Et svømmende eller flydende gulv ligger løst oven på underlaget, så det kan trække sig sammen og udvide sig i forhold til temperaturen.

Mellemlaget mellem underlaget og gulvet kan bruges til at lydisolere gulvet, så f.eks. trin ikke høres så meget.

Grundlæggende set findes der to forskellige gulvbelægninger: Bærende og ikke-bærende. Et bærende gulv ligger oven på en række strøer eller direkte på bjælkelaget i et eventuelt mellemværk i et etagebyggeri. Her er gulvbrædderne så tykke, at de kan bære sig selv, samt vægten af møbler og personer i lokalet.

Et ikke-bærende gulv kan omvendt ikke bære sig selv eller vægten af de møbler og personer, der står eller går oven på det. Derfor skal det lægges oven på et undergulv, der kan holde til vægten af både det ikke-bærende gulv og de møbler og personer, der opholder sig i lokalet.

Et ikke-bærende gulv er tit et lamel- eller laminatgulv, også kendt som et klik-gulv, fordi det samles med et såkaldt fjer- og not-system, der klikkes eller skubbes sammen. Det består af et tyndt lag træ eller laminat, der er limet oven på en spån- eller krydsfinerplade, hvor fjer- og not er fræset ud i.

Undergulvet vil for det meste være af beton, men kan også bestå af gulvplader i form af spånplader, krydsfiner eller andre former for træplader. Det kan også være et eksisterende bærende gulv, der er blevet slidt og ridset og som det vil blive for bekosteligt at udskifte.

Vil du bruge det eksisterende som undergulv for et nyt ikke-bærende gulv, kræver det dog, at det gamle bærende gulv er i så god stand, at det kan bære det ikke-bærende gulv og at der ikke er råd eller svamp i det bærende gulv, der kan overføres til det ikke-bærende.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Et ikke-bærende gulv lægges oftest som flydende gulv

flydende gulv-1
Lægning af flydende gulv

De fleste ikke-bærende gulve lægges løst oven på undergulvet, som regel oven på et mellemlag af trindæmpende isolering. Mellemlaget kan f.eks. være af polystyren, kork, gummi, skumplast, smuldpap eller lignende.

Det er denne gulvkonstruktion, fagfolk kalder for et flydende eller svømmende gulv, fordi det ikke-bærende gulv kan bevæge sig frit oven på undergulvet. Det tillader det ikke-bærende gulv at trække sig sammen og udvide sig i takt med de temperaturudsving, der er i lokalet hen over året.

For at gulvet kan bevæge sig, skal der være afstand fra hele den flydende gulvflade til væggene hele vejen rundt i lokalet. Er der ikke det, risikerer du, at gulvet slår sig, bliver bulet eller går fra hinanden.

Alternativet til et flydende gulv er at sømme eller lime det ikke-bærende gulv fast til undergulvet. Så kan det ikke bevæge sig i forhold til temperaturudsvingene og derfor bruges denne løsning for det meste kun til vise typer af stavparketgulve, samt til linoleum og tæpper.

Behøver jeg bruge en håndværker til at lægge et svømmende gulv?

Der findes masser af gode vejledninger på internettet til, hvordan du selv kan lægge et flydende gulv i form af et klikgulv. Men selvom det ser legende let ud, kan der nemt opstå komplikationer, fordi du ikke har den fornødne erfaring eller overser små ujævnheder eller andre uhensigtsmæssigheder i underlaget. Det kan give problemer senere og kan udmønte sig i at gulvet begynder at give sig, buler op eller samler fugt.

Det kan også være, at dårlige samlinger pludselig springer op, så du er nødt til at lægge gulvet om eller at der opstår andre komplikationer, der kunne være undgået, hvis gulvet var blevet lagt af en fagmand.

Som allerede nævnt er klikgulve og mange af de andre flydende gulve meget hurtige at lægge, hvis du gør det selv. Det betyder også, at de er endnu hurtigere at lægge, hvis du får det gjort af en professionel. Derved bliver ekstraregningen i form af løn til håndværkeren, ikke bliver nær så høj – og da slet ikke i forhold til, hvis det havde været et selvbærende gulv.

Vælger du dertil en håndværker, der er medlem af byggegarantiordningen, får du samtidig et sted at klage over arbejdet – også hvis håndværkeren har drejet nøglen om. Det har du ikke, hvis du har lagt gulvet selv.

Få en pris på gulvafslibning her

Hvordan indhenter jeg et tilbud

Når du skal indhente tilbud fra håndværkere, vil den lokale telefonbog eller ugeavisen for dit lokalområde sikkert være det første sted, du leder efter de håndværkere, du vil invitere til at give et tilbud.

Når du har besluttet dig for, hvilke håndværkere du ønsker at kontakte, starter et større arbejde med at ringe rundt til dem og forklare dem om opgaven. Det kræver selvfølgelig lige, at du kan få fat i dem på et tidspunkt, hvor de har tid til at tage notater og at du kan svare på alle de fagspørgsmål, de stiller dig.

De fleste håndværkere du ringer til på den måde, beder sikkert om at komme forbi, for selv at tage besigtigelse af opgaven, foretage opmåling og undersøge det eksisterende undergulv. Det betyder, at du også skal afsætte tid til – og måske tage fri for – at de kommer forbi og kigger på det.

Når håndværkerne har været forbi, skal du gå og vente på tilbuddet – og mange gange ender du med at skulle rykke for det, for de fleste håndværksmestre bruger deres fritid til at skrive tilbud i. Det er et værre besvær og reelt set ender du kun med at have fået den pris, der er billigst blandt de håndværkere, der bruger penge på at markedsføre sig i dit lokalområde.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Får tre gode tilbud på flydende gulve

Vil du slippe for alt besværet ved at indhente tilbud, kan du i stedet prøve vores tilbudstjeneste på internettet. Gør du det, får du tilbud fra udvalgte håndværkere over hele landet. Det giver oftest en væsentlig bedre pris, fordi udbuddet og konkurrencen er meget større på landsplan end i dit lokalområde.

Samtidig er du sikret, at du kun får tilbud fra håndværkere, der leverer et ordentligt og professionelt resultat.

Alt hvad du skal gøre, er at udfylde formularen med dine kontaktoplysninger og en kort beskrivelse af opgaven.

Få en pris på epoxy gulv her

Få det bedste tilbud næsten uden at røre en finger

Så snart vi har modtaget din henvendelse, ringer vi dig op og spørger ind til, hvilken type flydende gulv, du påtænker at lægge, hvor stort det er og andre detaljer, som håndværkeren skal kende. Derved er du sikker på, at de håndværkere der bliver inviteret til at give tilbud på din opgave, også får alle de oplysninger, de har brug for, for at give den rigtige pris.

Inden for kort tid har du tre tilbud fra de håndværkere, vi har inviteret til at byde på netop din opgave. Nu kan du frit vælge det tilbud, der giver dig den bedste løsning og pris på opgaven. Nemt og bekvemt i forhold til lokaltelefonbogen, ikk?

Mellemlaget kan bruges som lyddæmper

Vælger du det rigtige materiale til mellemlaget på et flydende gulv, kan det bruges til at dæmpe lyden, når du går hen over gulvet. Jo tykkere et mellemlag, jo mere lyddødt er gulvet. Du kan også udjævne mindre skævheder i undergulvet ved at vælge et lidt tykkere mellemlag.

Et tykt underlag kan også bruges som decideret lydisolering i forhold til underliggende etager. Det kan f.eks. være smart, hvis du vil undgå at blive forstyrret af høj musik fra teenageværelset på førstesalen eller ikke ønsker at komme til at forstyrre underboerne, når I øver flamingodans i stuen.

Der er dog grænser for, hvor tykt mellemlag du kan lægge under et ikke-bærende gulv. Bliver underlaget for tykt, begynder gulvet at blive blødt eller svajende at gå på og du vil med tiden få problemer med, at gulvet begynder at gå fra hinanden eller slår sig og bliver ujævnt at gå på

Gulvvarme kan give knirkende gulve

flydende gulv-2
Hvis du har erfaring med gulvlægning kan du selv lægge et flydende gulv

Ligger der gulvvarme i undergulvet, f.eks. et betongulv, skal du dels være opmærksom på, at det flydende gulv og mellemlaget vil virke som isolering ned mod varmekilden. Det betyder, at lokalet kan komme til at føles køligere end andre rum i boligen, fordi gulvet dæmper varmeeffekten fra gulvvarmen.

Samtidig skal du også være opmærksom på, at overfladetemperaturen på det flydende gulv ikke må blive højere end omkring 25 til 27 grader. Det gælder også under tæpper og møbler, for bliver temperaturen højere end det, kan det flydende gulv begynde at knirke eller i værste fald revne.

Et knirkende flydende gulv kan også tyde på, at luftfugtigheden i lokalet ikke er høj nok. Det får gulvet til at tørre ud og så begynder det at knirke.

Trænger haven til nye fliser? Læs om lægning af fliser

Vedligeholdelse af et flydende gulv

Selvom du støvsuger dit flydende gulv regelmæssigt, er det en god ide at vaske gulvet med jævne mellemrum. En gulvvask fjerner flere urenheder end en støvsugning. Derved undgår du, at støvkorn og urenheder ridser eller laver plamager på gulvet – eller at der falder urenheder ned i eventuelle revner eller mellemrum i gulvet og derved begrænser gulvets frie bevægelighed på underlaget.

Du kommer heller ikke uden om, at skulle renovere gulvet før eller siden. Har du valgt et laminatgulv, skal er du nødt til at udskifte det helt.Det er nemlig ikke muligt at afhøvle et laminatgulv, sådan som du kan med et bærende planke- eller parketgulv

Hvis du har valgt et rigtigt parketgulv som flydende gulv i stedet for et laminatgulv, vil – især de lidt dyrere og tykkere af slagsen – kunne afslibes en enkelt gang eller to, før du også bliver nødt til at udskifte dette.

BONUSTIPS: Mal lokalet, før du lægger et nyt flydende gulv

Skal du også male væggene i det lokale, du skal lægge et nyt flydende gulv i, er det en god ide at gøre det, før du lægger gulvet. Så slipper du for at skulle afdække det nye gulv og for at komme til at ridse det med trappestigen.

Du slipper også for at få tapemærker efter afdækningen eller malingpletter på gulvet, der kan løbe ned i mellemrummene mellem brædderne eller give misfarvninger, hvis de ikke bliver fjernet inden pletten når at tørre.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Author

Write A Comment