Dværgsyren – to syrenbuske, som giver haven både ynde og odør

Rate this post

Når haven skal indrettes, og de rigtige elementer skal udvælges, er der mange forhold og forbehold, der bør overvejes. Du bør fx overveje hvilke ønsker og krav, du har til din have, og hvordan du gerne ser haven, når den engang står færdig.

I haven er det vigtigt at tilfredsstille både syns- og lugtesansen, og i følgende artikel vil du blive præsenteret for en af havens mest naturskønne valg, nemlig dværgsyren. Vi tager udgangspunkt i to af dværgsyrens varianter, og det forklares præcist hvilke forskelle, ligheder og generelt fantastiske egenskaber der er ved denne buske.

Modtag 3 gratis tilbud på hækplantning

Dværgsyren, som med undtagelsen af størrelsen er mere eller mindre identisk med den almindelige syren, er en af havens mest karakteristiske planter. Med en størrelse på ca. en til to meter høj og en bredde på op til halvanden meter, er det dermed også en af havens mindre buskplanter, som er ideel til enhver af havens hjørner. Størrelsen gør, at dværgsyren er forholdsvis nem at vedligeholde. Du skal ikke frygte, at planten vokser vildt og uønsket, da den nemt holdes nede, og du kan altså fokusere på andre, mere tidskrævende dele af haven.

I mange danske haver har dværgsyren efterhånden opnået anerkendelse og affektion. Som en unik og super attraktiv buskplante er der ingen tvivl om, at den karakteristiske buskplante adskiller sig fra havens andre blomsterplanter. En af de klare fordele ved at udvælge dværgsyren til din have er, at planten med botaniske briller på er en helt central haveplante. Med en smuk blomsterrig udstråling samt en ubesværet vedligeholdelse er dværgsyren ikke bare nem at holde, men samtidig smuk.

Generel beskrivelse af dværgsyren

Dværgsyren bærer fra forårsperioden frem til efteråret små mørkegrønne og ægformede blade. I forbindelse med efterårets indtræden smider dværgsyren igen bladene, da blomstringen er overstået for at påbegynde hele blomstringsperioden igen i det efterfølgende forår.

Ud over de naturskønne grønne farver blomstrer dværgsyren i juni måned, hvor millimeter-små farverige og velduftende blomster skyder fra dens grene i tætsiddende mindre buketter. Disse blomster er i udformning og udstråling anderledes fra havens andre blomster, og de vil derfor være et perfekt supplement til traditionelle danske blomster og planter. Dværgsyren vil med garanti vække opmærksomhed hos havens besøgende, da dens farvenuancer og størrelse er prangende og iøjnefaldende. Du kan være både stolt og glad for den have, som du selv har indrettet.

Dværgsyren ‘Palibin’

Dværgsyren ‘Palibin’
1.299 kr.

Palibin, dværgsyren, er en af syrenfamiliens fineste eksemplarer. Buskplanten bliver maksimalt en meter høj og også ca. en meter bred, men selvom den dermed synes lille af en busk at være, er den ikke bleg for at fylde sin del af haven godt ud.

Det kan nemlig være svært ikke at rette blikket mod den lille buskplante, når grenene er tungt overbelastet af de mange velduftende blomster, som springer i juni måned. Disse blomster fremspringer i mindre buketter, der typisk er mellem 5 og 7 cm brede, og selvom at selve blomsten ikke er større end få millimeter, sidder de så tætte, at du ikke kan overse dem.

Palibin tilbyder friske sommerblomster i mørkeviolette nuancer, hvilket er en farve, som ellers ikke er særlig almindelig i de danske haver. Ud over den karakteristiske farve opnår dværgsyrens blomster et varierende farvespil i forbindelse med blomstringen.

Mens blomsterne er meget mørkeviolette i perioden frem til den egentlige blomstring, bliver de i forbindelse med at blomsten åbner sig langsomt lysere og lysere til den, lige før den smider blomsterbladene, er næsten helt lyseviolet. Dette skaber både nuance og harmoni, da den violette farve kan kombineres med mere eller mindre alle naturlige farver, der ellers findes i din have.

Palibin besidder også, foruden en utrolig unik størrelse og en skøn udstråling, en anden unik egenskab. Den udskiller nemlig den sødeste duft i blomstringsperioden. I takt med at blomsten åbnes, og pollen løsnes, fyldes hele haven af en fantastisk frisk og velduftende odør.

Dette er ikke nogen stærk eller bitter duft, som mange andre blomster ellers ofte kan udskille, men derimod en opfriskende duft, som mest af alt minder om den parfume, vi aldrig fik råd til. Du må endelig ikke undervurdere denne skønne duft – alene duften kan nemlig være grund nok til at bruge mere tid i din have.

Noget der gælder for mange af syrenfamiliens buskplanter, og dermed også Palibin, er, at planten er utrolig hårdfør. Dette er ikke kun attraktivt, fordi den dermed ikke kræver megen tilsyn og pleje.

Denne hårdførhed har dog endnu en fordel, idet det danske klima kan være utrolig hårdt mod haver eller parker. Med en dværgsyren i din have er du sikret en plante, som du højst sandsynlig ikke vil få mange problemer med i fremtiden.

Selvom Palibin er forholdsvis hårdfør, kræver den dog alligevel en smule omsorg. Specielt ved dværgsyren er, at den kræver en solid mængde sol. Dette skyldes primært de mange blomster, og får den ikke den fornødne mængde solskin, vil buskplanten få svært ved at tilpasse sig.

Kravet om adgang til sol er ikke nogen begrænsning, men det bør dog alligevel tages i betragtning, da det er forholdsvis vigtigt. Ud over solskin kan det også være fornuftigt at tilføre planten en solid dosis kunstgødning fra tid til anden. Dette skyldes igen plantens store energibehov.

Hvis du sørger for at give dværgsyren en håndfuld gødning engang i mellem, sikres du som haveejer også det klart bedste resultat. Moderate mængder af gødning understøtter også dværgsyrens vækstproces, som dog ikke er langsom, men da heller ikke er hurtig.

Med en smule kunstgødning opnår den smukke Palibin hurtigere sit potentiale, og før du ved af det, har din have en af naturens smukkeste planter, som ikke kræver anden vedligeholdelse end adgang til sollys og en smule gødning. Du skal altså ikke have en uddannelse som gartner for at have Palibin i din have, men resultatet kunne lige så godt være lavet af en professionel.

Dværg Syren ‘Superba’

Dværg Syren ‘Superba’
499 kr.

Superba har mange af de samme karakteristika som Palibin, men selvom de nemt kan være at forveksle med hinanden, har de dog nogle forskelligheder, som den kreative og opmærksomme haveejer måske finder interessant. Den mest iøjnefaldende forskel er blomstens farve. Hvor Palibin var violet, er Superba derimod rosa.

Ikke rosa i form af skrigende lyserød, men rosa på en blød og imødekommende måde, hvilket gør, at Superba får et forholdsvis vildt og opsigtsvækkende udseende. Den rosa-røde farve nuanceres også, som med Palibin, i takt med blomstringen. Mens den er meget mørkerød, lige før blomsten springer ud, er den derimod kraftig lyserød efter.

Dette er et fantastisk farvespil, som for den årstidsorienterede havemand eller –kvinde er både smukt og besynderligt. Ved Superba forbliver en smule af blomsterhovedets fod dog alligevel mørkerød, efter blomsten er sprunget. Blomsterbuketterne, i hvilke de millimetersmå blomster er samlet, er mindre på Superba, end de er på Palibin.

Hvor Palibin normalt fik buketter i størrelsen fra fem til syv cm, bliver buketterne på Superba mellem én og fem. Hvis du elsker farverige blomster i din have, kan det være en god ide at købe en Superba, da denne buskplante, sammenlignet med resten af syrenfamilien, blomstrer forholdsvis sent.

Sammenlignet med Palibin, som blomstrer i juni, blomstrerSuperba nemlig sidst i juli og først i september. På denne måde sikrer du, ved anskaffelsen af Superba, at du også kan nyde godt af både de smukke farver og den uimodståelige duft i den sidste halvdel af sommerperioden.

Størrelsesmæssigt er Superba en smule større end Palibin. Med en højde på op til to meter og en bredde på halvanden, er Superba dermed ikke ligefrem definitionen på en ”dværg”, hvilket den ellers er kategoriseret til.

Højdemæssigt kan den blive større end den gennemsnitlige mand, hvilket kan være en fordel, hvis du ønsker afskærmning, der ikke lukker haven alt for meget inde. Med Superba får du altså en forholdsvis høj busk, som også bærer søde og yndige sommerblomster.

Det bør dog huskes, at Superbe ikke er så hurtigtvoksende som dens søskende. Faktisk er buskplanten kategoriseret som værende langsomtvoksende. Da planten har et stort energibehov, skal du altså sørge for, at den har adgang til rigeligt med solskin samt en jævn tilførsel af gødning.

Her er ikke tale om en gennemgående byrdefuld vedligeholdelse, men dog alligevel en gennemsnitlig tilsyns- og vækstpleje. Ud over dette er Superba ikke hverken sart eller skrøbelig – den kan derimod tilpasse sig ethvert jordforhold, og den tager ikke skade af det ellers særdeles hårde danske vejr.

Opsummerende kommentar – derfor skal du anskaffe dig en dværgsyren til din have

Som en sidste kommentar til hvorfor du bør overveje dværgsyren til din have, henviser vi til indledningen af denne artikel. Her gjorde vi opmærksom på, at det er vigtigt for enhver god have, at der både er noget flot at se på samt en dejlig, frisk aroma.

Synsmæssigt er dværgsyren en af de smukkeste valg, du kan foretage. Med dværgsyrens smukke blomsterbuketter er haven ikke bare farverig, men også nuanceret i dens udstråling og variation af farver og detaljer. Planten er begrænset i størrelse og udfoldelse. Derudover er der ingen tvivl om, at dværgsyrenbåde er let at vedligeholde og får din have til at ligne en professionel blomsterpark.

Med hensyn til lugtesansen er dværgsyren et særdeles godt valg. Af alle havens planter er denne buskplante en af de eksemplarer, som udskiller allermest duft. Ikke nogen bitter eller vammel duft, men en duft, som både er frisk og opkvikkende. Ved eksempelvis at kombinere de to ovenstående eksemplar i din have vil du opnå den søde blomsterduft i hele sommerperioden, da disse blomstrer på forskellige tidspunkter – henholdsvis juni og juli.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑