Sidst opdateret den

Der er ikke nogen tvivl om, at Børge Mogensen er én af de mest kendte og prominente møbelarkitekter og designere af dansk oprindelse.

Der er ikke mange andre danske møbelarkitekter og designere, der kan måle sig med hans popularitetsniveau.

Blandt hans mest kendte møbler finder du blandt andet den afsindigt populære Tremmesofa såvel som Den Spanske stol og Øreklapstolen, som også er designet af Børge Mogensen, men han har også designet et bredt spektrum af øvrige møbler i sin designperiode.

Han har desuden også samarbejdet med et bredt spektrum af forskellige danske møbelproducenter, hvilket blandt andet inkluderer Fredericia Furniture, Fritz Hansen og Søborg Møbelfabrik, som sammen med formåede at skabe rigtig mange møbelklassikere, der er og har været populære helt frem til den dag i dag.

På denne side finder du et udvalg af hans mest populære sofaer, så det er et rigtig godt sted at starte, hvis du er på jagt efter en ny Børge Mogensen sofa.
[one_third]

Fredericia Furniture 2332 BM 2-Pers Sofa
[/one_third]

[one_third]

Fredericia Furniture 2212 BM 2-Pers Sofa
[/one_third]

[one_third_last]

Fredericia Furniture 2208 BM 2-Pers Sofa
[/one_third_last]

[one_third]
Fredericia Furniture 2332 BM 2-Pers Sofa[/one_third]

[one_third]
Fredericia Furniture 2212 BM 2-Pers Sofa[/one_third]

[one_third_last]
Fredericia Furniture 2208 BM 2-Pers Sofa[/one_third_last]

Fredericia Furniture 2192 BM 2-Pers Sofa
Fredericia Furniture 2192 BM 2-Pers Sofa

Fredericia MODEL 2214

Fredericia MODEL 2214 blev tegnet af Børge Mogensen tilbage i 1946 og er en fast polstret sofa. Han fandt inspirationen til den meget karakteristiske, skulpturelle skålform, der endvidere er blevet udstyret med både arm- og ryglæn i ens højde i hans Tremmesofa, som han selv tegnede til Snedkerlaugets Møbeludstilling i København et år tidligere.

Denne sofa skulle senere skulle vise sig at blive én af hans mest populære sofaer og møbler i det hele taget.

Derfor kan man nærmest betragte Fredericia MODEL 2214 som en videre bearbejdelse af den føromtalte Tremmesofa, som er meget tidløs med sine stramme og afklarede former.

Endvidere, så er der mulighed for at vælge mellem både læder og stof.

Den har en længde på 152 cm., en dybde på 77,5 cm., en højde på 80 cm. såvel som en sædehøjde på 40 cm.

Der er brugt flere forskellige træsorter til sofaen: Eg ubehandlet, eg hvidpigmenteret lak, eg klar lak, sortlakeret, mahogni.

Fredericia Furniture 2332 BM 2-Pers Sofa

Fredericia Furniture 2332 BM
42.445 kr.

Her er der tale om en smuk og enkel sofa, der er designet af Børge Mogensen. Mere specifikt, så blev Fredericia Furniture 2332 designet tilbage i 1971, og det betyder – desværre – også, at denne sofa blev én af hans sidste.

Dog er der også tale om en sofa, der med sit fuldstændig rensede og rene udtryk virkelig afslutter hans livslange stræben efter enkle og stilrene møbler.

Fredericia Furniture 2332 passer perfekt ind i enhver indretning, og den gør sig blandt andet gældende som både stue- og kontormøbel.

Polstringen på sofaen er ligeledes ikke kun valgt med den vision, at den skal være smuk, men samtidig skal det også være behageligt at sidde ned i sofaen i timevis.

Fredericia Furniture 2332 bliver fremstillet i egetræ af ypperste kvalitet og måler 78 cm. i højden, 148 cm. i længden, 78 cm. i dybden såvel som 43 cm. i sædehøjden.

[URIS id=3035]

Fredericia Furniture 2212 BM 2-Pers Sofa

Fredericia Furniture 2212 BM
85.845 kr.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at Børge Mogensen har lavet rigtig mange sofaer gennem sin aktive designperiode.

Her er der dog tale om en smuk og klassisk Børge Mogensen sofa, som blev designet tilbage i 1962 med den intention, at den skulle bruges i hans eget private hjem i Gentofte, hvorfor der blandt andet kom meget fokus på sofaens stramme visuelle form, der kræver et udsøgt polstringsarbejde og de bedste materialer.

På lige fod med øvrige sofaer fra Børge Mogensen, så er der selvfølgelig også tale om en sofa, der emmer af høj kvalitet og godt håndværk, hvilket blandt andet også er med til at skabe det stilrene og tidløse udtryk.

Fredericia Furniture 2212 vil passe perfekt ind i den moderne indretning og er ideel i forbindelse med afslapning i stuens ene hjørne.

Målene lyder som følgende: H 80 cm. x L 158 cm. x D 81 cm. x Sh 43 cm.

[URIS id=3038]

Fredericia Furniture 2208 BM 2-Pers Sofa

Fredericia Furniture 2208
69.415 kr.

Her er der tale om en rigtig fin og enkel sofa, der er designet af Børge Mogensen tilbage i 1963.

Der er fundet inspiration til Fredericia Furniture 2208 mange steder, men den er dog primært inspireret af hans læremester Kaare Klints sofaer tilbage fra 1920’erne, hvilket blot er med til at gøre sofaen endnu mere karakteristisk.

Den passer perfekt til dig, der er på jagt efter en sofa til det mindre sofahjørne, og den kan desuden være med til at skabe et elegant og stilrent udtryk i ethvert hjem – uanset hvordan det er indrettet udover.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at Fredericia Furniture 2208 er et enestående møbel, der både emmer af kvalitet og godt håndværk.

Dette er for alvor én af de Børge Mogensen sofaer, der har skrevet sig ind i dansk møbelhistorie, hvorfor det i sandhed er en tidløs klassiker, som ser fantastisk ud i ethvert hjem.

[URIS id=3044]

Fredericia Furniture 2002 NO. 1

Fredericia Furniture 2002
27.805 kr.

Der er bestemt ikke mange sofaer, der kan konkurrere med Fredericia Furniture 2002, der er en smuk og lavrygget Børge Mogensen sofa og fremstillet af Fredericia Furniture tilbage i 1955.

Den er lavet i et tidsløst og lækkert design, som altid har ligget højt på listerne over moderne møbler, og dens design er formentlig også noget der aldrig går af mode. Den kan passe ind i langt de fleste stuer, hvad enten indretningsstilen er klassisk eller moderne.

Denne sofa fås i flere forskellige farver, så det er nemt at skille sig ud fra de klassiske sofafarver eller finde en der passer til resten af sine møbler.

Fredericia Furniture 2002 NO. 1 er en 2 personers sofa og dette eksempel har grå polstring og fire ben i lyst træ.

Den måler 83 cm. i højden, 143 cm. i bredden og 86 cm. i dybden.

[URIS id=3048]

Hvem var Børge Mogensen?

Det er de færreste danskere, der ikke kender til Børge Mogensen, der – uden tvivl – er én af de mest kendte og prominente designere og møbelarkitekter af dansk oprindelse.

Han er kendt for et hav af forskellige møbler og er desuden også kendt for at være ham, der formåede at sætte rigtig mange kvalitetsmøbler til fornuftige priser ind i de danske hjem hele landet over, da han var leder af FDB’s tegnestue gennem 1940’erne, men det er dog i særdeleshed hans møbler fra sin private tegnestue, som han fortsatte med at skabe gennem både 1950’erne og 1960’erne, som han er blevet mest anerkendt for – og det er også først her, at der er blevet skabt rigtig mange klassikere.

Endvidere, så er der rigtig mange møbler at vælge imellem, som er designet af Børge Mogensen, for man kommer ikke udenom at han var en særdeles produktiv designer, som altid sørgede for, at få nedfældet sine idéer – hvad end han ikke havde andet end en blyant og et stykke krøllet serviet ved hånden.

Han blev designer og møbelarkitekt med den vision, at han gerne ville skabe enkle, praktiske møbler, der samtidig også skulle være så tilpas beherskede, at de ikke var med til at dominere menneskets frie livsudfoldelse.

Derfor var han også altid meget efter de af hans kolleger, der var lidt for gode til blot at jagte modeluner, ignorere brugsværdien eller gå på kompromis med den langsigtede holdbarhed af deres møbel.

I stedet for at se det som de begrænsning det egentlig er, så brugte han det i stedet som et kreativt værktøj, og han afveg derfor også meget sjældent fra at bruge massivt træ, som – uden tvivl – var et materiale han elskede i alle dets afskygninger og det er selvfølgelig også derfor, at han brugte det i forbindelse med så mange af hans møbler.

Mere specifikt, så er det faktisk de færreste af hans møbler, der ikke er fremstillet i massivt træ, hvilket selvfølgelig bevidner om, hvor meget han elskede det og hvor dygtig var han til at udnytte materialet til dets fulde.

For dem, der allerede ved noget om Børge Mogensen og dansk møbelhistorie, så kommer det nok ikke som noget chok, at man ganske enkelt ikke kan sige Børge Mogensen uden også at nævne Andreas Graversen i den samme sammenhæng.

Det har selvfølgelig altid været sådan, at designer og producent er afhængige af hinanden, men der er dog nogle designere og producenter, der går ind i et dybere samarbejde end andre, og det gjorde

Børge Mogensen og Andreas Graversen, da han overtog Fredericia Stolefabrik i 1955, hvilket var startskuddet til et mere end fagligt samarbejde, da det også meget hurtigt udviklede sig til at blive et stærkt venskab, der blev baseret på deres fælles ønske om at skabe rationelle møbler, som ikke blot var moderne og holdbare på deres tid, men rigtig mange år frem.

De var begge to meget arbejdsomme og passionerede omkring deres arbejde, og derfor havde de også hele tiden gang i noget.

Selvom Børge Mogensen er én af de mest disciplinære og en af mest målrettede møbelarkitekter og designere, der nogensinde har været på det danske marked, så var han bestemt også et stort levemenneske.

Det betyder blandt andet, at der ikke var noget besynderligt ved, at han sad oppe hele natten sammen med hans gode venner, hvor de røg gode cigarer og drak god vin, og hvis der var noget, som Børge Mogensen var i stand til, så var det at blæse enhver bagover med sit rasende nærvær.

Du kan dog være helt og aldeles sikker på, at uanset hvor sent det end blev, så ville han altid være at finde på tegnestuen næste morgen, hvor han sad og arbejdede med hans utallige designs.

Mange klassiske og populære møbler fra Børge Mogensen

Som tidligere nævnt i denne artikel, så er der bestemt ikke mange, der kan hamle op med Børge Mogensen på mængden af klassikere, som han har skabt gennem sin karriere, for mængden er langt større end eksempelvis en designer som Poul Kjærholm eller en designer som Louis Poulsen.

Grunden til det er, at han – som sagt – var meget produktiv og konstant var på arbejde, og hvis han fik en idé, så skulle den enten skrives ned eller skitseres med det samme med hvad end han havde ved hånden.

Det har resulteret i rigtig mange klassikere og populære møbler fra Børge Mogensen – både i hans egen tid, men bestemt også nu, hvor du ikke kan gå gennem synderligt mange moderne hjem uden at støde på minimum ét møbel fra Børge Mogensen.

Faktisk er der mange hjem, hvor du hurtigt finder mere end ét møbel fra Børge Mogensen, hvilket blot bevidner om, at han fortsat er meget populær og at hans møbler vil blive ved med at være at finde i de danske hjem rigtig, rigtig mange år endnu.

Der er naturligvis en række af hans møbler, som skiller sig mere ud fra mængden end andre, men det ændrer dog ikke på det faktum, at det er de absolut færreste af hans møbler, der ikke har opnået en stor popularitet, hvilket med stor sandsynlighed skyldes hans evne til at designe holdbare møbler – både set ud fra et æstetisk synspunkt, men bestemt også set ud fra den generelle levetid på hans møbler – det er nemlig ikke ualmindeligt at du stadigvæk kan finde nogle af de originale møbler stående i de danske hjem.

Den dag i dag er han dog primært kendt for hans Tremmesofa, Den Spanske stol og Øreklapstolen, men som sagt, så har han også designet en lang række andre møbler og deriblandt en lang række af sofaer, som du kan se ovenfor.

Ydermere, så var han også meget flittig med hensyn til at designe både spiseborde og sofaborde i løbet af hans aktive designperiode. Det betyder jo rent faktisk, at du kan indrette rigtig meget af din bolig med møbler fra Børge Mogensen, og hvis du vælger at gøre det, så kan du være helt sikker på, at det kommer til at se rigtig, rigtig godt ud, for mange af hans møbler er nemlig inspireret kraftigt af hinanden, hvorfor de også ser rigtig godt ud sammen.

This post has a rating of stars based on reviews from our users.
Rate this post
Forfatter

Skriv en kommentar