Sådan fungerer Bitcoin

Her får du et indblik i, hvordan den virtuelle valuta fungerer i praksis. Du har formentlig hørt om den virtuelle valuta ved navn Bitcoin. Vi giver dig her et indblik i, hvordan Bitcoin fungerer

På et helt almindeligt og lavpraktisk niveau er den virtuelle valuta en hovedbog, som har navne og saldi. Folk udveksler penge ved at bruge bitcoins.

Hvis Søren sælger Julie en græsslåmaskine for 5,2 bitcoins, går Sørens penge på den virtuelle valuta op med 5,2, mens Julies mister 5,2.

Der er ingen guld eller almindelige penge i systemet. Den virtuelle valuta er afhængig af, at folk har tiltro til funktionen, for det er dét, der skaber valutaen.

Hvem styrer systemet?

Bitcoin-målet er, at ingen centraliserede autoriteter har kontrol over dét, der foregår hos Bitcoin. Det betyder, at den enkelte, der bruger Bitcoin, har sin egen og private oversigt over, hvad han har til rådighed.

Det antages, at mange i den kriminelle underverden bruger Bitcoin, netop for ikke at blive opdaget i at have solgt eksempelvis narko eller lignende.

Det interessante ved Bitcoin er, at alle kan se, hvor mange penge man har på sin konto. Dog er der den beskyttelse, at man ikke kan se navne på de forskellige konti. Det, man i stedet ser, er ens brugernavne, hvilket giver en vis form for anonymitet.

For at sikre at det er den rigtige, der bruger og sender penge, skal der være en form for underskrift i systemet. Underskriften er imidlertid baseret på matematik frem for håndskrivning.

Hvis du gerne selv vil købe bitcoins, kan du benytte linket i teksten.

Privat underskrift

Enhver bruger på Bitcoin er udstyret med en privat underskrift, som er et nummer, der virker alenlangt. Nummeret bruges som signatur, når der skal sendes transaktioner. Heldigvis for Bitcoin-brugeren kan underskriften ikke kopieres, da enhver underskrift er unik for hver transaktion.

Hvordan beviser man, man har betalt?

Et problem, der har et navn: dobbelt forbrugsproblem. Et problem, der blev løst i 2008, da en japaner valgte at løse problemet ved at lave et system af valutaer, der løste alle problemer. I stedet for en bank eller lignende, der registrerede transaktionerne, var der en registreringsdel af Bitcoin, som registrerede alle transaktioner med det samme, når de blev brugt.

Resultatet af systemet er, at det hele er væsentligt nemmere på tværs af landegrænser og lignende. Der er ingen, der kan holde en tilbage, når det kommer til brugen af Bitcoin trods flere tusinde kilometers afstand.

Mange brugere, der anvender Bitcoin, er foruden i den kriminelle underverden også alfonser, der tager imod den virtuelle valuta for salg af prostituerede. Men bare rolig. Det er ikke kun de småkriminelle, der gør brug af Bitcoin.

Eksempelvis kan man købe øl på nogle pubs i London med Bitcoin, og det er også muligt at betale for sin universitetstid gennem Bitcoin. Der er dog nogle problemer med det unge marked. Der er mange, der køber rigtig mange aktier i Bitcoin.

Nogle tror, det er fremtiden. Andre frygter, at Bitcoin kan ødelægge vores økonomi. Men begge parter er i hvert fald enige om, at hvis vi kan få det til at fungere ordentligt og uden skrupler, kan det skabe en bedre verden rent økonomisk og med langt hurtigere transaktioner.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top ↑