Et kedeligt betongulv kan friskes op med en god gang maling. Det behøver ikke nødvendigvis være epoxymaling. Alkyd- og oliebaserede malinger kan være lige så gode, hvis gulvene ikke belastes særlig meget.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Der er ikke noget mere trist, ufærdigt og koldt end et råt betongulv – og ubehandlet virker det næsten som om, det selv danner støv eller suger alt støv og møg til sig. Men selvom det oftest er den traditionelle løsning – i hvert fald indendørs – behøver du ikke at lægge fliser på gulvet, for at gøre det mere varmt og indbydende. Giver du det et godt lag maling, bliver gulvet næsten lige så levende og behageligt at se på – og det virker ikke ufærdigt længere.

Hvilken type maling skal jeg vælge

Når vi taler maling af betongulve, tænker de fleste sikkert på epoxymaling. Det er meget slidstærkt og sammen med polyurethan er epoxymaling den mest anvendte form for gulvmaling i mange virksomheder.

Ulempen ved epoxymalingen er, at den anvender fortynderen epoxy i hærdningsprocessen. Den er meget sundhedsskadelig. Men til privat brug kan du købe en vandbaseret epoxymaling hos farvehandleren eller i trælasten, der ikke indeholder de samme giftige dampe som den professionelle epoxymaling, der anvendes på industrigulve.

Polyurethan har de senere år næsten helt afløst epoxymalingen, dels fordi den ikke anvender en fortynder til hærdningsprocessen og dels fordi du kan skabe meget flotte mønstre og anvende et meget større farvespektrum. Samtidig bliver overfladen plastik- eller gummiagtig at gå på og den helt ubrudte overflade er meget let at renholde, ligesom der kan påføres kvartskrystaller i overfladen, der gør gulvet mere skridsikkert. Du kan sagtens få lagt et polyurethan gulv i privaten, men det er meget dyrt, da det kræver professionelle fagfolk, der er uddannet i påførselsprocessen.

Et godt alternativ er en god oliebaseret gulvmaling med højt glanstal (20 eller 30). Den er ikke nær så slidstærk som epoxy og polyurethan, men kan sagtens klare belastningen fra trafikken i f.eks. gangen eller bryggerset i huset og kan også anvendes til at friske fliser- og trægulve op med.

En anden løsning er at bruge alkyd-maling. Den tørrer hurtigere og bliver en smule hårdere i hærdningen end en ren oliebaseret maling, men er ligesom oliemalingen heller ikke så slidstærk som epoxy eller polyurethan. Men til almindelig hverdagsbrug i privaten, er det en ganske glimrende løsning.

Forberedelsen er vigtig

Uanset hvilken type gulvmaling, du vælger, er forberedelsen af betongulvet til at blive malet altafgørende, for at du kan opnå det bedste og mest optimale resultat.

Er gulvet ikke helt plant, skal det først spartles ud, så der ikke er nogle fordybninger i gulvet. Er det ujævnt eller ubehandlet, skal det slibes ned, så hele gulvfladen bliver glat og helt plan uden grater og løst betonslam.Fej og støvsug derefter gulvet grundigt, så gulvet bliver helt rent.

Til sidst skal betongulvet renses grundigt med en grundrens, du kan købe hos farvehandleren. Forbehandlingen afsluttes med at gulvet vaskes med vand og eddikesyre 32% tilsat vandet i forholdet 1:10.

Når gulvet er renset og vasket, skal det tørre 1-2 døgn, før det klart til at blive malet. Støvsug derefter gulvet grundigt, inden du begynder selve malerarbejdet. Sørg også gerne for, at der ikke er for meget gennemtræk i lokalet, der kan blæse støv og andet snavs ind over det nymalede gulv.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Brug en professionel maler – det koster mindre, end du tror

Vil du være sikker på at få det helt perfekte resultat, kan det være en god ide at lade en professionel maler står for arbejdet. Derved er du sikker på, at forarbejde og malearbejdet er udført helt perfekt og du kan glæde dig over et flot betongulv i mange år fremover – og måske allervigtigst har du et sted at klage, hvis du skulle være utilfreds med resultatet. Det havde du ikke haft, hvis du selv havde stået for hele arbejdet.

Der kan også være specielle forhold ved den slags betongulv, du har, som du måske ikke var klar over, ligesom du ved maling af nye betongulve skal være specielt opmærksom på, hvorvidt gulvet er helt udtørret eller ej. Er det ikke det, kan du risikere at malingen bobler op, hvis du bruger oliemaling, fordi olien i malingen forsæbes. Alt dette er faktorer som en professionel maler har helt styr på og som gør den timeløn givet godt ud, som maleren skal have for at male betongulvet.

En professionel maler kan løse hele opgaven inkl. afslibning af gulvet, eventuelt afslibning mellem første og anden gang maling og nødvendig afdækning af vægge og adgangsveje. Alt hvad du skal gøre er at finde den billigste maler til opgaven – og så betale regningen, selvfølgelig.

Indhent tilbud på maling af betongulv

Skal du til at hyre en professionel maler, bør du indhente tilbud fra flere forskellige malermestre. For ligesom alle andre håndværkere, har en malere fri prissætning. Så der kan være stor forskel på, hvor meget hver enkelt malermestrer tager for opgaven.

Det er dog ikke alle malere, der maler gulve – og der er dem, der ikke gør andet. Så du skal måske lige have fat i nogle stykker, før du har nok, der kan give tilbud, til at du kan få et retvisende billede af, hvad prisniveauet er for opgaven.

Det tager tid selv at indhente tilbud

Så bare det at udvælge de malere, du vil have til at byde ind på opgaven, kan være en tidskrævende proces – og det bliver ikke bedre, når først hver enkelt maler skal forbi og besigtige og måle det betongulv op, som du skal have malet.

maling af betongulv-1
Betongulv som er blevet malet

Det er de færreste malermestre, der ser på nye opgaver uden for normal arbejdstid. Så du bliver for det meste nødt til at skulle tage nogle halve eller kvarte fridage, for at være hjemme, når maleren har tid. Du skal nemlig ikke regne med, at du kan få fremvist opgaven for alle malerne på den samme dag.

Maleren måler nu hele gulvarealet op og spørger måske lidt ind til, hvad det er for en slags betongulv og hvad for en slags overfalde, farve og så videre, du gerne vil have på gulvet. Derefter går han hjem og beregner en pris.

Tit kan du ende med at blive nødt til at rykke for at få tilbuddet. For de fleste malermestre skriver den slags om aftenen, hvor de også laver alt det administrative arbejde. Så det kan godt tage lidt tid, inden de når til dit tilbud i bunken.

Svært at sammenligne de forskellige tilbud

Når du endelig står med alle tilbuddene, kommer den næste udfordring. For det er de færreste malermestrer, der skriver tilbud på samme måde. Ikke alene opstillingen af selve tilbuddet, men også arbejdsbeskrivelsen og valget af maling og andre forbrugsstoffer kan variere meget fra maler til maler – og som lægmand kan det være svært at gennemskue om det ene produkt eller fremgangsmåde er bedre end en anden.

Så ikke alene ender du med at stå med tre meget forskellige tilbud, du har heller ikke den nødvendige faglige kompetence til at bedømme de forskellige løsninger. Oftest ender du med at vælge ud fra prisen eller hvilken malermester, du havde det bedst med, da han var og måle op. Det er ikke nødvendigvis det bedste beslutningsgrundlag.

LÆS OGSÅ: Maling af tag

Tag alt besværet ud af tilbudsprocessen

Så er det meget nemmere at prøve en af de mange tilbudstjenester, du kan finde rundt om på internettet. Her er alt, hvad du skal gøre at skrive en kort beskrivelse af opgaven og angive dine kontaktoplysninger, så sørger tilbudstjenesten for resten – og inden for et par dage har du tre tilbud på din opgave i din indbakke.

I opgavebeskrivelsen er det vigtigt at angive:

  • Hvor mange kvadratmeter, der skal males
  • Hvilken farve, betongulvet skal have
  • Hvilken slags overflade, gulvet skal have
  • Hvorvidt der ønskes mønster i malingen
  • Hvorvidt der skal skrives noget i malingen

De sidste tre punkter er med til at afgøre, hvilken type maling der skal anvendes.

Har tjenesten brug for yderligere oplysninger, før de begynder at indhente tilbud, kan det godt være de giver dig et ring. Men har du beskrevet opgaven, som vi foreslår, vil det sjældent være tilfældet.

Ikke hvem som helst får lov at byde på din opgave

maling af betongulv-2
Maling af betongulvet er i fuld gang

Hver enkelt tilbudstjeneste har specialiseret sig i bestemte arbejdsopgaver eller fagområder. Til at give tilbud har de tilknyttet et fast panel af håndværkere inden for det fagområde, som tjenesten dækker. Hver gang en håndværker vinder en opgave gennem tjenesten, kan brugeren af tjenesten indsende en vurdering af håndværkeren til tjenesten, så de ved, hvilken kvalitet den enkelte håndværker leverer.

Da folkene bag tjenesten gerne vil give dig den bedste brugeroplevelse, benytter de naturligvis kun de håndværkere, der har løst den samme type opgave for andre brugere og som har fået den bedste bedømmelse af brugerne for løsningen. Derved er du sikker på, at de håndværkere du får tilbud fra, ikke er bare er nogle tilfældige plattenslagere, der leverer et dårligt stykke arbejde, som du aldrig bliver tilfreds med.

LÆS OGSÅ: Epoxy gulv

Tilbud der er til at forstå

Efter fra et par timer og op til et par dage, begynder tilbuddene at lande i din indbakke. De bedste af tilbudstjenesterne har sørget for, at de håndværkere de anvender, leverer tilbuddet i den samme skabelon. De har også sørget for, at hver enkelt malermester får den samme arbejdsbeskrivelse at beregne tilbuddet ud fra.

Derved bliver det meget lettere for dig at sammenligne de enkelte tilbud – og da du ikke har mødt nogle af håndværkerne endnu, har du reelt set kun de hårde fakta at vurdere tilbuddene ud fra.

Er du i tvivl om noget, kan du kontakte tilbudstjenesten eller ringe direkte til de enkelte malermestre og spørge ind til deres tilbud. Det kan være meget smart, for så undgår du at træffe dit valg på et for løst eller forkert grundlag.

Se, sådan tager du alt besværet ud af tilbudsprocessen. Nu er det bare at vente på, at maleren kommer og får malet dit betongulv.

Sådan maler du selv dit betongulv

Når gulvet er klargjort til maling, kan du begynde at male det. Start med at påføre malingen med en bred pensel langs med vægge og eventuelle kanter. Fortsæt derefter med en god, solid malerrulle på de store flader på gulvet. Er rullen monteret på et forlængerskaft, får du en meget bedre arbejdsstilling. Derved bliver malerarbejdet meget lettere og du kan hurtigt male selv meget store flader, uden at du ender med at belast ryg og arme unødvendigt.

maling af betongulv-3
Her ser man gulvet er blevet malet med Epoxy maling

Bruger du oliemaling, skal du fortynde malingen med 10-15 % terpentin ved første påføring. Sørg for ikke at male længere langs kanten, end du kan nå at male flader, inden malingen i kanten tørrer for meget op.

Husk at påføre maling nok til at flader og kanter – samt de enkelte rullebaner – kan flyde pænt sammen. Husk også, at du ikke må rulle for hurtigt. Gør du det, dannes der små luftbobler, der ender med at sprække, når malingen begynder at tørre op. Det giver en grim og ru overflade. Mal i stedet med rolige og stille bevægelser. Det er ikke noget væddeløb.

Du kan også hælde malingen ud på gulvet og derefter fordele den med rulle eller pensel. Det er især en brugbar fremgangsmåde, hvis det er første gang oliemaling, der er fortyndet og dermed noget tyndere og mere udflydende. Det færdige malingslag skal være tyndt, men dog dækkende. Under tørringen trænger malingen ned i betonen og fordi malingen er fortyndet, tørrer den hurtigere op.

Husk også at starte rigtigt, så du ikke ender med at få malet dig op i et hjørne. Det lyder skørt at nævne det, men i praksis sker det oftere end du regner med for folk, der ikke har prøvet at male gulv før.

Anden gang maling af betongulvet

Bruger du olie- eller alkydmaling, skal gulvet males to gange. Når den første gang maling har tørret i 8-12 timer, er gulvet ved at være klar til anden gang maling. Du kan mærke det på, at malingen ikke længere ”napper”, når du rører ved den.

Virker gulvet ujævnt eller er der – på trods af dine anstrengelser – kommet små luftbobler i malingen, som nu begynder at sprække, skal gulvet slibes over med et finkornet stykke sandpapir, så overfladen bliver jævn og pæn.

Anden gang skal oliemalingen ikke fortyndes, men påføres i et ensartet og pænt lag. Det tørrer op i løbet af et døgns tid og er gennemhærdet efter en uge. Er der koldt eller fugtigt i rummet, forlænges tørre- og hærdningstid væsentligt. Er der varme i gulvet, forkortes den – men varmen må ikke være for kraftig.

I hærdningsperioden anbefales det, at du går forsigtigt på gulvet og ikke flytter rundt på eller trækker møbler eller andre tunge genstande hen over det. Når gulvet først er gennemhærdet, kan du begynde at færdes normalt på det.

God fornøjelse med dit nymalede betongulv.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Author

Write A Comment