Du har måske hørt om noget som hedder fejlstrømsafbryder, HFI, RCD eller HPFI-relæ. De fleste af os, som ikke arbejder som elektriker, har kun en vag idé om en fejlstrømsafbryderes funktion. Om du spørger en elektriker omkring hvad en fejlstrømsafbryder kan klare, så vil han eller hende måske sige at det er den bedste og billigste livsforsikring man kan have. Her svarer vi på de spørgsmål, du bør stille om denne vigtige komponent – spørgsmål som du sandsynligvis aldrig stiller dig selv.

Hvorfor skal jeg overveje at få installeret en fejlstrømsafbryder?

En fejlstrømsafbryder udgør en vital del af dit hjems elinstallation. Det handler om intet mindre end nødvendig grundlæggende viden inden for el sikkerhed. En fejlstrømsafbryder er en billig livsforsikring, som også beskytter mod elektriske brande. Dens opgave er at afbryde strømmen hurtigt ved jordfejl både i det elektriske system, samt i de tilsluttede produkter, hvilket giver en god beskyttelse mod brand og ødelæggelse af dine el-apparater.

Hvor i hjemmet skal fejlstrømsafbryderen installeres?

I mange boliger, især i nyere, er der en fast installeret fejstrømafbryder i eltavlen. Da det nu fortiden er et krav for alle ny producerede boliger. Benyt lejligheden til at tage et kig i din bolig. Kan du finde en fejlstrømafrbydere i din eltavle?

Hvordan fungerer en fejlstrømafrbydere?

En fejlstrømsafbryder sammenligner, hvor meget strøm der går til lys, hvidevarer og andre ting, der er tilsluttet, med hvor meget der kommer tilbage. Det skal altid være det samme beløb. Ellers betyder det, at strømmen går tabt et sted, for eksempel gennem en person, der har tilgået en strømførende del. Så afbryder jordfejlsafbryderen hurtigt strømmen.

Hvorfor er sikringer ikke nok?

En fejlstrømsafbryder og sikringer, er to forskellige ting, der komplementerer hinanden. Begge dele er nødvendige. Sikringen bryder strømmen, hvis den bliver så høj, at der er risiko for overophedede ledninger og brand, men ikke for de relativt svage strømme, der går gennem en persons krop og som også kan være dødelige.  Dette kan derfor selvsagt redde en person, der kommer i kontakt med en strømførende del og rører ved noget jordet med den anden hånd eller står i fugtigt græs, på et fugtigt betongulv, sidder i badet eller lignende.

Hvad sker der, når fejlstrømsafbryderen slår fra?

Når fejlstrømsafbryderen slår fra, uden at du kender årsagen så kan det skyldes flere ting. Tænk over, om du lige har tilsluttet en el-apparat. Tag i så fald stikket ud igen eller sluk for produktet, og nulstil fejlstrømsafbryderen. Sørg efterfølgende for, at det defekte produkt repareres eller kasseres.

Mangler du en fejlstrømsafbryder, kontakt din lokale elektriker på Amager (hvis du bor på Amager) i dag, og få en installeret.

Author