Polyurethan gulve er en opløsningsmiddelfri 2-komponent gulvbelægning, der kan påsmøres gulve både indendørs og udendørs.

Det giver et fugefrit, slidstærkt gulv, der med fordel kan anvendes i til køkken, bad, brygges, værksted, fyrrum og gangarealer.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Faktisk er polyurethan gulve mest anvendt inden for industrien, på lagre eller i storkøkkener, fordi de er så slidstærke, vandtætte og faktisk også temperaturresistente helt op til et par hundrede grader. De bliver heller ikke lige opløst af selv rimelig kradsbørstige opløsningsmidler og den fugefri overfalde gør det rigtig nemt at holde dem rene.

Polyurethan gulve eller helt kort PUR-gulve, nævnes tit i samme åndedrag som de kendte epoxygulve, men i modsætning til epoxygulvene, anvender polyurethan gulve ikke et opløsningsmiddel til at hærde gulvet med. Sammen med acryl kaldes polyurethan gulve under et hærdeplast på grund af den hærdning, der sker når tokomponentblandingen blades sammen.

PUR-gulve lægges oftest oven på cement- eller betongulve, men det er også muligt at lægge dem ovenpå eksisterende træ- eller stengulve, hvis de er jævne nok til det.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Få et unikt, slidstærkt designergulv

Den ubrudte, fugefri overflade giver rummet et helt specielt look og selve gulvet virker blødt og en smule eftergivende at gå på – endskønt det er hårdt som metal og kan tåle, at du spilder syre eller taber gloende ting på det.

Men det allermest interessante og spændende ved polyurethan gulve er, at du kan vælge lige den farve eller farvekombination, du synes ser fedest ud. Det er nemt at skabe forskellige farvemønstre, skrive bogstaver og tal eller skabe forskelligfarvede områder. Det er også muligt at skabe mønstre, der ligner granit, marmor eller de gammeldags terrazzogulve, der var yderst populære i 1960’ernes badeværelser.

Polyurethanen skaber en blank og nærmest glaseret overflade på gulvet, der gør det flot og skinnende. Overfladen kan dog også gøres mere mat, hvis du ikke ønsker alt for meget genskin i eller glat look på gulvet. Det virker måske lidt industrielt eller institutionspræget, men med den rette møblering og valg af belysningskilder, bliver polyurethan gulvet hurtigt hjemligt og en naturlig del af lokalet.

Skal du have et polyurenthan gulv bør du også læse: Støbning af gulv

Polyurethan gulve er ikke noget, du skal lege med selv

Den største ulempe ved at vælge et polyurethan gulv er, at du ikke kan lægge det selv. Der skal specialuddannede fagfolk til. De klargør det eksisterende gulv – oftest ved en gulvafslibning det helt plant – og maler derefter polyurethan gulvet ovenpå af flere gange.

Det betyder, at du er nødt til at skulle ud og indhente tilbud på påføringen af et polyurethan gulv. Her skal du søge efter firmaer, der er certificerede til at udføre arbejdet. Der er oftest tale om specialfirmaer, der er er eksperter i gulvmaling og påføring af hærdeplast eller epoxy gulv.

Dem findes der ikke vildt mange af herhjemme, men da prissætningen er fri, kan det altid betale sig at indhente tilbud fra flere firmaer. Dog bør du nok indskrænke din søgning til kun at opfatte firmaer, der ligger i samme landsdel som dig selv. De færreste kører over Storebælt for at løse opgaver i andre landsdele – eller også tager de sig godt betalt for det.

Polyurethan gulv-1
Polyurethan gulv bruges ofte i træningslokaler

Derfor er det ikke helt lige til at finde de firmaer, der rent faktisk vil være interesserede i at give et tilbud på dit polyurethan gulv. Det kan godt give en del arbejde med telefon og e-mail, at finde de rigtige.

Når du så har fundet tilpas mange firmaer, til at du er sikker på at få tilbud, der giver et retvisende billede af prisniveauet – der typisk ligger omkring 500 kroner pr. kvadratmeter – skal du så til at beskrive, hvordan du gerne vil have gulvet, til at se ud.

Oftest afhænger prisen nemlig også af, hvor mange forskellige farver, du ønsker i gulvet, hvilke farver, du vil have, hvor regulære og præcise de forskellige farvede områder skal være, om du ønsker tal eller bogstaver i underlaget etc. Så det er vigtigt at få med, hvis du skal give dig selv og de firmaer, du beder om tilbud fra, det bedste grundlag, at give et retvisende tilbud ud fra. Lokalets udformning og antallet af hjørner m.v. kan også have indflydelse på prisen, så det er vigtigt at få alle detaljer med.

Men uanset hvor meget du anstrenger dig, med at få givet præcis de samme oplysninger til hver enkelt tilbudsgiver, ender du alligevel oftest med at få en række meget forskellige tilbud, der ikke er direkte sammenlignelige, fordi de ikke omfatter nøjagtigt det samme arbejde eller anvender de samme fremgangsmåder.

Du ender kort sagt med, enten at skulle vælge ud fra prisen alene eller ud fra din oplevelse med de enkelte firmaer i tilbudsprocessen og hvor god kemi, du havde med dem, du talte med fra firmaet – og det er næppe dem, der kommer og påfører gulvet.

Derfor bliver dit valg af leverandør mere et sats end et velkvalificeret valg – og det kan du nemt komme til at ærgre dig over i mange år fremefter, for et polyurethan gulv er ikke lige noget, du fjerner igen med et fingerknips.

Tag det svære ud af at indhente tilbud

Så er det meget lettere at bruge en af de tilbudstjenester på nettet, der er blevet så populære de seneste år. Her får du tre tilbud tilsendt i din indbakke, bare ved at udfylde en formular, hvor du beskriver opgaven og fortæller, hvordan man kan få fat i dig.

Undervejs kan det godt være, at der ringer nogen fra tilbudstjenesten og beder om at få uddybet de oplysninger, du har angivet. Det er naturligvis for at de kan være sikre på, at de giver dig det bedste tilbud og sikre, at der ikke er nogle uklarheder i det, de giver videre til de firmaer, der udlægger polyurethan gulve.

Polyurethan gulv-2
Her ses et polyurethan gulv i kraftig gul i et omklædningsrum

Når tilbudstjenesten har alle de oplysninger, de har brug for, udvælger de, de leverandører der har den bedste rating på det arbejde, du skal have udført. Tilbudstjenesterne benytter nemlig en fast skare af håndværkere og firmaer, som brugerne af tjenesten så bedømmer efterhånden som de leverer ydelser til dem. Oftest er det disse bedømmelser, der afgør, hvilke håndværkere eller firmaer tjenesten giver lov til at byde på din opgave.

Derved får du både den bedste oplevelse af deres tjeneste og de bedste tilbud. De dukker som regel op i løbet af en dags tid eller to og mange tilbudstjenester har sørget for, at de er udarbejdet og stillet op efter den samme skabelon. De bedre af tjenesterne har også sikret sig, at det er nøjagtigt det samme arbejde, der gives tilbud på og de videregiver også de andre brugeres vurderinger af tilbudsgiverne, så du kan se, hvordan andre brugere har bedømt deres arbejde.

Alt i alt bliver det meget lettere for dig at udvælge det tilbud, der passer bedst muligt til din opgave. Det sparer dig for en masse tid, besvær og mange frustrationer.

Nem rengøring og hårdført gulv

Når først polyurethan gulvet er lagt, kan du glæde dig over, at rengøringen af gulvet er næsten en leg sammenlignet med de træ- og stengulve, som de fleste af os har hjemme i privaten. Den glatte, syre- og varmebestandige overflade og de manglende fuger og revner, gør det let at løbe gulvet over med en våd gulvklud og svært for skidt og snavs at gemme sig eller sætte sig fast.

Det gør gulvet ideelt til brug i køkken, bryggers og badeværelset, samt på børneværelserne, hvor de kraftige farver og spændende mønstre kan give grundlag for mange timers leg, mens børnene er små. Når ungerne senere når op i teenage-alderen, kan gulvet enten males over eller dækkes med et tæppe, hvis de synes, det bliver for barnligt.

Har du et værksted eller fyrrum, vil et polyurethan gulv også være praktisk, da det dels kan tåle lud, fortyndede syrer, mineralsk olie og diverse smøreolier og brændstof som f.eks. benzin. Samtidig er det også varmebestandig op til et par hundrede grader, så skulle der falde lidt varm eller brændende akse ud fra pillefyret, giver det ikke pletter eller brandmærker på gulvet af den grund.

Se også: Gulvafhøvling

Kan have en positiv indvirkning på indeklimaet

Har du problemer med lugt-, mug-, skimmel- eller støvgener på grund af din nuværende gulvbelægning, kan polyurethan gulve også hjælpe på dette. Dels fordi gulvene er nemme at rengøre og effektivt indkapsler underlaget, men også fordi det er muligt at tilsætte materialer til gulvoverfladen, der dels renser luften og dels aktivt beskytter mod mug og skimmelsvamp. Det koster en smule ekstra, men de penge kan være godt givet ud, hvis du er allergisk eller på anden måde generet af dit nuværende indeklima.

Langtidsholdbart og nemt at genopfriske

Et polyurethan gulv er særdeles slidstærkt og kan holde i rigtig mange år. Med tiden kan det dog godt blive lidt mat i overfladen. Sker det, er det nemt at slibe det en gang og give det et nyt lag polyurethan oven på farvelaget. Så genvinder gulvet fordums glans og farverne bliver lige så livlige, som dengang gulvet var helt nyt.

Skulle gulvet få en ridse – hvilket kun sker meget sjældent, fordi overfladen er særdeles hårdfør – kan ridsen poleres væk. Er ridsen meget dyb, kan den fyldes op med polyurethan.

  • Ønsker du senere at fjerne gulvet, er det en noget mere besværlig proces, end hvis du havde haft et træ- eller flisegulv. Polyurethan-laget skal nemlig høvles eller skraldes af og hvis underlaget er meget porøst, vil det oftest tage skade i forbindelse hermed.

Epoxymaling – et gør det selv alternativ

Synes du, at prisen for et nyt polyurethan gulve er lige vel pebret, kan du købe en vandbaseret epoxymaling hos farvehandleren eller hos trælasten. Den indeholder ingen giftige dampe og kan påføres beton-, parket- og flisegulve. Den er ikke nær så slidstærk som et professionelt påført polyurethan gulv, men det holder bedre end lak og almindelige gulvmalinger og giver næsten den samme overflade som polyurethanen.

Du kan nemt påmale epoxymalingen selv – den er ikke giftig – mendu skal være opmærksom på, at alle ujævnheder skal være fjernet, før du kan gå i gang og at det tager en uge, før malingen er helt gennemhærdet.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

FAQ

Er polyurethan bedst til gulve?
Når mange mennesker vil have et nyt gulv, så overvejer de, om det skal være epoxy eller polyurethan. Fordelen ved at vælge polyurethan er, at det er langt blødere end epoxy, hvormed det altså vil føles langt blødere at gå på, hvilket kan være mere komfortabelt i længden.
Hvor lang tid holder polyurethan gulve?
Hvor lang tid et polyurethan gulv holder, det afhænger af, hvad gulvet bliver udsat for, såvel som hvordan du sørger for at vedligeholde det. Som udgangspunkt kan et velholdt polyurethan gulv holde i 15-20 år, får det evt. skal have en ny topcoat for at se pænt ud.
Hvad er den hårdeste finish til polyurethan gulve?
En af de hårdeste former for finish, som kan fås til et polyurethan gulv, er moisture-cured urethan. Finishen har en af de højeste VOC’s, og den tørrer ekstremt hurtigt. Af den grund anbefales det ikke, at du selv lægger finishen, men i stedet får en fagperson til det.
Er polyurethan godt til at forsegle træ med?
Ja, polyurethan kan være et godt produkt at bruge til at forsegle træ med. Når du bruger polyurethan til at forsegle træ med, så er du sikker på at bruge et slidstærkt materiale, som vil beskytte træet og give det en hård finish, så den kommer til at holde længere.
Author

2 Comments

  1. Kurt Bjerretoft Reply

    jeg står for et foreningshus i Holte. Vi har et køkken gulv ca 18 m lavet af mursten, der i sin tid var lakeret.- Det ser altid nusset ud selv om det er nyrengjort.- Vi kunne godt tænke os
    at få støbt et epoxygulv ovenpå.
    Hvem kan det.

Write A Comment