Wegner gyngestol

Rate this post

Hans J. Wegner er én af de mest populære danske møbelarkitekter og designere, der nogensinde har levet.

Han har designet et væld af forskellige møbler og diverse andre former for interiørprodukter. Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at det primært er hans mange stole, som for alvor har været med til at gøre ham kendt.

Hans portefølje af stole tæller blandt andet Kinastolen fra 1944, Påfuglestolen fra 1947, Den Runde stol fra 1949 såvel som Y-stolen fra 1950, Jakkens Hvile fra 1953, Pøllestolen fra 1960 og Armstol fra 1965 – du kender med garanti til flere af dem, og måske ejer du endda én eller flere.

Der er rigtig mange, der er dybt forelsket i hans mange stole og deriblandt også hans store udvalg af gyngestole, som ikke blot er kendte og værdsatte her i Danmark, men faktisk i store dele af verden, hvor Hans J. Wegner også er blevet et særdeles stort navn.

Hvis du er på jagt efter en gyngestol fra Hans J. Wegner, så er du kommet til det rette sted, for nedenfor finder du et udvalg af hans mest populære gyngestole, der – som sagt – ikke kun er populære blandt danske forbrugere, men faktisk er eftertragtede i store dele af verden – specielt i USA er de blevet rigtig glade for dansk og skandinavisk design.


venus no1 boxmadras trekvart seng sort 140x200

jupiter 140x200 trekvart elevationsseng


jupiter kontinental trekvart seng

Fredericia Furniture J16  Wegner Gyngestol

Fredericia Furniture J16
15.711 kr.

Her er der tale om en smuk og elegant gyngestol, der er designet af den danske designer og møbelarkitekt Hans J. Wegner.

J16 er én af de største klassikere blandt de mange gyngestole, som Hans J. Wegner har tegnet og sendt på markedet i samarbejde med diverse producenter gennem årene.

Denne stol blev lanceret tilbage i 1944 og lige siden har den faktisk været i produktion, hvilket blot bevidner om, at der er tale om en særdeles populær gyngestol, som ikke just er dalende i hverken salg eller popularitet, hvilket også er ganske forståeligt, når man tager et kig på den smukke gyngestol.

J16 har nemlig et meget enkelt og klassisk udtryk, og derfor passer den i ethvert dansk hjem, hvad end du foretrækker at indrette dig moderne eller klassisk.

På lige fod med alle hans andre stole, så var det en stor prioritet for Hans J. Wegner at give J16 en stor bevægelsesfrihed i designet, hvilket man bestemt ikke kan være i tvivl om, at gyngestolen i særlig grad rummer.

Den måler 107 cm. i højden, kan bryste sig af en bredde på 63 cm. og en dybde på 93 cm., mens sædehøjden lyder på godt og vel 42 cm.

Du kan enten vælge et sæde i sort- eller naturflet, mens du har mulighed for at vælge mellem forskellige træsorter samt overfladebehandlinger.


PP Møbler 124 Wegner Gyngestol

PP Møbler 124 Wegner Gyngestol
40.375 kr.

PP Møbler 124 Wegner gyngestol er fremstillet i massiv ask, mens både sæde- og rygflade er lavet af flettet flagline med tilhørende løse puder.

Den har mange år på bagen, da den for første gang blev sat i produktion hos møbelproducenten, PP Møbler tilbage i 1984.

Der har aldrig rigtig været nogen tvivl om, at Hans J. Wegner altid har været god til at finde inspiration fra den amerikanske Shaker-tradition, når det kommer til hans gyngestole, og 124 i samarbejde med PP Møbler er heller ikke nogen undtagelse, da den markerer dette aspekt meget tydeligt.

124, der bliver fremstillet af PP Møbler, illustrerer på bedste vis Hans J. Wegners fokus på kvalitet i idé, form, funktion såvel som håndværksmæssig forarbejdning.

Det skal dertil også siges, at der er tale om en gyngestol, der blot bliver flottere og flottere med tiden, hvorfor du ikke skal være bange for, at den kun har en begrænset levetid.

Du vil nemlig opleve, at træet med tiden vil begynde at patinere og det vil blot gøre den smukke gyngestol endnu flottere at kigge på.

124 af Hans J. Wegner kan desuden bryste sig af en bredde på 75 cm., en dybde på 88 cm. såvel som en højde, der lyder på 108 cm.

Sædehøjden på 124 lyder på godt og vel 40 cm.


PP Møbler 126  Wegner Gyngestol

126 fra PP Møbler og Hans J. Wegner er forløberen til den gyngestol, der bliver nævnt ovenfor: 124.

Gyngestolen blev designet tilbage i 1983, hvorfor den efterhånden har mange år på bagen – oprindeligt blev den dog lavet til SE-udstillingen, der blev afholdt tilbage i 1984.

I første omgang blev stolen dog fravalgt og derfor nåede den heller ikke udstillingen fordi PP-grundlægger og daværende snedkermester mente, at den for “tantet”.

Det betyder også, at stolen først blev sat i produktion i 2010, da Ejnar Pedersens barnebarn og nuværende snedkermester mente at den var Hans J. Wegners mest komfortable stol nogensinde.

Det har nok også noget at gøre med, at det er Hans J. Wegners første fuldpolstrede gyngestol.

Det primære fokus med designet af denne stol var at skabe en gyngestol med en optimal komfort, hvorfor rygpolstringen er blevet tilpasset kroppen på ergonomisk korrekt vis, hvilket også betyder, at den fungerer som støtte for både rygge og nakke.

Den bliver fremstillet i eg og ask, og bliver efterbehandlet med enten med sæbe, klar bioolie/hvid bioolie eller lakeret, alt efter hvad kunden ønsker.

Stolen måler 75 cm. i bredden, 88 cm. i dybden samt 115 cm. i højden.

Dertil har den også en sædehøjde, der lyder på 40 cm., hvorfor den har en rigtig god størrelse til stuen eller hvor end du ønsker at have den stående.

 

Hvem er Hans J. Wegner? Hvad er han kendt for?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at der ikke er mange danske arkitekter og designere, der kan måle sig med Hans J. Wegner, da han – uden tvivl – er ét af de største danske navne indenfor sin branche, hvilket både omfatter design af møbler,  diverse former for interiørprodukter og tilmed også bygninger.

Det er ikke kun her i Danmark og den øvrige del af Skandinavien, at Hans J. Wegner har opnået en stor popularitet, hvilket han både formåede at gøre i hans egen levetid, men i særdeleshed efter hans død er det gået stærkt med salget af hans produkter, hvilket både gør sig gældende for hans mange møbler og hans interiørprodukter.

Det er de færreste danskere, der ikke allerede ejer et produkt fra Hans J. Wegner og dem, der ikke gør har det med garanti stående på deres liste over møbler, som de drømmer om at have stående i hjemmet.

Hans J. Wegner (Hans Jørgensen Wegner) blev født d. 2. april 1914 i Tønder og allerede i 1931 kunne han bryste sig af, at være uddannet snedker, hvilket han blev som 17-årig.

Ydermere, så valgte han at studere ved Kunsthåndværkerskolen i København fra 1936-1938, og allerede to år efter han graduerede fra Kunsthåndværkerskolen fik han tilbuddet om, at kunne designe møbler til f.eks. Arne Jacobsens rådhus i Århus, hvilket han gjorde fra 1940 til 1943.

I samme periode arbejdede han også som selvstændig arkitekt og var samtidig ansat som lærer ved Kunsthåndværkerskolens Møbelskole, hvor han lærte fra sig med hans store viden og erfaring med møbeldesign.

Det var dog kun frem til 1940, at han var selvstændig, da han herefter begyndte at tegne møbler til diverse danske virksomheder.

Det var dog ikke kun møbler, som han tegnede, men dertil tegnede han også både sølvtøj, tapeter og flere lamper.

Blandt hans mest populære produkter, hvis man ser bort fra hans mange hundrede møbler, der er blevet sendt på markedet i løbet af årene, så finder man blandt andet hans meget berømte Hejsependel, der for første gang blev vist frem på Snedkermestrenes Efterårsudstiling i 1962, og som fortsat bliver produceret af den danske belysningsproducent Pandul.

Det samme gør sig desuden også gældende for den meget populære OPALA-serie, som Hans J. Wegner oprindeligt fik til opgave at designe for Hotel Scandinavia i København, men der kom ganske enkelt så stor efterspørgsel på denne serie, at Hans J. Wegner valgte at få OPALA-serien sendt ud på markedet, hvor almene forbrugere også kunne købe den.

Det bevidner også om, at Hans J. Wegner kunne meget andet end blot at tegne møbler, der formåede at skabe en stor popularitet, men der skal dog ikke være nogen tvivl om, at hans primære kompetence var at tegne møbler og det var også det han brugte den primære del af hans aktive designkarriere på at gøre, hvilket – kan man se nu – også var meget fornuftigt.

Primært kendt for hans mange stole

Selvom Hans J. Wegner også designede rigtig mange andre produkter end møbler, så var det primært hans møbler, som han er blevet kendt for.

Der var dog særligt én form for møbel, som han særligt er blevet kendt for og det er selvfølgelig hans mange stole, som han gennem hans aktive designkarriere formåede at designe rigtig mange hundredvis af, hvorfor der med garanti også kan finde én eller flere stole fra Hans J. Wegner, som du godt kan lide.

Som nævnt allerede i starten af denne artikel, så er der dog en mindre gruppe af stole, som han særligt blev kendt for.

Det er blandt andet Kinastolen fra 1944, Påfuglestolen fra 1947, og Den Runde stol fra 1949 (denne stol endte desuden med at blive verdensberømt, da den er blevet brugt i en TV-debat i 1960 i USA mellem Kennedy og Nixon).

Det er dog ikke det hele, for han er også blevet kendt for Y-stolen fra 1950, Jakkens Hvile fra 1953, Pøllestolen fra 1960 (er også kendt som Oxchair og er én af hans mest populære stole til dato) og Armstol fra 1965.

Der er også mange der har en Wegner sofa eller Wegner lænestol stående i boligen eller virksomheden.

Museum indrettet til ære for Hans J. Wegner i Tønder

Som tidligere nævnt, så blev Hans J. Wegner født i Tønder tilbage i 1914, og de er naturligvis stolte af, at have været hjemby og fødeby til så dygtig og anerkendt en designer og møbelarkitekt som Hans J. Wegner er.

Derfor har de valgt at indrette et museum til ære for Wegner og det er ikke hvilken som helst form for bygning, som de har valgt at lave om til et museum, der er dedikeret til Hans J. Wegner.

Det er nemlig det gamle vandtårn, der er blevet lavet om til et museum, der er fyldt med møbler, der er designet af Hans J. Wegner og fremstillet af et bredt spektrum af forskellige producenter.

Hvis man gerne vil opleve en masse af hans møbler, så kan man gå en tur gennem vandtårnet, hvor man på hver etage vil blive præsenteret for flere af Hans J. Wegners møbler.

Det er en fantastisk oplevelse, hvad end du har interesse for dansk møbeldesign eller ej, men det er selvfølgelig i høj grad hvis du har interesse for dansk møbeldesign og -historie.

Danmarks mest kreative og produktive danske møbeldesignere

Hans J. Wegner kan bryste sig af rigtig mange ting, hvilket blandt andet inkluderer at være de mest kreative og produktive danske møbeldesignere.

Det bliver desuden understreget ved de mange store designanerkendelser, som han gennem årene har vundet, hvilket blandt andet inkluderer Lunningprisen, The 8th International Design Award, Osaka, Japan 1997.

Derudover kan han også bryste sig af at være æresmedlem af Akademiet for de Skønne Kunster 1995 og æresdoktor ved Royal College of Art, London 1997.

Der er desuden også rigtig mange store designmuseer hele verden over, som udstiller hans møbler, hvilket blandt andet inkluderer The Museum of Modern Art i New York såvel som Die Neue Sammlung i Münichen – det er blot en lille del af de store museer, der udstiller hans møbler, hvilket igen bevidner om, at han er en meget anerkendt designer og møbelarkitekt, og at hans popularitet ikke kun er begrænset til de danske forbrugere.

Det er dog ikke kun hans kreative side, der har været med til at skabe den store popularitet, som han kan bryste sig af – og desuden også allerede kunne bryste sig af da han levede.

Det er lige så meget hans store produktivitet, der har været med til at skabe et stort navn omkring ham og hans møbler, da han eksempelvis har designet mange hundrede stole – det er ikke dem alle, der har opnået en lige stor succes, men de har dog allesammen været med til at give ham en generel succes hele verden over!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑