Fra tid til anden kan det være besværligt fortsat at finde interessant inspiration til haveindretningen.

I dag importeres planter, buske og blomster fra snart hele verden, hvilket betyder, at der ikke længere er den samme spænding og nysgerrighed ved at anskaffe sig en af sydens eksotiske plantearter. Derfor kan det med fordel anbefales, at du finder inspiration til din have i det traditionelle. Mange danske planter og træer er blevet fravalgt til fordel for det eksotiske. Nu lader stemningen dog til at vende. Det er nemlig blevet unikt at have en af de ”danske” plantearter i haven. I denne artikel vil vi beskrive otte varianter af den smukke bjergfyr.

Modtag 3 gratis tilbud på hækplantning

Bjergfyren har muligvis tiltrukket størst opmærksomhed på de jyske heder og vestkysten, hvor den står som både små og store knolde i det ellers flade terræn – ensomt, men stolt er der ingen tvivl om, at her hersker kun denne.I disse flade omgivelser vokser den prægtige nålebusk uberørt af mennesker og har dermed mulighed for at vise sit sande potentiale.

Den karakteristiske buskplante kan nemlig, når den ikke holdes nede,blive op til hele 15 meter høj og bredere end nogen anden buskplante. Størrelsesforholdene varierer dog fra variant til variant, og hvor nogle kan blive voldsomt store, findes der dog også mindre varianter, som måske ikke virker helt så malplacerede i den lille parcelhushave. Det faktum at bjergfyren har sin største tilvækst på de jyske tørkeområder, bunder ud i, at bjergfyren er et såkaldt lystræ. Dette betyder, at planten ikke kan tåle skygge og helst skal have adgang til solens stråler.

Selve stammen kan være svær at lokalisere, da planten består af flere robuste grene, som alle springer fra roden af planten. Dette har da også medført, at planten har fået betegnelsen”flerstammet nåletræ”. Fra de mange grene vokser lange grannåle, som ikke umiddelbart findes hos andre gængse nåletræer. Dette gør, at buskplanten har et helt unikt udseende, som ikke virker eksotisk, men spændende på en mere ”dansk” måde.

Frugterne på bjergfyren er ikke helt almindelige i forhold til andre af havens frugter. I modsætningen til de traditionelle frugter bærer bjergfyren nemlig brune kogler, som ud fra deres karakteristiske, kegleformede udseende, er både yderst dekorative og velegnede til kreative dekorationer. Koglen er hård og kan benyttes som foder til egern eller i juledekorationer. Udover de hårde kogler bærer bjergfyren lysebrune skud i blomstringsperioden, som får bjergfyren til at skille sig ud i haven.

SE OGSÅ: Kirsebærlaurbær

Bjergfyr ~ PinusMugo (3-års)

Bjergfyr ~ PinusMugo (3-års)
0 kr.

Denne bjergfyr adskiller sig udelukkende fra den ovenstående ift. alderen – denne plante er nemlig kun 3 år gammel.

Dette betyder, at den ikke har nået den helt samme størrelse, men i stedet er mellem 10 og 20 cm. i højden.

Planten har større risiko for at gå til under opvæksten, men da planten er både hårdfør og modtagelig for det ellers usympatiske danske klima, bør dette dog ikke have den helt store betydning. Grundet den unge alder må man dog tage visse forholdsregler.

Dette inkluderer blandt andet, at man er ekstra påpasselig i forhold adgangen til sollys og gødning, da der må være et ekstra behov for elementer, der kan sikre vækst, når planten ikke endnu er så stor.

Flerstammet Bjergfyr ~ PinusMugo var. Mughus

Flerstammet Bjergfyr
209 kr.

PinusMugo var. Mughus er ikke meget anderledes end den ovenstående PinusMugo, men generelt kan der siges, at denne plante er mindre krævende i forhold til sollys og gødning.

Da planten, i modsætning til den forrige variant, er langsomt voksende, er der ikke nært så stort et energibehov for denne plante.

Dette har den betydning, at du som haveejer kan være mindre bekymret. Bl.a. har denne plante evne for, alene at kunne stå i halvsol.

Dermed behøves den ikke beslaglægge en hel solplet, men kan også placeres i hjørnet af haven, hvor der ikke er sol i alle dagtimerne. Denne plante er ved anskaffelse fire år gammel og har dermed en højde på mellem 15 og 20 cm.

Dette gør, at planten har et utal af anvendelsesmuligheder, og du kan ved større beplantninger bedre arrangere hvordan planter, buske og træer skal stå i forhold til hinanden.

LÆS OGSÅ: Silkepæon

Bjergfyr ~ ‘Mops’

Bjergfyr ~ ‘Mops’
0 kr.

Mops er lillebroderen i bjergfyr-familien. Med en maksimal størrelse på mellem 30 og 50 cm. i både højde og bredde er den, sammenlignet med den traditionelle bjergfyr, mildest talt en miniaturemodel.

Dette har ikke umiddelbart indflydelse på plantens andre egenskaber, udover at alt er lidt (relativt) mindre. Dette er særdeles fordelagtigt, hvis havens størrelse ikke efterlader plads til større buske/træer.

Præcis som med PinusMugo var. Mughus er Mops ikke helt så krævende. Mops kan nemlig ligeledes plantes i områder, hvor der kun er en begrænset adgang til sollys.

Ved køb af Mops har planten ofte nået sin optimale størrelse på mellem 35 og 40 cm. Således skal du ikke tage højde for vokseværk, og du kan alene fokusere på, at planten skal vedligeholdes.

Bjergfyr ~ ‘Varella’

Bjergfyr ~ ‘Varella’
0 kr.

Varella er langt fra identisk med den traditionelle bjergfyr.

Hvor den traditionelle bjergfyr er kendt for dens tentakellignende stammer, har Varella kun en stamme, hvorfra en tætsiddende dragt af lange nåle stikker ud fra. Mest af alt ligner planten et pindsvin.

Varella er også anderledes på det punkt, at planten ikke bærer frugter og derfor mangler den karakteristiske mørkebrune kogle.

Dette gør dog ikke noget, da planten allerede er både interessant og spændende i kraft af dens spøjse udseende. Varella bliver maksimalt mellem 30 og 50 cm. i både bredden og højden.

Denne størrelse har planten allerede opnået ved anskaffelse, og du kan dermed placere planten med den forudsætning, at den ikke bliver større.

SE OGSÅ: Dværgsyren

Enstammet Bjergfyr ~ PinusUnicinata (3-års)

Enstammet Bjergfyr ~ PinusUnicinata (3-års)
648 kr.

I forhold til den ovenstående beskrivelse er denne variant mere eller mindre ens.

Dog er der den klare forskel, at denne ved anskaffelsen har opnået en alder på tre år og dermed er mellem 20 og 40 cm. høj.

Dette betyder ikke umiddelbart det store, men i forhold til beplantning af park og/eller andre større anlæg kan det være fordelagtigt at vælge netop denne model, da den er markant billigere.

Den har mørkegrønne nåle og tåler sol og vind. Den tåler tilmed saltsprøjt, hvorfor man ikke skal være betænkelig ved at plante den i områder tæt ved havet. Den har moderat til normal vækst og er et bjergfyr der kan passe til de fleste haver og områder.

Enstammet Bjergfyr ~ PinusUnicinata

Enstammet Bjergfyr ~ PinusUnicinata
0 kr.

PinusUnicinata er speciel, idet at den kun har en stamme. Dermed ligner den umiddelbart mere et træ i træets traditionelle forstand end den almindelige bjergfyr. Derudover har den dog stadigvæk de karakteristiske lange nåle samt frugter i form af kogler.

Planten er ligeledes følsom overfor ikke at få nok sollys. PinusUnicinata er særdeles velegnet, hvis du ønsker et nyt træ i haven, men du dog alligevel gerne vil have noget anderledes.

Denne plante har nemlig, selvom den kun har én enkelt stamme, lange grene, som stikker ud fra stammen. Dette fårtræet til at ligne en forvokset og aflang busk.

Ved anskaffelsen har denne bjergfyr nået en højde på mellem 50 og 60 cm. i højden.

Dermed kan du stadigvæk have indflydelse på, hvordan træet skal udfolde sig, mens du samtidig har et forholdsvis rodfæstet træ.

Flerstammet Bjergfyr ~ PinusMugo var. Mughus (4-års)

Flerstammet Bjergfyr ~ PinusMugo
0 kr.

Denne PinusMugo var. Mughus besidder sammenlignet med den ovenstående kun en forskel, nemlig alder og størrelse.

Hvor den ovenstående har nået en størrelse på mellem 15 og 20 cm., har denne opnået en størrelse på mellem 15 og 30 cm.

Dermed er der ikke de samme krav til vedligeholdelse og pleje ved netop denne variant, da den ikke helt er lige så energikrævende og skrøbelig som den yngre plante, der er beskrevet ovenfor.

Bladene på denne bjergfyr er mørkegrønne og fremstår som nåle på træet. Den bliver, under normale omstændigheder, mellem 100-200 cm. høj, mens den bliver 90-120 cm. bred. Man bør gøde den, og så vil den holde ganske fint under de danske vejrforhold.

Bjergfyr ~ PinusMugo

Bjergfyr ~ PinusMugo
0 kr.

PinusMugo er en af de mest traditionelle varianter af bjergfyren, når der er tale om beplantning i have og park.

Med den relativt begrænsede størrelse er den perfekt til villahaven eller parcelhushaven, hvor den traditionelle bjergfyr næppe ville kunne holdes i en størrelse, der passer til den gennemsnitlige danske have.

PinusMugo kan blive ca. to meter høj, og dens bredde er mellem 120 og 150 cm. Ved køb har planten nået en højde på mellem 30 og 35 cm.

Dermed kan du, på en let og tilgængelig måde, plante den, lige hvor du vil. Bjergfyren vil således uden videre stille og roligt vokse sig større, indtil du synes, den har nået sin optimale størrelse.

For at få den bedst mulige plante kan det være fordelagtigt, hvis du med jævne mellemrum giver planten gødning, så den kan vokse sig stor og prangende.

I forhold til bjergfyrens vedligeholdelse er det også vigtigt, at planten har konstant adgang til solen. Da planten er et lystræ, er det nemlig afgørende for den gunstige vækst, at den får den optimale mængde sollys.

LÆS OGSÅ: Troldnød

Hvorfor netop bjergfyr?

Bjergfyren er ikke for alle og enhver, men generelt kan det siges, at den gør haven spændende. På en utraditionel måde inddrages planten fra den jyske hede i din egen baghave. Som udgangspunkt kan der sættes spørgsmålstegn ved, hvor spændende et nåletræ kan være, men denne model vil med garanti skub i kreativiteten. Bjergfyren er nemlig ikke et helt normalt nåletræ, men derimod en unik og usammenlignelig plante.

Vi anbefaler, at du anskaffer dig en bjergfyr – du får ikke bare en busk/træ, men også personlighed i din have.

Læs også vores artikel om: Guide til den fineste bøgehæk

Se vores artikel om: Giv din have et personligt udtryk med opstammede træer

Se vores artikel om: Inspiration til haven? Her er syv smukke stedsegrønne hække

Author

Write A Comment