Der er læst faglig korrektur på denne artikel af eksperterne fra varmepumpe-guide.dk
Du kan spare en god sum penge på din varmeudgift, hvis du får installeret en luft til luft varmepumpe. Hvad enten du skifter fra elradiatorer eller blot skal supplere dit oliefyr er der penge at spare, samt en række andre positive bivirkninger ved at investere i en varmepumpe.
Luft til luft varmepumpe – hvad er det?
En luft til luft varmepumpe består af to dele – en udedel og en inderdel – og kan enten bruges enkeltstående eller som supplement til en eksisterende varmekilde. Udedelen omdanner varme i luften udenfor til varme, den sender ind til inderdelen, som så sender varmen rundt i din bolig. En luft til luft varmepumpe er 4 gange så effektiv som elradiatorer og er dermed den perfekte erstatning til disse. Varmepumpen producerer nemlig 4kWh varme pr kWh strøm, hvor elradiatorer er 1 til 1.
Hvorfor skal jeg vælge en luft til luft varmepumpe?
1. Installation er nem
Det tager installatøren i omegnen af 2 til 4 timer at montere din nye luft til luft varmepumpe. Og ofte er installationen allerede inkluderet i prisen. Udedelen monteres udenfor på din ydermur. Inderdelen installeres inde i huset på væggen. Mellem de to løber nogle rør, og du skal derfor forvente at det er nødvendigt at bore hul i ydermuren for at føre rørene indendørs.
Tænk godt over placeringen inde i huset, da varmen sagtens kan cirkulere ud i flere rum, så længe dørene er åbne, men det vil selvfølgelig altid være sværest at varme de rum op, som er længst væk fra varmepumpen.
Du skal desuden huske at informere dit forsikringsselskab, elselskab og BBR registret om varmepumpen, da det kan have positiv indvirken på disse.
Med hensyn til vedligeholdelse, skal du blot huske at holde udedelen fri for blade og støvsuge støvfiltret på inderdelen af og til.
2. Investeringen har hurtigt tjent sig selv hjem
En god luft til luft varmepumpe er en glimrende investering, som lynhurtigt har tjent sig selv hjem i besparelser på dit elforbrug hvis du lige nu varmer med elradiatorer.
Teknologisk Institut har udregnet et eksempel, som tager udgangspunk i et sommerhus på 90 kvm. Sommerhuset bruges ofte, hele året rundt. En luft til luft varmepumpe installeres og tager sig af 70% af varmebehovet. De resterende 30% (nogle ekstra soveværelser, som ikke benyttes så tit, samt badeværelset) varetages som hidtil af elradiatorer.
Inden varmepumpen installeres vil den årlige udgift ligge på 8.000kWh til 2kr pr kWh, det vil sige 16.000kr. Med varmepumpen og de supplerende el-radiatorer falder udgiften til 9.000kr om året. Der spares altså 7.000kr om året til trods for at 30% af varmen stadig kommer fra elradiatorer.
Investeringen i varmepumpen samt installation beløber sig i dette eksempel til 20.000kr, divideret med den årlige besparelse på 7.000kr og du vil se at det kun tager 2,9 år før investeringen har tjent sig hjem. Det må da siges at være lynhurtig returnering af investering.
3. Markant bedre indeklima
Med en luft til luft varmepumpe vil du undgå kuldebroer og fugt i din bolig, idet varmepumpen cirkulerer varmen i din bolig. Det betyder også, at din bolig vil varme op hurtigere på kolde dage, og varmen vil føles mere jævn. På varme sommerdage vil du omvendt set kunne benytte varmepumpen som aircondition, og du kan styre hvilken temperatur du vil have indenfor.
I dit sommerhus kan du sætte varmepumpen til blot at holde huset frostfrit, og dermed slippe for den fugtige lugt, når huset tages i brug igen efter en pause. Det koster ikke alverden, og vil betale sig selv ind igen i form af den øgede komfort og reducerede fugt, som dermed ikke vil yde skade på hus og inventar.
Luften i sommerhuset vil også være renere, da den cirkuleres igennem varmepumpens filter og indeklimaet vil blive mærkbart bedre.
Det samme kan gøres i for eksempel en udestue eller lignende som ofte kan være svær at regulere temperaturen i. Dermed får du langt større glæde af alle rum i dit hjem.
4. Nedbring dit CO2 udslip
I disse tider tænker vi – med rette – i stigende grad på klimaet, når vi foretager investeringer, renoveringer og lignende på vores bolig. Og en varmepumpe er det klimavenlige valg til dit varmebehov.
Hvordan kan det være? Tænker du måske. En varmepumpe kører på jo på strøm? Det er også rigtigt, men modsat en almindelig elradiator anvender varmepumpen ikke strømmen til direkte at producere varme. En varmepumpe bruger strømmen til at indsamle den varme som allerede eksisterer i luften omkring den, som den så sender videre i systemet og ind i dit hjem. På den måde kan varmepumpen producere varme 3-4 gange så effektivt som elradiatorer, som kun kan producere 1 kWh varme pr kWh strøm den bruger. 1 til 1. Varmepumpen derimod producerer 3-4 kWh pr 1 kWh strøm.
Elproduktionen i dagens Danmark er desuden underlagt en langt højere række krav til rensning af røg, samt CO2 udledning, end et privat oliefyr for eksempel er. Eludbydere i dag vil typisk udbyde strøm der produceres centralt på biobrændselsfyrede kraftvarmeværker som suppleres med sol- og vindenergi.
Dermed er varmepumperne en af markedets mest miljøvenlige alternativer til et oliefyr og en klar opgradering til el-radiatorer, da varmepumpen er som sagt er 3 – 4 gange så effektiv. Det vil kunne medføre, at energimærket på din bolig forbedres, og din bolig stiger i værdi.
Kan jeg bruge en luft til luft varmepumpe?
Hvis du bor i et mindre 1 plans hus eller har et sommerhus der opvarmes af el, vil du med ret stor sandsynlighed kunne helt eller delvist erstatte dine elradiatorer med en luft til luft varmepumpe, og dermed spare op mod 50% på din varmeudgift.
Det kan også være du bor i en stor villa, med kuldebroer og deraf følgende fugtudfordringer, og så kan en luft til luft varmepumpe supplere din eksisterende varmekilde, og hjælpe til at fordele varmen i dit hjem.
Det vil forbedre dit indeklima markant, og ved at supplere din varmekilde med en energieffektiv varmepumpe vil du også få reduceret dit CO2 udslip.
Vælg den rette varmepumpe
Altech har et godt udvalg af luft til luft varmepumpeanlæg til forskellige formål. Der er tale om komplette anlæg, hvor både udedelen og indedelen er med i prisen. Skulle du vælge at investere i en af disse anlæg, har du mulighed for at søge energitilskud. Størrelsen af det tilskud du kan få varierer lidt, så her er en lille vejledende oversigt:
- Du supplerer din gaskedel med 1 stk luft til luft varmepumpe: 3334 kr.
- Du supplerer din oliekedel med 1 stk luft til luft varmepumpe: 3334 kr.
- Du supplerer din biokedel med 1 stk luft til luft varmepumpe: 2224 kr.
- Du skifter din el-varme ud med luft til luft varmepumpe (stadig suppleret med el-radiatorer): 1690 kr.
- Du skifter din el-varme i sommerhus ud med luft/luft varmepumpe: 572 kr.
Tilskuddet ved at skifte el-varme med en luft til luft varmepumpe er måske ikke så stort, men det er til gengæld her du ser de største besparelser på dine udgifter til varme, og investeringen kan derfor i høj grad stadig godt betale sig.
Se også denne lignende artikel på vores side Varmepumper i test – hvilken passer til dig?
Sådan udvælger vi produkterne:
I denne artikel analyserer og sammenligner vi en række anerkendte og populære produkter og forhandlere. Vi har partnerskaber med de fleste af landets store forhandlere, og selvom disse kan have indflydelse på udvalget af produkterne i artiklen, beror vores anbefalinger i sidste ende på redaktionens professionelle, subjektive vurdering.
Vi vurderer produkterne på parametre som:
- Kundeanmeldelser fra fx Trustpilot og Google
- Produktets egenskaber og specifikationer
- Forhandlerens garantier, service og omdømme
- Viden og data omkring hvad vores læsere foretrækker
- Eventuelle officielle og upartiske tests af produktet
Alt dette måler vi op mod pris og kvalitet. Det vigtigt at nævne, at rækkefølgen i artiklen ikke repræsenterer en rangering af produkterne, men en gennemgang af nogle af markedets bedste produkter til forskellige behov og ønsker.
Daikin C35-R varmepumpe – energieffektiv og behagelig
Denne varmepumpe er en luft til luft varmepumpe. Den udmærker sig ved sine luftrensende egenskaber, svage støj og energieffektivitet. Derudover er den en bestseller.
Fordele ved C35-R varmepumpe
- Høj energimærkning
- Sensor samt Flash Streamer
- Støjsvag
Om Daikin C35-R varmepumpe
Denne luft til luft varmepumpe har en energimærkning på A+++, og den kan desuden prale af en SCOP-værdi på 5,1. Det vil sige, at den er meget energieffektiv og rigtig god til at opvarme. Den kan opvarme op til 160 kvadratmeter.
Derudover er denne varmepumpe udstyret med en sensor, som registrerer mennesker i rummet. Den bruger den information til at regulere forbruget af energi – for eksempel sparer den på varmen, når du ikke er til stede. Desuden sørger den også for at sende luften et andet sted hen end på mennesker i den umiddelbare nærhed. Derudover renser den luften for skadelige stoffer såsom skimmel, vira og allergener gennem et filter. Selvom den fravælger en retning, sender den stadig luften både lodret og vandret, så det når ud til alle kanter af huset. Koblet med den svage støj som varmepumpen udsender, får du altså en varmepumpe, der er yderst behagelig at have tæt på.
C35-R varmepumpe vs. markedet.
Denne varmepumpe egner sig især til de små hjem, da den er udstyret med så mange ekstra egenskaber, der gør den behagelig at være i rum med. Den kan dog også fint bruges i større hjem, da den kan opvarme helt op til 160 kvadratmeter.
Altech Sirius 12K varmepumpe 7,2kw Luft/luft med Inde og udedel
- Kan opvarme op til 120-130 kvm
- Reducerer dine varmeudgifter
- Forbedrer dit indeklima
- Fjernbetjening er let at betjene
- Indbygget Wi-Fi
- Høj SCOP score
- Lavt støjniveau
- A+++ på begge enheder
- Luften kan styres i 2 retninger på inderdel
- Trinløs ned til 8 grader.
- Kan anvendes som aircondition
- Benytter miljøvenlig kølemiddel
Altech Sirius 12K er en super model. Den fylder ikke alverden, hverken inde eller ude, og kan opvarme 120-130 kvm. En stabil og driftsikker model, som er så billig at have kørende, at du lige så godt kan have den kørende året rundt i sommerhuset, og holde det frost- og fugtfrit selv når du ikke bruger huset. Har du trådløst internet i sommerhuset kan du endda skrue op for varmen via din smartphone, inden du tager af sted mod sommerhuset. Så ankommer du til en lunt og lækkert sommerhus og kan starte din afslapning med det samme. Og ellers er der en fjernbetjening som er brugervenlig og nem at forstå.
Og i løbet af sommeren kan varmepumpen i stedet anvendes som aircondition, så du altid kan have lige den temperatur indendørs, som du foretrækker.
Hvis vi ser på virkningsgraden på årlig basis (SCOP) så scorer Altech Sirius 12K en høj SCOP på 5,1. Med SCOP score er en høj score en god score, og 5,1 er fremragende. Og så har den en energiklasse på A+++ på begge enheder og et lavt støjniveau på 54 dBA for udedelen og 21-46 dBA på indedelen.
Se også denne lignende artikel på vores side: find de bedste varmepumper
Altech Polaris 12K varmepumpe 4,5kw Luft/luft med Inde og udedel
- Kan opvarme op til 70-80 kvm
- Forbedrer dit indeklima
- Indbygget Wi-Fi
- Høj SCOP score
- Lavt støjniveau
- Energieffektiv
- Luften kan styres i 2 retninger på inderdel
- Trinløs ned til 8 grader.
- Kan anvendes som aircondition
- Benytter miljøvenlig kølemiddel
Altech Polaris 12K er et fint lille anlæg til 70 – 80 kvm. Den er billig i drift og med de besparelser den kommer til at give dig, har den hurtigt tjent sig selv hjem. Skal du bruge den i sommerhuset kan du lade den køre ved lav effekt året rundt, og holde sommerhuset fri for frost og fugt.
Den kan også bruges i udestuen, som ofte kan være svær at holde varm om vinteren og kølig om sommeren. Eller andre områder af dit hjem, som du ikke bruger så tit fordi der er koldt, fugtigt eller lignende.
Styr varmeanlægget med din smartphone, så bliver det ikke nemmere.
SCOP scoren på Altech Polaris 12K er en flot, høj 4,0. Jo højere, jo bedre, og 4,0 er rigtig fint. Energieffektiviteten giver dette anlæg energiklasse A++ på køling og A+ på opvarmning. Og med et lavt støjniveau på 26-42 dBA på indedelen og 52 dBA på udedelen har vi her et gedigent lille apparat, som du bliver glad for.
Se også denne lignende artikel på vores side: Varmepumpe test – lad ikke din varmeregning tage pusten fra dig
Altech Sirius 9K varmepumpe 5,5kw Luft/luft med Inde og udedel
- Kan opvarme op til 90-100 kvm
- Forbedrer dit indeklima
- Fjernbetjening er let at betjene
- Indbygget Wi-Fi
- Høj SCOP score
- Støjsvag
- A+++ på begge enheder
- Luften kan styres i 2 retninger på inderdel
- Trinløs ned til 8 grader
- Kan anvendes som aircondition
- Benytter miljøvenlig kølemiddel
Altech Sirius 9K er super enten som enkeltstående varmekilde eller som supplement til din eksisterende varmekilde. Den kan opvarme op til 90-100 kvm uden at det koster dig en bondegård. Faktisk så vil besparelserne ved at installere og benytte dette varmepumpeanlæg tjene investeringen hjem igen på ganske kort tid.
Indeklimaet i din bolig vil også blive væsentligt bedre. Og hvis du bruger pumpen som supplement til dine radiatorer vil du opleve en renere luft, mere behagelig jævn varme, uden kuldebroer. Du vil kunne skrue ned for radiatorerne eller blot lade pumpen cirkulere varmen.
Der er også indbygget Wi-Fi i denne model, så den kan styres fra din smartphone, tablet eller lignende, men der følger også en fjernbetjening med.
Med et luft til luft varmepumpe anlæg i dit sommerhus vil du kunne bruge sommerhuset i vinterhalvåret også, du vil kunne holde huset behageligt og fri for fugtlugten ved at lade pumpen køre vinteren over ved laveste effekt.
Altech Sirius 9K har energiklasse A+++. SCOP bedømmelsen på 5,1 er en flot, høj score. Støjniveauet er lavt med 29-43 dBA på indedelen, og 53 dBA på udedelen.
Andersen Electric Apollo 12000 varmepumpe – til det nordiske klima
Andersen Electric Apollo 12000 er en bestseller. Derudover er denne varmepumpe designet til at kunne holde til temperaturer helt ned til -25 grader.
Fordele
- Lav minimumstemperatur
- God pris
- HD-filtre
Om Andersen Electric Apollo 12000 varmepumpe
Med sine særlige HD-filtre renser denne varmepumpe luften for støvpartikler, hvilket er et plus i et hjem med allergikere. Den kan desuden affugte luften, hvilket er en fordel i de mere fugtige tidspunkter på sæsonen. På den måde er der mindre risiko for vækst af skimmel. Den har desuden kapacitet til at opvarme rum, hvor udetemperaturen når ned på -25 grader. Derudover kan den også køle luften i de varme somre. Den har en autofunktion, så temperaturen automatisk regulerer sig.
Den anbefales til rum på 10-85 kvadratmeter, og dens støjniveau ligger på cirka 56 dB indendørs, hvilket ligger under en normal samtale på 60 dB. Den vil derfor ikke virke generende, så længe den placeres væk fra soveværelse eller stue. Med en udmærket energimærkning på A+ holder den sig inden for standarden.
Andersen Electric Apollo 12000 vs. markedet
Denne model er en af de mere billige på markedet, men det uden at gå på kompromis med kvaliteten. Den leverer både varm og kold luft, og den kan tilmed både rense og affugte luften. Og så udmærker den sig ved sin meget lave minimumstemperatur, som er en fordel i det nordiske klima. Dermed kan du være helt sikker på varme fødder til de helt kolde dage – og køligt indeklima til varme dage.
Afsluttende kommentar
Alle tre anlæg er fremragende kandidater. Når du skal vælge, bør du overveje hvor stort et område du ønsker at opvarme og vælge modellen ud fra dette.
Så har du snart et lækkert indeklima, med jævn varme, renere luft til en billigere penge end du betaler for varme i dag. Og samtidig er du også mere klimavenlig da du nedbringer din husholdnings CO2 udslip. Bedre bliver det vist heller ikke.
Læs også vores artikel om: Luft til vand varmepumpe test
Se også: Varmepumper til luftkilde