Det skal bestemt ikke være nogen hemmelighed, at Y-stolen er én af de største succeser som Hans J. Wegner nogensinde har tegnet og det er derfor også primært dén stol, som de fleste danskere kender ham for.

Der er flere gode grunde til, at denne stol er gået hen og blevet så populær som den er, men det er dog i høj grad som følge af dens meget klassiske udtryk og samtidig er den også velegnet som spisebordsstol, hvor man nemt vil kunne sidde flere timer ved bordet, da den er særdeles behagelig og komfortabel – det er selvfølgelig også årsagen til, at der er så mange, der vælger Y-stolen som deres spisebordsstol.

Én af de helt særlige kvaliteter ved Y-stolen, som også er dét, som rigtig mange danskere ser som den største kvalitet er, at den har en rigtig god bevægelsesfrihed, der giver dig mulighed for at sidde som du lyster og samtidig sidde komfortabelt.

Hvis du er på jagt efter en klassisk og lækker spisebordsstol, hvor der har været fokus på at gøre den perfekt ned til den mindste detalje, så er der ikke nogen tvivl om, at Y-stole vil være et oplagt valg for dit vedkommende, da det lige netop er disse ting, der bedst beskriver Y-stolen fra Hans J. Wegner.

Intet er overladt til tilfældighederne, når det kommer til Wegner Y stol

Der skal bestemt ikke være nogen tvivl om, hvorvidt Hans J. Wegner overlod noget til tilfældighederne eller ej, for det gjorde han bestemt ikke – intet kunne falde ham mere fjernt end at overlade noget til tilfældighederne, da han satte en særlig dyd i, at have styr på det hele fra ende til anden.

Det beviste han blandt andet også ved at være involveret meget mere i produktionen af hans Y-stol end hvad andre designere normalvis er i forbindelse med produktionen af deres møbler.

Derfor var det heller ikke noget almindeligt forhold, der var mellem designer og snedker, men derimod et meget intenst samarbejde og forhold, der blandt andet resulterede i, at Hans J. Wegner i en periode valgte at flytte ind i Carl Hansens hus på Fyn, hvilket han gjorde for at kunne følge alle processer på fabrikken på absolut tætteste hold, så han kunne sikre sig, at det hele blev perfekt.

Den primære årsag til, at han gjorde dette var, at han ikke ønskede at der skulle gås på kompromis med noget som helst – og da slet ikke det endelige resultat, hvorfor det også være i de sidste og mest kritiske uger af produktionsprocessen, at Hans J. Wegner valgte at flytte ind hos Carl Hansen.

Han ønskede at det endelig resultat skulle blive perfekt og at der skulle være fokus på den absolut mindste detalje, hvorfor han også personligt overså alle dele af produktionen frem til den endelige lancering af Y-stolen, hvilket skete i 1950.

Det er sådanne historie, der er med til at bevise at Hans J. Wegner var en arkitekt og designer, der havde stor respekt for hans håndværk og ikke ønskede at levere halvhjertede og halvfærdige møbler til de forbrugere eller virksomheder, der endte med at købe hans møbler og derfor kan du også være sikker på, at Y-stolen er perfekt ned til den mindste detalje, for det har bestemt været af høj prioritet for Wegner.

Wegner Y stol er velegnet som en behagelig og komfortabel spisebordsstol

I sin tid blev Y-stolen selvfølgelig tegnet og fremstillet med det formål, at den skulle bruges som en spisebordsstol og derfor er det helt og klart også det formål som stolen tjener bedst, men det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at den ikke kan bruges til andre ting end blot at være en lækker spisebordsstol.

Der er eksempelvis også rigtig mange, der bruge den som deres stol til hjemmekontoret, da den – som sagt – er meget komfortabel og du kan sagtens sidde i stolen i flere timer i streg uden at det giver problemer og skaber ubehag el.lign.

Du kan også finde et Wegner sofabord som passer perfekt sammen med Y-stolen.

Endvidere, så er det også set op til flere gange, at folk bruger dem som fritstående stole eller sammen med et lille bord, hvor der så er mulighed for at sidde og nyde en kop kaffe eller en kop te.

Som du nok godt kan se, så er der mange anvendelsesmuligheder, når det kommer til Y-stolen fra Hans J. Wegner, men det ændrer dog ikke på, at det primært er meningen, at den skal bruges som spisebordsstol.

Du kan derfor være helt sikker på, at du har fundet den rigtige stol, hvis du er på jagt efter et sæt nye spisebordsstole, og ved at vælge den nye udgave i NCS-farver, så har du oven i købet mulighed for at vælge stolene i en farve, som passer sammen med dit spisebord, da en række Y-stole i sort eksempelvis ville se rigtig godt ud sammen med et hvidt spisebord.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at den almindelig og oprindelig Y-stol passer sammen med stort set alle former for spiseborde, hvad end det er af træ, glas eller noget helt tredje – og det samme gør sig gældende med farverne, så hvad end det er sort, hvid eller grønt, så passer Y-stolen rigtig godt til dit spisebord.

Du vil aldrig komme til at fortryde, at du investerer i et sæt lækre Y-stole til dit spisebord, for ikke nok med, at de ser rigtig godt ud, så sidder du også uhyre godt i dem, hvorfor det er det tætteste, du kommer på en perfekt spisebordsstol.

Y-stolen kan fås i et utal af variationer

Efter det er blevet muligt at erhverve en udgave af Y-stolen i NCS-farver, så betyder det selvfølgelig også, at der er mulighed for at erhverve stolen i et væld af forskellige variationer og kombinationer, hvorfor du med garanti også kan finde en eller flere variationer, som du mener passer sammen med dit spisebord, dit skrivebord eller hvor end du har intentioner om, at du skal bruge den respektive Y-stol henne.

Faktum er dog, at du kan være helt sikker på at du kan finde én eller flere variationer af Y-stolen fra Hans J. Wegner, som du mener passer sammen med dit bord, hvad end det er et skrivebord eller et spisebord, og som samtidig også lever op til dine forskellige krav og behov i forhold til alt lige fra farver, materialer, efterbehandling og lignende.

Det er de absolut færreste, der ikke vil kunne finde en passende variation af den særdeles populære spisebordsstol fra Hans J. Wegner.

Hvem er personen bag Y-stolen? Hvem er Hans J. Wegner?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at det er de absolut færreste danskere, der ikke ved hvem Hans J. Wegner er.

Det skyldes selvfølgelig at han har opnået en særdeles stor popularitet blandt de danske forbrugere og virksomheder, men det skal dog understreges, at hans popularitet strækker sig meget længere end dét, da han også er et anerkendt navn i store dele af verden, hvor hans mange møbler også bliver solgt i stor stil.

Du kan f.eks finde en Wegner sofa i Tokyo eller en Wegner lænestol i New York. Dette er blot eksempler, da du kan få hans møbler i nærmest hele verdenen.

Selvom han har designet rigtig mange møbler gennem sin designkarriere, så er der selvfølgelig et mindre udvalg af hans møbler, som for alvor er slået igennem og derfor også kan tolkes som rigtige klassikere den dag i dag.

Her er der blandt andet tale om Kinastolen fra 1944, Påfuglestolen fra 1947, og Den Runde stol fra 1949 (denne stol blev desuden meget hurtigt berømt i hele verden, da den blev brugt i en TV-debat 1960 i USA mellem Kennedy og Nixon), men det er dog ikke dem alle, for der er også rigtig mange, der kender til Hans J. Wegner på baggrund af følgende stole: Y-stolen fra 1950, Jakkens Hvile fra 1953, Pøllestolen fra 1960 og Armstol fra 1965.

Hans J. Wegner (Hans Jørgensen Wegner) blev født d. 2. april 1914 i Tønder, der er en mindre by i Sønderjylland. Allerede som 17-årig (i 1931) blev han færdiguddannet til snedker, hvorefter han arbejdede med snedkerfaget frem til 1936, hvor han valgte at starte på Kunsthåndværkerskolen i København, hvor han studerede frem til 1938.

Efter han blev færdig på Kunsthåndværkerskolen i København skulle der ikke gå mere end to år, inden han landede en opgave af de helt store, da han fik tilbuddet om at designe møblerne til Arne Jacobsens rådhus i Århus, som var en opgave, der for alvor fik sat hans navn på landkortet.

Det var også i 1940, at han valgte at springe ud som selvstændig møbelarkitekt og designer og fra 1940 og frem designede han et væld af møbler og øvrige produkter til danske virksomheder, der efterfølgende blev sendt ud på det danske marked, hvor de danske forbruger også fik mulighed for at købe dem – det var dog selvfølgelig ikke alle møbler, der var tegnet til en bestemt virksomhed først.

Author

Write A Comment