Må man renovere en lejebolig?

Når man flytter ind i en ny lejebolig fristes man til at sætte sit eget præg på lejligheden, og renoverer lejligheden, men når man bor til leje – enten til leje privat eller i almen bolig -, så er der visse regler, der skal overholdes

Du bør passe på boligen som var det din egen, men du kan ikke ændre boligen som var det din egen – det vil sige, at du har ikke ret til at lave den store renovering. I nogle tilfælde vil det dog være muligt at få godtgørelse, hvis du laver ændringer.

Bor du til leje privat, bør du orientere dig om reglerne i lejeloven

  • Lejeren har ret til at kræve – og kræver typisk -, at lejligheden skal afleveres tilbage i samme stand som da du modtog den. Det betyder, at udlejer kan kræve, at alle de ændringer, der er lavet i løbet af lejeperioden, laves tilbage som da du modtog lejligheden. Det er dog altid en god idé at spørge udlejer om ændringerne.
  • Lejeren må gerne lave ændringer, som kan fjernes ved udflytning, uden at det kræve tilladelse fra udlejer. Som lejer kan man altså fx hænge billeder op eller male lejligheden, hvis bare man maler lejligheden tilbage til den farve, som var der da du flyttede ind og lapper hullerne i væggen.
  • Overvej altid en ekstra gang inden du borer i noget fx gulvet, da det kan være svært at reparere igen. Husk derfor kun at lave ændringer der, hvor det er muligt at få det tilbage i samme stand.
  • Installationsret giver dig mulighed for at skifte komfur, ovn, vaskemaskine etc., men du skal selv betale for det og kan tage det med til din næste bolig. Du skal dog huske at informere udlejer om, at du køber nyt.
  • En renovering øger typisk et lejemåls værdi og derfor kan man ikke lave den helt store renovering af sin lejebolig.
  • Husk altid at tjek din lejekontrakt før du laver ændringer i din lejlighed, da den kan indeholde vigtige informationer i forbindelse med ændringer af lejligheden.

Godtgørelse, hvis du bor i privat lejebolig

Hvis du vælger at lave større ting, som fx energibesparende foranstaltninger, ressourcebesparende foranstaltninger eller etablering eller renovering af bad og køkken, så kan du have ret til godtgørelse.

Ændringerne skal informeres skriftligt til udlejer inden de foretages samt prisen på forbederinger og det skal aftales skriftligt med udlejer, at du ønsker godtgørelse inden ændringerne laves. Se flere dybdegående informationer i lejeloven.

Godtgørelse, hvis du bor i almen lejebolig.

Bor du til leje i almen bolig, så bør du kontakte din boligforening, da der findes særlige regler omkring ændringer for disse lejeboliger. Ændringer skal altid aftales mellem lejeren og boligorganisationen.

I store træk, så ser man på forandringsarbejde og forbedringsarbejde. Forandringsarbejde forbedrer ikke lejeboligens værdi og derfor er det ikke muligt at modtage godtgørelse, når du flytter. Forandringsændringer kan fx være nyt gulv. Disse ændringer kan altså kræves reetableret ved fraflytning.

Forbedringsarbejde er ændringer som forhøjer lejeboligens værdi og derfor er det muligt at modtage godtgørelse for ændringer, hvis dette er aftalt før ændringerne laves. Hvad de er forbedringsændringer aftales med boligorganisationen.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑