Guide: Sådan finder du den perfekte brændeovn

Du har endelig besluttet dig for at købe en brændeovn, men hvilken skal det være, og hvordan vælger du den rigtige brændeovn? Du skal grundigt overveje dine behov, inden du vælger brændeovnen, da den bliver en del af dit hjem i mange år.

Der er et utal af muligheder inden for brændeovne. En brændeovn er nemlig ikke længere bare en brændeovn, og der findes mange forhandlere og mærker på markedet for brændeovne. Her får du et nemt overblik over, hvad du skal overveje inden køb af brændeovn.

Materialer og varmeffekten

Det er ikke kun designet, der adskiller to brændeovne fra hinanden. Der er forskel på forbrændingsteknikken og selvfølgelig materialerne. Du skal bl.a. være opmærksom på kraftige materialer, låsens konstruktion, solide hængsler og et godt isoleringsmateriale.

Det er ligeledes vigtigt, at brændeovnen har den rette effekt i forhold til det område, som du gerne vil opvarme. Kloge hoveder siger: Hellere en lille brændeovn, der får lov til at ”arbejde”, end en stor der ikke fungerer og skader miljøet. For er ovnen for stor, risikerer du, at ovnen ikke brænder optimalt og miljømæssigt korrekt. Forbrændingen bliver ufuldstændig, og de uforbrændte gasser sætter sig som sod i din skorsten.

Miljømærker

Samtidig er det vigtigt at se på, om brændeovnen er godkendt og certificeret. Det sikrer og garanterer nemlig dig, at brændeovnen brænder sikkert, rent, effektivt og miljøvenligt. Det er dog vigtigt at få en gyldig prøvningsattest med til ovnen, da skorstensfejeren skal se og underskrive den, inden brændeovnen må tages i brug. Det samme gælder ved køb af brugte brændeovne.

Stråleovne, konvektionsovne og lagringsovne

Der findes overordnet tre forskellige brændeovnstyper: Stråleovne, konvektionsovne og lagringsovne.

På markedet i dag er den mest almindelige brændeovn en konvektionsovn, hvorimod stråleovne produceres i begrænset omfang. Det skyldes, at stråleovnens overflade bliver meget varm, og de nærmeste omgivelser opvarmes meget kraftigt.

Lagringsovne er kendetegnet ved, at de akkumulerer varmen fra selve brændeovnen, hvorefter varmen afgives over en længere tidsperiode. Omvendt fungerer konvektionsovnen ved, at den har en udvendig kappe, som er åben foroven og forneden. Det er luften mellem selve ovnen og yderkappen, der opvarmes. Derfor sendes den varme luft ud for oven, og luften cirkuleres i rummet, og varmen fordeles bedre end ved stråleovne.

Pladejern eller støbejern

Den væsentligste forskel på en støbejernsovn og en pladejernsovn findes i udseendet og udtrykket. Derudover er der ikke den store forskel. Dog skal du være opmærksom på, at støbejern bedre kan tåle højere temperature, og det er derfor en god idé at vælge en brændeovn, hvor de mest temperaturbelastede dele er lavet i støbejern. Det gælder brændkammeret og det indvendige i lågen, hvorimod resten af brændeovnen kan være lavet af pladejern.

Med guiden har du forhåbentlig fået et bedre overblik over de forskellige elementer, som du skal være opmærksom på inden, at du køber en brændeovn. Vigtigt er, at du bliver glad for din brændeovn, og at den giver dig varme på en effektiv og miljømæssig måde, når du anvender den. Det er bare at komme i gang med hyggen foran den lune brændeovn.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑