Gør huset vinterklar med nye vinduer

Vinduer skal kunne klare det danske vejr, hvilket både kan byde på hård frost og skybrud. Inden vinteren gør sit indtog, er det en god idé at gøre status på dine vinduer. Dine vinduer har nemlig en masse at sige for indeklimaet i dit hus, og så har det indflydelse på din varmeregning

Derfor er det en god idé at bruge efteråret på at give dine vinduer en overhaling, så de ikke forfalder og ikke kan klare vinteren.
SE OGSÅ: Nye Vinduer – Vælg sparvinduer

Tjek, om vinduerne holder tæt

Hvis vinduerne ikke kan holde tæt eller blot er dårligt isolerede, kan du opleve en enorm stigning på varmeregningen, og derfor er det altså værd at give dine vinduer et ordenligt tjek. Du kan tjekke om vinduerne er tætte ved at se, om de alle kan lukkes helt.

Det er desuden en god idé at undersøge, hvorvidt de bløde, indvendige tætningslister sidder ordentligt. De kan med tiden være blevet beskadiget eller være mørnet, og så trænger de altså til en udskiftning.

Du kan med fordel også smøre alle led og hængsler. Du skal dog ikke smøre bremse- og glidebeslag, for så kan du få problemer med at opretholde vinduet i en bestemt position. Når du tjekker, om vinduerne er tætte, kan du også gå fugerne igennem. De skal klæbe til vinduet og facaden, og hvis de ikke længere gør det, skal de skæres af og fuges om.

Nye lister

Tag en tur rundt om huset, og vær specielt opmærksom på listerne på sydsiden. Trælister udtørres af solen, hvilket fører til at træet slår revner, og det ser man oftest på sydsiden. Hvis listerne er revnede, skal de udskiftes. Revnerne kan nemlig føre fugt endnu længere ind i vinduesrammen, og det vil med tiden føre til råd.

Hvis du skal skifte lister, kan du skifte til glaslister af kernetræ, men det er også en god idé at vælge lister af plast eller aluminium. Disse kræver nemlig ikke vedligeholdelse på samme måde som trælister, så hvis du ikke har den største hang til vedligeholdelse, kan disse være et godt valg.

Bundrammen og bundstykkerne skal desuden også have et tjek, og igen gælder det, at hvis du finder revner i træet, så er det tid til en udskiftning. Det nye friske stykke træ skal limes på med vandfast lim, som du kan finde i næsten alle byggemarkeder.

Udskift hele vinduet

Status på dine gamle vinduer kan også være så skidt, at der ikke er andet at gøre end at udskifte hele vinduet. Du kan finde nye vinduer her, hvor du også kan beregne prisen for at få sat nye vinduer i netop dit hus.

Du kan sagtens nå at skifte vinduer, så din bolig er helt klar til vinterens hårde vejr. Hvis du mangler mere inspiration til, hvordan du bedst vedligeholder og plejer boligen, kan du klikke forbi boligrobotten.dk og læse meget mere om hus og have, så du kan gå vinteren sikkert i møde.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑