Rate this post

Når sommervarmen har forladt hjemmet, og koldere tider stille kommer snigende, er det tid til at skrue op for varmen i de danske huse. Vi bør krybe sammen under tæpper og i strikkede strømper, fordi det er hyggeligt – ikke af nød fordi vores varmekilde ikke fungerer optimalt. Derfor har mange brug for at gøre sig overvejelser om hvilken opvarmningsform, er er den bedste løsning for lige netop dem. Måske du har behov for at gøre det samme?

Modtag 3 gratis & uforpligtende tilbud nu

Er din varmekilde billig nok? Fungerer den optimalt i forhold til dine behov? Er der ofte bøvl med virkningen? Og hvad med miljøet? Der er mange spørgsmål at stille. Men uanset hvilke spørgsmål og overvejelser du måtte gøre dig, kan et træpille- eller stokerfyr meget vel vise sig at være den rigtige løsning for dig.

Overvejelser om et træpillefyr

Et pillefyr er nemlig et godt og billigt alternativ til dig, der har et ældre olie- eller gasfyr. En udskiftning kan ofte betale sig. Dette gælder både i forhold til pris og økonomi – men også hvis du tænker miljøvenligt. Det kan endda på samme måde vise sig at være en god og indbringende idé at skifte sit i forvejen gamle pillefyr ud med et nyt og mere moderne ét af slagsen. Der kan være sket mange fordelagtige udviklinger, siden du installerede dit gamle pillefyr.

Priserne på både anskaffelsen af selve fyret og på træpillerne, som fyret brænder af, varierer meget. Men generelt kan de fleste være med, når det kommer til priserne på træpillefyr. Du bør selvfølgelig overveje, hvor stort et areal, du har behov for at varme op, når du undersøger prisen, men derudover er der også andre aspekter, du bør tænke over. Dette kunne for eksempel være:

  • Miljø – træpillefyr er generelt miljøneutrale og dermed klimavenlige, men er det den rigtige klima-løsning for dig?
  • Kvalitet – hvor meget betyder kvaliteten for dig i forhold til prisen? Hvad er vigtigst, og hvad er din balance?
  • Hvor stort er dit varmebehov?
  • Ekstraudstyr – der findes mange forskellige ekstra elementer, du kan anskaffe dig sammen med selve fyret
  • Hvor stor en indsats er du villig til at lægge i fyring og vedligeholdelse?
  • Placering – du bør overveje hvor i bygningen, du ønsker at placere fyret. Dette er både i forhold til praktiske aspekter og eventuel støj.
  • Vil – og kan – du selv montere og installere dit pillefyr, eller har du behov for professionel hjælp?

Hvad kan et pillefyr egentligt?

Helt generelt består et pillefyr typisk af et magasin, hvor pillerne fyldes i, en brænder og en kedel af forskellig art. Pillerne består af træspåner og savsmuld, som er sammenpresset til små træpiller. Når disse kommes i magasinet, fortsætter de til brænderen, hvor de – som ordet siger – brændes af. Kvaliteten af både fyret, men også træpillerne kan begge være med til at bestemme varmevirkningen og udbyttet. Derfor er det vigtigt også at finde de rette træpiller til sit fyr.

Spørgsmålet om klima diskuteres nu som aldrig før, og man forsøger hele tiden at udvikle nye holdbare løsninger, når det kommer til teknologisk udvikling og energi- og varmekilder. Vi skal helst tænke så klimavenligt som muligt, og det er blevet en vigtig værdi i mange private hjem også. Denne udvikling ses også i forbindelse med træpillefyr og stokerfyr. Man har mange steder fuldt udviklingen og produceret i overensstemmelse med denne. De nyere fyr er ofte mere klimavenlige end de ældre og deres styringer har fulgt en teknologisk udvikling, som for eksempel indebærer fjernstyring, en lang række af forskellige former for ekstraudstyr og automatiske løsninger.

Selvom mange moderne stoker- og træpillefyr er udstyret med – eller i hvert fald kan udstyres med – automatiske løsninger, kræver de dog en vis mængde vedligeholdelse. Dette bør man have for øje inden en montering af denne slags varmekilde. Fyrets magasin skal jævnligt fyldes med træpiller, fyret skal af og til renses, og sammenlignet med andre varmekilder, kræver pillefyret en lidt større indsats fra ejeren. Der er selvfølgelig forskel på varianterne, men anskaffelsen af et træpillefyr kræver generelt en smule mere af din tid.

Gør det selv eller lad en professionel klare monteringen?

Du er måske typen, der ikke ser det som nogen stor udfordring at bruge dine hænder til forskellige håndværksmæssige opgaver. Måske er det endda en fordel for dig, at et træpillefyr kræver lidt ekstra vedligeholdelse. Det kan være, at du nyder at udføre diverse gør-det-selv-projekter, og derfor også tænker, at du uden problemer kan montere og installere dit nye pillefyr helt selv. Det kan du muligvis også sagtens, men vi vil dog alligevel anbefale dig at overveje det meget nøje.

Det er selvfølgelig en mulighed selv at vælge at installere sit fyr. Hvis du vælger at montere selv, får du højest sandsynligt en vedlagt vejledning med, som du kan gå ud fra. Der findes også eksempler på vejledningsvideoer på YouTube og andre steder på nettet. Men problemet med disse videoer er, at de kan være meget usikre at følge. Det er ikke sikkert, at hverken produktet, måden eller stedet hvor fyret skal monteres, matcher din situation og den måde, dit fyr bør monteres. Derfor anbefaler vi ikke denne fremgangsmåde.

Det kan være et stort puslespil og en krævende, teknisk udfordring at klare monteringen selv. Det indebærer både samling af rør, forskellige metalelementer, at spænde delene rigtigt sammen, på den rigtige måde, og at det hele fungerer som en perfekt helhed til sidst. Derudover er der mange enkeltdele at holde styr på i processen, og du skal helst vide, hvad ud har med at gøre. Om det så drejer sig om et følehoved, en ventil, fremløbet, returkanalen eller noget helt femte.

Måske lyder dette blot som en spændende udfordring for dig, men der er en risiko – ofte flere – forbundet med at klare det på egen hånd. Og dette står helt for egen regning bagefter. Det hele skal sidde rigtigt og fungere fra start. Desuden kan der være forskellige regler for opsætning. Derfor kan den bedste løsning oftest findes ved at lade en professionel klare montering og installering. Men også her rådes du til at undersøge markedet. Der findes flere udbydere af montering, og du bør ikke nødvendigvis vælge den første, du finder.

Vi er godt klar over, at det kan være et stort arbejde at undersøge mulighederne for den bedste montering, men sådan behøver det ikke at være. Du kan for eksempel lade 3byggetilbud.dk klare dette for dig. Det er både nemt og hurtigt. Efter du har klikket dig ind på deres hjemmeside, skal du blot indhente tre uforpligtende tilbud ved at udfylde en kort formular. Du skal opgive dine kontaktoplysninger og give en beskrivelse af dét, du ønsker et tilbud på. Du kan endda medsende billeder, hvis du har behov for det. Herefter vender de hurtigt tilbage med tre gode tilbud på professionelle fagfolk, som kan montere dit fyr korrekt. Du slipper for søgningen og usikkerheden. Du skal blot vælge, hvilken af de tre tilbud, du synes, passer bedst til dig.

Det er absolut den nemmeste og sikkert også bedste løsning til at montere dit nye fyr, så du kan nyde en lun bolig uden bekymringer og skrupler. Vi håber, du bliver glad for både monteringen og dit nye pillefyr.

Læs også: Bedste gasgrill i 2019

 

This post has a rating of stars based on reviews from our users.
Rate this post
Forfatter

Alexander er redaktør hos Obsidian Media ApS. Han forsikrer en høj kvalitetstandard i artiklerne, og ajourfører indholdet, så læserne får maksimal udbytte af artiklernes bærende informationer.

Skriv en kommentar