Røgalarmen har været fast inventar i danske hjem i mange år, men måske er det tid til at udskifte den gamle. For den teknologiske udvikling har gjort det muligt at serieforbinde flere røgalarmer. Detekterer en af dem røg, alarmerer de alle sammen. Det giver endnu bedre sikkerhed i hjemmet!
Mange af os er vokset op med en røgalarm i huset. Heldigvis har de fleste kun hørt alarmen aktiveret, når stegen i ovnen havde fået for meget eller når alarmen manglede strøm – og derfor er der sikkert flere af os, der har pillet det flade batteri ud af røgalarmen og aldrig fået sat et nyt i igen.
Røgalarmer til hjemmebrug kom frem i USA i midten af 1960’erne, men det var først op gennem 1980’erne at de blev almindelige i danske husstande. De blev hurtigt udbredte, fordi de ikke kostede alverden og derfor var det en god investering i familiens sikkerhed. Samtidig blev der også kørt kampagner for røgalarmer flere gange op gennem 1980’erne og 90’erne, så det generelle kendskab til røgalarmer har altid været højt i den danske befolkning.
Røgalarmer er lovpligtige i nybyggeri
Fra 2004 har der været et lovkrav om, at der skulle sættes røgalarmer op i alle nybygninger, i til- og ombygninger, samt hvis der sker væsentlige ændringer i, hvordan en bebyggelse benyttes. Så bor du i en nyere bolig, har den med garanti også en eller flere røgalarmer.
Men siden røgalarmen blev lovpligtig, er der ingen, der har slået særlig meget på tromme for røgalarmer. Alle vidste jo hvad det var og mange havde købt en i Brugsen eller Jem & Fix og sat den op. Men imens har røgalarmerne lige så stillet udviklet sig teknologisk, så de i dag er langt mere intelligente end deres forgængere. Der er bare ikke særlig mange, der har opdaget det.
Teknologien flytter ind
For røgalarmerne har lært nye tricks henover de seneste år. I dag kan du få røgalarmer, der kan serieforbindes trådløst eller kobles til husets trådløse alarmsystem.
Med serieforbundne røgdetektorer giver alle røgalarmer i huset sig til at hyle, bare der er en af detektorerne, der har registreret røg. Det giver en bedre alarmering i hele huset, for selvom det lyder utroligt, så har man set talrige eksempler på, at folk er sovet fra røgalarmen, fordi den sad i et andet lokale end det, de sov i.
En røgalarm der er koblet til husets alarmsystem, gør det muligt at få besked om røgudvikling i huset, selvom du ikke er hjemme. Beskeden kan enten gå til en tilknyttet alarmcentral eller sendes som sms eller talebesked til dig selv og venner og naboer i området. På den måde kan I gribe ind i tide og forhindre eller mindske skaderne fra en eventuel brand, der er opstået, mens I ikke var hjemme.
Samtidig har den teknologiske udvikling gjort det muligt at producere anderledes og meget mindre røgalarmer, der lettere kan integreres i hjemmets stil og design og som ikke ligner en stor øjebæ, der er klistret op midt på loftet.
LÆS OGSÅ: Låsesystemer
Tre gode eksempler på en moderne røgdetektor
Men lad os prøve at se nærmere på tre moderne røgalarmer og hvilke muligheder de giver, i forhold til den gode gamle, velkendte runde ”myrelokkedåse”, de fleste af os har hængende i loftet derhjemme.
De tre røgalarmer vi har udvalgt, repræsenterer hver for sig en af de teknologiske landvindinger, der er flyttet ind i røgalarmen hen over de seneste 10 år, både hvad angår muligheden for at serieforbinde røgalarmerne trådløst, tilslutte dem til husets alarmsystem og en røgalarm, der hverken fylder særlig meget eller ser ud som en traditionel røgalarm.
Den trådløse røgdetektor
Et godt eksempel på en røgalarm, der kan serieforbindes trådløst er Argus Connect. Det er en batteridrevet røgdetektor, der designmæssig minder meget om den traditionelle runde æske, vi alle sammen kender. Den er bare blevet opdateret en smule og har et smart gitter rundt i kanten af detektoren.
Røgalarmen er udstyret med et trådløst radionetværk, så den kan samarbejde med andre røgdetektorer af samme model. Det er også muligt at tilslutte røgalarmen til et kablet netværk. Aktiveres en af røgalarmerne i netværket i mere end 5 sekunder, går alarmen i gang i alle de tilsluttede røgdetektorer i netværket.
Den røgdetektor i netværket, der registrerede røgen, vil fortsætte med at alarmere i minimum et minut. Detekterer den fortsat røgudvikling, fortsætter den med at alarmere, indtil der ikke længere detekteres røg.
De andre røgdetektorer i netværket, kontrollerer for hver 50 sekunder, hvorvidt den røgdetektor der opdagede røgudviklingen, stadig udsender alarm. Kommer der ikke længere alarm fra den aktive røgdetektor, slukkes de andre alarmer inden for et lille minuts tid.
Opsætning af trådløs røgalarm
For at flere Argus Connect røgalarmer kan arbejde sammen, skal de have samme gruppe-ID. Det indstilles ved hjælp af en lille dip-switch i hver enkelt alarm. Hver alarm kan også tildeles et unikt ID, der også indstilles med en anden lille dip-switch, der sidder under gruppe-switchen.
Ved hjælp af gruppe-ID’et, kan du have flere røgalarmer siddende inden for det samme dækningområde, uden at de trigger hinanden. Kun røgalarmer med samme gruppe-ID aktiverer hinanden. Så er der f.eks. forskellige flugtveje i hver ende af en bygning med en branddør imellem de to områder, der leder ud til flugtvejen, kan du oprette en gruppe til hver. Går alarmen i den ene ende af bygning, fordi der er opstået røgudvikling der, aktiveres alle røgalarmerne der – mens alarmerne ikke aktiveres i den anden ende af bygningen, der er bag branddøren.
Du kan altid se, hvilken røgalarm der har udløst alarmen. Den vil blinke. Det vil de andre ikke. For røgalarmerne kan enten kun sende eller kun modtage. Den røgalarm, der først detekterer røg, vil starte med at sende alarm til de andre. Herefter vil de andre modtage signalet og lytte efter om der stadig er alarm. Så når først en alarm i en gruppe har trigget de andre alarmer i gruppen, vil de andre alarmer ikke advare om yderligere røgudvikling.
En god sikring af hele husstanden
Har du en større bolig eller er boligen fordelt på flere etager eller har I et uudnyttet loftrum, er trådløse forbundne røgalarmer en god sikring af hele husstanden. Opstår der røgudvikling i det uudnyttede loftrum, vil I måske slet ikke bemærke alarmen fra en almindelig røgalarm. Især ikke hvis i ligger og sover.
Her vil den trådløst serieforbundne røgalarm aktivere alle røgalarmer i huset, så alle bliver vækket i tide og måske endda kan nå at gribe ind, inden røgen udvikler sig til en rigtig brand. Aftal eventuelt på forhånd, hvem der afsøger hvilken del af huset, hvis I skulle vågne en nat ved at røgalarmen er gået. Bare se efter den røgalarm, der blinker. Så ved I hvor røgen først blev opdaget.
Røgalarmen er udstyret med en testknap, som du bør aktivere med jævne mellemrum, for at sikre at den virker. Når batteriet er ved at være tom for strøm, lyder der en kort biptone for hver 40 sekunder. Fra signalet begynder at lyde og til batteriet er helt tomt, fungerer røgalarmen i yderligere 30 dage. Så sidder alarmen f.eks. i et mindre benyttet område af boligen, er der en god chance for, at du når at opdage, at batteriet er ved at løbe tør, selvom du f.eks. ikke kommer op på loftet hver dag.
Står du foran at skulle udskifte de eksisterende røgalarmer, eller ønsker du at sikre husstanden bedre, er denne røgalarm et rigtigt godt valg. Køb en til hvert af boligens rum og husk også de uudnyttede rum i boligen, hvor en brand ellers nemt kan opstå ubemærket.
LÆS OGSÅ: Tyverialarm test
Røgdetektor til husets alarmsystem
Har du installeret et moderne, trådløst alarmsystem som et af dem, vi har testet andet steds på dette site, er det en god ide også at installere en røgalarm, der kan arbejde sammen med systemet. Et god bud på sådan en er denne røgalarm fra Nuevo, der passer sammen med en række af de alarmsystemer, de også sælger på sitet.
Alarmen er batteridrevet og sender alarm til alarmsystemet via den samme trådløse forbindelse, som de øvrige sensorer (f.eks. dørkontakter og rumfølere) i systemet anvender. Du kan tilslutte flere røgdetektorer til alarmsystemet, så du på den måde kan sikre huset bedst muligt.
Både røg- og temperaturfølsom røgalarm
Røgdetektoren er både røg- og temperaturfølsom. Således reagerer den både på røg og hvis temperaturen overstiger 54 grader. Den kan også bruges uden alarmsystem og ved alarm udsender den en hyletone på 85 dB, hvilket nok skal vække alle, der sover i samme et lokale nær røgalarmen.
Designmæssigt ligner denne røgalarm også den traditionelle røgalarm, som vi kender så godt. Den bør monteres centralt i loftet i det område af boligen, den skal overvåge. Den indbyggede testknap bør aktiveres jævnligt, for at sikre at alarmen virker. Aktivering af testknappen trigger ikke alarmsystemet, kun den indbyggede sirene i røgalarmen.
Er batteriet ved at løbe tør, begynder røgalarmen at udsende et bip med jævne mellemrum. Lige før batteriet er helt tomt, intensiveres bippene, men mon ikke du har fået skiftet batteriet inden da.
Perfekt ekstrasikring af dit hjem
Har du allerede et trådløst alarmsystem af den slags, der sender besked til mobiltelefonen, er det værd at tilføje en trådløs røgalarm til rækken af sensorer, der kan aktivere alarmen. Derved bliver du også advaret, hvis der opstår røg- eller varmeudvikling, mens du ikke er hjemme. Det er rart at vide, når du forlader huset!
Verdens mindste røgalarm i moderne design
Synes du ikke om de store, klodsede runde dåser, som de fleste røgalarmer kommer emballeret i, så er der godt nyt med denne lille – faktisk verdens mindste – røgalarm fra JO-EL – model Invisible hedder den, selvom den nok nærmere er ”almostinvisible”.
For selvom den kun er 4 cm i diameter og 5 cm høj, så kan du da godt få øje på røgalarmen. Men den er bestemt ikke nær så stor en øjebæ, som de traditionelle røgalarmer er. Faktisk ligner den mest af alt, en eller anden form for udluftningskanal, som den sidder der midt i luftet.
Lille, højlydt og powerful røgalarm
Men selvom den er lille af størrelse, så giver den indbyggede sirene alligevel alarm med 85 dB målt i 3 meters afstand fra alarmen. Så den hyler virkelig igennem.
Alarmen leveres med indbygget batteri, der kan holde i op til 5 år. Det gør røgalarmen mere miljøvenlig end de traditionelle, hvor 9 Volts batteriet som regel skal skiftes mindst en gang hvert år.
En smart detalje ved denne alarm er, at den kan sættes på pause i op til 10 minutter. Det vil sige, at du kan nå at gøre noget ved røgudviklingen eller f.eks. slå røgalarmen fra i 10 minutter omkring det tidspunkt, hvor du forventer at skulle tage stegen ud af ovnen eller tænde op i brændeovnen.
Perfekt til en designmæssig opdatering
Har du ikke brug for nogle af de mere avancerede muligheder, som røgalarmerne har fået indbygget hen over de seneste år, er denne lille næsten usynlige røgalarm en god løsning. Den er nemat sætte op, tager ikke unødig opmærksomhed, er let at rengøre og du behøverikke tænke på, at skulle have trappestigen frem og skifte batteri lige med det samme.
LÆS OGSÅ: Trådløs alarm
Hvordan virker en røgalarm
De fleste røgalarmer anvender en optisk føler. Den optiske føler reagerer på den sløring, røgen i et lokale giver. Lidt ældre røgalarmer detekterer ioniserede røgpartikler ved hjælp af en lille radioaktiv kilde i røgalarmen. Men denne type er meget sjælden i dag, selv om den oftest ville varsle før den optiske føler kan nå at reagere.
Lidt dyrere røgalarmer fås med en særlig kuliltedetektor, der reagerer på øgede mængder af kulilte i luften. Den kan ligesom den ioniserede føler reagere på røgudvikling, før den bliver synlig i lokalet.
Alle røgalarmer skal være CE-mærkede
I dag skal alle røgalarmer og røgdetektorer være CE-mærkede, for at kunne sælges i Europa. I Danmark kræves der desuden en Varefakta-deklaration, såfremt røgalarmen detekterer ioniserede røgpartikler. Det skyldes det radioaktive indhold, en sådan røgalarm anvender. Mange producenter af optiske røgalarmer vælger dog også at få en Varefakta-deklaration på deres røgalarmer, fordi det er en form for officiel blåstempling af deres produkt.
Så er du i markedet for nye røgalarmer, er det vigtigt at du kontrollere, at de er CE-mærkede inden du køber dem.
Tid til at opgradere din røgalarm?
Som du kan se, er der sket meget med røgalarmer hen over de seneste år. Så er dine røgalarmer af ældre dato, burde du måske overveje at få dem opgraderet til en af de typer, vi har gennemgået her i artiklen.
Så kan du sove endnu bedre om natten!