Fugning af vinduer – Sådan holder du dem tætte

Det kan sommetider være nødvendigt at få udskiftet fugen omkring vinduer og yderdøre.

Denne fuge har den funktion, at den skal udfylde det mellemrum, der er mellem selve vinduet eller yderdøren og muren. Dertil er det samtidig også fugens job at optage de bevægelser, der er i de omkringliggende konstruktioner.

Vindues- eller dørhullet skal være så tilpas stort, at der er cirka 12 mm. luft rundt om vinduet eller yderdøren. Hvis dette mellemrum ikke bliver lukket med en fuge, så vil facaden ikke leve op til, hvad den faktisk står der for – at kunne modstå alt fra regn til vind.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Det er den udvendige fuge, der er med til at sikre, at der ikke kan komme regn ind gennem det mellemrum, mens den indvendige fuge bliver lagt for at sørge for, at der er tætnet for vind, så din facade kan modstå både vand og vind. Det anbefales på kraftigste vis, at du vælger en tæt fuge (det kunne f.eks. være en akrylfuge) som din indvendige fuge, som den holder vind og træk ude af boligen.

Få 3 uforpligtende tilbud på din fugeopgave

Vi anbefaler man altid spørger fagfolk til råds, de kan både hjælpe dig med hvad der er bedst i netop dit tilfælde, samt give dig en mere konkret pris.

Du har mulighed for at få 3 gratis & uforpligtende tilbud fra fagfolk i dit lokalområde.

Modtag 3 gratis tilbud nu

Sørg for at der bruges den rigtige fuge

Det er meget vigtigt, at der anvendes den rigtige fugemasse i forbindelse med fugning af gamle eller nye vinduer og ved udskiftning af vinduer.

Der er flere forskellige forhold, som man skal være opmærksom på, da det eksempelvis vil være en fordel at udforme fugen omkring vinduet, så den både er luft- og diffusionstæt indvendigt, men samtidig er diffusionsåben udvendigt. Derfor bør fugen i forbindelse med udvendig fugning af vinduer altid være af et materiale, der er “åbent”, så mellemrummet mellem ude og inde ikke også bliver forseglet.

Det betyder nemlig, at den fugt, der trænger ind i fugen også har mulighed for at trænge ud igen, så den ikke ødelægger noget. I dag bliver der typisk anvendt tre forskellige former for udvendige fuger, når det kommer til fugning af vinduer:

  • Den første form for fuge er en gammeldags kalkmørtelfuge, der ligner den fuge, der er mellem murstene i et muret hus.
  • Den næste er et fugebånd, der er et asfaltimprægneret og ekspanderende (udvidende) bånd. Denne form for fuge kan stoppes ind mellem selve vinduet og muren.
  • Den sidste fuge er fugemasse, som bliver sprøjtet ind med en fugepistol. Det anbefales dog, at man kun vælger denne form for fugemasse til bunden af vinduet.

Hvad nu hvis der bruges den forkerte fugemasse?

Hvis du har et muret hus, så bør der som udgangspunkt bruges en fuge af kalkmørtel, da denne form for fuge er blevet skabt til at anvendes i forbindelse med murstenshuse og er derfor også den bedste fuge mellem mursten og dine vinduer.

En fuge af kalkmørtel vil arbejde på præcis samme måde og i samme tempo som dit murværk, da det er lavet af det samme materiale. Er du derimod bosat i et træhus eller har et sommerhus, der har en række vinduer, der trænger til ny fuge, så bør der som udgangspunkt anvendes fugebånd til den udvendige fugning af vinduer.

Det skal dog understreges, at uanset hvilken form for hus, der er tale om, så må der ikke anvendes en tæt og ikke åndbar fugemasse til både udvendig og indvendig fugning af vinduer, da det vil resulterer i, at fugt og vand godt kan komme ind i mellemrummet mellem de to fuger, men det vil ikke kunne komme ud igen og vil derfor sætte sig i træværket, hvilket i sidste ende vil ødelægge din vinduer.

Der er set mange eksempler på, hvordan vinduerne i løbet af blot 5 år er blevet nedbrudt grundet forkert fugevalg. Dertil er det også afsindigt vigtigt, at fugten inde fra huset kan komme ud gennem konstruktionen, og dermed ikke bliver fanget mellem vinduer og muren og derved skaber skimmelsvamp.

Kan jeg foretage min fugning af vinduer selv?

Det anbefales på kraftigste vis, at du tager kontakt til en professionel håndværker, der kan klare din fugning af vinduer.

Det giver et meget bedre resultat og de har dertil også en erfaring og ekspertise, der sikrer dig, at der bliver brugt de rigtige materialer, at det bliver udført på korrekt vis og at det behandles ordentligt.

Her på siden kan du få 3 uforpligtende tilbud fra professionelle håndværkere i nærheden af dig på fugning af lige præcis dine vinduer.

Modtag 3 gratis tilbud nu


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑