Nedrivning af væg – Få et større rum

Nedrivning af en væg kan hurtigt udvikle sig til et mareridt og medføre både sætningsskader, revner eller at hele huset styrter sammen.

Så der er god grund til at planlægge arbejdet nøje eller hyre en håndværker til opgaven.

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud på nedrivning af væg

Er du også med på moden og vil have samlet flere mindre rum til et stort – for eksempel fordi børnene er flyttet hjemmefra og værelserne nu kan bruges til noget andet eller for at få mere plads til det køkken-alrum, I har gået og drømt om – så går du sikkert med overvejelser om, at rive en eller flere vægge ned i huset.

Modtag 3 gratis tilbud nu

Er det sikkert at rive væggen ned?

Selvom det kan være fristende bare at gå i gang og få hevet de vægge ned, er der dog god grund til besindighed og til lige at tjekke bygningskonstruktionen en ekstra gang, inden du svinger den store mukkert.

For ved du om den eller de vægge, du vil rive ned, er bærende eller virker stabiliserende? For ligesom bilruderne i dag har en stabiliserende betydning for bilernes karosseri, så kan vægge have samme funktion.

Fjerner du en stabiliserende eller bærende  væg, kan der ske endog meget store skader på huset. Andre vægge kan revne eller huset kan få sætningsskader – og hvis du er rigtig uheldig, kan hele huset styrte sammen.

Det er ikke kun ærgerligt for pengepungen! Det kan nemlig også betyde, at dem der er med til at rive væggen ned, kommer ganske forfærdeligt til skade eller måske ligefrem dør. For hvis loftet, væggen eller hele tagkonstruktionen falder ned over dem, kan de sjældent nå at flygte.

LÆS OGSÅ: Nedrivning af hus

Nedrivningsskader viser sig oftest først senere

Vælger du selv at rive væggen ned og nedrivningen går glat uden at forårsage uheld, kan du godt komme ud for, at skaderne på huset efter nedrivningen først viser sig som sætningsskader senere. Det kan f.eks. være når huset udsættes for en storm eller der har lagt sig en stor mængde sne på taget.

Så derfor er der alt mulig god grund til, at undersøge, hvilken funktion den væg du vil rive ned, har i husets samlede konstruktion. Er det en bærende væg skal der opsættes en stål- eller anden bjælke, der kan erstatte væggens bæreevne, så husets samlede stabilitet ikke mindskes.

Kan du selv rive en bærende væg ned

Så selv om selve nedrivningen oftest kun tager nogle få minutter og kan klares med et par slag med en mukkert eller ved at skære væggen ned med en baronetsav, så er der al mulig god grund til at søge professionel rådgivning om – og måske også udførsel af nedrivningen. Det er, som Asbjørn Riis ville sige, ikke noget, du skal lege med derhjemme.

Indhent selv tilbud på nedrivning af væg

Ingen ønsker at betale for meget – heller ikke når det drejer sig om en håndværkeropgave og heller ikke selvom du allerede har en foretrukken håndværker, du gerne vil have til at stå for nedrivningen.

nedrivning af væg-1

Større væg under nedrivning

Oftest kan håndværkerne selv regne ud, at du er godt tilfreds med dem og det kan få indflydelse på prisen – begge veje, desværre. Samtidig handler det om kompetencer. Selv om en håndværker har været god til en anden opgave med vægge, er det ikke sikkert, at de er gode til at rive dem ned.

Så uanset hvad, kan det godt betale sig at indhente tilbud fra flere håndværkere og i dag kan du indhente tilbud fra alle dem, du mener, der er behov for. Jo flere du får, jo bedre en ide får du om prisniveauet for nedrivning af vægge og nedrivning af bærende vægge og jo lettere kan du identificere det tilbud, der er det bedste.

Men før du går i gang med at indhente tilbud, skal du være klar over, at du kommer til at investere en masse tid, som du slet ikke havde regnet med – og at resultatet oftest er, at du står tilbage med en række tilbud, der er meget forskellige både på detaljeringsgrad, arbejdsprocessen og prisen. Det er kort sagt som om, du har fået tilbud på flere forskellige opgaver.

Først skal du udvælge håndværkere

Men lad os lige starte fra begyndelsen: Først skal du udvælge håndværkere. Det er nemt nok, du søger bare en tur på Google – og måske tjekker du også lige lokaltelefonbogen. Er du mere udspekuleret, spørger du den store Facebook-hjerne, om nogle af dine venner kender en håndværker, der er god til at rive vægge ned og ikke koster en bondegård.

Så skal du have dem til at give tilbud på nedrivning af vægge

Når først håndværkerne er udvalgt, starter den første af en række tidskrævende processer. Du skal have fat i dem og få dem til at give tilbuddet.

Det kan tage sin tid og oftest skal du ringe flere gange, for at få fat på håndværkeren. Samtidig skal du sikre dig, at du giver hver enkelt håndværker nøjagtigt de samme oplysninger om opgaven og hvordan du havde tænkt dig, at den skulle udføres. Det burde minimere mulighederne for, at tilbuddene du ender med at få, bliver alt for forskellige.

SE OGSÅ: Asbestsanering

De kommer og spørger om en masse

Men oftest slipper du ikke med det. Næ nej, de vil absolut komme forbi og se på væggen eller væggene, der skal rives ned. Selvom det er en god ide og giver dig en større chance for at få et tilbud, du kan regne med, så kræver det oftest, at du skal tage fri for arbejde. For de færreste håndværkere kører ud og kigger på opgaver efter fyraften. Der har de nemlig travlt med at skrive tilbud og lave administrativt arbejde.

Det allerværste er næsten alle de spørgsmål de stiller. De bruger en masse fagtermer, du ikke kender eller også spørger de om detaljer ved væggen, som du slet ikke er bekendt med, eller først skal hen at finde oplysninger om i husets tegninger eller konstruktionsbeskrivelse – hvis du da har sådan nogen.

Ryk for et uforståeligt tilbud

Når det er overstået er dine trængsler ikke forbi endnu. Du skal oftest rykke for at få dit tilbud. Som sagt sidder håndværkerne ikke på hænderne. Der er nok at se til og tit er tilbudsskrivning det, der ligger nederst i bunken.

Når du så langt om længe har fået alle tilbuddene ind af døren, står du så med nogle meget forskellige af slagsen. Da du næppe har den fornødne faglige viden til at gennemskue tilbuddene, ender du med at skulle træffe beslutningen om, hvilken håndværker der skal have opgaven, dels ud fra prisen og dels ud fra dit indtryk af håndværkeren under tilbudsprocessen – og det giver ikke nødvendigvis den bedste løsning.

Brug internettet og slip for besværet

Så er det uligt meget nemmere at bruge internettet og de mange tilbudstjenester, du kan finde der. Der findes tjenester inden for stort set alle fag- og vareområder og der skyder nye tjenester op næsten dagligt.

Fælles for alle tjenesterne er, at de giver dig tre tilbud på din opgave, og at tjenesterne er gratis og uforpligtende at anvende. Det betyder, at du frit kan vælge og vrage mellem de tilbud du modtager. Er der ikke nogen af dem, du synes om, kan du bare kassere dem – og så måske prøve en anden tjeneste inden for samme fagområde og få tre nye.

Så enkelt er det at få tre tilbud

Alt hvad du skal gøre for at få dine tre tilbud, er at beskrive opgaven og angive mail, telefonnummer og postnummer eller adresse. Så modtager du tre tilbud i din indbakke i løbet af et par dage.

Det kan godt være, at der ringer nogen fra tjenesten og spørger ind til opgaven. Men de er meget lettere at forstå end en håndværker og gode til at forklare dig, hvad du skal gøre, hvis du f.eks. skal måle væggen op eller undersøge andre detaljer. De kontakter dig naturligvis for, at du kan få det bedste og mest præcise tilbud som muligt.

nedrivning af væg-2

Mindre væg i huset under nedrivning

Derefter udvælger de de håndværkere i deres system, der har forstand på at rive vægge ned. For alle tilbudstjenester bruger en fast skare af håndværkere, som de kender og samarbejder med jævnligt. På den måde er du sikker på, at du ikke får nogle tilbud fra en klamphugger.

Det kan også være, at tjenesten har et rating-system, hvor tjenestens øvrige brugere vurderer håndværkernes arbejde. Det kan også give dig et mere informeret grundlag, at vælge det bedste tilbud udfa. Flere tjenester beder i øvrigt håndværkerne om at sende tilbuddet i den samme skabelon og de bedste af tjenesterne sørger også for, at tilbuddene dækker nøjagtigt det samme arbejde, så det er endnu lettere for dig at vælge det bedste og billigste.

Hvilke type vægge er der i et hus

Som allerede nævnt er det surt at komme til at rive en bærende eller stabiliserende væg ned. Det kan nemt få katastrofale følger.

Generelt kan du møde tre forskellige typer vægge i dit hus og inden du går i gang med nedrivningen, bør du undersøge, hvilken slags væg du har med at gøre. De tre vægtyper er bærende, stabiliserende og skillevægge.

Bærende vægge

Bærende vægge indgår i husets konstruktion og bærer f.eks. tag eller overetager. De har oftest også en stabiliserende funktion. De står som regel i husets længderetning og er næsten altid placeret i midten af huset. De er opført i mursten eller gasbeton.

Kan du ikke undgå at rive en bærende væg ned, skal du sørge for at opsætte en jern- eller anden kraftig stolpe eller sætte søjler op, der hvor væggen stod. På den måde er der noget andet, der kan overtage væggens bærende funktion, efter den er revet ned.

Stabiliserende vægge

Stabiliserende vægge sikrer at huset bliver ved med at være stabilt, selvom det bliver påført ekstra belastning i form af f.eks. store snemængder på taget eller vindtrykket fra en kraftig storm. Stabiliserende vægge står oftest vinkelret på ydervæggene, så de kan forhindre dem i at vælte. De er enten opført i gasbeton eller som gipsplader, der er opsat på et forstærket stålskelet.

Skal du fjerne en stabiliserende væg, skal du helst også sætte noget andet op, der kan erstatte dens funktion i huset konstruktion. Det kan f.eks. være ved, at du lader et tilpas stort stykke af væggen stå ud mod ydermuren.

Skillevægge

Skillevægge har ingen bærende eller stabiliserende funktion. De fungerer udelukkende som adskillelse mellem to rum i huset. De kan som regel kendes på, at det er gipsvægge, der er sat op på et let metal- eller træskelet. I ældre huse kan skillevæggene også være udført i træ og i helt gamle huse af strå. Begge dele er som regel pudset op i mørtel eller gips.

Disse vægge kan uden videre slås ned og det er sjældent en svær opgave. Men sørg for god afdækning, inden du går i gang – især hvis det er en gipsvæg.

Sådan fjerner du en stabiliserende eller bærende væg mest sikkert

Mens du river en bærende eller stabiliserende væg ned, er det vigtigt at du sørger for at understøtte den konstruktion, som væggen bærer. Det gøres enten ved at slå nogle stolper, der passer i højden, ind der hvor væggen stod eller leje nogle såkaldte soldater. Det er kraftige metalrør, der kan spændes op mellem gulv og loft, der hvor væggen stod.

Start nedrivningen med at fjerne et stykke af væggen og sæt så en soldat eller stolpe op, så den kan overtage belastningen fra den overliggende konstruktion. Fortsæt nu med at fjerne væggen lidt længere henne og sæt en ny stolpe eller soldat op. Forsæt på samme måde, indtil du har understøttet den overliggende konstruktion så mange steder, at du trygt kan fjerne resten af den bærende eller stabiliserende væg.

Husk at tjekke for skjulte installationer

Inden du går i gang med at rive væggen ned, er det også en god ide at have styr på, hvilke el- og vandinstallationer der eventuelt er skjult i væggen.

Det kan du gøre rimelig nemt ved at købe et særligt værktøj til at finde skjulte installationer med. Sådan et værktøj har de med garanti i dit lokale byggemarked eller på en af de mange webshops på nettet, der sælger byggematerialer.

Alt hvad du skal gøre er at føre det hen over væggen. Så bipper det, hver gang der er en ledning eller et vandrør. Slå eventuelt forsigtigt et hul i væggen på hver siden af installationen, så du kan identificere hvad det er.

Er der tale om et vandrør, skal du først have en VVS-mand ud og fjerne røret. Så løber der ikke vand ud, når I river væggen ned. Det kan nogle gang fordyre og besværliggøre nedrivningen, hvis det er nødvendigt at finde en alternativ linjeføring af vandrøret.

Det samme gælder naturligvis skjulte el-ledninger. Her vil der oftest være tale om ledninger, der går ned til kontakter på væggen, men er du uheldig, kan det være jordforbindelsen til hele husets el-installation, der løber i væggen – og den skal flyttes først, før du kan slå væggen ned.

Husk forsikringen

Netop ved nedrivning af vægge er det en god ide at orientere dit forsikringsselskab, inden du påbegynder arbejdet. Gør du ikke det, dækker forsikringen ikke, hvis du er uheldig og huset får skader af nedrivningen eller ligefrem falder sammen.

Forsikringsselskabet vil som oftest forhøje præmien i den periode byggeriet står på, fordi der er større risiko. De kan også tilbyde dig en særlig byggeforsikring, der dels dækker skader på huset forvoldt af ombygningen og dels dækker tyveri af eventuelle byggematerialer, som du har liggende udenfor.

Så det er altid en god ide at snakke med dit forsikringsselskab, inden du går i gang. Det kan blive dyrt, hvis du ikke gør det.

Modtag 3 gratis tilbud nu


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑