Bambusgulv – den nye, trendy og miljørigtige gulvtype

Er du miljøbevidst, er bambusgulv det oplagte valg. For bambus er et meget mere bæredygtigt materiale end træ og frigiver mere ilt end træer, mens det vokser op.

Men hvad er et bambusgulv, hvorfor er det så flot og kan du lægge det selv eller har du brug for en håndværker? Det er nogle af de spørgsmål du får svar på i denne artikel.

Når du tænker på bambus, er det nok lidt svært at forstå, hvordan det kan blive til flotte gulve. En bambus er jo en rund stok, der er hul indvendig. Gulve at bambusstokke kan da ikke være særlig behagelige at gå på.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Men et bambusgulv ligner ethvert andet parket- eller plankegulv og fås i et meget bredt farvespektrum fra det helt hvide og til det mørke, nøddebrune. Farverne skabes ved at behandle bambussen med enten varme eller hvidolie, alt efter hvilken farvenuance der ønskes.

Det grønne, bæredygtige alternativ til træ

Faktisk er bambus et væsentligt mere bæredygtigt materiale end træ. En bambus kan vokse helt op til en meter om dagen. Det betyder, at hvor et egetræ f.eks. er 50-60 år om at vokse til en størrelse, hvor det kan bruges til produktion af gulvbrædder og parket, skal en bambus kun bruge små 4 til 6 år.

Derudover frigiver bambus helt op til 35 % mere ilt end de mest anvendte træsorter under væksten. Endvidere recirkulerer bambussen en forbavsende stor mængde CO2 og behøver hverken blive sprøjtet med pesticider eller have kunstgødning. Det gør bambus til et miljømæssigt meget sundere valg.

Samtidig kan du glæde dig over, at bambus er væsentlig hårdere end træ og meget mere formstabilt. Det betyder, at bambussen påvirkes mindre af luftfugtighed og temperaturudsving. Derfor giver et bambusgulv sig ikke nær så meget, som et almindeligt træ-, parket- eller laminatgulv gør.

LÆS OGSÅ: Flydende gulv

Kan jeg få et bambusgulv til en overkommelig pris?

Prismæssigt ligger bambusplankegulve på cirka halvdelen af kvadratmeterprisen i forhold til de kendte mærkevaregulve som f.eks. Tarkett. Som lamelparket ligger de prismæssigt i samme prisleje som konkurrenterne.

Du kan også få bambusgulve som såkaldt højkantsparket. Det er ideel til områder med stor belastning og er skabt ved at lægge bambussen sammen på højkant. Rent prismæssigt ligger de en del under andre plankegulve i samme tykkelse til fuldklæbning, men er væsentlig mere slidstærke end deres modstykke i træ.

Så alt efter valget af gulvtype kan du få bambusgulv til en pris, der passer til dit budget.

Modtag 3 gratis tilbud nu

Kan jeg selv lægge et bambusgulv?

Et bambusgulv lægges på samme måde som et almindeligt trægulv enten med et fjer og not- eller et klik-system, der hæfter de enkelte planker eller plader i gulvet sammen. Bambusgulvet kan enten lægges som svømmende eller fuldklæbet gulv, lige som de kraftige planketyper kan lægges på strøer.

Der følger udførlig vejledning med, så det er ikke mere vanskeligt, end at du kan gøre det selv. Den svømmende gulvtype er den nemmeste at gå til, fordi den ikke kræver specielt meget værktøj eller forberedelse.

Hvordan finder jeg den billigste håndværker til at lægge mit bambusgulv?

Er der ikke den store handymand gemt i dig, kan du naturligvis også hyre en tømrer eller en gulvmand til opgaven. Det betyder naturligvis, at det bliver en kende dyrere. Især håndværkerens timeløn får det hurtigt til at løbe op.

Men da hver enkelt håndværker selv bestemmer sine timepriser, kan det derfor være en god ide at bede flere håndværkere om et tilbud. Det kan du enten vælge at gøre selv eller bruge en af nettets mange tilbudstjenester.

Det er mere tidskrævende selv at indhente tilbud

Vælger du selv at indhente tilbuddet, venter der dig en større arbejdsbyrde, end du nok lige havde forventet. For først skal du finde en tømrer, der udfører gulvlægning eller en gulvmand, der har tid inden for den nærmeste fremtid.

Det kan også være en udfordring at finde en håndværker, der rent faktisk har erfaring med bambusgulve. Det er et forholdsvist nyt gulvmateriale, som ikke alle håndværkere har prøvet at arbejde med.

Derfor kan det nemt kræve væsentligt flere end bare tre opringninger, før du har fundet tre håndværkere til at give tilbud. For du skal helst have tilbud fra minimum tre forskellige håndværkere, for at være sikker på, at du ikke få taget fat i de to dyreste i nabolaget.

Håndværkerbesøg giver bedre tilbud

Hovedparten af de håndværkere du kontakter, forlanger at komme og se på opgaven hjemme hos dig, før du kan få et tilbud fra dem. Det er en rigtig god ide! For så er du sikker på, at de har de rigtige mål og kender forholdene, så de får de bedste forudsætninger for at give dig et retvisende tilbud.

Det kræver sandsynligvis, at du tager tidligt fri fra arbejde eller møder senere, så du kan være hjemme, når håndværkerne har tid. Men kvaliteten af tilbuddet bliver meget bedre.

LÆS OGSÅ:  Billige trægulve

Ukoordinerede tilbud kan være svære at sammenligne

Det kan så meget vel være, at du ikke mener det, når du langt om længe får tilbud fra alle de tømrere og gulvmænd, du har haft på besøg. For dels tager det oftest en krig, inden tilbuddet kommer og dels er de sjældent direkte sammenlignelige.

Ventetiden skyldes, at den enkelte håndværksmester oftest selv står for alt det administrative i sit firma og Skat, medarbejdere og materialebestilling er bare uopsættelige opgaver, der ofte kan forsinke tilbudsskrivningen.

Den manglende sammenlignelighed kommer af, at hver håndværksmester skriver tilbuddene på den måde, han mener er den rigtige – og der er sjældent to håndværksmestre, der gør det på sammen måde. Det gælder både hvordan de vil løse opgaven og hvordan de beregner prisen i tilbuddet.

Det gør det svært for dig at vælge det tilbud, der giver dig den bedste løsning til den billigste pris. Så tit ender det med, at det er kemien med den enkelte håndværker eller den rå pris, der er udslagsgivende for, hvilket tilbud du vælger.

Den nemme løsning på at finde en billig håndværker

Hvor det selv at stå med hele tilbudsprocessen oftest er både en tidskrævende og frustrerende proces, giver brugen af en tilbudstjeneste på nettet en hel anden og meget mere ukompliceret tilgang til at få indhentet 3 tilbud på et bambusgulv.

Her udfylder du bare en formular på tjenestens hjemmeside. Så finder de tre håndværkere, der kommer på besøg og efterfølgende giver et tilbud inden for en dags tid eller to. Hos de bedste tilbudstjenester er tilbuddene stillet op i den samme skabelon, der er brug samme arbejdsbeskrivelse og udregningerne er lavet på samme måde.

En bedre håndværkeroplevelse

Samtidig deler tjenesten andre brugeres bedømmelse af de håndværkere, der deltager i tilbudsrunden. Det giver dig et meget bedre grundlag at vælge det rigtige tilbud ud fra.

Brugen af en tilbudstjeneste giver samtidig væsentlig mere imødekommende og servicemindede håndværkere. For håndværkerne betaler for at være med i tjenesten og ved, at de bliver bedømt af brugerne. Så de vil naturligvis gøre alt for at give dig den bedste oplevelse af dem fra første færd, så de er sikre på, at få mest muligt ud af de penge, de betaler for at være med i tjenestens faste håndværkerkorps.

Hvilke bambusgulvtyper og farver kan jeg vælge mellem

Som sagt kan du få bambusgulve i lige så mange forskellige farvenuancer og typer som almindelige trægulve. De enkelte gulvtyper egner sig til forskellige anvendelsesformål og farvning af gulvene er et helt kapitel for sig.

Bambusgulvtyper

Bambusgulve kan fås I flere forskellige typer:

  • Lamelplank er nemt og hurtigt at montere som et svømmende gulv oven på en eksisterende gulvbelægning
  • Plankegulv leveres som lange, brede planker, der kan bruges både som svømmende gulv, fuldklæbes eller lægges på strøer. Denne gulvtype er velegnet til gulvvarme.
  • Kraftigt lamelgulv med klikmontering, oftest kaldet Ekstrem, er velegnet til brug på arealer med megen trafik eller ekstra kraftige belastninger. Monteres nemt som almindelige klikgulve på et underlag, der kan klare de fremtidige belastninger.
  • Højkantsparket er ligesom det kraftige Ekstrem-gulv velegnet til steder, hvor der færdes mange mennesker eller hvor der skal bæres store belastninger. Er skabt ved at lime bambussen sammen på højkant, sådan som det også ses på spækbrædder og bordplader i bambus. Er en smule billigere end Ekstrem-gulvet og skal lægges som et fuldklæbet gulv
  • Skibsplankegulv med gummifuge, der gør det muligt at skabe det rigtige maritime look, uden at gulvet fremstår med svindrevner hele året. Lægges på strøer, som fuldklæbet eller svømmende.
  • Terrassebrædder er det også muligt at få i bambus. De findes både i lyse og mørke nuancer og monteres på samme måde som traditionelle terrassebrædder i træ.

Udover gulve er det som antydet tidligere også muligt at få bambusplader, der f.eks. kan bruges til køkkenborde eller andre steder, hvor der er brug for et slidstærkt alternativ til træ.

Hvordan får et bambusgulv sin farve?

Fra naturens hånd har bambus en meget lys, brunlig farve. Men ved at behandle bambussen med forskellige olier eller varme den op, kan der skabes et meget bredt spektrum af farver fra det helt hvide til dyb nøddebrunt.

De lyse gulve er især populære her i Skandinavien, fordi den på forunderlig vis understreger den minimalisme, der er så vigtig en komponent i meget af det mere moderne skandinaviske design. Den lyse, næsten hvide farve skabes ved at behandle bambusgulvet med hvidolie. Den fremhæver bambussens lyse farve, dens smukke struktur og giver en ensartet lys overflade på gulvet.

De mørke, nøddetræsagtige nuancer skabes ved at opvarme bambussen. Det kaldes for carbonisering. Varmen får det naturlige sukkerindhold i bambussen til at karamellisere. Det giver den brune glød og kan gennemfarve hele bambusstokken helt uden brug af kemiske midler eller kunstfarvning.

To former for efterbehandling

Bambusgulve kan være efterbehandlet på to forskellige måder. Enten med olie eller med lak.

Et olieret bambusgulv trækker strukturen i bambusgulvet op og der opstår et flot og meget livgivende farvespil i de enkelte planker. Men lige som andre olierede gulve, skal et olieret bambusgulv vaskes regelmæssigt og have genopfrisket oliebehandlingen med jævne mellemrum, for at bambusgulvet beholder sin glød og sit liv.

Bliver det slidt, kan det olierede bambusgulv nemt høvles ned og det friske bambuslag kan så olieres og dermed forsegles igen på samme måde som det oprindelige, nu afhøvlede gulvlag.

Vælger du et lakkeret bambusgulv slipper du for den regelmæssige og helst årlige efterbehandling af bambusgulvet. Her er regelmæssig støvsugning og en gulvvask i ny og næ nok til at sikre et flot gulv i mange år fremefter.

Bliver gulvet slidt på de mere trafikerede steder, kan det lakkerede bambusgulv også høvles ned, så der kommer et frisk lag bambus frem overalt. Efter afhøvlingen skal bambusgulvet så lakkeres igen, så det bliver lige så nemt at holde i fremtiden, som før det blev høvlet ned.

LÆS OGSÅ: Polyurethan gulv

Bambusgulv og gulvvarme

Bambusgulve kan sagtens tåle gulvvarme og da bambus er hårdere og mindre fugt- og temperaturfølsomt, giver bambusgulv sig ikke nær så meget som et trægulv, der ligger oven på gulvvarme. Dog er der alligevel en del ting, du bør være opmærksom på.

For det første skal du stadig forvente, at gulvet giver sig mere i vintermånederne, når der er varme på gulvvarmen. Men da det ikke er nær så meget, som hvis du havde lagt et traditionelt trægulv, kan du oftest skjule synligheden af bevægelserne i gulvet ved at bruge en bred fodliste på omkring 2 centimeters bredde hele vejen rundt ved fodsparket. Samtidig kan du nøjes med at holde en afstand på 4-6 mm mellem gulv og væg hele vejen rundt i lokalet

Det er også vigtigt, at dit gulvvarmeanlæg giver en jævn temperaturfordeling på overfladen og er udstyret med en låsbar temperaturstyring, der begrænser temperaturen i bambusgulvet til maksimalt 27 grader. Anvender du elektrisk gulvvarme, er det endvidere vigtigt, at effekten ikke overstiger 100 W pr. kvadratmeter.

Overstiges temperatur eller effekt, er der nemlig risiko for, at carboniseringsprocessen fortsætter, så bambussen bliver mørkere. Der er dog et pænt stykke op til det sker rent temperaturmæssigt, især på de mørkere farvenuancer.

Det er også vigtigt, at gulvet har stået uden varme i minimum 2 dage, før du eller håndværkeren begynder at lægge gulvet. Husk også, at når du skruer op for varmen første gang efter gulvet er lagt, skal det gøres langsomt over en dags tid eller to. Sker det for hurtigt, kan der nemt opstå revner eller ridser i gulvet.

Sådan lægger du et bambusgulv

De fleste typer af bambusgulve kan lægges som både svømmende eller fuldklæbet gulv, samt på strøer. Så alt efter gulvtype, skal du bruge forskellige fremgangsmåder. Det vil derfor føre for vidt at gennemgå de forskellige fremgangsmåder i denne artikel, men rundt om på nettet kan du hente læggevejledninger til de forskellige bambusgulve, så du kan sætte dig ind i fremgangsmåden.

Derved kan du på forhånd afgøre, om du kan lægge gulvet selv eller hellere skal hyre en tømrer eller en gulvmand. Nu ved du i hvert fald, hvad der gør bambusgulve værd at overveje, hvilke typer bambusgulve der findes og hvordan du nemmest finder den billigste håndværker til opgaven.

God fornøjelse med dit bambusgulv.

Modtag 3 gratis tilbud nu


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑