Kvartsvingstrappe – Sådan gøres det bedst

Kvartsvingstrappen er den mest anvendte form for trappe i parcelhuse med overetage.

Den passer lige ind i hjørnet og kræver ikke meget mere plads end en ligeløbstrappe. Læs her, hvordan du får sat den op til den bedste og billigste pris og passer på den, så den kan holde i mange år.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Trapper fås i et utal af udformninger fra den helt enkle ligeløbstrappe, der uden svinkeærinder går fra gulv til luft over den populære kvartsvingstrappe, der oftest bruges i parcelhuse, til de klassiske flerløbstrapper, med repos mellem hver etage, der bruges i stort set alle etageejendomme. (Se også: Ståltrapper)

Modtag 3 gratis tilbud nu

Hvorfor er kvartsvingstrapper så populære?

Kvartsvingstrappen er populær i almindelige huse med overetage, fordi den ikke fylder meget mere end en ligeløbstrappe og passer godt ind i et hjørne. Her afrunder kvartsvinget hjørnet og virker mere integreret i boligen end andre former for trapper. Gangforløbet op og ned af trappen kommer til at udgøre en kvart cirkel, deraf navnet kvartsvingstrappe.

Samtidig er trapper i dag mere blevet en del af husets møblement end tidligere, hvor de oftest blev gemt væk i en baggang. Også her har kvartsvingstrappen en designmæssig fordel, fordi den med sin runding for neden virker mere raffineret og elegant end en almindelig ligeløbstrappe. Den virker mere som en skulptur i lokalet end bare en trappe.

Ulemper ved en kvartsvingstrappe

I forhold til ligeløbs- og flerløbstrapper har kvartsvingstrappen dog den ulempe, at trinnene ikke er lige bredde for neden. De er smallere i ”indersiden” af kvartsvinget. Det har mange barnenumser smerteligt erfaret gennem tiden, når børnene forsøgte at skyde genvej på den smalle side af trappen på vej ned.

Men lige så smalle trinnene er ud mod svinget, lige så bredde er de ind mod hjørnet på trappen. Den plads bliver tit udnyttet til at placere en blomst, en krukke eller en lille statue som dekoration på trappen. Andre udnytter pladsen til at stille fodtøj, men rent sikkerhedsmæssigt er begge dele en dårlig ide, da det så tvinger de gående på trappen længere over mod den smalle del af trinnene.

Her kan du få en pris på gulvafslibning

Kan jeg selv sætte en kvartsvingstrappe op

Kvartsvingstrappen er en noget mere avanceret konstruktion end en ligeløbstrappe. For at få den til at passe helt præcist, kræver det stort kendskab til, hvordan trappen forskellige enkeltdele indpasses korrekt på det sted i huset, hvor den skal stå.

kvartsvingstrappe-1

Flot kvartsvingstrappe i en dejlig mørk træfarve

Der er nemlig mange parametre, der skal tages højde for: Højden til mellemværket hvor trappen skal fastgøres, hvornår trappen skal begynde at svinge, hvordan trinnene i kvartsvinget får den korrekte vinkel og hvordan gelænderets forløb skal være på trappen – specielt rundt i kvartsvinget.

Samtidig er der også en række regler og forordninger, der skal overholdes for trapper i private hjem. F.eks. må en trappe aldrig være smallere end 90 cm, ligesom skridtlængden helst ikke må overstige 63 cm.

Ganske vist kan du købe færdige kvartsvingstrapper, der overholder de gældende regler, men de skal som regel også tilpasses en smule, hvis de skal passe helt præcist – også selv om trappen er bestilt på mål fra fabrikken. Så i praksis vil det være de færreste, der er i stand til selv at sætte en kvartsvingstrappe op.

Hvordan får jeg opsat mit kvartsvingstrappe til den billigste pris?

Skal du være sikker på, at din nye kvartsvingstrappe bliver sat forsvarligt op, skal du have fat i en tømrer eller snedker, der har den fornødne faglige viden om træ og trapper. Du kan også vælge at købe trappen direkte fra en fabrik og få dem til at sætte den op som en del af leverancen.

Uanset hvilken løsning du vælger, skal du ud og indhente tilbud fra enten håndværkere eller trappefabrikker. Du kan sikkert hurtigt finde en række kandidater ved at søge på Google eller kigge i en lokaltelefonbog.

I dag kan du i princippet indhente alle de tilbud, du orker.Du behøver nemlig ikke længere tænke på, hvor mange leverandører, du indbyder til at give tilbud på din opgave. Den lov, der påbød private kun at indhente maksimalt to tilbud på en opgave uden at skulle udskrive en licitation, blev afskaffet for flere år siden.

For overskuelighedens skyld bør du dog begrænse dig til at få tilbud fra en tre-fire leverandører. For det er jo ikke nok at finde frem til dem. Du skal også kontakte dem og måske ligefrem bruge tid på at fange dem på et tidspunkt, hvor de har tid til at tale med det.

Derefter skal du beskrive opgaven for dem hver især. Det skal helst ske på en ensartet måde, så du er sikker på, at du får givet dem de samme oplysninger og vilkår at give tilbud på. Gør du det, bliver det også nemmere at sammenligne tilbuddene, når du engang får dem.

Desværre hænder det nemlig ofte, at du er nødt til at rykke for et tilbud. For vore dages håndværksmestre har en travl hverdag med mange arbejdsopgaver. Så det er ikke altid, der lige er tid til at få skrevet tilbud, selvom de har lovet dig det til en bestemt dato.

Skal væggene have en tur? Læs opsætning af glasvæv

Den lette vej til den bedste pris

Vil du slippe for alt besværet med at indhente tilbud selv, kan du også bruge en af nettets mange tilbudstjenester. Der findes forskellige onlinetjenester der indhenter tilbud indenfor forskellige fagområder, men fælles for dem alle er, at du beskriver din opgave og derefter får tre tilbud at vælge imellem. Det eneste du skal gøre, er at udfylde formularen på tilbudstjenestens hjemmeside, klikke på Indsend-knappen og derefter vælge mellem de tre tilbud, du får tilsendt pr. mail.

kvartsvingstrappe-2

Kvartsvingstrappe der skaber kontrast

I praksis sker der det, når du har beskrevet opgaven, udfyldt kontaktoplysningerne og klikket på Indsend-knappen, at folkene bag tjenesten gennemgår din opgavebeskrivelse og eventuelt kontakter dig for at få yderligere detaljer om opgaven.

For at sikre dig den bedste oplevelse med deres tjeneste, kontakter de kun de håndværkere i deres database, som de ved, har erfaring med at opsætte kvartsvingstrapper. Kan det lade sig gøre, prøver de også at finde de håndværkere, der bor nærmest dig, så håndværkerne ikke behøver at køre så langt efter opgaven.

Derefter kommer de udvalgte håndværkere med et tilbud på din kvartsvingstrappe. Disse tilbud sender tjenesten så videre til dig pr. mail og du kan derefter gå dem igennem et efter et. Du er frit stillet til at vælge et af tilbuddene eller forkaste dem alle sammen, hvis der ikke er nogen, du kan bruge.

Vedligeholdelse af din kvartsvingstrappe

En trappe holder i langt de fleste tilfælde lige så længe som huset, den er sat op i – heller ikke selvom alle familiemedlemmer bruger den flere gange om dagen. Skal trappen skiftes, er det sjældent fordi den er blevet slidt, men fordi husets – eventuelt nye – ejere vil have en anden slags trappe eller ønsker at flytte opgangen til overetagen til et andet sted i huset.

Så eftersom en trappe har mange år i sig, er det vigtigt løbende at holde den vedlige. Så kan den nemt tage sig lige så pæn ud om både 30 og 50 år, som den gjorde, da den blev sat op.

Vedligeholdelse starter med rengøringen. I hverdagen klarer du den med enten støvsugeren eller en let fugtig eller hårdt opvredet klud. Den opvredne klud er klart at foretrække frem for støvsugeren, hvis du har en malet eller lakeret trappe. Du kan nemlig nemt komme til at ridse maling eller lak med støvsugeren.

Har du en trappe med olierede trin, vanger eller gelænder, bør du regelmæssigt supplere vandet til den opvredne klud med noget oliepleje. Derudover bør du oliere trappens olierede dele mindst en gang om året. Husk at kludene, du har anvendt til olieringen kan være selvantændelige, så de skal bortskaffes på forsvarlig vis.

Fix ridser og hakker inden fugten trænger ind

Er uheldet ude, så der kommer en rids eller et hak i en trappe, der er lakkeret eller malet, bør du sørge for at få udbedret skaden hurtigst muligt. Så undgår du, at der trænger fugt ned i træet i trappen gennem ridsen eller hakket.

En rids repareres ved at rengøre overfladen rundt om ridsen og derefter slibe maling eller lak omkring ridsen med sandpapir med kornstørrelse på 240-300. Fjern derefter støvet og påfør maling og lak i samme farve og glans som resten af trappen.

På samme måde kan du reparere småhakker. De helt små hakker sliber du i og omkring hakket og kan så fylde det med maling eller lak. Større hakker i en malet trappe kan fyldes med plastisk træ, før du maler hen over hakket med maling i samme farve som resten af trappen.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑