Når vejret begynder at blive koldt, og du mærker, hvordan rumtemperaturen i dit hjem falder, uden du kan følge med, er det tid til at overveje, om du har det rigtige opvarmningssystem til at holde dig varm. Varme er et livsvilkår for at du og dem omkring dig, har det godt og kan fungere tilstrækkeligt. Et varmesystem er en grundsten til velvære. Hvorledes du får varme leveret til din bolig, er derfor ikke uvæsentligt at tage op til revidering.

Der kan være mange overvejelser og tanker forbundet med, om du bør udskifte din varmekilde. Det kan være, at den varmekilde du har, er ved at være forældet og trænger til udskiftning. Det kan også være, at du ønsker at varme dit hus, lagerrum eller firma op på en mere klimaskånsom måde. 

I begge tilfælde er det både en miljøvenlig og omkostningseffektiv løsning at få et træpillefyr installeret i din bolig. Et træpillefyr er en yderst energieffektiv varmekilde sammenlignet med et olie- eller et gasfyr. I det daglige vil de fleste træpillefyr fungere fuldautomatisk, hvor du blot udnytter den varme, der bliver afgivet. Dermed kan et træpillefyr give dig adgang til effektiv varme samtidig med, at du passer på miljøet.

Du kan læse videre på siden her og blive klogere på, hvordan et træpillefyr fungerer. Deraf kan du få et indblik i, hvordan et træpillefyr kan være løsningen for liget netop dig og din bolig.

Hvad er et træpillefyr?

Et træpillefyr er ganske simpelt en varmekilde til opvarmning af dit hjem. Det minder om et olie- eller gasfyr, men i stedet for at benytte disse fossile brændsler i opvarmningsprocessen, benytter det træpiller som energikilde. Et træpillefyr kan opvarme rummene i din bolig, ligesom det også kan opvarme dit brugsvand. Træpillefyr kan både egne sig til et større familiehus, men også mindre boliger, lagerhaller eller andre bygninger kan benytte et træpillefyr som varmekilde. Særligt størrelsen af det/de rum, du vil opvarme, er vigtigt at tage højde for. Nogle træpillefyr egner sig bedst til opvarmning af mindre rum, hvor andre egner sig bedre til større.

Deraf er der stor mulighed for at anskaffe sig et træpillefyr, der fungerer som den bedst mulige varmekilde til netop de behov og ønsker, du må have. For at give dig det bedst mulige udgangspunkt og mest nuancerede billede af, hvad et træpillefyr er og kan, vil vi nu belyse overordnet, hvad et pillefyr indebærer. I denne artikel vil du både blive præsenteret for baggrundsviden omkring pillefyr, og hvad du skal være opmærksom på. Desuden vil vi teste 3 stærke pillefyr på markedet, hvor du blandt andet får indblik i specifikationer og fordele ved produkterne.

Hvordan virker et træpillefyr?

Et træpillefyr består overordnet af følgende:

  • Træpillelager (opbevaring)
  • Træpillemagasin
  • En brænder
  • En kedel
  • Askebeholder og askeudtag
  • System til regulering af brændsels- og lufttilførsel
  • Røgafgang og skorsten.

Et træpillefyr er sammensat af træpillemagasinet, kedlen og brænderen. Træpillerne fylder du i et magasin, hvorfra pillerne automatisk bliver overført til brænderen. Overførslen af pillerne sker i takt med, at der er behov for mere brændsel i brænderen. Der er derved oftest tale om et automatiseret system, hvor du blot skal sørge for, at der er piller nok i magasinet. I brænderen forbrændes træpillerne, og varmen der her frigives, bliver optaget i kedlen. Fra kedlen bliver varmen ledt rundt til radiatorer eller til gulvvarme i din bolig. Systemet til regulering af brændsels- og lufttilførsel sørger for, at der er den optimale luft til, at forbrændingsprocessen af træpillerne har de bedst mulige og hensigtsmæssige vilkår.

Installation af et træpillefyr

Installationen af et træpillefyr er et ikke mere besværligt end ved et oliefyr og de minder tildeles om hinanden. Ved installationen af et træpillefyr er det vigtigste blot, at din skorsten er velegnet til formålet. Du kan tage fat i din skorstensfejer, hvis du har brug for faglig hjælp til din skorsten.

Når du skal installere træpillefyret er det vigtigt at være opmærksom på, at et træpillefyr ofte kræver mere plads end f.eks. et oliefyr. Helt fundamentalt er et træpillefyr normalt et større apparat. Desuden påkræver et træpillerfyr også, at der er plads til opbevaring af træpillerne. Det er altså vigtigt at påtænke, hvorledes et træpillefyr står bedst og mindst muligt generende i din bolig. 

Automatisering

Den automatiserede tilgang til et træpillefyr gør, at det aldrig har været nemmere at have et træpillefyr i sit hjem. Hovedparten af nutidens træpillefyr er, og bliver fortsat, opbygget med en stor grad af automatisering. Det er ikke meningen, at det skal være svært eller besværligt at have et træpillefyr som varmekilde. Derfor kan et træpillefyr ofte selv regulere, hvor meget brændsel der skal tilføres fra magasinet til brænderen. Dit job bliver derfor at sørge for, at træpillemagasinet et tilstrækkeligt fyldt op til, at denne proces kan foregå. Hvor tit du skal fylde magasinet op afhænger i høj grad af det træpillefyr, du vælger at investere i. Du kan læse mere om træpillefyrernes automatisering længere nede på siden, når vi sammenligner tre forskellige træpillefyr i en bedst i test.

Hvad er træpiller og dens fordele?

Træpiller er en vigtig del af alle træpillefyr. Uden dem vil fyret ikke fungere, da det er træpillerne der er hovedingrediensen i varmeskabelsen. Men hvad er træpiller egentlig? Træpiller er fremstillet af sammenpressede træspåner og savsmuld. Pillerne kan fremstilles af alle træarter, men består typisk af gran, fyr eller bøg. Træpiller er en bæredygtig energikilde, da de er et CO2-neutralt brændstof. Pillerne afgiver den mængde CO2, som træet har optaget i skoven. Derved er den mængde Co2, pillerne udleder, den mængde som træet ville have udledt, hvis det havde fået lov til at ligge og rådne i skovbunden. På den måde er træpiller miljøneutrale, og det er derfor væsentligt at understrege, at de ikke bidrager til drivhuseffekten. De er deraf et mere miljøvenligt alternativ at fyre med end f.eks. olie, gas og kul. 

Ud over de miljømæssige fordele, er der også en praktisk fordel i træpiller. Sammenlignet med almindeligt træ i blokke, som man f.eks. bruger til en brændeovn, optager træpillerne mindre plads grundet deres høje varmeværdi. De brænder desuden mere effektiv end træblokke og producerer meget lidt luftforurening sammenlignet med disse. 

Samtidig kan det betale sig at investere i træpiller af god kvalitet. Der er en synlig sammenhæng mellem træpillernes kvalitet, og hvor meget du behøver at gøre dit træpillefyr rent. Det er også værd at have i mente, at træpiller af bedre kvalitet også giver bedre brændingsforhold.

Mærker af  træpillefyr  som står stærkt på markedet

 

Langå Pillefyr – kompakt og effekt fyr

Langå Pillefyr 17kwDette effektive pillefyr fra Langå giver helt nye muligheder for, hvad man kan få af varme fra et pillefyr i denne prisklasse. Med en effekt på 17 kw og en virkningsgrad på hele 91% kan du opvarme et hus på helt op til 200 m2. Det kan altså uden problemer varme langt størstedelen af danske parcelhuse op. Dette pillefyr er flot designet med den store røde beholder og er simpelt bygget op. Det er meget let at betjene, og gøres nemt ved det smarte digitale display. Det anbefales, at der bruges 6 mm træpiller som brændsel til fyret for at få den mest effektive effekt.

Fyret er en vaske ægte nyhed på det danske marked og kan reducere din nuværende varmeregning med over 50%, hvis du skifter dit oliefyr eller naturgasfyr ud. Du kan altså spare dig selv for mange penge de næste mange år og samtidig spare naturen for mange drivhusgasser via fossile brændstoffer. Dette fyr giver dig altså mulighed for at få et effektivt og klimavenligt fyr til en meget lav pris. 

Reducér din varmeregning med over 50%

Har du i øjeblikket et almindeligt oliefyr eller naturgasfyr, så kan du formentligt ved at få det udskiftet til dette effektive træpillefyr fra Langå reducere din varmeregning med mere end 50%. Det er en forskel, der virkelig kan mærkes på den lange bane.

Langå Pillefyr vs. markedet

Dette træpillefyr er et af de populæreste modeller på markedet lige nu. Og det med god grund. Det beviser nemlig, at et effektivt og kvalitetsfyldt pillefyr ikke behøver at koste en bondegård. Det ligger nemlig prismæssigt langt under størstedelen af mange af andre træpillefyr på markedet. Det betyder dog ikke, at du går voldsomt meget på kompromis med kvaliteten og effektiviteten af fyret, hvis du vælger dette fyr fra Langå. Med en virkningsgrad på flotte 91% omsætter det næsten al energien fra træet til varme og fyret har en samlet effekt på 17 kw. Ser man på fyrets størrelse og pris, er det vanvittig flot for dette fyr. Det fylder nemlig ikke meget. Med en højde på blot 115 cm, en bredde på 44 cm og en dybde 45 cm uden brænder og 75 cm med brænder er det et meget lille og kompakt fyr, der let monteres, hvor dit nuværende fyr står i dag.

Der hvor dette fyr skiller sig gevaldigt ud fra de andre fyr på markedet er, at blæseren kan holde brænderhovedet fuldstændig fri for slagger. Det giver mange fordele, der blandt andet betyder, at du ikke behøver at rense selve brænderen, men blot kan nøjes med nemt at tage asken ud af kedlen.

Gode ting ved Langå Pillefyr 

Der er mange gode grunde til at vælge dette træpillefyr fra Langå. Nogle af de væsentligste fordele er samlet herunder:

  • Høj virkningsgrad på hele 91%
  • Simpelt bygget op og nem at rense
  • Automatisk optænding med el tænder
  • Let og brugervenligt betjeningspanel med digitalt display
  • Opvarmer op til ca. 200 m2
  • 6 mm træpiller er anbefalet til dette fyr.

RTB AIR 30 kW Varmluft Træpillefyr (bedst i test) – særdeles brugervenlig

Ønsker du et træpillefyr, der er nemt, bekvemt og kan opvarme større lokaler? Så er dette træpillefyr bestemt noget for dig. Et RTB AIR 30 kW Varmluft Træpillefyr henvender sig især til dig, der ønsker opvarmning af garager, haller, større telte, virksomheder, værksteder, stalde osv. Træpillefyret er særligt velegnet til at opvarme lokaler, hvor der er højt op til loftet. Det er især dens høje ydeevne og effektivitet, der gør, at det egner sig særdeles godt til opvarmning af store rum. 

Ved udarbejdelsen af RTB AIR 30 kW Varmluft Træpillefyr har der været fokus på at skabe et træpillefyr, som er yderst miljøvenlig i driften samt et system med mange muligheder. Samtidig har producenten haft et krav om, at det trods de mange muligheder, skal være nemt at betjene. Træpillefyret betjenes derfor gennem en 10” elektronisk skærm, som er placeret direkte på fyret. Der er hjælpetekster i alle menuerne på skærmen, således at du ved nemhed kan styre og kontrollere dit træpillefyr. Ønsker du at gå mere i dybden med dit træpillefyr, er der mere avancerede menuer under ”Udvidet setup”. Her kan du nørde de tekniske detaljer omkring dit træpillefyr. Som en ekstra gode kan du også vælge at tilslutte dit RTB AIR 30 kW Varmluft Træpillefyr til StokerCloud, hvilket giver mulighed for fjernovervågning af dit træpillefyr. Samtidig giver det også mulighed for, at servicefolk kan overvåge dit fyr og rykke ud og justere på det, hvis der uventet skulle opstå behov for det.

RTB AIR 30 kW Varmluft Træpillefyr kommer i et elegant sort/sølv design, der passer til de fleste boliger. Hvis du ønsker det, er det også muligt at tilslutte en ekstern snegl eller et vakkum-system, hvis træpillefyret skal have en større træpillekapacitet end de 130 kg, som det indbyggede træpillemagasin allerede kan indeholde.

Træpillefyrets kvaliteter og virkningsgrad

Dette træpillefyr er den store vinder, når det kommer til kvalitet. Træpillefyret er særdeles funktionsdygtigt, og det vinder højt på kvalitet og effektivitet. Som det tidligere er blevet nævnt, går kvalitet og pris oftest hånd i hånd, og det må siges at være tilfældet med dette træpillefyr. Samtidig er prisen også fastsat efter, at træpillefyret kan opvarme meget store arealer. 

Prisen for et RTB Air 30 kW Varmluft Træpillefyr er 33.495,00 kr. inkl. moms, som du kan købe på Hedestoker.dk. Selvom det er en stor investering, kan det bestemt betale sig at investere i dette træpillefyr, da prisen i den grad matcher det, du får for pengene.

Samtidig har RTB AIR 30 kW træpillefyr den højeste virkningsgrad af de tre træpillefyr i testen. Virkningsgraden er på hele 96,4%. Det betyder, at dette træpillefyr kan udnytte 96,4% af træpillerne, når de afbrændes – det er relativt højt. Det gør dermed fyret til en god investering, da dens energitab er lavt.

Selvjusterende træpillefyr

RTB AIR 30 kW træpillefyr er 100 procent selvjusterende via dens MAP-sensor. MAP-sensoren styrer indsugningstrykket i fyret. På den måde skal du ikke selv lægge unødvendig tid i at styre træpillefyret efter omgivelserne, da den langt hen ad vejen vil justere sig selv efter de forhold, der er omkring den.

Minimum arbejde giver større frihed i din hverdag

Dette træpillefyr er designet med fokus på, at det skal passe ind i en travl hverdag. Træpillefyret er især lavet til dig, der ikke har ekstra timer i døgnet til at servicere et pillefyr. Dog anbefales det, at du fra tid til anden kigger dit træpillefyr efter i sømmene, for at se, at alt er, som det bør være. Der hører også nogle renseopgaver med til træpillefyret, som ikke kan undgås. De er:

  • Rense slagger ud af brænderen. 
  • Tømme askeskuffen.
  • Fylde træpiller på magasinet.

Samtidig anbefales det, at man en gang årligt foretager en større rengøring og rensning af træpillefyret, for at forlænge den levetid mest muligt. Du bør desuden også give træpillefyret et serviceeftersyn fra tid til anden. På den måde vedligeholder du dit træpillefyr bedst muligt, således at bl.a. ydeevnen ikke falder.

Rensning og påfyldning af træpiller

Det er simpelt at rense RTB AIR 30 kW Varmluft Træpillefyret, og det kræver ikke meget af din tid. Du bør rense træpillefyret jævntligt, dog efter eget behov. Det baserer sig særligt på, hvor meget fyret laver. 

Når du skal rense træpillefyret, bør du rense slagger ud af brænderen, ligesom du bør tømme askeskuffen og fylde træpiller i pillemagasient. Dette træpillefyr anvender træpiller af størrelsen 6mm.

Der har ved designet at træpillefyret været fokus på at holde rengøringstiden til et minimum. Derfor er fyret designet til, at rengøringen skal være nem at gå til.

Træpillefyrets kvalifikationer

RTB AIR 30 kW Varmluft Træpillefyr vil du modtager i færdigsamlet tilstand. Det gør installationsprocessen endnu simplere. Samtidig har fyret følgende kvalifikationer, som er værd at bemærke:

  • Luft flow sensor: Denne sensor måler luftstrømshastigheden.
  • Lambda-sensor: Denne sensor er med til at rapportere den resterende mængde ilt, således at fyret kan justere tilførslen af træpiller derefter.
  • Modtryk sensor: Denne sensor måler modtryk i træpillefyret.
  • Sensor til måling af træpillemagasin: Denne sensor måler mængden af træpiller i pillemagasinet.
  • Indbygget røgsuger: Herfra bliver røgen suget ud af træpillefyret.
  • Wi-Fi rum temperatur sensor: Denne sensor gør det nemmere at kontrollere temperaturen i rummene. Via Wi-Fi bliver sensoren koblet til træpillefyret, hvor den deraf måler temperaturen i rummet. På den måde kan fyret justeres efter rumtemperaturen.
  • 10” trådløs skærm med fjernovervågning (StokerCloud): Fra denne skærm kan du styre dit træpillefyr, ligesom du kan tilmelde det til StokerCloud.
  • Stor askeskuffe (op til 3 tons) selvkomprimerende: I denne skuffe bliver det overskydende klemt sammen.
  • Indbygget træpillemagasin på 130 kg: Dette er et relativt stort pillemagasin, hvorfor opfyldningen af træpiller kan ske sjældnere. Der er samtidig mulighed for ekstra tilkøb, hvis du ønsker at det skal være større endnu.

Installation af træpillefyret

Det anbefales, at du ikke selv giver dig i kast med at installere træpillefyret. Grunden dertil er, at noget af garantien da vil bortfalde. I stedet anbefales det, at du får en godkendt montør til at komme ud og tilslutte træpillefyret til din bolig. Det gør, at du dels er sikker på, at træpillefyret er installeret korrekt, ligesom det formentlig også vil komme hurtigere op og køre. 

Træpillefyrets mål

RTB AIR 30 kW Varmluft Træpillefyr har en samlet vægt på 300 kg. Dens kedel måler 1700 mm i højden, 700 mm i bredden og 1150 mm i dybden  

Træpillefyret fylder ikke meget i et rum, ligesom det heller ikke stiller de store krav til, hvordan fyrrummet skal være indrettet. Når du vælger, hvor dit fyr skal stå, er det dog vigtigt at huske på, at der skal være så tilpas meget plads, at du nemt kan gøre dit træpillefyr rent.

Fordele ved at investere i et RBT AIR 30 kW varmluft træpillefyr

Nedenfor har vi listet nogle af de fordele der er ved at investere i netop dette træpillefyr:

  • Høj effekt: Træpillefyret har en høj virkningsgrad, som gør den til et yderst effektivt træpillefyr.
  • Selvjusterende: Gennem MAP-sensor bliver trykket i fyret kontrolleret.
  • Billigere opvarmning i forhold til andre diesel/oliesystemer: Træpillerne er yderst billige i indkøb sammenlignet med andre brændsler.
  • Installation er billigt: Træpillefyret har kun brug for tilslutning til strøm og en skorsten for at fungere, som det skal. Dermed er det ikke nødvendigt med andre ventilationsforbindelser. 
  • Billig i drift: Træpillefyret er op til 50 procent billigere i brændselsomkostninger end andre varmekilder.
  • Stor selvkomprimerende askeskuffe: Her trykkes det overskydende automatisk sammen, således at det fylder mindre.
  • Trådløs skærm/monitor med brugervenlig vejledning: Her kan du ved hjælp af kyndige vejledninger på skærmen styre og kontrollere dit træpillefyr.

Læs også: Bio-pejs bedst i test

Atmos D21P 21 kW Træpillefyr – få varmet huset effektivt op

Atmos D21P 21 kWHar du et større hus med mange rum, som du gerne vil have opvarmet? Så kan dette træpillefyr være det rette for dig. Et Atmos D21P 21 kW Træpillefyr kan opvarme helt op til 250 kvadratmeter rum.  

Atmos D21P 21 kW Træpillefyr er en del af en kedelserie, hvor størrelserne går fra 14 kW til 24 kW. Dette fyr har 21 kW, mens det efterfølgende fyr vi vil anmelde, har 14 kW. KW står for kilowatt, og betegner træpillefyrets ydelsesevne. Ydelsesevnen hænger i nogen grad sammen med, hvor stort et område træpillefyret er i stand til at opvarme. 

Enkelt og fleksibelt træpillefyr

Dette træpillefyr består overordnet af fire dele:

  • Atmos D21P træpillekedel, 21kW
  • Træpillebrænder
  • Træpillemagasin, der kan indeholde hhv. 250 og 500 liter
  • Indføringssnegl på 1,6 meter

Prisen for et Atmos D21P 21 kW Træpillefyr er 25.840 kr. inkl. moms, hvis du køber det på Billigvvs.dk. Har du en idé om, at træpillemagasinet er for lille, kan du med fordel opgradere dit træpillefyr ved køb, og i stedet investere i et dobbelt så stort magasin (500 liter). Dette er især anbefalelsesværdigt, hvis du ikke ønsker at bruge meget tid på at holde træpillefyret i gang.

Træpillefyrets materialevalg

Træpillefyrets kedel er produceret i et solidt og robust materiale, der gør det modstandsdygtigt og giver fyret en lang levetid. Pillebrænderen kan du placere på både højre og venstre side af træpillefyret, hvilket gør det til en fleksibel løsning, da det giver større mulighed for optimal placering i alle typer rum. 

Ved hjælp af den medfølgende snegl bliver træpillerne ført fra træpillemagasinet og over i pillebrænderen. Du kan til dette pillefyr benytte træpiller, der er mellem 6-8 mm i størrelsen.

Tænder automatisk

Pillebrænderen vil selv sørge for, at der bliver tilført træpiller i brænderen. Der foregår en automatisk proces. Når der er brug for varme, vil pillefyret bliver tændt op. Når varmebehovet er opfyldt, vil brænderen slukke af sig selv, og stå klar til næste gang, der er brug for at blive tændt op.

Pillebrænderen vil, når der er brug for varme, selv køre træpiller ind i brænderen og tænde op. Når varmebehovet stopper, vil brænderen selv slukke og stå standby til næste optænding. Der følger deraf en del automatisering med dette træpillefyr. 

Rengøring og vedligeholdelse af træpillefyret

Grundet den høje grad af automatisering, skal du blot sørge for, at pillemagasinet er opfyldt med træpiller. Hvor mange træpiller der bliver brugt, afhænger i høj grad af hvor stort et areal, der skal opvarmes. Samtidig spiller størrelsen af temperaturforskellen også en rolle – jo mere træpillefyret skal varme op til, desto mere brændsel bruger det. Samtidig kommer det også an på, om du vælger et træpillemagasin på 250 eller 500 liter.

Du bør desuden jævnligt rense træpillefyrets brænder, ligesom du bør fjerne den overskydende aske. Hvor tit rengøringen bør finde sted, afhænger i høj grad af den pillekvalitet, du fyrer op med. Hvis du ønsker mindre rengøring og vedligeholdelse på dit træpillefyr, kan du med fordel tilkøbe et automatisk askeudtag. 

Fordele ved at investere i et Atmos D21P træpillefyr

Nedenfor har vi listet nogle af de fordele der er, ved at investere i netop dette træpillefyr:

  • Fyret kan opvarme op til 250 m²: Det er et relativt stort areal, hvorfor du ikke behøver gå på kompromis, hvis du har et stort hus.
  • Høj komfort: Træpillefyret er nemt at betjene og rengøre.
  • Høj virkningsgrad: Afhængig af træpillernes kvalitet er virkningsgraden mellem 90-93%. Det er en høj virkningsgrad, der betyder, at det meste af træpillerne bliver udvundet til varme.
  • Lav brændselsforbrug: Træpillerne er billige i drift, hvilket er en økonomisk gevinst.
  • Indbygget kølespiral: Spiralen gør, at kedlen kan monteres med trykekspansion.
  • Automatisk optænding: Du behøver ikke tænke på at få fyret tændt – det klarer den selv.

Træpillefyrets mål

Atmos D21P 21 kW Træpillefyr er markant mindre end et RTB AIR 30 kW Varmluft Træpillefyr, som vi præsenterede før. Atmos D21P 21 kW Træpillefyr måler 1207 mm i højden, 620 mm i bredden og 768 mm i dybden. Den forholdsvis mindre størrelse skal kædes sammen med, at det også er et mindre kraftigt træpillefyr end det forrige, der havde 30 kW, hvor dette har 21 kW.

Da du som nævnt har mulighed for at sætte brænderen på højre og venstre side, vil det være muligt at få til at passe ind i det fleste boliger.

Se vores artikel om: Væghængt brændeovn

Atmos D14P 14 KW Træpillefyr (billigste pris) – holdbart materiale

Atmos D14PHar du et mindre hjem, hvor du gerne vil have installeret en bæredygtig varmekilde? Så er Atmos D14P 14 kW Træpillefyr formentlig det helt rigtige valg for dig. Det er det billigste træpillefyr i testen, men det behøver ikke være et dårligt tegn. Dens billigere pris på 23.499 kr. inkl. moms skyldes i højere grad, at effektiviteten er mindre – altså at den kan opvarme et mindre rumareal.

Dette træpillefyr kan derfor være det helt rigtige træpillefyr at investere i, hvis du alligevel kun skal have opvarmet et område på eller under 170 m2. Et træpillefyr der kan opvarme et større område, behøver nødvendigvis ikke være et bedre valg. Der vil du blot betale en højere pris for et produkt, du ikke vil komme til at udnytte til fulde. Det er derfor vigtigt, at du blandt andet vælger dit træpillefyr ud fra, hvor stort et område, det skal opvarme.

Træpillefyrets indhold

Dette træpillefyr består ligesom Atmos D21P 21 kW Træpillefyr overordnet af fire dele:

  • Atmos D21P træpillekedel, 21kW
  • Træpillebrænder
  • Træpillemagasin, der kan indeholde hhv. 250 og 500 liter
  • Indføringssnegl på 1,6 meter

Brugervenligt træpillefyr

Et Atmos D14P 14 kW Træpillefyr minder i høj grad om det forrige træpillefyr i vores test, Atmos D21P 21 kW Træpillefyr. Dette træpillefyr er derfor også i høj grad styret af automatisering. Det tænder automatisk og regulerer selv, hvor meget det skal opvarme i forhold til den nuværende rumtemperatur. Ligesom ved fornævnte træpillefyr er er rengøringen også nem og enkel. Begge træpillefyr kommer i et rødt design med glatte overflader, der er robust og solidt. I produktionen af de to pillefyr har fokus været på, at designet skal være med til at fremme rengøringen og vedligeholdelsen. Atmos D14P og også forrige nævnte Atmos D21P er derfor begge utroligt brugervenlige træpillefyr. Ved skabelsen af kedelserien er det tydeligt, at effektivitet og tilgængelighed for brugeren, har været to væsentlige faktorer. Det kommer bestemt træpillefyret til gode, og det virker som et perfekt fyr til førstegangskøberen. 

Køber du dette træpillefyr vil du derfor ikke skulle bekymre dig om, at det bliver for avanceret at benytte. Træpillefyret er designet så enkelt som muligt. Du skal blot vide, hvordan du fylder træpiller i pillemagasinet, så vil fyret langt hen ad vejen klare sig selv. Dette træpillefyr er derved yderst brugervenlig for alle – både til førstegangskøberen, men også til den mere rutinerede køber, der ønsker kvalitet og holdbarhed for alle pengene.

Fordele ved at investere i et Atmos D14P 14 kW Træpillefyr

Ligesom det forrige træpillefyr i samme kedelserie, har dette træpillefyr omtrent de samme fordele. Vi lister dem dog alligevel endnu engang for overblikkets skyld:

  • Fyret kan opvarme op til 170 m²: Har du et område op til 170 m2 eller mindre, er dette fyr en perfekt løsning for dig.
  • Høj komfort: Træpillefyret er nemt at betjene og rengøre.
  • Høj virkningsgrad: Afhængig af træpillernes kvalitet er virkningsgraden mellem 90-93%. Det er en høj virkningsgrad, der betyder, at det meste af træpillerne bliver udvundet til varme.
  • Lav brændselsforbrug: Træpillerne er billige i drift, hvilket er en økonomisk gevinst.
  • Indbygget kølespiral: Spiralen gør, at kedlen kan monteres med trykekspansion.
  • Automatisk optænding: Du behøver ikke tænke på at få fyret tændt – det klarer den selv.

Som det fremgår af ovenstående anmeldelse, minder Atmos D21P 21 kW Træpillefyr og Atmos D14P 14 kW træpillefyr i høj grad om hinanden, da de er fra samme produktserie. Har du læst anmeldelserne af de to træpillefyr, og ønsker et træpillefyr, der kan opvarme et endnu større areal, kan du vælge at kigge videre på kedelseriens ”storebror” Atmos D45P 45 kW Træpillefyr.

Bliv bæredygtig og skær ned for varmeregningen

Som tidligere nævnt bidrager træpiller ikke til drivhuseffekten. Derfor bør det understreges, at når du anskaffer dig et træpillefyr som varmekilde, tager du samtidig ansvar for din CO2-udledning – hvorved du formindsker den. Du kan derfor anse dit træpillefyr som værende et bæredygtigt skridt, som du tager for dig selv og din generation, men også for fremtidige generationer på jorden. 

Samtidig med at du ved anskaffelse af et træpillefyr bliver mere bæredygtig, vil du også opleve, at din varmeregning falder. Det gør den blandt andet fordi, det kræver mindre energi at varme boligen op med træpiller. Derved kan den udgift, du bruger på at købe træpillefyret, blive tjent hjem igen. Fremadrettet vil du altså kunne spare penge på at være gået over til et træpillefyr. Desuden er det også værd at bemærke, at selvom du køber et træpillefyr i den dyrere kategori, vil du stadig opleve at tjene pengene hjem, da virkningsgraden i et dyrere træpillefyr formentlig også vil være højere end i et af de billigere. Pris og kvalitet går som hovedregel oftest hånd i hånd, når det kommer til et træpillefyr. 

Besparelser ved investering i et træpillefyr

Nu hvor vi har slået fast, at der er en større besparelse ved at få installeret et træpillefyr, vil vi anskueliggøre, hvor stor besparelsen omtrent er. Ifølge Bolius.dk, som baserer deres viden på fageksperter, er der en stor besparelse at hente ved at udskifte ens nuværende varmekilde til et træpillefyr. De har fastslået, at skifter du til et træpillefyr fra et oliefyr, kan du sparer helt op til 60 procent af dine omkostninger forbundet med opvarmning af dit hjem. Skifter du fra elvarme til et træpillefyr, anslår Bolius.dk, at du kan spare op mod 70 procent af dine nuværende omkostninger. Hvor meget der er at spare, kommer derved an på, hvilken varmekilde du skifter fra. 

Særligt grundet de besparelser et træpillefyr giver over længere tid, kan det blive en god fortjeneste for dig at skifte til et. Selvom det koster penge at investere i et træpillefyr, vil du med besparelsen af omkostninger opleve, at du i løbet af nogle år vil have finansieret dit træpillefyr gennem de opnåede besparelser.

Du kan også spare penge, selvom du allerede har et træpillefyr

Har du i forvejen et træpillefyr, men et ældre et af slagsen, vil du også kunne opnå besparelser. Et ældre pillefyr er typisk af dårligere kvalitet end de pillefyr, der produceres i dag. Årsagen til det skal især findes i, at det er et marked i udvikling, hvor man hele tiden arbejder på at optimere processerne. Når du skifter fra et ældre træpillefyr til et nyt træpillefyr, er der ved udskiftning fra et ældre til et nyere en længere tilbagebetalingstid. Der går altså længere tid, inden du har vundet din investering hjem, end hvis du skiftede fra oliefyr til træpillefyr.

Priserne på træpillefyr

Træpillefyr fås i flere prisklasser. Priserne afspejler typisk kvaliteten af træpillefyret, samt hvor mange funktioner det har. Det er særligt træpillefyrets ydelse, der er med til at fastsætte prisen. Desto større en ydelse træpillefyret har, desto dyrere er den i produktion. Det er med til at gøre, at et træpillefyr med stor ydelseevne bliver markant dyrere end et med en lav ydelsesevne. Samtidig er det også et spørgsmål om holdbarhed – altså hvilke materialer træpillefyret er lavet af, der fastsætter prisen. 

Selvom du investerer et i et træpillefyr med en lavere ydelse, kan du stadig tjene pengene hjem. Det kommer i høj grad an på, hvilken virkningsgrad træpillefyret har. Desto større virkningsgrad er, desto større besparelser vil du opleve. Derfor vil du stadig opleve en besparelse ved skift fra en anden varmekilde som f.eks. oliefyr, selvom ydelsen ikke er den højeste, du kan få.

Virkningsgraden er en væsentlig faktor

Der er stort fokus på virkningsgraden, når det kommer til træpillefyr. Man arbejder konstant på at forbedre virkningsgraden. Træpillefyr på markedet har de seneste år fået en markant bedre virkningsgrad. Når vi taler om virkningsgraden omhandler det det procentuelle udbytte af det der afbrændes. Har et helt nyt træpillefyr en virkningsgrad på 90 procent betyder det, at ydelsen for 1 kg. træpiller ligger på omkring 4,5 kWh/år. Til sammenligning har 1 liter olie en virkningsgrad på ca. 10 kWh varme. Her er virkningsgraden meget lavere, hvilket også giver en markant lavere energieffektivitet. 

Det kan påvirke virkningsgraden negativ, hvis træpillefyret er af dårlig kvalitet. Samtidig er jævnlig vedligeholdelse af træpillefyret essentielt for, at virkningsgraden ikke falder. Derfor er det en god ide at rengøre sit træpillefyr med jævne mellemrum, ligesom det er anbefalelsesværdigt at få det serviceret fra tid til anden.

Fordele ved et træpillefyr

Nu er du forhåbentligt blevet klogere på, hvordan et træpillefyr fungerer. Et samlet overblik over fordelene ved at investere i et træpillefyr ser således ud: 

  • God investering: Du kan komme i gang med at benytte et træpillefyr til en billig pris. I løbet af få år vil du have tjent investeringen i træpillefyret hjem. Du sparer derved en del penge ved at udskifte f.eks. dit oliefyr til et træpillefyr.
  •  Økonomisk fyring: Træpiller er billig fyring, da man blandt andet ikke betaler CO2-afgift for at benytte det som brændsel.
  • Lav forureningsgrad: Træpiller består af miljøneutralt materiale, ligesom de forbrændes næsten fuldstændigt. Samtidig forbrændes også de gasser, som udvikles under forbrændingen af pillerne.
  • Automatisk optænding og slukning: Du kan oftest indstille dit træpillefyr til at tænde og slukke automatisk. På den måde sparer du energien og derved pengene, når din bolig står tom. 
  • Stabililtet: Et træpillefyr leverer god og kontinuerlig varme i de rum, den er tilsluttet til.
  • Let for boligejeren at bruge i hverdagen: Et træpillefyr er i høj grad selvrensende. Det vil i hverdagen oftest fungere, uden at du foretager dig noget for det.
  • Lavt varmetab: Den varme der produceres i pillefyret, vil i høj grad blive anvendt i din bolig og ikke gå tabt.

Overvejelser du bør gøre dig inden du investerer i et træpillefyr

Inden du vælger at få installeret et træpillefyr i din bolig, bør du tage op til overvejelse, at det kræver en lidt større arbejdsindsats at passe end et olie- eller gasfyr gør. Et træpillefyr kræver jævnlig vedligeholdelse i form af udrensning af aske og slagger. Slagger er et restprodukt, der opstår ved forbrænding eller smeltning af f.eks. træpiller. Samtidig bør du med jævne mellemrum opfylde træpillemagasinet med træpiller, så der er brændsel til træpillefyret. 

Du bør også tage med i regnestykket, at desto flere penge du vælger at investere i dit træpillefyr, desto mindre vedligeholdelse vil der formentlig også være. Her kan du blandt andet vælge at købe et fyr med funktioner som automatisk rensesystem og automatisk efterfyldningssystem. Selvom du foretager tilkøb som disse, må det dog påpeges, at du stadig bør være indstillet på, at der vil være vedligeholdelsesarbejde af træpillefyret.

Derudover bør du også overveje, hvordan et træpillefyr skal fungere for dig. Det er ikke et køb, du bør gøre forhastet, blot fordi der er udsigt til at spare på varmeudgifterne og sætte et bedre klimaaftryk. I stedet bør du stille dig selv følgende spørgsmål, inden du investerer i et træpillefyr:

  • Hvad er boligens varmebehov? Her skal du påtænke hvor stort et areal, du ønsker skal opvarmes af træpillefyret. Der findes forskellige tærpillefyr, der egner sig bedst til forskellige størrelse arealer.
  • Er det en primær eller sekundær varmekilde? Skal træpillefyret fungere som den primære varmekilde og opvarme hele huset? Eller er det et supplement til en allerede installeret varmekilde? 
  • Skal fyringen ske manuelt eller automatisk? Her er det samtidig et prisspørgsmål, da automatisk fyring er dyrere, men det er samtidig det nemmeste i dagligdagen. Du bør derfor gøre op med dig selv, hvor meget tid du ønsker at bruge på at holde dit træpillefyr kørende.
  • Hvor tit vil du fylde træpiller på? Du børoverveje, hvor tit du har vil have lyst til at skulle fylde træpiller på fyret. Her er det træpillemagasinets størrelse, du bør have fokus på.
  • Har du pladsen? Et træpillefyr optager plads i din bolig. Det samme gør dit lager af træpiller. Derfor bør du grundigt undersøge, hvor det skal stå og om din bolig kan rumme det. Et træpillefyr bør ikke være til gene i boligen.
  • Hvor meget må træpillefyret larme? Her bør du overveje, hvor fyret skal stå i dit hus. Hvis det skal stå tæt på et rum, som du opholder dig meget i, kan det være generende for dig, hvis du skal høre på støjen fra fyret. Skal træpillefyret derimod stå i et mere afsides rum, f.eks. en kælder, er støjen formentlig knap så vigtig at være opmærksom på.
  • Er din skorsten og fyrrum optimalt? Du bør undersøge, at din skorsten og fyrrum opfylder kravene til at blive benyttet til et træpillefyr. Her kan du for eksempel spørge din skorstensfejer, hvis du er i tvivl, om de lever op til kravene.
  • Hvad må dit træpillefyr koste? Vil du spare pengene ved at købe et træpillefyr i ringere kvalitet og eventuelt uden garanti på reservedele fra producenten, eller skal det være den nyeste og dyreste model fra en producent, der har en lang reservedelsgaranti? Samtidig er der en del automatiske ydelser, som de dyrere træpillefyr ofte har.
  • Vil der være ekstraudgifter forbundet med dit indkøb af et træpillefyr? En ekstraudgift kan være, hvis du i forvejen har elvarme i boligen. Her vil en installation af et træpillefyr kræve, at der bliver etableret et vandbåret varmeanlæg i dit hus, hvor du samtidig skal påtænke, om du ønsker gulvvarme eller radiatorer. Det kan blive en større udgift end blot træpillefyret og pillerne, hvis din bolig ikke er optimeret til et træpillefyr.

Tilskud til træpillefyr

Der er mulighed for, at du kan få et energitilskud til din bolig, når du foretager en såkaldt ’energirenovering’. Det vil installationen af et træpillefyr i de fleste tilfælde være. Tilskuddet bliver udstedt af energiselskaberne. Du bør være opmærksom på, at energiselskaberne har forskellige tilskudsordninger.

Tilskuddet er kun muligt at søge om, hvis din installation opfylder følgende kriterier:

  • Du skifter fra et ældre oliefyr til et alternativ, der er mere miljøvenligt. I den kategori ligger udskiftning til et træpillefyr. 
  • Det er et almindeligt hus, du søger til. Tilskuddet gives ikke til fritids- eller sommerhuse. 

Tilskuddet kommer af, at den danske regering har ønsket at få igangsat en grøn støtteordning til fordel for at formindske det danske CO2-udslip. Her henvises til Energispareaftalen, der blev indgået den 16. december 2016. 

Dermed er en del af ordningen, at energiselskaberne skal være med til at mindske energiforbruget i de danske husstande. Derfor opkøber energiselskaberne noget af den energibesparelse, man udvinder, i og med at man får installeret et energiforbedrende produkt. 

Energiselskaberne udbetaler et beløb til husstanden pr. sparet kWh. Det er dog varierende i pris, hvor meget energiselskaber udbetaler til kunden. Priserne ligger normalt mellem 20 og 40 øre pr. kWh. Energiselskaberne har ikke et fastsat loft på, hvor stort et tilskud du kan modtage. Det betyder, at desto mere kWh du sparer, desto større et tilskud vil du kunne få udbetalt.

Når du vil søge om tilskuddet, bør du være opmærksom på:

  • Du kan ikke søge om tilskuddet efter du har installeret dit træpillefyr. 
  • Du bør sørge for at have dokumenteret installationen af træpillefyret både før og efter, det er forgået.
  • Der er ikke opstillet et krav om, at du skal benytte dit lokale energiselskab til tilskuddet. Du har ret til at kontakte hvilket som helst af Danmarks energiselskaber og forhøre dig om, hvor højt et tilskud de kan udbyde.
  • Tilskuddet fastsættes efter hvad det er for et produkt, du har fået installeret.
  • Du bør undersøge, hvad de forskellige energiselskaber vil udbetale i tilskud. Der er ingen regler for, at de skal udbetale det samme tilskud. 
  • Du må ikke søge om at få tilskuddet hos flere forskellige energiselskaber.

Håndværkerfradrag ved installation af træpillefyr

Får du hjælp udefra til at installere dit træpillefyr, er der mulighed for, at du kan benytte dig af ’håndværkerfradraget’. Fradraget giver dig mulighed for at trække arbejdsløn fra i skat i forbindelse med energirenovering og klimatiltag. Fradraget giver mulighed for at fratrække op til 12.000 kr. pr. voksen beboer i din husstand. Er du én voksen beboer, vil du have mulighed for at fratrække 12.000 kr., hvis du har en udgift til håndværkere på et beløb over det. Er du mere end en voksen, forløber det på samme vis, dog hæves puljen i takt med antallet af voksne beboere i husstanden.

Når du skal søge om fradraget anbefales det, at du søger om det direkte på Told og Skats hjemmeside. Fradraget bliver f.eks. givet i forbindelse med udskiftning af en ældre brændeovn til en mere energieffektiv varmekilde, som et træpillefyr er.

Du har både mulighed for at søge om håndværkerfradraget og om tilskud fra energiselskaberne på den samme renovering, du foretager. 

 

Se også denne lignende artikel på vores side Pillefyr test

Se vores artikel om Brændeovn test

Læs også  Hvad er fordele og ulemper ved en pelletsovn? udgivet af energuide.be

Author

Write A Comment