banerne har hængt lidt, kan du tage stållinealen og skære banerne til langs loft og gulv. Smør eventuelt efter med vævklæber, hvis der er løse kanter. Derved undgår du, at der bliver hakker i toppen eller bunden, hvis loft eller gulv er skæve i forhold til væggen eller vice versa.
Opsætning af filt rundt om hjørner
Når du skal sætte filt rundt om et indadvendt hjørne, er det vigtigt, at du ikke sætter banen hen over hjørnet. Forsøger du det, slår banen nemt fra lige i hjørnet, fordi det er svært at få banen til at klæbe tæt til hjørnet og filten oftest trækkes ud af hjørnet, når banen tørrer op på hver side af hjørnet. Brug i stedet en bane på hver side af hjørnet, så banernes kanter mødes i hjørnet, og sørg for, at de slutter helt tæt ind til hjørnet fra hver side.
Er der små mellemrum lige i hjørnet, fuger du samlingen i hjørnet med en akrylfugemasse, du kan male ovenpå. De kan købes i malerforretningen, hvor du køber filt og klæber.
I princippet bruger du samme teknik omkring udadvendte hjørner. Puds eventuelt kanterne med et fint sandpapir, når banerne er tørre og husk at bruge akrylfugemasse lige på hjørnet.
Opsætning af filt omkring en stikkontakt
Skal du sætte filt hen over en stikkontakt, er det nemmeste af afmontere stikkontakten og så sætte filten hen over vægdåsen. Så kan du skære hul til stikkontakten bagefter. Husk dog først for at slukke for den sikringsgruppe, stikkontakten sidder på.
Alternativt sætter du vævet op og skærer et kryds i det, der hvor stikkontakten sidder. Klap derefter banen så tæt op omkring stikkontakten som muligt og skær overskydende filt af med en skarp hobbykniv. Eventuel klæber fjernes fra kontakten med en opvredet klarklud med rent vand og lidt opvaskemiddel på.
Opsætning af filt ved vinduer
Du sætter filt op omkring vindueskarmen på samme måde, som du gør rundt om et hjørne. Sæt banen op på væggen som normalt og lad den køre hen over vinduet. Når banen er tørret lidt op, skærer du banen til, så den kommer så tæt på hjørnet eller kanten omkring vinduet som muligt.
Mål og tilskær nu et stykke filt, der passer til væggen inden i vindueskarmen og sæt den op, så den kommer så tæt på hjørnet som muligt inde i vindueskarmen. Slib eventuelt samlingen med et finkornet sandpapir, når filten er tør, og fug efter med en overmalbar akrylfuge ligesom i hjørnerne.
LÆS OGSÅ: Opsætning af gipsloft
Opsætning af filt på loft
I princippet sætter du filt på loftet på samme måde, som du sætter det på en væg. Forskellen er, at du sætter filten fast i den ene side af loftet og så bruger du en kost til forsigtigt at glatte filten fast. Et lille godt tip er at sætte filten op med den side, der vender ind i rullen opad. Så er det nemmere at arbejde med.
Derefter sætter du næste bane op på samme måde og fortsætter til du har dækket hele loftet. Eventuelle overlap skæres væk med en hobbykniv, ligesom kanterne langs væggen skæres rene på sammen måde, som du gjorde det, da du satte filt op på væggene.
Opsætning af filt i vådrum
Til vådrum er det vigtigt, at du bruger vådrumslim, når du skal sætte filt eller væv op på væggen. Er der påsmurt vådrumsmembram, vil det oftest være nødvendigt at spartle væggen op først, da vådrumsmembranen er for ujævn og svær at sætte filten direkte på.
Vådrumslim kan tåle en del mere fugt, men vi anbefaler ikke at bruge filt på steder, der ofte er udsat for direkte kontakt med vand. Brug kun filt øverst på væggen og fliser der, hvor der er risiko for, at der kommer vand på væggen.
Grunding af filt
Når du har sat filten op og er tilfreds med resultatet, skal filten grundes med en væv- eller filtfylder. Den mætter filten, så den ikke suger den maling, du maler med til sidst, for at give væggene den ønskede farve.
Vævfylderen har en god og fed konsistens, der fylder strukturen i filten eller vævet ud. Det giver en flottere og mere glat overflade at male på. Giv eventuelt filten to overmalinger med vævfylder, så du er helt sikker på, at du får et flot og ensartet resultat.
Tillykke med din nye væg!