Lige så populære trampoliner er som legeredskab i haven, lige så frygtede er de for de skader, der kan opstår, hvis man falder af trampolinen.

Trampolinerne er heller ikke sjove at have med at gøre under en storm. Her kan de nemt kastes rundt at vinden og forårsage skader på huse, parkerede biler med videre. For at forhindre begge slags skader er det en god ide at grave trampolinen ned. Hvordan du gør det, og hvordan du finder den billigste anlægsgartner til opgaven, kan du læse mere om her.

De store, runde havetrampoliner er et populært legeredskab for både børn og voksne om sommeren. Men risikoen for faldskader er stor på grund af de høje ben, trampolinen står på. For at forhindre at man falder ud, køber mange derfor et sikkerhedsnet. Men det forhindrer ikke, at man kan komme til skade på trampolinen – kun at man ikke kan falde ud over kanten.

Når vinteren så kommer, kommer der nye udfordringer. For mange bliver overraskede af den første vinterstorm og har de ikke pakket trampolinen ned eller stormsikret den med et særligt støtte- eller stormsæt, så er der stor risiko for, at vinden begynder at flytte rundt på trampolinen.

Det kan medføre store skader på både bygninger, parkerede biler og mennesker, når først vinden giver sig til at kaste rundt med den meget lette og vindfølsomme trampolin. Samtidig skal du nok ikke forvente, at trampolinen kan bruges igen.

En rigtig kraftig storm kan få trampolinen til at flyve langt omkring, så det kan lige så godt være hos naboen, trampolinen forårsager skader. Det kan hurtig blive starten på en nabokrig. For det er naboens egen forsikring, der skal dække skaderne med deraf følgende udgifter for naboen, hvis der er selvrisiko på forsikringen. Men kan naboen bevise, at du ikke har haft sikret trampolinen, kan han sagsøge digfor at få sin selvrisiko igen, hvis du ikke betaler den frivilligt.

Så er det meget smartere at grave trampolinen ned. Det mindsker risikoen for faldskader fra trampolinen og det sørger samtidig for, at trampolinen bliver der, hvor du har stillet den, selv om der skulle komme en storm forbi. Det kræver ikke en særlig trampolin til nedgravning. Du kan bare bruge en almindelig havetrampolin og grave den ned.

Hvor langt skal trampolinen graves ned

Generelt kan du vælge at grave trampolinen ned på to forskellige måder. Enten så trampolinen kun står en 30-40 cm over jorden eller så den står helt nede i jorden, så trampolindugen er i plan med den omgivne græsplæne. Det sidste er det sikreste, både med hensyn til fald- og stormskader.

I det første tilfælde er gravearbejdet ikke så omfattende, som det er, hvis du vælger at grave trampolinen helt ned i jorden. Vælger du det sidste, ender gravearbejdet med at give din 12-13 kubikmeter jord. Den skal så enten bortskaffes fra grunden eller omplaceres i haven på forskellig vis – og med mindre du er vild med fysiske udfordringer, skal du også ud og leje en minigraver til formålet.

LÆS OGSÅ: Haveindretning

Find en håndværker til udgravning til trampolin

Derfor vælger mange at hyre en anlægsgartner eller en entreprenør til opgaven med at grave ud til trampolinen. De fleste steder findes der masser af både anlægsgartnere og entreprenører og da der er fri prissætning hos begge faggrupper, kan det godt betale sig, at bede flere om at få et tilbud på opgaven. Som minimum skal du bruge tre tilbud for at være sikker på, at du har et retvisende billede af prisniveauet i netop dit område og jo flere du får, jo bedre et overblik får du.

Der er ingen lovmæssige begrænsninger på, hvor mange tilbud du henter hjem og i modsætning til tidligere, er du heller ikke forpligtet til at vælge et af de tilbud du får. Du kan forkaste dem alle sammen eller indhente nogle flere, hvis du har lyst.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

En besværlig proces

Men i praksis er det en både tidskrævende og besværlig proces, selv at indhente tilbud på nedgravning af en trampolin. For mange anlægsgartnere og entreprenører vil finde opgaven alt for lille, til at de vil give tilbud eller også passer den ikke ind i deres forretning eller til deres maskinpark. Derfor skal du oftest kontakte væsentlig flere anlægsgartnere og entreprenører, før du kommer så langt, at du har fundet tre, der vil give tilbud på opgaven.

Endvidere skal du regne med, at de fleste af dem helst også lige vil forbi og besigtige det sted, hvor trampolinen skal graves ned, før de giver dig et tilbud. Det er en god ide, for så har de selv haft mulighed for at undersøge jorden under trampolinen, finde de bedste tilgangsveje til graveområdet og måle op og beregne hvor meget jord, der skal bortskaffes – hvis du ikke skal have det omplaceret i haven.

Håndværkeren kigger lige forbi

Så alt i alt er det en god ide, at de kommer forbi. Men det kræver, at du har taget fri fra arbejde, så du er hjemme, og kan vise dem hvor trampolinen skal graves ned, samt besvare spørgsmål om opsætningen. Et af de spørgsmål du med garanti får, er, om der ligger elledninger, kloak eller vandledninger i det område, hvor de skal grave. Derfor er det en god ide at finde et kort over ejendommen frem, hvis du har sådan et. Så er det klart, når håndværkeren kommer.

Dernæst skal du oftest vente i op til 14 dage, før du kan forvente, at alle de tilbudsgivende håndværkere har haft tid til at skrive tilbuddet. Det gør de fleste uden for normal arbejdstid, hvor de oftest også skal have alt det administrative arbejde ved at have et firma fra hånden. Så selv om det er irriterende at gå og vente på, så er det ikke fordi, de er ligeglade med din opgave, at der går lidt tid, før du får tilbuddet fra dem.

Uigennemskuelige tilbud

Det er nu ikke nødvendigvis fordi, du bliver meget klogere af at få tilbuddene. For hver enkelt håndværker har deres egen måde at skrive tilbuddet og stille beregningerne bag tilbuddet op på. Ja, bare selve den arbejdsgang de enkelte håndværkere beskriver i tilbuddet, kan være så forskellig, at du kan blive i tvivl om, hvorvidt de snakker om det samme projekt.

Så i den sidste ende kan du nemt stå med tre så forskellige tilbud, at det er svært at gennemskue, hvilket der er det bedste til prisen. Samtidig har du sjældent nogen viden om de enkelte håndværkere, så oftest ender du med at vælge håndværker ud fra din mavefornemmelse.

Få 3 tilbud næsten uden at røre en finger

Så det med selv at hente tilbud hjem er sikker noget, du gerne vil slippe for og med internettets hjælp, er det også muligt. For bruger du en af de mange og i øvrigt meget populære tilbudstjenester på nettet, kan du få 3 tilbud på nedgravning af trampolin næsten uden at røre en finger.

Alt hvad du skal gøre er, at gå ind på en af tilbudstjenesternes hjemmesider og udfylde en formular med en beskrivelse at arbejdsopgaven og hvem du er. Så udvælger tilbudstjenesten tre af de anlægsgartnere eller entreprenører til opgaven, som er tilknyttet tjenesten.

Tjenesten kører med et fast panel af håndværkere, der tilmed oftest betaler for at være med. De mest forbrugermindede af tjenesterne sørger også for at indhente brugernes bedømmelser af de enkelte håndværkere, hver gang de har vundet en opgave gennem tjenesten.

Disse bedømmelser benytter de til at udvælge, hvilke håndværkere der skal have lov til at give tilbud på at grave din havetrampolin ned. Så derved er du sikker på, at du får tilbud fra folk, der ved, hvad de har med at gøre og har gjort det før til andres tilfredshed.

LÆS OGSÅ: Træfældning pris

Nemmere at finde det bedste tilbud

Hvor du slipper for selv at finde håndværkerne ved at bruge tjenesten, slipper du til gengæld sjældent for, at håndværkerne kommer forbi. Så lige på det punkt er der ingen forskel på at gøre det selv og bruge tjenesten.

Til gengæld får du hurtigt tilbuddet fra håndværkerne. Det skyldes, at de fleste tjenester forpligter håndværkerne til at afgive tilbud inden for maksimalt en til to dage efter de har været forbi og se på opgaven.

Så allerede efter et par dage, kan du glæde dig over, at du har alle tre tilbud i hus. Du vil oftest også kunne glæde dig over, at arbejdsbeskrivelser og beregninger er stillet op efter den samme skabelon, så tilbuddene er nemme er sammenligne.

Samtidig vil de bedste af tjenesterne sende dig de andre brugeres bedømmelser af håndværkerne eller sende et link til, hvor du kan slå bedømmelsen op på deres hjemmeside. Så ved at bruge en tilbudstjeneste får du et meget bedre beslutningsgrundlag end din egen mavefornemmelse.

Sådan gaver du selv trampolinen ned

Du kan selvfølgelig også selv grave trampolinen ned. Det største problem ved at gøre det selv er, hvad du skal gøre med den jord du graver op. Men det vender vi tilbage til lidt senere i artiklen. Nu skal vi først have gravet hullet.

Den nemmeste måde at grave hullet på, er ved at leje en minigraver hos dit byggemarked. De fleste kan lære at køre den, men det kræver lidt øvelse og et absolut afstresset sind. For selv små bevægelser i maskinens betjeningshåndtag udløser en stor kraft i maskinens gravearm. Så er du for voldsom ved betjeningshåndstagene, kan du nemt få dig en rystetur i maskinen.

Start med at finde den rigtige placering

Før du kan begynde at grave, skal du finde den bedste placering til trampolinen. Vælg ikke et sted på grunden, hvor der tit samler sig vand, når det regner. Vælg heller ikke et sted med store træer, buske eller hård belægning, man kan komme til skade på, hvis man hopper op i dem eller falder ud af den nedgravede trampolin.

Tjek også undergrunden, der hvor trampolinen skal graves ned. Den skal helst graves ned et sted på grunden, hvor jorden er fast og stabil. Det er den, hvis der er meget ler i jorden, der hvor hullet skal graves.

Det kan du nemmest finde ud af, ved at grave en hul, der er lige så dybt, som den dybde trampolinen skal graves ned i. Mærk på den opgravede jord. Er det en løs, sandagtig jord eller en fast, klæbrig og leret jord? Er det sidste tilfældet, er det et godt sted at grave trampolinen ned. Er jorden meget sandet, bliver det dyrt at få støttet hullet af, så siderne ikke falder sammen.

Husk også at undersøge, om der ligger rør eller ledninger i undergrunden, der hvor du vil grave trampolinen ned. Det kan du se enten på et kort over grunden, ved at spørge på kommunen eller selv undersøge i matrikelregisteret på nettet.

Sådan mærker du hullet op til udgravning til trampolin

Når du har fundet den bedste placering på grunden, skal du have mærket op til det hul, du skal grave. Det kan du f.eks. gøre ved at lægge trampolindugen ud og så lægge 20-30 centimeter til omkredsen, for at få den rigtige diameter på hullet. Sæt en lille pæl i jorden flere steder rundt langs kanten. Der skal minimum være 10-15 cm luft hele vejen rundt om trampolinen, når den er gravet ned.

Du kan også måle radius fra centrum af trampolindugen og ud til kanten og lægge 20-30 centimeter til det tal. Klip nu en snor af i samme længde og slå en pæl i jorden, der hvor midten af trampolinen skal være.

Bind den ene ende af snoren til pælen og den anden om en spraydåse med f.eks. hvid, gul eller orange maling. Husk at lægge nok snor til i længden, så der er snor nok til at binde rundt om både pæl og dåse. Spray nu i snorens udstrakte længde hele vejen rundt om pælen. Så får du en cirkel, der angiver omkredsen på hullet, som du kan grave efter.

Mål derefter højden på trampolinbenene. Nogle trampolinstel kan du fjerne et mellemstykke i benene på. Derved bliver trampolinbenene lavere, så du skal grave mindre ud. Det kræver dog, at du graver en buet fordybning i bunden af hullet, så der er plads til at trampolindugen ikke rammer underlaget, selv når en tung voksen hopper i trampolinen for fuld kraft.

Vælger du eller kan du ikke fjerne mellemstykket på benene, skal du grave en fordybning i jorden med samme højde som benene. Her behøver du ingen fordybning i midten, men kan grave bunden helt plan og lige.

LÆS OGSÅ: Fundament til skur

Hvad skal der ske med den jord, du graver op.

Derefter kan du gå i gang med at grave. Bruger du en maskine, skal du sørge for at haven er ryddet for nysgerrige unger og hjælpsomme venner og ægtefæller. Især hvis det er første gang, du skal gave med en minigraver. Når først du har fået lidt mere rutine, kan de godt komme nærmere.

Udgravningen giver en større bunke jord, som du er nødt til at forholde dig til på forhånd. Skal jorden bortskaffes, kan det være en fordel at leje en container og en motorbør, du kan køre jorden ud i containeren med – hvis det ikke er muligt, at sætte den helt ind i haven, der hvor du skal grave.

Men før du kommer så langt, skal du have undersøgt jorden, så du kan finde ud af, om den må afleveres på genbrugsstationen eller om den er så forurenet, at den skal sendes til deponering. Det løber nemt op i mange penge og tager tid at finde ud af. Du er også nødt til at tjekke med kommunen, hvordan og hvorledes jorden skal afleveres. For hver kommune har deres egne regler.

En nemmere og meget billigere løsning er at genbruge jorden andre steder i haven eller lægge den i en bunke bagerst i haven. Så har du den liggende klar, den dag der ikke skal være trampolin i haven længere. Men det kræver selvfølgelig, at du har plads til at have det liggende eller kan bruge det til et midlertidigt haveanlæg indtil den dag, jorden skal ned i hullet igen.

Opstilling af trampolin i nedgravningen

Når hullet er gravet, skal trampolinen sættes op igen. Først bør du lægge en tyk fiberdug, der kan kvæle det ukrudt, der ellers vil gro op. Har du fjernet mellemstykket på benene i stellet, så der er gravet en buet fordybning på midten, skal du samtidig sørge for, at fiberdugen ligger helt nede i fordybningen, så dugen følger den tæt langs bunden på hullet.

Det er vigtigt, at trampolinen har et fast underlag at stå på og at den kommer til at stå helt lige – i vater. Det klares nemmest ved at lægge fliser, der hvor benene skal stå. Sørg for at alle fliserne ligger lige og afstem de enkelte fliser, så de alle ligger i vater med hinanden.

Stil derefter trampolinstellet op og tjek, at det stadig er i vater og saml så hele trampolinen, ganske som hvis den stod over jorden. Husk at der skal være 10-15 cm mellemrum mellem trampolinkanten og kanten på hullet, så luften under trampolinen kan komme ud, når der hoppes på den.

Derefter er det bare at ønske god fornøjelse med den nye placering af trampolinen.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

FAQ

🤩 Hvad koster det at montere en In Ground havetrampolin?

Prisen for sikker montering af havetrampolin i jorden afhænger af flere faktorer. Det gælder jordtypen, hvor langt trampolinen skal graves ned, og hvor stor trampolinen er. Des større aktivitetsredskabet er, des mere jord skal der graves ud både i bredden og i dybden, og des længere tid vil projektet tage.

🧐 Hvor dybt et hul skal jeg udgrave til montering af In Ground havetrampolin?

Som udgangspunkt skal du udgrave et hul i haven, der modsvarer længden på din In Ground trampolins ben. Du skal være opmærksom på, at for at din trampolin står sikkert og stabilt, er det anbefalet, at aktivitetsredskabet står på fliser i det udgravede hul.

🤔 Kan jeg grave en almindelig trampolin ned i jorden?

I princippet kan du bruge en klassisk trampolin og nedgrave den i et hul i haven. Det vigtigste er, at du har helt styr på, hvordan du korrekt og sikkert nedgraver din trampolin. Benene skal være placerede på fliser, så trampolinen står stabilt i jorden.

🤓 Er In Ground trampoliner mere sikre end On Ground?

Det er ikke typen af trampolin, der afgør, hvor sikre de er. Sikkerheden afhænger af, hvordan aktivitetsredskabet anvendes. Der er mindre risiko for alvorlige og farlige fald på en In Ground trampolin sammenholdt med modellen, som står med benene på jorden. Sørg for at bruge sikkerhedsnet om redskabet.

Author

Write A Comment