Højvandslukke – Undgå oversvømmelser

Når det regner meget og især ved kraftige skybrud om sommeren kan kloaksystemet blive så opstemmet at det ikke kan nå at lede vandet væk.

Når det sker er der risiko for at kloakvandet så løber op igennem kælderafløb og andre lavtliggende afløb med store vandskader og oversvømmelser til følge. Problemet opstår især hvis kælderen ligger lavere end kloakledningerne på vejen.

Har man først prøvet en gang at have en oversvømmelse med ildelugtende kloakvand, så har man ikke lyst til at prøve det igen! For at forhindre oversvømmelser kan man bruge flere slags effektive foranstaltninger som forhindrer vandet i at trænge op igennem afløbene.

Modtag 3 gratis tilbud nu

De to mest almindelige er et højvandslukke og et tilbageløbsstop.

Højvandslukke

Den mest effektive og fleksible løsning for forhindre oversvømmelse er et højvandslukke, som kort fortalt er en stump kloakrør med to klapper der fungerer som en sluse. Kloakvandet kan godt løbe ud, men kan ikke løbe tilbage.

Højvandslukken placeres så tæt på det gulvafløb der er i risikozonen som muligt. Hvis man har flere afløb kan man enten placere flere af samme type lukker eller placere et højvandslukke der hvor kloakrørene løber sammen. Hvilken løsning man vælger afhænger af hvad der er nemmest at komme til og derfor billigst.

Højvandslukke til toiletter

Hvis der er toilet i kælderen er det ikke nok at bruge en almindelig højvandslukke. Der er nemlig forskel på ’gråt spildevand’ (spildevand fra vandhaner og andre afløb) og ’sort spildevand’ (spildevand der kan indeholde fækalier) og der skal bruges en anden type installation til det sorte spildevand.

Her bruger man også ofte en elektrisk lukke, da man så slipper for at skulle lukke slusen med hænderne nede i toilettet. Desuden giver installationen en alarm når den aktiveret, så du ved at du ikke skal trække ud.

Pris på højvandslukke

Selve højvandslukket kan fås fra et par tusind kroner hos fx Billigvvs.dk, men da det er en omfattende og besværlig opgave at installere, anbefales det at bruge en autoriseret kloakmester til opgaven. Typisk vil det koste mellem 10-13.000 kr at få installeret i kælderen.

Med i prisen følger ikke eventuel opbrækning af kældergulvet og genetablering af samme. Det er væsentlig dyrere at få installeret en montering til et kældertoilet. Her kan du regne med at komme af med helt op til 30.000 kr, da der er tale om en helt anden type installation.

Du kan med fordel bruge en online tjeneste som 3byggetilbud.dk til at få 3 uforpligtende tilbud og så vælge det billigste. Herved kan der spares en del penge.

Det er ikke i sig selv selve slusen der koster mange penge, men det kræver både ekspertise op mandetimer at installere og derfor løber prisen op. Som eksempel på hvad der skal udføres af arbejde, så skal gulvet brækkes op, kloakrøret skal skæres over, højvandslukket installeres på en måde der gør at der kan renses og sidste skal gulvet reetableret.

Tilskud til højvandslukke

Det er muligt at få tilskud fra din kommune til etablering af højvandslukke og faskiner, som aflaster kloaksystemet. Hvor meget dette udgør afhænger af din kommune, men er typisk omkring 2.000 kr på en almindelig installation til kælderen.

Har du brug for et højvandslukke?

Et højvandslukke er en effektiv løsning til stop af oversvømmelse, men det er ikke den eneste løsning. Der er flere muligheder herunder tilbageløbsstop og pumpebrønde.

Tilbageløbsstop

Et tilbageløbsstop er en installation der monteres i samlebrønden uden for dit hus. Det fungerer med en bold der ved oversvømmelse skubbes op og blokerer for indgangen til rørsystemet. Et tilbageløbsstop er lidt dyrere at få monteret end et højvandslukke, til gengæld er der stort set ikke nogen vedligeholdelse, hvor højvandslukkes skal renses og efterses en gang om året.

Pumpebrønd

En pumpebrønd er den sikreste men også dyreste løsning som du kan få. Brønden opsamler spildevand og pumper automatisk vandet over i det kommunale kloaksystem når det er fyldt.

Fordele ved højvandslukke

Forhindrer effektivt kloakvand i at trænge op igennem afløb og toiletter

Er normalt den billigste måde at sikre sig imod oversvømmelse

Da højvandslukket installeres tæt på gulvafløbet er der ikke problemer med opstemt spildevand i resten af systemet

Ulemper ved højvandslukke

Højvandslukke kræver vedligeholdelse og rengøring, som minimum en gang hvert år, samt hver gang det har været i brug. Hvis ikke det bliver rengjort vil det ikke fungere ordentlig da skidt og snavs vil forhindre klapperne i at lukke sig.

Det er en større opgave at installere og kræver at kældergulvet skal brækkes op.

LÆS OGSÅ: Omfangsdræn

Krav til installation

Du behøver ikke tilladelse til at installere et højvandslukke hvis du bor i et almindeligt hus, men der er dog en række krav der skal overholdes:

Installation skal foretages af en autoriseret kloakmester. Der er desværre enkelte brodne kar i branchen, så hvis du vil være sikker på at din kloakmester er autoriseret kan du besøge Sikkerhedsstyrelsens register på deres hjemmeside (http://www.sik.dk/Professionelle/Kloak/Autorisation-som-kloakmester/Autorisationsregister).

Du skal rengøre lukket, mindst en gang om året, samt når der har været et kraftigt regnskyl der har medført oversvømmelse i nabolaget.

Du skal kunne lukke både manuelt og automatisk. Den inderste klap skal kunne lukkes af dig.

Du må ikke installere et højvandslukke på et kloakrør der har forbindelse til en faldstamme fra stueetagen.

Få installeret en løsning hvis din nabo allerede har gjort det

Prisen skræmmer mange væk fra at få foretaget en sikring af kloaksystemet, men i sidste ende kan det blive meget dyrere at lade være. Især hvis naboen (og andre på vejen) har fået gjort det. Hvis det er tilfældet, så vil det ekstra vand nemlig lede efter en udgang og hvis de andre på vejen har lukket for adgang til deres kloakrør, ja så vil vandet løbe derhen hvor det kan og du risikerer så at det er dig der står med sorteper.

Spar penge på forsikringen med afløbssikring

Når prisen skal gøres op er det værd at tage med at du kan spare penge på din husforsikring ved at installere en form for afløbssikring i form af højvandslukke eller pumpebrønd. Det er muligt at spare op til 20% på ’stormforsikring’ eller tilsvarende ved at få installeret et system af en autoriseret kloakmester. Kontakt dit forsikringsselskab for at høre nærmere.

Pas på med de billige TH ventiler

Nogle kloakmestre sælger billigere løsninger med de såkaldte TH ventiler hvor en bold i røret presses op og blokerer for røret i tilfælde af vandopløb, men ifølge chefen for Teknologisk Instituts Rørcenter, Ulrik Hindsberger er det en skidt ide:

»Der er en risiko for, at luften går ud af bolden efter nogle år, og så vil den bare springe af afløbet, når vandet kommer. Og hvis der sætter sig et eller andet i klemme mellem bolden og kanten, så vil vandet også springe op. Derfor advarer vi faktisk imod den løsning. Det giver bare falsk tryghed.«

Få i stedet er rigtig højvandslukke gerne af det populære mærke Kessel, som er garanti for kvalitet og holdbarhed.

Modtag 3 gratis tilbud nu


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑