Det er længe siden, at tyvene tog tyverialarmer alvorligt. De ved godt vagtselskabet ikke når frem i tide. Så i dag er du nødt til at gøre noget andet, for at gøre det ubehageligt for tyvene at bryde ind. Anskaf en røgkanon og sikr dit hjem med tågesikring.

Selv om antallet af indbrud i danske hjem for første gang i mange år er faldet, så er vi stadig det land i Skandinavien, der har suverænt flest indbrud. Således sker der 9 indbrud herhjemme for hver gang der sker et indbrud i Norge, mens vi ”kun” har 4 gange så mange indbrud herhjemme, som de har i Sverige.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Tyverialarmer skræmmer ikke

Men selv om antallet af indbrud er faldet, er det stadig ikke rart for de cirka 37.000 husstande, det går ud over – og tyvene er lige så frække, som de plejer at være. F.eks. skræmmer tyverialarmer dem ikke.Tyvene ved godt, at det er de færreste vagtselskaber, der når frem, før tyvene er over alle bjerge med tyvekosterne – også selv om de tager sig god tid.

Kun i de tilfælde, hvor tyverialarmen ringer til naboerne fremfor til et vagtselskab, når der nogen frem tids nok til at forstyrre tyvene eller få et glimt af deres flugtbil. Men den slags steder er nemme at spotte for tyvene, for der er der ikke noget logo for et vagtfirma på døren – og oftest tager tyvene chancen alligevel, for der er ingen garanti for, at naboen er hjemme.

LÆS OGSÅ: Låsesystemer & dørlaase

En røgkanon gør det ubehageligt at bryde ind

Er tyvene først kommet ind i huset, handler det om at stresse tyven og gøre det så ubehageligt at bryde ind som muligt. Her finde der et våben, som de færreste tænker på, at de rent faktisk kan installere i deres private hjem: Tågesikring.

Installerer du en røgkanon i f.eks. entreen eller et andet centralt rum, som tyvene er nødt til at skulle igennem, generer det tyvene i at komme rundt i huset eller i at finde den nemmeste vej ud, nemlig gennem en dør. Du kan også vælge at tågesikre det rum, hvor du har mest af værdi eller måske ligefrem installere flere tågekanoner rundt om i huset, der går af på en gang.

Tågen blænder, forvirrer og stresser tyven. Samtidig er røgen generende at indånde og gør det svært for tyvene at finde rundt. Derfor opgiver de måske helt at fortsætte indbruddet eller også begrænser den deres udbytte gevaldigt.

Tågesikring koster ikke så meget, som du tror

Tågesikring er ellers kun noget, der bliver installeret hos guldsmede, banker og andre virksomheder, der ligger inde med store værdier. Når man ser indslag fra steder, der er tågesikrede, kan man se, at røgen hurtigt spredes ud i hele lokalet, når først røgkanonen er blevet aktiveret. Så det må være noget meget dyrt udstyr, der ikke er til at komme i nærheden af for menig mand.Ja, selv mange mindre virksomheder tror, det koster mere end de er villige til at ofre på tyverisikring.

Men rent faktisk koster røgkanoner ikke mere end et nyt fladskærms-tv i god kvalitet. De kan selvfølgelig også fås dyrere, hvis du vil indhylle hele boligen i tåge indvendigt, men faktisk er tågesikring af selv et mindre område lige så effektivt.

Således vil de fleste tyve gå efter at komme ud af en af husets døre. Der kan de nemmere får tingene ud end gennem vinduet. Men gør du det svært at finde døren ud, tvinger du tyvene til at bruge vinduet og det vil oftest medføre, at de er nødt til at efterlade de større ting som f.eks. fladskærmen og husets bærbare computere.

LÆS OGSÅ: Tyverialarm test

Tre gode bud på røgkanoner

Så lad os se på tre gode bud på, hvordan du kan tågesikre dit hjem med røgkanoner. Vi har fundet tre forskellige modeller, der kan tågesikre alt fra et lille område og helt op til et storcenter – vel at mærke uden at vi springer budgettet for, hvad der er økonomisk muligt for en ganske almindelig husholdning.

Tågesikring af et mindre område

Vi starter ud med den mindste løsning, nemlig en Foqus Tågekanon til en pris hvor alle kan være med. Det er den ideelle løsning, hvis du vil totalsikre et mindre rum i boligen eller punktsikre et område i et større lokale som f.eks. stuen.

Dens lille størrelse gør det nemt at installere røgkanonen hvor som helst. Den reager på input fra en tyverialarm eller bevægelsessensor og kan fylde et rum på op til 25 kvadratmeter eller indhylle et tilsvarende område i et større lokale med røg i løbet af under et minut. Tilmed kan den programmeres til at skyde flere gange, så tågesikringen kan opretholdes over en længere periode.

Installerer du tågekanonen her i entreen eller bryggerset, kan du effektivt sløre tyvenes flugtvej eller tvinge dem til at tage en udgang, der øger deres risiko for at blive opdaget. Du kan også vælge at installere den i f.eks. soveværelset eller et andet lokale, hvor du gemmer dine vigtigste værdigenstande eller indhylle fladskærm og andet elektronikudstyr med tåge i et større lokale som f.eks. stuen.

Røgkanonen skal sættes op af en autoriseret installatør, da den tilsluttes huset elinstallationer direkte. Havde der været et almindeligt stik på, ville tyven jo nemt kunne uskadeliggøre røgkanonen bare ved at trække stikket ud af kontakten. Til gengæld er det nemt at genfylde røgkanonen efter brug. Alt hvad du skal gøre er, at sætte en refill-patron med ny tågevæske i kanonen.

Røgkanon til større eller flere rum

Vil du tågesikre et større område af boligen, er VALI V10 et godt valg. Her får du en røgkanon, der kan tågesikre op til 405 kvadratmeter på bare 30 sekunder. Det betyder, at du i praksis vil kunne indhylle et stort område af din bolig med røg i løbet af kort tid. Det blænder tyven og gør det meget besværligt og ubehageligt at færdes i det røgfyldte lokale.

Røgen som denne røgkanon producerer er hvid, meget tæt, ekstrem tør og meget irriterende at indånde uden at være skadelig for hverken husdyr eller elektronik. Samtidig har den en af markedets længste ”hang-times”, hvilket betyder, at røgen bliver hængende længe i lokalet – helt op til 45 minutter.

Røgkanonen har indbygget tæthedsmåler, der hele tiden måler, hvor tæt røgen i lokalet er. Derved er du sikret optimal tågesikring i lokalet hele tiden, lige indtil der er nogen, der slukker for alarmen.

Fylder næppe hele huset med røg

I praksis skal du dog nok ikke forvente, at du kan indhylle hele huset i røg med denne røgkanon. For røgen trænger langsommere igennem smalle døråbninger og kan naturligvis ikke forcere en lukket dør. Så skal du udnytte røgkanonen bedst muligt, skal den naturligvis installeres tættest på det sted, du ønsker at beskytte bedst – og så spreder røgen sig ellers rundt i huset derfra.

Du kan også vælge at installere røgkanonen i det rum, du ønsker bedst sikret – for jo mindre lokale den skal fylde med røg, jo hurtigere opnår du maksimal tågesikring i lokalet. Den tætte røg vil helt afholde tyven for at bevæge sig ind i det pågældende lokale, så du slipper også for at få gennemrodet skuffer, skabe og andre gemmer i det værelse, du har valgt at tågesikre.

Sabotagesikret

VALI V10 er sabotagesikret, så tyven ikke kan sætte tågekanonen ud af spil, selvom han når at opdage den, inden den går af. Derfor skal denne røgkanon – ligesom Foqus-røgkanonen – også installeres af en autoriseret installatør, fordi den også skal sættes direkte til husets elinstallation.

Har røgkanonen været aktiveret er du også nødt til at skulle have en fagmand ud og genopfylde den. Så i forhold til Foqus er denne røgkanon lidt mere besværlig at have med at gøre i hverdagen, men den dækker også et meget større område end Foqus-røgkanonen.

Den helt vilde løsning

Lad os slutte denne lille gennemgang af røgkanoner til tågesikring af med en af de mere vilde løsninger, nemlig PROTECT 2200, der kan fylde op til 2200 kvadratmeter med røg på under et minut – vel at mærke uden at den prismæssigt kommer udover, hvad en almindelig familie vil kunne finde penge til, hvis det virkelig betyder noget for dem.

Faktisk har denne røgkanon tågevæske nok i væskedunken til at fylde hele 13200 kvadratmeter med røg, men en stor del af kapaciteten bruges på en vedligeholdelsesfunktion, der sikrer total tågesikring i op til 11 minutter efter aktivering.

Når producenten lover total tågesikring, så mener de det. Røgen fra denne tågekanon er af samme hvide, uigennemtrængelige og meget tørre slags, som VALI V10 udsender. Samtidig bliver tågen hængende længe efter at tågekanonen er holdt om med at vedligeholde tågesikringen. Det gør det ekstremt svært for tyven at orientere sig og erfaringerne viser, at tyvene straks forsøger at flygte igen af samme vej, som de kom ind – uden at tage nogle tyvekoster med sig. De skal bare ud!

Du kan også vælge at indstille tågekanonen til at producere tåge til et mindre område end de maksimale 2200 kvadratmeter. Dermed forlænger du den tid, tågekanonen kan opretholde maksimal tågesikring efter aktivering.

LÆS OGSÅ: Indboforsikring

Jo mere åbent, jo bedre

Selvom denne tågekanon producerer enormt meget røg, så skal du nok ikke forvente, at du kan tågesikre hele boligen med den. Igen sætter smalle døråbninger begrænsninger for, hvor nemt røgen kan fordele sig gennem huset og selv den kraftigste røgkanon kan ikke forcere en lukket dør.

Men har du et meget åbent boligareal, kan du nemt fylde store dele af det med røg på rekordtid. Jo mere åbent og jo færre smalle passager, jo bedre.

Tågekanonens kapacitet gør den også velegnet til sikring af det åbne kontormiljø eller en lagerhal i en virksomhed. Faktisk er der også mange storcentre, der anvender den, så der er virkelig tale om en kraftig røgkanon.

Ligesom de andre tågekanoner kræver denne også, at du får den monteret af en autoriseret el-installatør. Men til gengæld kan du selv fylde den op igen, når den har været aktiveret. Det sker ved at udskifte væskebeholderen, der på det nærmeste ligner en meget stor tonerpatron på 3 liter. Bare tag den tomme beholder ud af tågekanonen, klik forsyningsslangerne af og sæt den nye beholder i røgkanonen.

Tågesikring er vejen frem

Som du kan se, er tågesikring af hjem og erhverv ikke forbeholdt guldsmede og andre, der arbejder med værdifulde materialer. De er til at komme i nærheden af for alle og enhver.

Selv en lille men strategisk rigtigt placeret røgkanon, kan gøre livet så surt for tyven, at de enten opgiver deres forehavende eller ikke får alt det med sig, som de gerne ville have haft. Så i viften af våben mod indbrud er tågesikring mere lige til højrebenet og mere effektiv end du havde regnet med.

Kunne det ikke være smart hjemme hos jer?

Author

2 Comments

  1. Christine Schertiger Reply

    Hej Jeg er ved at bygge nyt hus og jeg ønsker at få røgkanoner instaleret.

Write A Comment