Oftest er det billigere at opføre en tilbygning til huset end det er at købe et nyt og større hus.

Men en vellykket tilbygning kræver byggetilladelse, fornuftig indretning og mange andre overvejelser, før du kan flytte ind på de nye kvadratmetre.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Moderne familier har brug for mere plads og flere specialrum i deres huse end vihavde for bare 10-15 år siden. Så selvom du sidder i et nyere hus, kan du godt stå og mangle plads, enten fordi familien er vokset eller fordi nye behov stiller krav om anderledes rum eller en anden indretning af boligen. I sådanne situationer kan du vælge mellem to løsninger: Bygge til eller finde en større bolig.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

En tilbygning kræver samspil mellem mange aktører

En tilbygning kræver et stort projekterings- og anlægsarbejde, som de færreste mennesker næppe kan klare uden hjælp fra fagfolk. Fra ide til færdig tilbygning skal du oftest have involveret:

  • Diverse offentlige instanser for at få afklaret, om der er særlige servitutter eller andre regler tinglyst på ejendommen eller i lokalplanen, der kan have indflydelse på udfærdigelsen af tilbygningen
  • En arkitekt eller anden byggesagkyndig til at sikre, at tilbygningen stilistisk kommer til at passe med det eksisterende byggeri og overholder lovgivningens krav til isolering og installationer
  • En håndværker eller entreprenør til at forestå selve byggeriet
  • Kommunen for at få en byggetilladelse.

Valg af håndværkere, arkitekter og andre rådgivere

Med så mange forskellige aktører på banen, kan det hurtigt løbe op rent økonomisk. Samtidig kan der være mange penge at spare på at indhente tilbud fra flere af hver af de forskellige aktører. Men selvom du i dag kan indhente alle de tilbud du vil, så tager det rigtig meget tid at få indhentet og gennemgået tilbuddene.

Derfor vil du i praksis næppe orke at få mere end to-tre tilbud fra hver de forskellige typer af aktører, selvom det betyder, at du i praksis kan risikere at misse det billigste tilbud.

tilbygning til hus
Her ses en flot tilbygning til huset som også kan bruges som udestue & åben terrasse

Men selv om du f.eks. kun vælger tre tilbud fra arkitekter, håndværkere og eventuelt andre rådgivere – og måske endda vælger at få tilbud fra forskelle håndværkere til hver af byggeriets komponenter – mur, tag, installationer etc. – så løber arbejdet med at indhente og bedømme de mange tilbud hurtigt op.

Du kan selvfølgelig også vælge en entreprenør til opgaven.

Så tager han sig af hele byggeriet fra projektering til opførsel og du får kun én samarbejdspartner, du skal kommunikere med gennem hele forløbet.

Men stadigvæk skal du have indhentet tilbud fra flere forskellige entreprenører, for at være sikker på, at du ikke kommer til at betale for meget for opgaven.

Det tager tid at indhente tilbud på en tilbygning

Uanset hvor mange tilbud, du vælger at indhente, skal du hver gang bruge tid på at finde de aktører, du vil have til at give tilbud. Derefter skal du bruge tid på at få fat i dem og oftest skal der et eller flere møder til, hvor de kommer hjem til dig og besigtiger det sted, hvor du vil opføre tilbygningen. Det skal du oftest tage fri fra arbejde for.

Dernæst skal du sikkert rykke hver enkelt tilbudsgiver et par gange eller tre for at få tilbuddet og tit ender du måske kun med at få to ud af tre tilbud hjem. Du kan jo ikke blive ved med at vente på, at den sidste fortravlede håndværker eller anden aktør får taget sig sammen til at sende dig sit tilbud.

Dernæst skal du så bruge tid på at sammenligne de forskellige tilbud og afveje pris og løsning med hinanden for hver enkelt. Men selvom der tit er så stor forskel på sammensætningen af de enkelte tilbud, at du føler, du skal sammenligne pærer og bananser, så er den del af tilbudsprocessen oftest den, der tager kortest tid.

Sådan får du nemmest tre tilbud på din tilbygning

Så er det meget lettere at bruge en af de mange tilbudstjenester på internettet. Her kan du få tre tilbud bare ved at udfylde en formular med en kort beskrivelse af projektet og dit navn, telefonnummer og adresse. Så får du tre tilbud i løbet af kort tid pr. mail.

Der findes forskellige tilbudstjenester, der hver især dækker en eller flere forskellige faggrupper eller fagområder. I forbindelse med en tilbygning kan du dog oftest få de fornødne tilbud på en og samme tilbudsportal.

Du kan så frit vælge, om du vil have et samlet tilbud på hele byggeriet fra tre forskellige entreprenører eller om du vil sætte dit eget team af aktører ved at indhente tre tilbud på projekteringsarbejdet, tre på opsætning af vægge, tre på tagkonstruktionen og så videre.

Uanset hvad du vælger, slipper du for en masse besvær med at finde de enkelte aktører. Samtidig er du sikret, at du ikke får tilbud fra hvem som helst, for de enkelte tilbudstjenester udvælger altid de bedste aktører til opgaverne. De er jo ikke interesseret i, at du får en dårlig oplevelse med deres tjeneste.

Tilbage er så ”kun” at gennemgå de indkomne tilbud og finde det eller dem, der pris- og udførelsesmæssigt lever bedst op til de tilbygning, du ønsker og har råd til.

Bygge til eller købe nyt?

Der er både fordele og ulemper ved at bygge til, ligesom der er ved at sælge det eksisterende hus og købe et andet, der passer bedre til jeres behov. For selvom det oftest er billigere at bygge til, så er processen fra du får ideen og til du står med den færdige tilbygning – som du kan se af ovenstående – oftest lang og bøvlet med byggetilladelser og efterfølgende lang byggeproces.

Det kan et salg af dit eksisterende hus og køb af et nyt også nemt være. Specielt i en situation hvor boligmarkedet stadig står lidt i stampe efter finanskrisen, samtidig med at kravene til husenes indretning og størrelse har ændret sig en del det seneste tiår. Det er sket i takt med at vi får større familier og generelt ønsker mere plads omkring os. Tænk også over, at når du nu selv overvejer at flytte eller bygge til, så vil potentielle købere af dit hus måske se de samme begrænsninger i det, som du selv gør.

Derfor kan det nemt tage lige så længe at sælge dit eksisterende hus og købe et nyt, som det tager at projektere og opføre en tilbygning.

Hvis du overvejer at få bygget en helt nyt hus, måske et typehus, så kan du læse meget mere om det på Huskongen.dk.

Skal vinduerne skiftes samtidig? Læs udskiftning af vinduer

Oftest billigere at bygge til end købe et andet hus

Rent økonomisk er det nemt at regne ud, hvad der bedst kan betale sig. Du sammenligner bare kvadratmeterprisen på den bolig, du skulle købe for at få de fornødne ekstra kvadratmetre med kvadratmeterprisen for en tilbygning. Dertil lægger du udgifterne til salg af den eksisterende og køb af en ny bolig. Så har du svaret.

Gennemsnitlig koster en tilbygning omkring 15-25.000 pr. kvadratmeter. Kvadratmeterprisen på en ny bolig varierer rimelig kraftigt alt efter boligens placering. Bor du uden for storbyerne, er kvadratmeterpriserne på huse oftest mellem 10-15.000 kroner, mens de snildt kommer op over 30.000 kroner i byerne.

Så ser du bort fra udgifterne til ejendomsmægleren – der oftest løber op i små 200.000 på et salg og efterfølgende køb – kan det bedst betale sig at købe et andet hus, hvis du bor på landet eller i en mindre by og bedst betale sig at bygge til, hvis du bor i en storby.

Men når udgiften til ejendomsmægleren, flyttemænd og diverse forsikringer og byggesagkyndige lægges oveni, ender tilbygningen – især hvis det er en mindre af slagsen – oftest med at være billigere.

Hvad bestemmer prisen på tilbygningen

Som du kan se, kan der være en forskel på op til 10.000 kroner pr. kvadratmeter på en tilbygning. Udgiftsniveauet afhænger naturligvis af, hvor stor tilbygningen skal være og hvad du skal have for rum i tilbygningen, samt hvordan tilbygningen udføres.

Generelt bliver en tilbygning dyrere, hvis du opfører den i vinkel med det eksisterende hus. Det skyldes især ekstra udgifter til tagkonstruktionen og lægning af taget. Det er væsentlig mere tidskrævende – og dermed dyrere – at lægge tagsten eller -plader i vinkel end bare at fortsætte ligeud.

Indretningen af de enkelte rum har også stor indflydelse på udgiftsniveauet. Generelt gælder det, at jo mere el-, vvs- og andet specialudstyr der skal stoppens ind i et rum, jo dyrere bliver det. Så skal den nye tilbygning indeholde et nyt køkken og måske et eller flere nye toiletter, bliver udgiften langt større end hvis tilbygningen bare skal indeholde et par ekstra værelser og en gang – eller hvis noget af tilbygningen skal bruges som garage eller udhus.

Hvis det er opbevaringsplads eller lignende, så kunne en muret garage måske være en løsning.

Undgå at tilbygningen ser påklistret ud

Når først beslutningen om en tilbygning er taget, skal du i gang med at planlægge den. Det første skridt er at få lavet tegningen til tilbygningen, så du kan få søgt om en byggetilladelse ved kommunen.

Her kan det betale sig at ofre penge på en arkitekt eller anden byggesagkyndig, der udover at udføre tegningsarbejdet, samtidig kan rådgive om, hvordan tilbygningen bedst bliver integreret med det allerede eksisterende hus.

tilbygning til hus
Stor tilbygning af huset

Generelt kan du vælge to fremgangsmåder: Enten opføre tilbygningen i samme stil og materialevalg som det oprindelige hus eller lade tilbygningen adskille sig så meget fra det oprindelige hus, at der nemt at se, at der er tale om en tilbygning.

Hvor de fleste sikkert vil gå efter den første mulighed, kan det sidste være nødvendigt, hvis huset er så gammelt, at det er svært at ramme den samme byggestil eller få de samme materialer til tilbygningen. Det kan også være, at helheden i det oprindelige hus’ byggestil gør det svært at indarbejde en tilbygning.

Der er dog en tredje mulighed, der oftest tages i anvendelse, hvis der er anvendt materialer i det gamle hus, der ikke er lovlige at bruge længere, er utidssvarende eller er hærget så meget af tidens tand, at de skal udskiftes.

I det sådanne tilfælde vil du oftest vælge at skifte f.eks. et gammelt, sundhedsskadeligt eternittag ud på det oprindelige hus og lægge nyt tag på både det gamle hus og den nye tilbygning samtidig. Altså med andre ord, foretage ændringer på det gamle hus, samtidig med at du opfører den nye tilbygning.

Hvilket gulv skal der være i den tilbygningen? Læs om flydende gulv

Tænk over placeringen af tilbygningen

Uanset hvad du vælger, er det vigtigt, at der er en eller anden form for harmoni mellem tilbygningen og det oprindelige hus. Er der ikke det, kommer tilbygningen nemt til at se påklistret ud. Derved kan tilbygningen nemt – på trods af det øgede antal kvadratmetre –komme til at trække ned på husets værdi, hvis du en dag skal sælge det.

Den arkitektoniske stil og selve udformningen af tilbygningen afhænger i høj grad også af, hvor på det oprindelige hus tilbygningen skal placeres. Det afgøres af, hvilket rum i det oprindelige hus, der bedst og mest ideelt kan bruges til at forbinde tilbygningen med det oprindelige hus og hvilke regler og regulativer omkring afstand til skel og byggehøjde på nye bygninger, der gælder i dit lokalområde.

Sørg for en god overgang til tilbygningen indvendig

Prøv så vidt muligt at finde en eksisterende dør, en gang eller anden gennemgang i det oprindelige hus og placér tilbygningen i forlængelse af denne. Det giver næsten altid den mest optimale overgang mellem det nye og det gamle hus, hvis det er muligt.

Eksisterende vinduer kan også konverteres til gennemgange og selvfølgelig er det også muligt at rive hele vægge ned, hvis der ikke er en eksisterende gennemgang, der hvor tilbygningen passer bedst på det eksisterende hus.

Skal tilbygningen give huset nye egenskaber

Nogle gange kan du udnytte en tilbygning til at føje nye egenskaber til huset. Er der mange små rum og små vinduer i det oprindelige hus, kan en ny stue med store vinduesfacader give huset et helt ny lys og mere lys.

Det kan også være at nogle af rummene i det eksisterende hus kan slås sammen med rum i tilbygningen. Altså kan tilbygningen også afføde konstruktionsændringer i det eksisterende hus. Mulighederne er mange og kun fantasien sætter grænsen.

Vinduer og døre til tilbygningen eller hele huset

En af de steder, hvor du for alvor kan skabe harmoni og samhørighed med det oprindelige hus, er ved at vælge vinduer og døre, der har samme udformning, som de har i det oprindelige hus. Det kan også være, at du vælger at udskifte døre og vinduer i det oprindelige hus i forbindelse med tilbygningen. Dermed åbnes der op for, at du kan give hele huset et mere moderne udseende.

tilbygning til hus
Tilbygning af murstenshus

Er vinduerne i det eksisterende hus af ændre dato, kan du tilmed spare mange penge på varmeregningen, fordi du så samtidig får væsentlig bedre isolerende vinduer med mindre varmetab til omgivelserne. Så alt i alt kan der være mange penge at spare på at renovere vinduer og døre i hele huset, nu du er i gang med at købe dem til den nye tilbygning.

Vil du spare lidt penge på byggeprojektet, kan det faktisk betale sig at købe vinduer og døre hjem selv og så enten selv sætte dem i – hvis du har de fornødne håndværksmæssige færdigheder – eller få håndværkerne til at sætte dem i.

Køber du dem selv, vil du oftest kunne få dem billigere og samtidig spare det beløb, som de fleste håndværkere og entreprenører lægger på i fortjeneste på materialerne. Skal du alligevel have håndværkerne til at sætte dem i, er det dog en god ide at tjekke med dem først, da nogle håndværkere og entreprenører stadig vil have ekstra for at sætte materialer i, som de ikke selv har køb hjem.

Du kan hurtigt få tre gode tilbud på vinduer og døre til din tilbygning på samme måde, som du indhentede tilbud på opførelsen af tilbygningen.

Hold øje med bebyggelsesprocenten

Før du går i gang med at projektere din tilbygning, er det en god ide lige at tjekke hvor stor bebyggelsesprocenten er på din grund. Den kan variere fra kommune til kommune, men i de fleste kommuner gælder det, at bebyggelsesprocenten højst må være:

  • 30 % på parcelhusgrunde
  • 40 % i tæt eller lavt byggeri, som f.eks. rækkehuse
  • 15 % på sommerhusgrunde

Så har du en parcelhusgrund på 700 kvadratmeter med et hus på 160, kan du altså bygge yderligere 50 kvadratmeter på huset uden at overskride bebyggelsesprocenten. Husk endvidere at en eksisterende eller en ny udestue eller glasoverdækkede områder tæller med som bygninger, når bebyggelsesprocenten skal udregnes.

De nyeste energikrav gælder for tilbygningen

Når opfører en tilbygning, gælder de samme regler som for alt mulig andet nybyggeri: Det nyeste bygningsreglement. Det vil sige, at der gælder skrappere krav for f.eks. isolering, varme og el i tilbygningen, end der gør i det oprindelige hus, hvis det da ikke er bygget for ganske nyligt.

Det vil sige at tykkelsen på isolering på lofter, i ydermure og fundament skal leve op til de nyeste regler, ligesom strøm, vand og f.eks. radon-spær skal være på plads. På sammen måde stilles der øgede krav til husets energiforbrug og varmetabet fra vinduesarealer og andre bygningsdele.

Alle regler og lovkrav kan findes i det nyeste bygningsreglement. Har du hyret bygningskyndige, håndværkere eller entreprenører til byggeprojektet, vil disse også kunne hjælpe dig med dette og sikre, at din nye tilbygning lever op til de gældende lovkrav.

Byggetilladelse

Alle tilbygninger regnes som en forøgelse af arealet af en eksisterende tilbygning. Derfor er du altid nødt til at indhente en byggetilladelse hos kommunen, uanset hvor stor tilbygningen er.

Som allerede nævnt skal du indsende en skriftlige byggetilladelse – oftest ved at udfylde en formular, du kan hente på kommunens hjemmeside – samt indsende en tegning og udførlig teknisk beskrivelse af tilbygningen.

Ud over tegningen af selve tilbygningen, skal du indsende et kort over grunden med tydelig angivelse af tilbygningens placering med oplysninger om, hvor langt tilbygningen kommer til at ligge fra skel og offentlig vej, samt den samlede højde på tilbygningen.

Det koster et fast gebyr at få en byggetilladelse. Gebyrets størrelse fremgår af kommunens takstblad, som du kan finde på deres hjemmeside. Du må ikke påbegynde byggeriet, før kommunen har udstedt byggetilladelsen. Desværre er ventetiden på en byggetilladelse meget lang i rigtig mange af landets kommuner.

Husk at orientere forsikringsselskabet

Før du begynder byggeriet er det også vigtigt, at du orienterer dit forsikringsselskab. Ellers vil du som oftest ikke være dækket af forsikringen, hvis der sker skader på det eksisterende hus under opførelsen af tilbygningen.

Forsikringsselskabet vil tit kræve en forhøjet præmie, imens byggeriet står på, men til gengæld vil præmieforhøjelsen oftest også dække tyveri af byggematerialer fra byggepladsen og skader på det oprindelige hus som følge af byggeriet.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Author

Write A Comment