Gulvtyper i den moderne bolig

Det er ikke let at skulle vælge et nyt gulv til sin bolig. Der er mange forskellige træsorter og gulvtyper for ikke at tale om efterbehandlingen af gulvet

Her kommer vi ind på, hvilke fordele, der er ved forskellige træ- og gulvtyper og, hvordan de kan efterbehandles, så de rammer det udseende du gerne vil have i din bolig.

Bløde og hårde træsorter

Der er stor forskel på træs udseende og på, hvor slidstærkt det er. De lyse træsorter såsom birk, gran og fyr er ret bløde trætyper. De er derfor ikke helt så slidstærke som for eksempel ask, eg og bøg.

I rigtig mange ældre boliger ligger der plankegulve af fyrretræ, som har holdt i mange år, så det er ikke så meget holdbarheden, du skal tænke på, men snarere det, at de bløde træsorter hurtigt kan få hakker og buler, når man taber ting eller for eksempel danser med stiletter på gulvet.

Har du børn, der taber legetøj og vil du gerne holde fester, så er det mere praktisk at vælge en af de hårdere trætyper, der er noget mere robuste.

Hvilke rum drejer det sig om?

Ligesom det betyder noget, om du har små børn og holder fester, betyder det selvfølgelig også noget, hvilke rum du skal lægge trægulv i. Hvis du kun skal have trægulv i værelser og soveværelser, hvor der ikke er så stort slid på gulvet, og det ikke er så sandsynligt at tabe tunge ting, er det jo helt fint at vælge en af de blødere trætyper.

Er det derimod i køkkenet og stuen, hvor brugen er mere intensiv og, der foregår mere, er de hårde typer træ velegnede.

Gulvtyper og holdbarhed

Massive planker:

  • Der findes mange forskellige typer af trægulve. Hvis du ønsker et gulv, der holder livet ud, så er et massivt trægulv løsningen. Du kan både få et parketgulv (for eksempel sildebensparket) og et plankegulv i massivt træ. Med massivt træ menes, at de stykker træ, der benyttes, er af for eksempel eg helt igennem. Det giver et stabilt og meget holdbart gulv, som kan slibes mange gange og om nødvendigt også kan afhøvles. Vær opmærksom på, at hvis du har gulvvarme, kan du ikke lægge et massivt trægulv.

Lamelgulv:

  • Er det ikke holdbarheden, der er det vigtigste, kan du i stedet for et massivt gulv lægge et lamelgulv. Det består af flere lag af forskelligt træ, hvor kun det øverste kaldet slidlaget er af for eksempel eg. Dette slidlag er ofte mellem 2-5mm tykt, hvilket begrænser de gange det kan slibes. Alt efter slidlagets tykkelse kan sådan et gulv slibes 2-3 gange, før det skal skiftes ud. Har du gulvvarme, er det lamelgulvet, du skal vælge.

Efterbehandling af trægulve

Når du vælger et trægulv, hvad enten det er massivt eller et lamelgulv, skal du tage stilling til, hvordan gulvet skal være efterbehandlet. Det vil sige, om det skal være lud- og sæbebehandlet, oliebehandlet eller lakeret. Man giver et gulv lud, hvis man ønsker det så lyst som muligt. Efter luden kan gulvet behandles med sæbe, olie eller lak.

Sæbebehandling:

  • Hvis du vælger sæbebehandlingen, skal du mætte gulvet med sæbe efter, det har fået lud. Det er sæben, der skal beskytte gulvet og gulvet skal derfor vaskes jævnligt med sæbevand, så gulvet vedbliver at være beskyttet.

Oliebehandling:

  • Du kan også vælge, at dit gulv skal behandles med olie. Det er en holdbar løsning, som yder en god beskyttelse mod pletter og snavs. Gulvet skal behandles med olie ca. en gang om året og vedligeholdes med træsæbe.

Lak:

  • Den stærkeste beskyttelse, du kan vælge til dit trægulv, er lak. Det lægger en helt tæt hinde over gulvet og skal bare tørres over med et almindeligt universalrengøringsmiddel. Ulempen er dog, at hvis lakken slides igennem, skal hele gulvet slibes ned og lakeres igen.

Opfriskende afslibning

Uanset gulvtype og efterbehandling er det dog forholdsvis let at friske gulvet op ved at slibe det. Så bliver det som nyt igen, og du kan oveni købet skifte efterbehandling, hvis du ønsker det. Et gulv skal uanset ofte slibes hvert 8. år. Læs eventuelt mere om, hvordan gulvet slibes hos DBF-Gulvservice.dk på hjemmesiden her

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑