Ståltrapper er nok bedst kendt som de udvendige spindeltrapper, der bruges som brandtrapper i mange etageejendomme.

De seneste år har mere moderne former for ståltrapper dog holdt sit indtog i helt almindelige parcelhuse. Se her, hvordan du finder den billigste pris på opsætning af ståltrapper.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

For de fleste af os er ståltrapper noget vi forbinder enten med brandtrapper eller trapper i produktionsmiljøer og fabrikshaller. Den klassiske ståltrappe er typisk en spindel- eller repos-trappe i galvaniseret strå med gittertrin. Det er en trappe til praktisk fodtøj, ikke til høje hæle. Den er nem at holde ren og steril og derfor det perfekte valg til mejerier, medicinal- og levnedsmiddelproduktion.

Men vi møder også tit ståltrapper i en anden forklædning. Så har de trin i træ eller stålplade og værn og håndlister i stål, ædeltræ eller glas. Dem møder vi typisk på kontorer og i firmadomiciler af nyere dato.

Her er trappen med til at fremhæve den high-tech stil, der har været moderne i kontormiljøer i snart mange år. De ser smarte ud og virker med deres stålkonstruktion meget lettere og mere åbne end de traditionelle trapper af træ, der fremstår mere bastante, uigennemsigtige og gammeldags.

Ståltrapperne signalerer med al tydelighed, at du er ankommet til en fremsynet, fremadrettet og moderne virksomhed med en stor fremtid foran sig. Trapper i træ eller beton ville have signaleret det modsatte.

Trænger du til mere plads? Se tilbygning til hus

Ståltrapper i privaten

Normalt er ståltrapper ikke noget, vi forbinder med trapper hjemme i privaten. Men over de seneste år har ståltrapper i et design, der minder om det, vi kender fra kontorer og firmadomiciler fundet vej til privatboligen. Trinene og eventuelt håndlisten er oftest i ædeltræ, mens værn, mæglere og trappevanger enten er i forkromet, matfarvet eller stål med en eller anden form for belægning på.

Effekten er den samme som på kontoret – trappen virker lettere og mere åben end den traditionelle kvartsvingstrappe, der står i rigtig mange parcelhuse – nye som gamle. Den signalerer at her bor en moderne familie, der følger tidens trend og ønsker at bo i et moderne hus.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Ståltrapper er ikke noget, du selv sætter op

Selv om du kan købe ståltrapper færdige lige fra fabrikken eller i byggemarkedet, er det de færreste, der selv kan sætte en ståltrappe op. For på trods af det let udseende design, er ståltrapper oftest meget tunge og kræver derfor specialværktøj og kraftigt løftegrej at sætte op. De kan nemlig ikke bygges på stedet, nær så nemt som du kan med trapper af træ.

Det kræver med andre ord en håndværker med den fornødne erfaring og det nødvendige værktøj. Men hvordan finder du den billigste håndværker til opgaven uden at skulle bruge en masse tid og kræfter på det?

Det er tidskrævende at finde den billigste håndværker

For at kunne finde den billigste håndværker, kræver det at du spørger flere håndværkere på en gang. Tidligere kunne private kun indhente tilbud fra to håndværkere, men den lov er for længst forsvundet. Så i dag kan du indhente tilbud fra alle de håndværkere, du orker.

ståltrapper-1
Her ses en udendørs ståltrappe

Men i praksis er det grænser for, hvor mange håndværkere du orker at få tilbud fra. For det er er en meget tidskrævende proces at indhente tilbud fra håndværkere. For det første skal du sørge for at beskrive opgaven fyldestgørende og enslydende til hver enkelt håndværker, du inviterer til at give tilbud og oftest skal du også levere nogle mål, du måske ikke helt har forstået, hvordan du tager korrekt.

Men det mest tidskrævende er faktisk at finde og udvælge de håndværkere, du ønsker at få tilbud fra. Selvfølgelig kan du hurtigt finde nogle telefonnumre og mailadresser på håndværkere i lokaltelefonbogen og på Google, men du er også nødt til at tage kontakt til dem og få dem til at give tilbud.

Oftest kræver det, at de kommer forbi derhjemme, for at se på, hvor ståltrappen skal sættes op. Det kræver, at du er hjemme, så du kan lukke dem ind. Det indebærer for det meste, at du også er nødt til at tage fri fra arbejde, for det er de færreste håndværkere, der kommer forbi om aftenen for at se på nye opgaver.

Derefter skal du tit bruge tid på at rykke for tilbuddene og når du endelig har fået dem, skal du så i gang med at finde ud af, hvilken af håndværkerne der har givet det mest fordelagtige tilbud. Det sidste er nok det, der er hurtigst overstået. Men at komme dertil kan være en meget omstændelig proces.

Ville det ikke være lækkert med en helt ny etage? Læs udgravning af kælder

Den nemmeste måde at finde den billigste håndværker på

Men der findes en nemmere måde! Internettet bugner af forskellige tilbudstjenester, hvor du bare skal beskrive din opgave og angive dine kontaktoplysninger. Så modtager du tre tilbud på opsætningen af din ståltrappe i løbet af kort tid uden at skulle have alt besværet med at finde håndværkere og indhente tilbud selv.

Hver enkelt tjeneste har specialiseret sig i forskellige fagområder og du kan finde tilbudstjenester til alt lige fra håndværkere over mekanikere og til revisorer og advokater.

Har tjenesten yderligere spørgsmål til opgaven, giver de dig et kald. De er oftest meget bedre til at spørge ind til opgaven end en håndværker er, fordi de er bedre til at forklare, det de spørger ind til, uden at bruge for mange fagtermer, som du måske ikke altid forstår.

I løbet af fra et par timer til et par dage modtager du så de tre tilbud i din indbakke. Derefter kan du gennemgå dem og finde det, du synes passer bedst løsnings- og prismæssigt. Du er dog på ingen måde forpligtet til at skulle vælge et af de fremsendte tilbud. Det er jo ikke en licitation, så er der ikke nogen af dem, du synes, er gode nok, kan du bare lade være med at bruge dem.

Ståltapper med nye materialer

Ståltrapper indbyder nærmest til at bruge andre materialer end træ til trin, værn og håndlister. Stålkonstruktionen virker let i sig selv – endskønt den oftest vejer lige så meget som en traditionel trappe af træ – og for at fremme denne lethed kan du f.eks. vælge trin og værn af glas. Det er ganske vist en smule dyrere end træ og stål, men det giver en fantastisk effekt og åbenhed, når du pludselig kan se gennem både trin og værn.

ståltrapper-2
Her kan du se en anden form for udendørs ståltrapper

Enkelte producenter har ligefrem udviklet trapper med glastrin, hvor stålvangerne næsten er helt usynlige. Det får det til at se ud som om, at trinnene på det nærmeste svæver i rummet og da de er gennemsigtige, virker det næsten som om man går frit i luften – både for dig selv og for dem, der ser dig går ned af trappen.

Det kræver dog lidt tilvænning og hvis du lider af højdeskræk, kan det være noget af en udfordring at færdes på trappen.

Et andet alternativ er trin og håndlister i sten, skiffer og lignende materialer. Det er med til at give trappen et lidt tungere, men også meget anderledes og mere rustikt udseende.

Ståltrapper og altaner

De seneste år er det blevet populært at få sat en altan på gavlen eller ud for en karnap på taget. Det er noget der ses mere og mere, selv på mindre enfamiliehuse med udnyttet loftsetage. Disse altaner er oftest fremstillet af en stålkonstruktion, der er monteret på huset med bolte.

I nogle tilfælde er der sat en ståltrappe på altanen, der går ned til haven eller indkørslen og derved samtidig fungerer som brandtrappe. Disse trapper har oftest trin og håndliste i samme type ædeltræ, som der er anvendt som gulv på altanen – hvis der ikke er anvendt stål til trin og håndliste også.

Ståltrapper er lette at vedligeholde

Ståltrappen er et naturligt valg, da de fleste altaner som sagt er konstrueret af stål. Samtidig er stål væsentligt mere vejrbestandigt end almindeligt træ og nemmere at vedligeholde. De fleste ståltrapper er nemlig overfladebehandlet, så de kræver et minimum af vedligeholdelse. Så trappen ned fra altanen kan holde sig pæn i mange år fremefter, uden at du behøver bruge en masse tid og kræfter på vedligeholdelse – i modsætning til en trappe af træ, der oftest skal enten males, olieres og have fjernet alger hvert år.

Ståltrapper – den alsidige trappeløsning

Som du kan se, kan ståltrapper anvendes til mange forskellige formål både indvendigt og udvendigt i boligen. De bruges er ikke længere bare som brandtrapper, men gør det muligt at skabe nye og mere spændende trappekonstruktioner, der virker lettere og mere moderne end trapper af træ og beton.

Så hvorfor ikke vælge en ståltrappe, næste gang du skal have udskriftet trappen derhjemme eller når du bygger nyt?

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Author

Write A Comment