En overdækket terrasse kan bruges året rundt. Om sommeren kan du nyde lyden af den kølnende sommerregn på taget og om vinteren har du et udendørsareal, der for det meste kan holdes frit for sne.

Det er ikke svært at bygge en overdækket terrasse selv, men du kan også bestille en håndværker. Her giver vi dig både inspiration til, hvordan du selv giver det an og hvordan du finder den billigste håndværker til opgaven.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu, og få inspiration

Lad os nu bare være ærlige! Den danske sommer er ikke altid helt optimal til ophold i det fri. Enten er det for køligt, det blæser en halv pelikan eller også sjatregner det eller det, der er værre. Så skal du være sikker på, at I kan gennemføre jeres grillmiddag udendørs, er det altid rart med en overdækket terrasse, I kan søge tilflugt under, når den danske sommervejr får lumske hensigter.

Kan jeg selv bygge en overdækket terrasse?

Har du ikke allerede en overdækket terrasse, har tanken da sikkert strejfet dig, mens I løb ind mellem regndråberne eller jagtede haveparasollen efter et pludseligt, kraftigt vindstød. Men kan du bygge sådan en selv?

Ja, med de rigtige håndværksmæssige færdigheder og materialer i form af tagplader, lægter, stolper og diverse beslag, kan de fleste sagtens sætte deres egen overdækkede terrasse op i løbet af en weekend eller nogle dage i en ferie.

Det kræver dog, at du ved, hvordan du bygger terrassen sammen med eksisterende bygninger, eller at du ved, hvordan du får en fritstående terrasse til at stå selv i en storm. Det kan du læse dig til på nettet og har du købt et af de byggesæt, du kan finde i forskellige byggemarkeder, får du en tegning, du kan gå frem efter. Her er der taget højde for alle de udfordringer, der er ved at bygge en overdækket terrasse. Så det er bare at gå frem efter tegningen.

LÆS OGSÅ: Installation af lysdæmper

Hvor finder jeg en billig håndværker til at bygge min overdækkede terrasse?

Lyder det som en lidt for stor udfordring eller vil du bare gerne lægge ansvaret og de håndværksmæssige udfordringer over på nogle folk, der har erfaring og forstand på det? Så skal du have fat i en tømrer til at bygge din overdækkede terrasse.

Men du skal ikke tage den første eller bedste, du finder på nettet eller i din gamle lokaltelefonbog. For lige som andre håndværkere, kan en tømrer selv bestemme sine priser, og erfaringsmæssig kan det godt betale sig at spørge flere. For især timepriserne svinger meget fra tømrermester til tømrermester, hvorimod materialepriserne er stort set ens.

Skal du være sikker på, at du får en retvisende indikation af prisniveauet på din opgave, bør du som minimum spørge tre forskellige tømrermestre om en pris. Det kan du gøre uden at forpligte dig til at tage en af tilbudsgiverne. Licitationsloven har nemlig ikke været gældende for private i mange år.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Svært at finde en håndværker, der vil og har tid

Oftest er det største problem at finde tre håndværkere, der enten vil påtage sig opgaven, eller som har tid inden for en overskuelig fremtid. Så selv om du ”kun” skal bruge tre håndværkere, kan du nemt komme til at skulle kontakte 2-3 gange så mange. Det tager tid både at finde dem og kontakte dem.

Når du så endelig har fundet tre, der er friske på at give et tilbud på opgaven, starter håndværkerrandet. For de vil alle sammen forbi og se på opgaven – og det er sådan set også den bedste måde at sikre sig, at de har de oplysninger, der skal til, for at de kan give et ordentligt tilbud.

Men det tager tid og oftest bliver du nødt til at tage fri, for at kunne være hjemme, når håndværkerne har tid til at komme forbi.

LÆS OGSÅ: Gelænder til trappe

Svært at vælge det bedste tilbud

Når de så har været og besigtige opgaven, kan der nemt gå en uge eller to, før du har fået et tilbud fra dem alle sammen. For tilbudsskrivningen klares oftest først efter fyraften, hvor der også skal ordnes regnskab, administreres personale og bestilles varer hjem. Så det kan godt trække lidt ud.

Nu skulle man så tro, at det var en smal sag at vælge det bedste tilbud. Men oftest er arbejdsbeskrivelserne meget forskellige og selv udregningerne i tilbuddene er ikke stillet ens op. Så det bliver svært at sammenligne og gennemskue, om det billigste tilbud er for dårligt – og sådan set også, om du får mere for pengene ved at vælge et af de to dyrere tilbud.

Så oftest ender du med at lukke øjnene for alle fakta og bare vælge det billigste eller det, der kommer fra den tømrermester, du fik det bedste indtryk af – og det giver ikke nødvendigvis den bedste overdækkede terrasse.

Skyd genvej til det bedste tilbud med en tilbudstjeneste

Så er det meget lettere at bruge en af de tjenester på nettet, der indhenter 3 gratis tilbud på dit byggeprojekt. De har en fast tilknyttet skare af håndværkere, der oftest bliver bedømt af de andre brugere, for det arbejde de vinder gennem tjenesten.

Disse bedømmelser benytter tjenesten til at udvælge tre håndværkere, som de så sender ud og ser på din opgave. Samtidig deler de bedømmelsen af hver håndværker med dig, så du får et meget bedre grundlag for at vælge det bedste tilbud.

Det eneste du skal foretage dig, når du bruger sådan en tjeneste, er at udfylde en formular med dine kontaktoplysninger og så en kort opgavebeskrivelse. Derefter udvælger tjenesten så de bedste håndværkere, som de har i deres pulje og som bor nærmest dig.

Ensartede tilbud og bedømmelser gør det lettere at vælge

Håndværkerne komme så forbi og ser på opgaven – så du slipper ikke for at have håndværkerne rendende – og allerede næste dag eller dagen efter har du så et tilbud fra hver af håndværkerne. De har nemlig forpligtet sig til at levere tilbuddet inden for en fast frist, da de købte adgang til tjenesten.

Håndværkerne betaler nemlig for at være med og ved, de bliver bedømt på den samlede oplevelse af dem. Så derfor lægger de sig også ekstra i sadlen for at give dig den bedste oplevelse hele vejen igennem. Samtidig tvinger de bedste af tjenesterne håndværkerne til at anvende en fast skabelon på tilbuddene, så du lettere kan sammenligne dem.

Så med brugerbedømmelserne og nemt sammenlignelige tilbud, bliver det meget lettere for dig at vælge det tilbud, der giver dig den bedste overdækkede terrasse til prisen.

Overdækket terrasse – inspiration

Men inden du kommer så langt som til at kunne indhente tilbud fra håndværkerne – eller før du selv kan gå i gang med at bygge din overdækkede terrasse, er det godt med lidt inspiration til, hvordan arbejdet kan udføres, og hvilket prisniveau selve den overdækkede terrasse ligger i.

Du kan finde masser på nettet om en overdækket terrasse – både pris og inspiration. De store boligsites som Boligus, Idenyt m.v. har masser af artikler, du kan gå på opdagelse i. Mange af de store udestuefabrikanter og større tømrerfirmaer har også forslag til overdækkede terrasser. Så der er kort sagt masser af inspiration at hente på nettet.

Grundlæggende set kan du vælge at opføre din overdækkede terrasse enten som en tilbygning til huset eller som en selvstændig enhed i haven. Har du allerede en terrasse foran huset, vil det være oplagt at bygge en overdækning hen over hele eller dele af terrassen. Oftest ligger den i direkte forlængelse af huset og derfor bliver det for det meste tilbygningsløsningen, de fleste vælger her.

Men inden du gør det, så tjek lige hele dit udendørsareal en ekstra gang. Er der et sted, hvor der måske allerede er naturlig skygge eller et sted, hvor der er en god udsigt til omgivelserne eller måske er mere læ? Så er det et oplagt sted at bygge din overdækkede terrasse i stedet. Her vil det være den selvstændige overdækkede terrasse, der er løsningen!

Byg den eventuelt sammen med et lille redskabsrum, hvor du kan have grillen og måske også plæneklipperen stående eller opfør et helt lille udekøkken i den ene ende og flyt madlavningen ud i det fri. Det er superhyggeligt at lave mad på den måde og så behøver I ikke stå i køkkenet væk fra jeres gæster, når I skal forberede maden.

LÆS OGSÅ: Ståltrapper

Overdækket terrasse – hvor finder jeg en tegning?

Køber du en færdig pakkeløsning til en overdækket terrasse i et byggemarked, følger der næsten altid en tegning med. Disse tegninger kan oftest downloades gratis fra byggemarkedets hjemmeside. Så bestemmer du selv, hvor du køber materialerne.

Du kan også finde tegninger til overdækkede terrasser hos flere online magasiner som f.eks. Gør det selv, hvor du kan købe tegning og byggevejledning ved at købe selve artiklen. Disse tegninger kan dog sjældent bruges, hvis du skal søge byggetilladelse til byggeriet. Det kommer vi tilbage til lige om lidt.

Der er også arkitektfirmaer, der sælger tegningerne på nettet. Det er dog oftest noget dyrere og flere af firmaerne sælger ikke tegningerne, uden at du også køber rådgivning og tilpasninger af tegningerne fra firmaet.

Bor du i boligforeninger med rækkehusbyggeri, vil du oftest kunne finde tegninger til overdækkede terrasser eller udestuer, der er godkendte til opførelse som tilbygninger til boligforeningens rækkehuse. Besøg foreningens hjemmeside og se om du kan finde nogen der. Tegningerne kan oftest også bruges som udgangspunkt for dit eget byggeri, selv om du ikke bor i boligforeningen.

Overdækket terrasse – hvilke regler gælder der?

Så snart der kommer tag på, tæller den overdækkede terrasse med til det bebyggede areal på din grund – også selv om der ikke er vægge i ”bygningen”.

Tidligere skulle alle bygninger med et areal på højst 50 m² anmeldes til kommunen, før du kunne påbegynde byggeriet, men i dag kan du opføre garager, carporte, udhuse og overdækkede terrasser med et areal på op til 35 m², uden du behøver give kommunen besked.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du allerede har mindre udbygninger på op til 35 m², slipper du ikke for at anmelde byggeriet eller søge om byggetilladelse – alt efter hvor stor den overdækkede terrasse skal være. Det er nemlig kun de første 35 m², der ikke skal søges om.

Er den overdækkede terrasse over 35 m², men under 50 m², skal den anmeldes skriftligt til kommunen. De har så har 14 dage til at komme med indvendinger. Hører du ikke noget inden for den frist, kan du starte byggeriet. Har du allerede brugt dine ”gratis” 35 m², kan du altså opføre yderligere 15 m2 og nøjes med at anmelde byggeriet.

Men selv om garager, carporte m.v. under 35 m² (20 m² for rækkehuse) ikke kræver anmeldelse, så skal du stadig overholde Bygningsreglementets relevante bestemmelser. Har du ikke mulighed for at kunne det, kan der i nogle tilfælde søges dispensation.

Hvornår skal du søge om byggetilladelse til en overdækket terrasse?

Overstiger den overdækkede terrasse eller får den det samlede udhus- og tilbygningsareal til at overstige 50 m², skal du søge byggetilladelse hos kommunen. Det kræver, at du fremsender en tegning over terrassen og en beskrivelse af byggeriet. Først når kommunen har behandlet din ansøgning og givet tilladelse, kan du påbegynde byggeriet. I forbindelse med sagsbehandlingen opkræver kommunen et gebyr. Størrelsen af gebyret kan du se på takstbladet på kommunens hjemmeside.

Husk at anmelde den overdækkede terrasse til BBR

Samtidig skal du huske at anmelde byggeriet til BBR – bygnings- og boligregisteret – i din kommune. Det er nemlig dit ansvar som husejer, at alle bygninger på grunden er anmeldt. Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis der ikke er sammenhæng mellem registreringerne og virkeligheden.

Således er der set erstatninger på helt om til 150.000 i forbindelse med hussalg, hvor der var en uoverensstemmelse mellem oplysningerne i BBR og de faktiske forhold.

Hold øje med bebyggelsesprocenten

Som allerede nævnt tæller den overdækkede terrasse med til det bebyggede areal, så snart der er tag over. Det betyder, at du også lige skal holde høje med, hvor stor bebyggelsesprocenten på din grund er. De fleste steder må du maksimalt bebygge 30 % af din grund og i mange sommerhusområder, er denne procentsats helt nede på 15. Bor du i rækkehus er den oftest 40 %.

Men der kan være store forskelle fra kommune til kommune og fra lokalområde til lokalområde. Så tjek hvor høj bebyggelsesprocent der er i dit lokalområde, før du sætter den overdækkede terrasse op. Overskrider du byggeprocenten på grunden og nogen opdager det, kan du påbydes at rive den overdækkede terrasse ned igen eller mindske arealet af den, så du holder dig under grænseværdien i dit lokalområde.

LÆS OGSÅ: Kvartsvingstrappe

Byg korrekt op mod naboskel

Ligger den overdækkede terrasse nærmere end 2,5 meter fra naboskel, må taget ikke rage mere end 2,5 meter op over jorden. Samtidig skal du sikre dig, at tagvandet kan holdes inden på din egen grund, lige som der rent faktisk ikke må være vinduer, døre eller andre åbninger ind mod naboen.

Så kommer den overdækkede terrasse nærmere end de 2,5 meter fra skellet, skal der opføres en væg eller et hegn ind mod naboen og den samlede længde af overdækningen og væggen/hegnet må ikke overstige 12 meter.

Holder terrassen sig over 2,5 meter fra skellet, gælder disse regler ikke. Her behøver du ikke dække terrassensiden af ind mod naboen og du kan nu opføre taget helt til toppen af hustaget – oftest maksimalt 8,5 meter. Så kan du bygge den overdækkede terrasse til kip eller sætte taget højere oppe end de 2,5 meter fra jorden.

Når taget på den overdækkede terrasse lige præcis ud til grænsen på de 2,5 meter fra skel, må taget stige med 42 grader fra højden på 2,5 meter, der gælder ved skelnært byggeri og op til makshøjden på den eksisterende tagkonstruktion på huset – som sat oftest maksimalt 8,5 meter, der er makshøjden på almindelige etplanshuse i de fleste kommuner.

Nyd din overdækkede terrasse hele året

Uanset om du selv bygger eller får en tømrer til at bygge en overdækket terrasse til dig, så kan du glæde dig til mange gode timer under tag i fremtiden. Den overdækkede terrasse bliver hurtigt til et fristed for dig, familien og de planter og buske, der ikke er så vilde med den danske vinter, men godt kan overleve, selv om det bliver en smule frost inde under terrasseoverdækningen.

God fornøjelse med dit byggeprojekt!

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Author

Write A Comment